Kunnen katten in kleur zien of missen ze dit vermogen?


Het is algemeen bekend dat katachtigen een uitzonderlijk reuk- en gehoorvermogen hebben. Dit maakt ze uitstekende jagers en in staat om snel veel dingen om hen heen te detecteren.

Natuurlijk is een goed gezichtsvermogen even essentieel voor alle levende wezens. Sommigen zullen misschien beweren dat visie nog belangrijker is dan welk ander zintuig dan ook.

Heb je er ooit over nagedacht hoe goed het gezichtsvermogen van je katachtige vriend eigenlijk is? Of kunnen katten in kleur zien?

Laten we dieper ingaan op het gezichtsvermogen van onze geliefde huisdieren en onderzoeken of ze kleurenblind zijn of niet.

Kunnen katten in kleur zien?

Zwart-witte kat

Dit is een nogal interessant onderwerp dat al vele jaren wordt geanalyseerd.

Hoewel er nog wat onduidelijkheden zijn over het zicht van de kat, is één ding zeker: Katten kunnen in kleur zien!

Echter Ze kunnen niet zoveel kleuren zien als mensen. Daria en Robert Clark [1] leg uit hoe de meeste onderzoeken twee fotopische receptoren in het netvlies van de kat aantonen: kegelcellen en staafcellen.

Katten hebben veel meer staafcellen dan kegelcellen in hun ogen. Terwijl staafcellen katten helpen zien bij weinig licht, helpen kegelcellen hen bij het detecteren van kleur.

Er wordt gesuggereerd dat katachtigen een andere, derde fotopische receptor hebben die mogelijk trichromatisch zicht mogelijk maakt. Deze beweringen worden echter niet bevestigd en er wordt nog steeds algemeen aangenomen dat katten in totaal twee fotopische receptoren hebben.

Hoewel katten in kleur kunnen zien, zijn hun mogelijkheden op dit gebied veel beperkter in vergelijking met mensen.

Welke kleuren kunnen katten zien?

Kat met blauwe ogen

Velen van ons realiseren zich misschien niet de omvang van de kleuren die we daadwerkelijk kunnen waarnemen.

Hoewel het niet mogelijk is om het exacte aantal precies te bepalen, wordt aangenomen dat mensen ongeveer een miljoen verschillende tinten kunnen zien!

Dit is echt geweldig, toch? Nou ja, voor ons, maar onze kattenvrienden hebben niet zoveel geluk.

Volgens VCA Animal Hospitals geloven sommige wetenschappers dat katten Zie alleen grijs en blauw. Anderen denken dat katten dat ook zijn in staat om de gele kleur te herkennen.

Hoogstwaarschijnlijk zal uw kat alle andere kleuren waarnemen als een tint van deze eerder genoemde. Katten kunnen geen bruine, oranje en rode tinten zien.

Heeft het beperkte vermogen van een kat om kleuren te herkennen invloed op hun gedrag?

Het liggen van de kat

Nee, niet echt. Dit kan ons behoorlijk beperkend in de oren klinken, omdat we gewend zijn om zo’n kleurrijke wereld te zien.

Aan de andere kant zijn katachtigen gewend om de wereld op hun eigen manier te zien vanaf het moment dat ze worden geboren. Het is niet zo dat ze vroeger alle kleuren zagen, en nu kunnen ze ineens alleen grijs, blauw of geel herkennen.

Dit is gewoon normaal onder hen, en ze vertrouwen op andere zintuigen om hun omgeving waar te nemen.

Kleuren zijn niet het belangrijkste voor katten, dus het niet kunnen herkennen van ze allemaal heeft geen ernstige invloed op het gedrag van een kat.

Zien in het donker en beweging kunnen zien is veel belangrijker voor katten, vooral in het wild.

Speelt de oogkleur van een kat een rol bij hun vermogen om kleuren te herkennen?

Leuke grijze kat

Alle kittens worden geboren met hun ogen dicht. Een ander gemeenschappelijk ding voor hen allemaal is dat ze allemaal worden geboren met blauwe ogen.

Dit verandert rond de leeftijd van zes weken, wanneer ze melanine beginnen te produceren. Dit is de periode waarin veel kittens verschillende oogkleuren zullen ontwikkelen.

Volgens de kleurenkaart van kattenogen kunnen katachtigen de volgende oogkleuren hebben:

•Groen

•Blauw

•Geel

•Hazelaar

•Koper

•Oranje

•Barnsteen

•Bruin

• Dichroïsch (twee verschillende kleuren in beide ogen)

• Vreemd gekleurd (de iris van elk oog heeft een andere kleur: het ene oog is blauw, terwijl het andere groen, hazelnootkleurig, oranje of geel kan zijn)

De kleur van de ogen van een kat verandert niets aan het vermogen om kleuren te zien. Katten met blauwe ogen of met koperen ogen hebben dus dezelfde mogelijkheden als het gaat om kleurherkenning.

Hebben katten een slecht gezichtsvermogen?

Oranje kat in het donker

Ik denk dat sommigen van jullie tot de conclusie zullen komen dat katten over het algemeen slecht kunnen zien, omdat ze niet alle kleuren kunnen zien die wij kunnen.

Hoewel we voornamelijk op ons gezichtsvermogen vertrouwen, gebruiken katachtigen hun oren en neus meer. Maar dit betekent niet dat ze slecht kunnen zien.

Animal Eye Associates wijst erop dat katten 20 graden meer perifeer zicht hebben in vergelijking met mensen.

Dit betekent dat ze in staat zijn om dingen te identificeren door middel van beweging. Dit vermogen om beweging te zien is essentieel voor katten om door hun omgeving te navigeren.

Een ander interessant aspect van het gezichtsvermogen van een kat is dat ze Uitstekend nachtzicht, veel beter dan de onze. Hun ogen zijn zo ontworpen dat hun pupillen zich kunnen verwijden tot volledige cirkels, waardoor er maximaal licht naar binnen kan komen.

Dankzij dit geweldige nachtzicht zijn katten uitstekende jagers, vooral tijdens zonsondergang en zonsopgang.

Er zijn ook enkele nadelen aan het gezichtsvermogen van een kat.

Katachtigen zijn bijziend, wat geweldig is voor hen om op hun prooi te jagen. Maar ze kunnen de dingen niet zo goed zien als wij van een grotere afstand. In deze situaties lijken werelden wazig voor onze katachtige vrienden.

Conclusie

Kunnen katten in kleur zien?

Ja, dat doen ze. Katten zijn niet kleurenblind. Maar er zijn enkele beperkingen aan hun vermogen om kleuren te zien. Katten kunnen niet alle kleuren en tinten zien die mensen wel kunnen zien.

Er zijn nog steeds enkele meningsverschillen op dit gebied, maar hoogstwaarschijnlijk kunnen katten grijze, blauwe en gele tinten zien. Rode, oranje en bruine kleuren maken geen deel uit van hun visuele spectrum.

Hoewel de beperking in kleurherkenning voor ons misschien belangrijk lijkt, hechten katten niet veel belang aan kleuren.

Ze vertrouwen meer op hun gehoor en reukvermogen. Ze hebben ook een geweldig nachtzicht en de mogelijkheid om objecten van dichtbij te zien. Dit maakt ze in staat om zelfstandig te jagen en te overleven, zelfs zonder dat ze sommige kleuren kunnen zien die we kunnen.

Ten slotte kan worden geconcludeerd dat het gezichtsvermogen van een kat niet als slecht kan worden omschreven. Ondanks hun onvermogen om bepaalde tinten te zien, hebben katachtigen nog steeds een scherpe perceptie van de wereld om hen heen.

Verwijzingen:

[1]Clark, DL, Clark, RA. Neutraal punttesten van kleurenzicht bij de huiskat, Experimental Eye Research, Volume 153, 2016, pagina’s 23-26, DOI, Opgehaald 18 oktober 2023.