Welke kamerplanten zijn giftig voor katten? 15 giftige soorten

Vraagt u zich af welke plant u moet krijgen die uw kat niet van streek zal maken? Bij ons zit je goed. Dit bericht bevat 15 veel voorkomende kamerplanten die door katteneigenaren moeten worden vermeden – meestal.

In sommige gevallen kunnen katteneigenaren een plant hebben die niet noodzakelijkerwijs katvriendelijk is, zolang ze maar uit de buurt van je katten worden gehouden. In andere gevallen mag de plant niet eens in de buurt van het huis zijn.

Laten we eens kijken welke planten welke zijn, zullen we?

3 katten gezichtsverdeler

De 15 soorten kamerplanten die giftig zijn voor katten

1. Voorjaarsbollen

Voorjaarsbol
Afbeelding credit: Marjonhorn, Pixabay
Tekenen:

Braken, diarree, kwijlen, uitdroging, lethargie, buikpijn, orgaanschade, beenmergschade, depressie, epileptische aanvallen

Toxische principes: Varieert

Voorjaarsbollen omvatten lelies, tulpen, irissen, narcissen, hyacinten en meer. Deze bloemen hebben vaak trompetvormige hoofden en torenhoge stelen met prachtige kleuren en meeldraden. Helaas zijn verschillende van hen dodelijk voor katten. Over het algemeen is het meest giftige deel van de plant voor uw kat de bol, maar let op voor sommigen , zoals narcissen, kunnen de bloemen ook problemen veroorzaken zoals braken.

De toxische principes variëren van plant tot plant, maar alkaloïden krijgen meestal de schuld. Binnenkatten komen deze planten niet zo vaak tegen als buitenkatten. Toch vind je soms voorjaarsbollen binnenshuis tijdens speciale feestdagen, zoals Pasen.

thematische pauze

2. Zwervende Jood

Zwervende Jood
Afbeelding Credit: mxmeli, Pixabay
Tekenen: Dermatitis
Toxische principes: Calciumoxalaat kristallen

Een geliefde plant onder plantenliefhebbers, Wandering Jew is niet vriendelijk tegen katten zoals we hadden gehoopt. De vegen bladeren en stengels bevatten calciumoxalaatkristallen die ongemak veroorzaken voor uw kat.

Gelukkig is lichte dermatitis (huidirritatie) meestal het ergste dat zal gebeuren, maar gastro-intestinale irritatie zoals braken en diarree kan ook optreden. Als u besluit om deze plant in uw huis te houden, houd hem dan hoog of in een kamer weg van waar uw kat hem niet kan bereiken.

thematische pauze

3. Ridderspoor

ridderspoor
Afbeelding credit: FelixMittermeier, Shutterstock
Tekenen:

Constipatie, speekselvloed, spiertrillingen, zwakte, stijfheid, lighouding, convulsies, hartfalen, ademhalingsverlamming

Toxische principes: Diterpeen alkaloïden

Larkspur, ook bekend als Delphinium, is zeer giftig voor katten en is het beste om uit huis en tuin te houden. Salvia en zonnehoedjes zijn geweldige alternatieven om in plaats daarvan te groeien en zijn net zo gastvrij voor vogels en bijen buiten.

Interessant is dat de toxiciteitsniveaus van Larkspur afnemen naarmate de plant volwassen wordt. Zelfs de veldomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat de toxiciteit van de plant verandert.

thematische pauze

4. Aloë

aloë vera plant
Afbeelding Credit: Nevada31, shutterstock
Tekenen: Braken, lethargie, diarree
Toxische principes: Saponinen, anthrachinonen

De geliefde Aloë rust op de planken van bijna elke huistuinier. Schokkend genoeg kunnen delen van deze plant giftig zijn voor katten. De bladeren bevatten saponinen en anthrachinonen die braken, lethargie en diarree veroorzaken.

Hier is het goede nieuws: alleen de bladeren worden als giftig beschouwd. Maak je dus geen zorgen, je kunt aloë vera in je schappen houden. De gel is volkomen veilig – een belangrijke reden waarom je het in verschillende shampooproducten voor huisdieren ziet.

thematische pauze

5. Sagopalm

sago palmplant
Afbeelding Credit: Olena758, Pixabay
Tekenen:

Braken, melena, icterus, dorst, hemorragische gastro-enteritis, blauwe plekken, coagulopathie, leverschade en -falen, dood

Toxische principes: Cycasine

Sago Palm is een andere zeer giftige plant waar alle delen van de plant dodelijk zijn voor katten. Helaas zijn de zaden het meest giftige en meest toegankelijke deel van de plant om te eten in vergelijking met de stekelige delen. In sommige gevallen zullen huisdieren al 15 minuten na inname klinische symptomen vertonen.

De beste manier om vergiftiging te voorkomen is door de plant uit je huis te houden.

thematische pauze

6. Engels Ivy

Engels Ivy
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay
Tekenen: Braken, buikpijn, hypersalivatie, diarree
Toxische principes: Triterpenoïde saponinen

Engelse Klimop is een prachtige vegen klimop, voeg toeing een mooi huisje kijken naar elk gebied, maar het gebladerte is giftiger dan de bessen. Katten die de bladeren eten, kunnen braken, buikpijn, hypersalivatie en diarree ervaren.

Je kunt het beste van twee werelden hebben als je Engelse klimop ophangt op een plank waar je kat de bladeren niet kan bereiken.

thematische pauze

7. Oleander

Oleander
Image Credit: konevi
Tekenen:

Kwijlen, buikpijn, diarree, braken, hartritmestoornissen, depressie, overlijden

Toxische principes: Hartglycosiden

Een andere dodelijke plant, alle delen van Oleander bevatten hartglycosiden die het hart en het zenuwstelsel beïnvloeden. Zelfs het water in de vaas kan ernstige problemen veroorzaken als uw kat de vloeistof slurpt.

De plant wordt meestal gevonden in warmere klimaten buiten, maar veel mensen snijden de stengels af of overwinteren de plant binnenshuis.

thematische pauze

8. Philodendron

Philodendron plant
Afbeelding Credit: hans, Pixabay
Tekenen:

Orale irritatie en zwelling, overmatig kwijlen, braken, moeite met slikken

Toxische principes: Onoplosbare calciumoxalaten

Philodendron heeft mooie lange stengels die naar de grond ontrafelen. Als een kat aan de bladeren knabbelt, zullen onoplosbare calciumoxalaten orale irritatie, zwelling en moeite met slikken veroorzaken.

Je kunt een Philodendron in huis houden zolang je kat niet bij de bladeren kan.

thematische pauze

9. Vioolblad vijg

vioolblad vijg in potten
Image Credit: sharohyip, Shutterstock
Tekenen:

Orale irritatie, ernstige verbranding van de mond, overmatig kwijlen, braken, moeite met slikken

Toxische principes: Onoplosbare calciumoxalaten

Fiddle-leaf Fig is in dezelfde familie als de Philodendron, dus het is logisch waarom een kat niet aan de houtachtige bladeren zou willen knabbelen. De onoplosbare calciumoxalaten in de bladeren doen dezelfde schade als in een Philodendron, met de toegevoegde verdediging van het verbranden van de mond, tong en lippen van uw kat.

Fiddle-leaf Vijgen zijn uitdagender om een ruimte van de vloer te vinden, omdat ze rechtop groeien in plaats van af te dalen.

thematische pauze

10. Pothos

pothos plant
Image Credit: sweetlouise, Pixabay
Tekenen:

Orale irritatie, intense verbranding van de mond, overmatig kwijlen, braken, moeite met slikken

Toxische principes: Onoplosbare calciumoxalaten

Net als de Fiddle-leaf Fig en Philodendron zit de Pothos in de Araceae familie en zal de mond van uw kat irriteren tot het punt dat deze wordt verbrand. Gelukkig is Pothos gemakkelijk om een plek te vinden om verticaal te groeien. Ze hangen mooi bij ramen en hebben slechts minimale zonneschijn nodig om gelukkig te zijn.

thematische pauze

11. Herfst Krokus

Herfst Krokus
Afbeelding Credit: Anemone123, Shutterstock
Tekenen:

Bloederig braken, diarree, shock, multi-orgaanschade, beenmergsuppressie

Toxische principes: Colchicine en andere alkaloïden

Er bestaan twee soorten Krokusplanten: de voorjaarsbloeiende soorten en de herfstbloeiende soorten. De lentesoorten behoren tot de Iridaceae en veroorzaken in het slechtste geval algemene gastro-intestinale problemen.

De Herfstkrokus (herfstbloeiend) behoort echter tot de Liliaceae familie, dezelfde familie waartoe lelies en tulpen behoren. Deze planten veroorzaken ernstige orgaanschade en kunnen dodelijk zijn, dus bewaar de Herfstkrokus in de tuinwinkel.

thematische pauze

12. Rododendrons en Azalea’s

rhododendron azalea bloemen
Afbeelding Credit: Piqsels
Tekenen: Braken, diarree, zwakte, hartfalen
Toxische principes: Grayanotoxine

Rhododendrons en Azalea’s hebben grayanotoxinen die de botten en hartspier aantasten. Alle delen van de plant zijn zeer giftig. Een kat zou slechts minder dan 0,2% van zijn lichaamsgewicht van de plant hoeven te consumeren om de effecten te laten plaatsvinden.

Helaas kan het eten van deze plant zonder behandeling dodelijk zijn. Met de behandeling is het resultaat echter veel beter.

thematische pauze

13. Dracaena

Dracaena fragrans Limelight
Afbeelding Credit: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, Wikimedia Commons CC SA 4.0 International
Tekenen: Braken, depressie, anorexia, hypersalivatie, verwijde pupillen
Toxische principes: Saponinen

Dracaena is een veel voorkomende palmplant die in veel huizen en kantoren voorkomt. Ook bekend als de West-Afrikaanse zeepboom, creëren de saponinen van de Dracaena schuimende zepen die een natuurlijk wasmiddel vormen voor kleding en gerechten.

Deze saponinen zijn echter ook giftig voor katten en veroorzaken een breed scala aan symptomen zoals braken, depressie, anorexia, verwijde pupillen, hypersalivatie en meer. Dracaena is meestal niet dodelijk, maar veroorzaakt nog steeds genoeg schade om een ballingschap te rechtvaardigen.

thematische pauze

14. Jade Plant

Jade Planten
Afbeelding Credit: sandid, Pixabay
Tekenen: Braken, depressie, incoördinatie
Toxische principes: Onbekend

Jade Plant, ook bekend als Money Plant of Money Tree, is een vetplant met kleine roze en witte bloemen. Wanneer erop wordt gekauwd, kan jadeplant braken, depressie en coördinatie bij uw kat veroorzaken. Verrassend genoeg zijn de redenen onbekend, volgens de ASPCA.

thematische pauze

15. Kalanchoë

Kalanchoë
Afbeelding Credit: JACLOU-DL, Pixabay
Tekenen:

Abnormaal hartritme, elektrolytafwijkingen, misselijkheid, kwijlen, braken, verwijde pupillen, tremoren, toevallen

Toxische principes: Bufadienolides

Kalanchoë is een prachtige kamerplant met honderden bloemen van verschillende kleuren. Maar alle delen van de plant zijn giftig en veroorzaken milde tot ernstige symptomen. Problemen zoals abnormale hartritmes en levensbedreigende hoge kaliumspiegels kunnen in extreme gevallen voorkomen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Nu weet je 15 planten om te vermijden als je je huis vult met prachtig gebladerte. Het ding over deze lijst is dat sommige planten nog steeds goed kunnen zijn om in uw huis te houden als u een locatie kunt vinden waar uw kat moeite zal hebben om te bereiken! Je moet strategisch zijn over waar je de plant plaatst.

Andere planten moeten volledig worden vermeden, zoals lelies en sagopalmen. Maar laat dit je niet ontmoedigen. Er bestaan tal van katvriendelijke planten, klaar om goed op je slaapkamerplank te passen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: StockSnap, Pixabay