Houden katten van de geur van vanille? Wat u moet weten

Zoals elke katteneigenaar je kan vertellen, kunnen katten op hun manier worden ingesteld. Als ze iets leuk vinden, weet je het. Als ze geen fans zijn, zullen ze het zeker laten zien. Dit geldt voor voedsel, traktaties, speelgoed en zelfs geuren in huis. Hoewel er bepaalde aroma’s zijn die katten gewoon niet kunnen ontkennen, zoals vlees, zijn er andere waar je van kunt genieten waar je kat minder om zou kunnen geven. Een van die geuren is vanille. Vanille is een favoriete geur van velen om rond het huis te hebben. Het doet ons denken aan thuis koken en ontspannen.

Maar vinden onze katten het leuk? Elke kat is anders. Je hebt misschien een kat die het niet kan schelen welke geuren er door het huis waait totdat een blikje tonijn wordt opengeklapt. Sommigen kunnen genieten van vanille en blijven hangen in de kamer waar het is. Aan de andere kant kan je kat de geur haten en naar een andere kamer ontsnappen voor een beetje frisse lucht. Het is allemaal aan de kat. Wat we je wel kunnen vertellen, is dat vanille is geen geur waar katten zich normaal gesproken toe aangetrokken voelen als het in de lucht is.

kattengezichtsverdeler 2

Katten en geuren

Een ding dat je moet onthouden over je kat is dat het obligate carnivoren zijn. Dit betekent dat ze al hun voeding halen uit het vlees dat ze eten. We zeggen niet dat een paar groenten in hun voedsel niet oké zijn, je kat geeft gewoon de voorkeur aan het eiwit erin. Als je deze informatie kent, is het gemakkelijker om te begrijpen waarom je kat komt rennen wanneer je een blik tonijn opent, vlees kookt of de bovenkant van zijn favoriete ingeblikt voedsel laat knallen. Vlees is hun ding. Als je een fan bent van koffie, is het een beetje vergelijkbaar. Als je koffie ruikt, kun je niet wachten om ervan te genieten. Dat is wat je kat denkt als hij vlees ruikt.

Katten ruiken ook veel beter dan wij. Wat voor jou misschien een leuke vanillegeur in huis lijkt, kan veel te overweldigend zijn voor je kat. Dit is te danken aan hun krachtige kleine neuzen. Je hebt misschien een vanillekaars aangestoken waarvan je denkt dat het aangenaam is, maar voor je kat kan het voelen alsof het te veel is. Om dit soort problemen te voorkomen, wanneer u iets met veel aroma’s gebruikt, geeft u uw kat een manier om te ontsnappen. Sluit ze nooit op in een kamer waar je sterke geuren hebt. Door ze naar hun favoriete schuilplaats te laten rennen, of een kamer met betere ventilatie, voorkomt u dat ze gestrest raken over dingen.

een close-up van een oranje tabby kat
Afbeelding Credit: Sam Chang, Unsplash

Etherische oliën

Hoewel de geur van vanille niet iets is dat je kat zal aantrekken of schaden, kan de manier om die geur te verspreiden gevaarlijk zijn. Sommige essentiële oliën kunnen giftig zijn voor je kat. Dit geldt vooral voor degenen die 100% geconcentreerd zijn. Katten die inademen, verteren of essentiële oliën op hun huid krijgen, kunnen behoorlijk ziek worden. Braken, diarree en lethargie zijn een paar tekenen van vergiftiging met etherische olie bij katten. Je kunt dol zijn op het gebruik van essentiële oliën van vanille in huis, maar een hoge concentratie ervan is niet het beste voor je kat en kan gevaarlijk zijn. Hoewel essentiële oliën vanille niet als giftig worden beschouwd, is geen enkele essentiële olie echt veilig voor je kat.

Etherische oliën veilig gebruiken

Als je een fan bent van vanille en essentiële oliën, zijn er manieren waarop je de twee veilig in je huis kunt combineren. Vermijd het gebruik van actieve diffusers. Helaas verspreiden actieve etherische olieverspreiders druppels olie in de lucht. Hoewel vanille niet als giftig voor je kat wordt beschouwd, is het nog steeds het beste dat ze het niet op hen krijgen. Als het sterk geconcentreerd is, kunnen ze erg ziek worden. Blijf in plaats daarvan bij passieve diffusers. Dit soort diffusers zorgen ervoor dat de essentiële oliën in de lucht kunnen worden verdampt. Dat is veel veiliger voor je kat. Zorg er echter voor dat ze de diffuser niet kunnen bereiken. Als ze het omver gooien, likken of op hun vacht krijgen, kun je een zieke kat op je handen hebben.

rietverspreider op tafel
Image Credit: Geniet van het leven, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Voor fans van vanille, het aroma en de nostalgie die het biedt, kunt u het veilig in uw huis gebruiken. Als je kat een van degenen is die niet springt en rent wanneer ze het ruiken, heb je geluk. Vanille is misschien niet hun favoriete ding om te ruiken, maar niet alle katten zullen het haten. In de meeste situaties zal je kat onverschillig zijn voor vanille. Een woord van waarschuwing, echter, voor degenen die genieten van het gebruik van vanille etherische oliën om hun huizen geweldig te laten ruiken. Deze oliën kunnen gevaarlijk zijn voor je kat, dus ga voorzichtig te werk.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Maren Winter, Shutterstock