Hoe schurft te behandelen bij wilde katten: 4 tips en trucs

Hoewel verwilderde katten gewend zijn om alleen te zijn en voor zichzelf te zorgen, zijn ze vatbaar voor dezelfde medische problemen, misschien meer, dan gedomesticeerde katachtigen.

Schurft is een huidaandoening die vaker voorkomt in asielen en verwilderde kattenkolonies. Helaas is het behandelen van schurft bij wilde katten lang niet zo eenvoudig als bij huiskatten, omdat ze goed moeten worden behandeld en gewassen. De beste manier om schurft bij een verwilderde kat te behandelen, is door deel te nemen aan een vangst-, traktatie- en vrijlatingsprogramma. Het behandelen van schurft bij wilde katten is een uitdaging, je hebt hulp nodig van reddingsorganisaties en je dierenarts. We geven je een paar tips over hoe je kunt helpen in de onderstaande gids.

3 katten gezichtsverdeler

De 4 tips om schurft te behandelen bij wilde katten

1. Isoleer de getroffen kat

Zodra je weet dat de verwilderde kat schurft heeft, moet je de getroffen kat isoleren van de rest van de kolonie. Dit is echter moeilijk om alleen te bereiken, en het is beter om vrijwilligerswerk te doen met een kattenopvang die bereid is om verwilderde katten te helpen.

Ten eerste zijn hier de tekenen dat een kat schurft heeft:

  • Intense jeuk
  • Haaruitval, zweren en infectie
  • Zwakheid
  • Koorts
  • Gewichtsverlies

Hoewel het misschien moeilijk is om deze tekenen bij een verwilderde kat te zien, is het van vitaal belang dat je de schurft meteen behandelt, omdat deze zich zal verspreiden naar de rest van de kolonie en eventuele huisdieren die je in het gebied hebt. Schurft kan ook leiden tot de dood van de kat als het te lang onbehandeld blijft.

Het isoleren van de kat zal helpen om de verspreiding van schurft te voorkomen. Zorg ervoor dat je voorzichtig bent wanneer je een verwilderde kat probeert te vangen, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn wanneer ze in het nauw worden gedreven, vooral als ze het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn.

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock
thematische pauze

2. Gebruik medicinale shampoo

Zodra je de verwilderde kat hebt geïsoleerd van de rest van de kolonie, moet je hem een bad geven met medicinale shampoo. U kunt contact opnemen met uw dierenarts voor shampoo-aanbevelingen. De shampoo moet minstens 10 minuten op de kat worden gelaten om effectief te zijn. Dit zal niet gemakkelijk zijn om te doen met een verwilderde kat. Zoals bij elke kat, kunt u echter lange mouwen, lange broeken en handschoenen dragen om te voorkomen dat u wordt gebeten of gekrabd. Afhankelijk van het temperament van de kat, heb je misschien een paar mensen nodig om te helpen met het proces.

Probeer de verwilderde kat kalm te houden door zachtjes te praten en plotselinge bewegingen te vermijden.

thematische pauze

3. Behandelen met topische medicatie / recept

Zodra de kat is gewassen en gedroogd, moet deze door een dierenarts worden onderzocht om ervoor te zorgen dat deze de juiste medicijnen en actuele medicatie krijgt. Eén product kan de verschillende soorten schurft niet behandelen, maar uw dierenarts kan na een grondige controle de ideale medicatie selecteren.

kat met schurft
Afbeelding Credit: Monica R., Flickr
thematische pauze

4. Raadpleeg een dierenarts

Als de schurft van de kat niet begint op te ruimen, moet je de kat opnieuw naar de dierenarts brengen, zodat ze kunnen controleren of er een onderliggend probleem is dat de schurft veroorzaakt. In de meeste gevallen wordt schurft veroorzaakt door verschillende soorten mijten, waaronder de volgende:

  • Oormijt
  • Katachtige schurft
  • Bontmijten
  • Vlooien

kattenpootverdeler

Conclusie

Verwilderde katten zijn kwetsbaarder voor het oplopen van schurft dan huiszwaarden. Het is echter moeilijker om een verwilderde kat te herkennen, te vangen en te behandelen, omdat ze niet van mensen houden en gewend zijn om alleen te zijn. Indien onbehandeld, kan de schurft zich verspreiden naar andere verwilderde katten en uw huisdieren.

Onze tips kunnen u helpen om verwilderde katten met schurft te behandelen, maar het is het beste om contact op te nemen met uw dierenarts voor de juiste diagnose, de oorzaak van de schurft en de juiste behandelingsoptie voor de kat. Het behandelen van de aandoening zonder hulp is riskant, onpraktisch en kan in strijd zijn met de lokale wetgeving. Met de hulp van professionals kunt u er echter voor zorgen dat verwilderde katten worden behandeld voor schurft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Casey Elise Christopher, Shutterstock