Welke essentiële oliën haten katten? (De 7 slechtste opties)


Als u op zoek bent naar een katvriendelijke manier om uw favoriete katachtige uit de buurt van uw bank of gewaardeerde planten te houden, kunt u overwegen essentiële oliën te gebruiken om uw metgezel aan te moedigen om in beweging te blijven. Of misschien heb je onlangs een nieuwe etherische olie gekocht waar je kat zich zichtbaar ongemakkelijk bij voelt, waardoor je je afvraagt of het veilig is voor katten om bij hen in de buurt te zijn.

Kortom, essentiële oliën zijn zeer giftig voor katten en mogen nooit worden gebruikt om katten weg te houden van meubels of ruimtes in uw huis. Blootstelling aan zelfs kleine hoeveelheden essentiële oliën kan ernstige en zelfs fatale gevolgen hebben voor katten. Katten kunnen ziek worden door het inademen van de fijne essentiële oliedruppeltjes die door infusers worden verspreid. Lees verder voor meer informatie over de zeven essentiële oliën die katten verachten.

kattengezichtsverdeler 2

De 7 essentiële oliën waar uw kat een hekel aan zal hebben

1. Lavendel etherische olie

lavendel etherische olie
Afbeelding Credit: ha11ok, Pixabay

Hoewel de meeste mensen lavendel bijzonder rustgevend vinden en een geweldige manier om op natuurlijke wijze angst te verminderen en depressie te verlichten, vinden de meeste katten de geur schadelijk en zullen ze alles vermijden dat naar de paarse plant ruikt. Verse lavendelplanten zijn giftig voor katten, maar zullen alleen braken veroorzaken als uw kat een grote hoeveelheid eet. Katten hebben van nature de neiging om lavendelbladeren, stengels en bloemen te vermijden. Lavendel etherische olie, aan de andere kant, is een totaal ander beest en kan ernstige problemen veroorzaken, waaronder duizeligheid, kwijlen, weigering om te eten en leverfalen als uw kat het inneemt.

thematische pauze

2. Citronella etherische olie

Citronella
Afbeelding Credit: rawf8, Shutterstock

Citronella wordt vaak gebruikt als een natuurlijke manier om uw humeur te verbeteren, schimmelgroei te beperken en wondgenezing aan te moedigen. Het wordt meestal gebruikt als een natuurlijk insectenwerend middel; muggen haten het, net als katten. Citronella ruikt genoeg naar citrus om katten te irriteren en weg te jagen. Hoewel de plant veilig is voor katten, bevatten de meeste “natuurlijke” insectenwerende middelen op basis van citronella essentiële oliën of andere producten die giftig zijn voor je viervoetige maatje. Zolang je een kaars op basis van citronella buiten gebruikt (en ver weg van je kat), kan je kat geïrriteerd raken, maar ze moeten veilig zijn.

thematische pauze

3. Eucalyptus etherische olie

De krachtige eucalyptusplant is inheems in Australië, waar het een populaire natuurlijke manier is om verstopte neus te verwijderen en zeurende hoest te verlichten. Het wordt ook vaak gebruikt om sinusinfecties te kalmeren, bloedsuikerpieken te beheersen en gewrichtspijn te verminderen. Het heeft een sterke mentholachtige geur die katten meestal verafschuwen. De eucalyptusplant en zijn olie zijn giftig voor katten. Katten die eucalyptusbladeren, -stengels of -wortels eten, beginnen vaak overmatig te kwijlen. Braken en diarree zijn andere veel voorkomende symptomen van eucalyptusvergiftiging bij katten.

thematische pauze

4. Citrus etherische olie

citrus etherische olie
Afbeelding Credit: DariaHurst34, Pixabay

Citrus etherische oliën worden vaak gebruikt om de stemming te verbeteren, schimmelinfecties aan te pakken en angst bij mensen te verminderen, waardoor de producten extreem populaire aromatherapiemodaliteiten zijn. Katten daarentegen genieten niet van sterke citrusgeuren, inclusief alles wat naar citroenen, limoenen of sinaasappels ruikt. In feite zijn citrusplanten mild giftig voor katten! Symptomen van citrusvergiftiging zijn braken en extreme gevoeligheid voor zonlicht. Als ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen, kunnen citroenen en sinaasappels ervoor zorgen dat katten tremoren hebben. De meeste katten vermijden van nature het eten van citroenen, sinaasappels en limoenen.

thematische pauze

5. Citroengras etherische olie

Citroengras is een stevige vaste plant afkomstig uit Sri Lanka en India. Het is een populaire keuze onder tuinders die graag koken, omdat het supergemakkelijk te kweken is, en je kunt het gebruiken om een scherpe, rijke smaak toe te voegen aan alles van curry tot gegrild vlees. Citroengras etherische olie heeft gezondheidsvoordelen, waaronder antibacteriële, ontstekingsremmende en schimmelwerende eigenschappen. Katten hebben echter een hekel aan het spul! De plant zelf is mild giftig voor katten, maar je metgezel zou een enorme hoeveelheid van de geurige plant moeten consumeren om ziek te worden.

thematische pauze

6. Pepermunt etherische olie

pepermunt etherische olie
Afbeelding Credit: silviarita, Pixabay

De meeste mensen genieten van de scherpe, licht pittige, maar muntachtige smaak van pepermunt. U kunt verschillende items met pepermuntsmaak vinden, waaronder mondverzorgingsproducten, kauwgom en meer. Katten hebben de neiging om afgeschrikt te worden door de geur van pepermunt, wat goed is omdat de plant mild giftig is voor katten.

thematische brEak

7. Knoflook etherische olie

knoflookteentjes met extract etherische knoflookolie
Afbeelding Credit: NIKCOA, Shutterstock

Knoflook is een wonderplant voor de mens! Het biedt gezondheidsvoordelen, waaronder ondersteuning van het immuunsysteem. Het kan ook helpen bij het verlichten van verschillende spijsverteringsproblemen en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Knoflook etherische olie kan hoofdpijn verminderen, de haargroei stimuleren en zelfs schimmelinfecties bestrijden. Knoflook is echter een geur die duidelijk onaantrekkelijk is voor katten. Houd er rekening mee dat knoflook in al zijn vormen giftig is voor katachtigen; dit omvat rauwe en gekookte knoflook, evenals knoflook etherische oliën en bakoliën doordrenkt met elk deel van de plant, inclusief de bladeren, stengels, wortels en teentjes. Katten en knoflook zijn een duidelijk slechte combinatie.

3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Etherische oliën en katten mengen niet. Katten missen de vereiste enzymen om verbindingen in de meeste essentiële oliën af te breken, waardoor het voor hen ongelooflijk gemakkelijk is om nadelige effecten van blootstelling te ondervinden. Afhankelijk van de sterkte van de olie kunnen katten ziek worden na het likken van slechts een paar druppels van het verkeerde product of het inademen van essentiële oliedruppels die door een infuser worden verspreid. Hoe geweldig je kat-proofing vaardigheden ook zijn, er is altijd de kans dat je kat een manier vindt om je infuser omver te stoten en ziek te worden nadat hij zijn poten schoon heeft gelikt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Botamochy, Shutterstock