Waarom spint mijn kat de hele tijd? 5 Veel voorkomende redenen


Katten staan bekend om hun onafhankelijke aard, hilarische afkeer van water en hun vermogen om onder zelfs de smalste deuropening door te glijden. Een ander ding dat synoniem is met onze harige katachtigen is hun vermogen om te spinnen. U kunt merken dat uw kat op rare momenten en soms voor langere tijd spint, wat een beetje verwarrend kan zijn. De reden achter spinnen kan gaan van gelukkig zijn tot gestrest zijn of gewoon een therapeutisch gedrag voor hen. Dus waarom spinnen katten precies, en waarom zouden ze het de hele tijd doen?

kattengezichtsverdeler 2

Hoe spinnen katten precies?

Laten we eerst beginnen met te bespreken hoe katten eigenlijk spinnen vanuit een fysiologisch standpunt. Het geluid dat je hoort is afkomstig van de spieren van het strottenhoofd van de kat. Ze vernauwen en verwijden hun glottis (het deel van het strottenhoofd dat de stembanden omringt), en wanneer ze bewegen trilt de lucht, wat resulteert in een spinnend geluid.

In wezen is het spinnen het geluid van het strottenhoofd dat trilt. Er is een soortgelijk mechanisme dat optreedt bij grote wilde katten, hoewel het resulteert in een diep gebrul en niet in een klein spinnen zoals dat van gedomesticeerde (en veel kleinere) huiskatten. Dus dat verklaart hoe ze spinnen, laten we nu bespreken waarom ze het mogen doen.

De 5 redenen waarom katten de hele tijd spinnen

1. De kat is tevreden

Wanneer katten ontspannen en tevreden zijn (en over het algemeen gelukkig), zullen ze vaak spinnen. Op een gegeven moment ben je je kat tegengekomen die op zijn rug ligt met zijn buik bloot (wat een indicator is van vertrouwen). Dit geeft aan dat ze ontspannen zijn en zich behoorlijk goed voelen – wat verklaart waarom je dit vaak een paar minuten na een maaltijd ziet, of precies in de ochtend wanneer ze wakker worden. Dit zijn tekenen dat uw kat gelukkig is en geniet van zijn beste leven.

Bengaalse kat die door de hand van de mens wordt geaaid en spint
Afbeelding Credit: PHOTOCREO Michal Bednarek, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze communiceren moederlijk

Spinnen heeft ook een moederlijk doel. Pasgeboren kittens beginnen te spinnen zodra ze een paar dagen oud zijn. In het wild is spinnen een rustige manier voor kittens en moeders om met elkaar te communiceren zonder gehoord te worden door roofdieren – iets dat essentieel is voor hun overleving. Moederkatten kunnen hun kittens vertellen dat ze voedsel nodig hebben door te spinnen.

Dit gedrag kan (en doet dat meestal) doorgaan tot in de volwassenheid. Je hebt misschien gemerkt dat je kat spint tijdens of voor het voeren, wat vaak aangeeft dat hij honger heeft.

thematische pauze

3. De kat ervaart stress

Een kat die gestrest is, kan ook veel spinnen. Een kat kan bijvoorbeeld spinnen nadat hij is achtervolgd door een hond of wanneer hij wordt opgeschrikt door harde geluiden in huis. Net als bij mensen die zichzelf kunnen kalmeren door te huilen of te lachen, is dit wat katten doen. Het is mogelijk om te zien of uw kat stress heeft door naar zijn andere visuele signalen te kijken. Bevindt de kat zich in een defensieve positie? Trok het zich terug in een andere kamer of onder een meubelstuk?

Soms hebben katten wat tijd alleen nodig op een rustige plek als ze gestrest zijn. Misschien willen ze zelfs gewoon met je knuffelen in bed of op de bank. En in sommige gevallen kunnen ze zich gewoon terugtrekken in hun eigen bed en een tijdje rondhangen totdat hun stressniveau afneemt – en je kunt spinnen horen terwijl ze dit doen.

kat spinnen
Afbeelding Credit: Amandad, Pixabay
thematische pauze

4. Ze willen iets

Katten begrijpen onze taal niet, dus moeten ze andere talen leren om met hun baasjes te praten. Wist je dat het spinnen van je kat anders kan klinken, afhankelijk van de situatie? Je hoort misschien een ander geluid in hun spinnen als ze honger hebben.

Studies hebben aangetoond dat katten menselijke baby’s in hun spinnen kunnen nabootsen, een beroep doend op onze verzorgende instincten. Ze zijn misschien meer aandringend of minder frequent in hun spinnen – ze zullen alles proberen om te krijgen wat ze nodig hebben, wat meestal voedsel is.

thematische pauze

5. Spinnen kan therapeutisch zijn

Kattenexperts hebben katten zien knuffelen en spinnen wanneer ze gewond zijn om het genezingsproces te versnellen. De frequentie waarmee het spinnen van je kat trilt ligt tussen de 25 en 145 Hz. De trillingen in het lichaam van katten kunnen pijnverlichting bieden en een beschermende, verzachtende en geruststellende functie hebben.

witte kat spinnen
Afbeelding Credit: AleksDaria, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Dingen inpakken

Het spinnen van katten is niet alleen een kenmerk van huiskatten, maar ook een kenmerk dat voorkomt bij andere kattensoorten zoals cheeta’s en bobcats. Hoewel spinnen wordt geloofdd om lange tijd een teken van tevredenheid en geluk te zijn, zullen katten vaak spinnen om zichzelf te kalmeren, te communiceren en hun emoties te uiten naar jou en hun katachtige familie.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Gadzick, Shutterstock