Hebben dove katten de neiging om meer aanhankelijk te zijn? Wat u moet weten!


Als je overweegt een kat te adopteren, vergeet dan geen katten die doof zijn. Sommige mensen schrikken terug voor katachtigen met een handicap omdat ze zich voorstellen dat het moeilijker zal zijn om voor hen te zorgen, of misschien zal de kat minder liefdevol zijn. Maar als het gaat om dove katten, kunnen ze vaak aanhankelijker zijn dan katten met gehoor en hebben ze niet veel speciale zorg nodig.

Waarom zou een kat zonder gehoor aanhankelijker zijn? Hoewel er geen stevig onderzoek naar is gedaan, er wordt aangenomen dat sommige dove katten aanhankelijker zijn vanwege verschillende communicatiestijlen dan katten met gehoor. Een kat zonder gehoor kan immers niet op typische manieren met je communiceren, zoals door te reageren op je stem. Het compenseert dus dit gebrek aan vermogen door meer contact en vibratie aan te gaan1.

kattengezichtsverdeler 2

Hoe weet je of je kat doof is

Sommige katten worden doof geboren (een van de meest voorkomende voorbeelden zijn witte katten met blauwe ogen), maar sommige katachtigen verliezen gewoon hun gehoor naarmate ze ouder worden. Andere katten kunnen het gehoor verliezen als gevolg van infecties of trauma aan de oren. Het maakt niet uit hoe gehoorverlies en doofheid optreden, het is misschien niet altijd onmiddellijk merkbaar, vooral als u andere dieren in uw huishouden heeft. Dove katten hebben de neiging om visuele signalen van hun horende tegenhangers te nemen, rennen en spelen zoals normaal, waardoor het moeilijker wordt om te zien dat er gehoorverlies is.

Als u niet zeker weet of uw huisdier u kan horen, zijn er enkele tekenen waar u op kunt letten. Deze omvatten:

  • Je huisdier wordt aanhankelijker en aanhankelijker. Zoals we al zeiden, zonder de hulp van het gehoor, zal uw kat meer op andere zintuigen vertrouwen, waarvan aanraking er een van is.
  • Je katachtige vriend negeert commando’s of wanneer je ze belt. Toegegeven, dit teken is een beetje uitdagender om te ontleden, omdat het gewoon kan zijn dat je kat, nou ja, een kat is en je negeert.
  • Uw kat reageert niet op huishoudelijke geluiden. Als iemand iets laat vallen terwijl hij in dezelfde kamer is als uw huisdier, moet de kat een reactie hebben. Als dat niet het geval is, kan het zijn dat het het geluid niet heeft gehoord.
  • Uw huisdier wordt luider dan normaal. Dove katten kunnen zichzelf niet horen als ze miauwen, waardoor het moeilijker wordt om te reguleren hoe luid hun stemmen zijn.
  • Je kat raakt uit balans. Dit lijkt een vreemd iets om naar te zoeken, maar als uw huisdier het gehoor heeft verloren als gevolg van een binnenoorontsteking, kan het moeite hebben met lopen of rechtop staan.

U wilt uw dierenarts bezoeken om te testen als u denkt dat uw huisdier doof of slechthorend kan zijn.

rode tabby kat in pijn lopen op gras buiten
Afbeelding Credit: lagunabluemolly, Pixabay

Leven met een dove katachtige

Leven met een kat die doof of slechthorend is, zal een beetje anders zijn dan leven met een kat die in staat is om te horen, maar niet veel. Je zult dat gebrek aan gehoor moeten opvangen om ervoor te zorgen dat je kat een lang, gelukkig leven leidt.

Het belangrijkste is om uw huisdier te allen tijde binnen te houden. Buiten zijn terwijl je doof bent, is gevaarlijk omdat je huisdier niet kan horen of een auto komt of een dier dat groter is dan zij dichtbij genoeg is om aan te vallen. Als u uw huisdier echt tijd buiten wilt laten doorbrengen, kunt u het leren om aan de lijn te lopen, een kattenwagen te gebruiken of de kat buiten te houden in een afgesloten ruimte.

Je hebt alternatieve manieren nodig om de aandacht van je huisdier te trekken, omdat het je stem niet kan horen. Je kunt proberen een laser kattenspeeltje te gebruiken of op en neer te springen om trillingen te veroorzaken om dit te doen. U moet ook beslissen hoe u commando’s aan uw huisdier overbrengt, zoals “naar beneden gaan” (handbewegingen werken goed).

Dove katten kunnen gemakkelijk schrikken; ze kunnen immers niet horen wanneer iemand een kamer binnenkomt of achter hen komt. Je wilt absoluut niet dat je huisdier 24/7 in een versie van een jump-scare horrorfilm leeft, dus wees voorzichtig om in het gezichtsveld van de kat te komen wanneer je een kamer binnenkomt of nadert.

En zorg ervoor dat je tijd doorbrengt met spelen en een band opbouwen met je kat. Als uw kat niet doof is geboren, maar doof is geworden door leeftijd of trauma, kan hij depressief worden en moet hij worden opgevrolijkt. Bovendien bouwt het dagelijks spelen met je huisdier een sterke band tussen jullie op.

3 kattenverdeler

Laatste gedachten

Als het gaat om de vraag of dove katten al dan niet aanhankelijker zijn, kunnen ze dat absoluut zijn. Hoogstwaarschijnlijk komt dit omdat ze aanraking meer gebruiken om te communiceren in een poging om het gebrek aan gehoor te compenseren. Dus, verdisconteer een dove kat niet als je op zoek bent naar een huisdier om te adopteren!

Leven met dove katten is ook makkelijker dan je zou denken; u hoeft slechts een paar dingen aan te passen aan de manier waarop u leeft om ze te huisvesten, zodat uw huisdier gezond blijft en gelukkig. Als u niet zeker weet of uw huidige kat doof is, zijn er een paar tekenen om op te letten, zoals niet reageren op harde geluiden. De beste manier om erachter te komen, is echter door je kat naar de dierenarts te brengen voor testen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Stankovikj, Shutterstock