Wat voor soort lijm is veilig voor kattenboompjes?

welke soort lijm is veilig voor katten

Katten kunnen behoorlijk taai zijn voor kattenbomen! Kattenbomen zijn immers bedoeld om op geklommen en gekrabd te worden, dus het is geen verrassing als de hoeken van het tapijt beginnen af te bladderen of delen van de krabpaal eraf vallen.

Maar het heeft zeker geen zin om de krabpaal zomaar te vervangen door een andere omdat er wat slijtage is opgetreden. Er zit waarschijnlijk nog heel wat leven in uw krabpaal…maar hij heeft wel een opknapbeurt nodig en een van de beste hulpmiddelen daarvoor is lijm.

Wat voor soort lijm is veilig voor kattenbomen? Je beste optie is Elmer’s Houtlijm. De meeste krabpalen zijn gemaakt van hout en de lijm is super sterk, of je het nu gebruikt voor het sisaltouw of het tapijt. Het is ook niet-giftig en gemakkelijk schoon te maken, maar je moet nog steeds voorkomen dat katten het opeten.

Het is ook gemakkelijk voor het budget en zeker goedkoper dan het kopen van een geheel nieuwe kattenboom. U kunt de prijs van vandaag op Amazon bekijken door hier te klikken. Je kunt ook hier klikken om reviews te lezen van andere mensen die de lijm hebben gebruikt om hun eigen kattenboom te repareren.

Maar alleen omdat het niet-toxisch is, betekent niet dat je niet voorzichtig hoeft te zijn en dat je je kat uit de buurt van de boom moet houden terwijl het droogt. Als je kat (of ander huisdier) een grote hoeveelheid lijm binnenkrijgt, kan het problemen geven met de passage door hun maag-darmkanaal. Dus ook al wordt de lijm als niet giftig beschouwd, toch is het zeker niet veilig om te consumeren.

Hoe gebruik je houtlijm om een kattenboom te repareren

Het proces is vrij eenvoudig- breng de lijm aan op de kattenboom en voeg dan je sisaltouw of tapijt toe. Het mooie van Elmer’s Houtlijm is dat het teveel er makkelijk met water afgeveegd kan worden, dus het is niet erg als je een beetje te ver gaat.

U kunt de toepassing hier in actie zien:


U zult waarschijnlijk opmerken dat de persoon in die video ook hete lijm gebruikt voor delen van de kattenboom. Hoewel dat een optie is, is het niet nodig als je kleine reparaties uitvoert, omdat het belangrijkste voordeel van hete lijm de snelle droogtijd is. Als je een hele kattenboom bouwt, is de snelle droogtijd een groot maar als het maar om een klein deel gaat, is het lang niet zo belangrijk.

Zodra je de lijm hebt aangebracht, wil je een paar minuten druk uitoefenen op het gebied. De meeste mensen adviseren een klemtijd (de tijd dat je druk uitoefent op het oppervlak) van 20 minuten voor Elmer’s Houtlijm. U kunt waarschijnlijk wegkomen met een beetje minder voor een kat boom, maar je moet nog steeds een manier om druk uit te oefenen op het gebied.

Als u een echte klem hebt, zal dat natuurlijk het beste zijn. Maar indien niet, voel je vrij om creatief te worden en een zak kattenbakvulling of iets anders zwaars te gebruiken om de band te helpen vormen.

Hoewel de lijm als niet-giftig wordt beschouwd, wil je nog steeds niet dat huisdieren het proberen op te eten. Je wilt ook niet dat je katachtige acrobatische toeren uithaalt voordat de lijmverbinding veilig is, dus het is het beste om huisdieren uit de buurt van de kattenboom te houden terwijl deze droogt.

Nadat het tijd heeft gehad om te drogen, geef het een kleine test en zorg ervoor dat je niet hoeft toe te voegen en meer lijm!

Tapijt vervangen

Meestal raakt het tapijt op kattenbomen los en wat snelle houtlijm in de hoek is dan voldoende. Maar als je een groter gebied moet vervangen, kun je overal tapijtresten vandaan halen. Of het nu gaat om restjes van een renovatie bij jou in de buurt of van een grote winkel die ze toch weggooit, tapijtafval is overal. U kunt ook een vierkant van 9″ bij 9″ op Amazon kopen, dat moet meer dan genoeg zijn voor een kleine reparatie.

Sisaltouw vervangen

De meeste krabpalen en krabben maken gebruik van sisaltouw, dat is het spul dat je rond de steunen van een krabpaal of het hoofdgedeelte van een krabber ziet gewikkeld. Volgens sommige onderzoeken onder kattenouders, is sisal echt het favoriete materiaal om aan te krabben en gelukkig is het vrij gemakkelijk te verkrijgen. Je kunt het op Amazon kopen, maar als je krap bij kas zit, kun je elk soort touw gebruiken. Zorg er wel voor dat wat je gebruikt veilig is voor huisdieren.

Wordt Elmer’s Houtlijm beschouwd als niet giftig voor huisdieren?

Ja, Elmer’s Houtlijm wordt beschouwd als niet-giftig voor huisdieren en mensen. De lijm heeft ook een bijna-nul VOC score, wat betekent dat het weinig tot geen Vluchtige Organische Stoffen vrijlaat. Hoewel deze twee dingen samen het een geweldige huisdier-vriendelijke lijm maken, is het nog steeds niet iets wat je je kat zou willen laten eten. Als ze er genoeg van binnenkrijgen, kan het hun darmkanaal blokkeren en als een vreemd lichaam gaan werken.

Echter, uw kat zou moeten eten veel van deze lijm om dit te laten gebeuren.

Welke lijmen moet ik vermijden?

Hoewel u niet wilt dat uw kat Elmer’s Houtlijm eet, zijn er andere lijmen die een veel groter risico vormen. Dit zijn lijmen die difenylmethaan diisocyanaat bevatten (soms bekend als MDI). Dit ingrediënt zorgt ervoor dat de lijm snel uitzet als hij droogt en hoewel dit nuttig kan zijn bij bepaalde timmerwerkzaamheden, kan het desastreus zijn als een huisdier de lijm opeet. Of zoals dierenarts Denise Colgrove uitlegt: “De lijm zet snel uit zodra het in contact komt met maagvloeistoffen, wat resulteert in een maagvreemd voorwerp. Meestal kan de lijm de pylorus niet verlaten voordat de expansie optreedt, hoewel dat in dit geval wel het geval is.”

Gorilla Glue is een van de meer populaire lijmsoorten die difenylmethaan diisocyanaat bevatten en moet over het algemeen worden vermeden bij huisdieren. Let echter goed op want Elmer’s heeft ook een schuimende houtlijm genaamd “Pro Bond” die schuimt. Nogmaals, je kunt de niet-giftige houtlijm van Elmer’s vinden op Amazon via deze link.

Alsof dat nog niet genoeg reden was om Gorilla Glue te vermijden, schijnt het spul ook erg aantrekkelijk te zijn voor honden die het snel zullen proberen op te eten. Hoewel katten dit minder snel zullen doen, is het nog steeds een groot risico voor huishoudens met meerdere huisdieren.

Hoe zit het met hete lijm?

Hete lijm is een ander goed alternatief voor de houtlijm optie. Volgens de mensen van GlueGunDirect, “Wanneer correct gebruikt, hotmelt lijm en lijm sticks zijn niet giftig, en ze moeten niet vrij giftige dampen. “

Hoewel dat geweldig is voor huisdieren, heb ik het niet opgenomen als de belangrijkste aanbeveling, simpelweg omdat hete lijm meer apparatuur vereist om te trekken. Met andere woorden, niet iedereen heeft een hete lijmpistool klaar om te gaan en voor de meeste mensen die een snelle en eenvoudige oplossing willen is het pakken van wat houtlijm uit de bouwmarkt een goede optie.

Maar als je een hete lijmpistool klaar om te gaan, dat maakt een geweldige optie voor kat boom en kat krabber reparatie. Terwijl de houtlijm over het algemeen sterker is, droogt de hete lijm bijna onmiddellijk wat betekent dat u uw reparatie in slechts een paar minuten kunt voltooien.

Afsluitende gedachten

De meeste katbomen zijn vrij eenvoudige meubelstukken en hoewel ze niet immuun zijn voor wat slijtage is het gemakkelijk te repareren met wat lijm. Verschillende soorten lijm zullen werken, maar houtlijm is meestal de beste optie voor de meeste mensen.