Wat te doen als uw kat u zijn nagels niet laat knippen

De meeste eigenaren van gezelschapsdieren zijn zich ervan bewust dat ze de klauwen van hun kat moeten knippen. Maar katten kunnen het heel moeilijk maken als ze niet willen dat je hun nagels knipt. De nagels van katten hebben onderhoud nodig, net als menselijke nagels en het kan lastig zijn om uw kat over te halen zijn poten uit te bieden als ze dat niet willen.

Snel overzicht

01

Veel katten vinden het niet leuk om hun nagels te laten knippen, maar regelmatig nagelonderhoud is noodzakelijk voor alle katten.

02

Met verschillende veilige, efficiënte methoden kunt u de nagels van uw kat knippen zonder dat iemand gewond raakt.

03

Als u zich niet op uw gemak voelt bij het knippen van de nagels van uw kat, kan uw dierenarts of huisdiertrimmer dit doen tegen een kleine vergoeding.

Waarom moeten we de nagels van katten knippen?

Als u de nagels van uw kat ongestreept laat, kunnen ze helemaal in het voetzoolje groeien, waardoor letsel en pijn ontstaan.

De nagels van katten zijn extreem scherp. In het wild is dit voordelig omdat het hen helpt op hun prooi te jagen. Het stelt hen in staat om te klimmen om uitkijkpunten te vinden om prooien te besluipen en veilige plaatsen om te rusten en te slapen. Huiskatten hoeven niet zulke scherpe klauwen te hebben. Scherpe klauwen kunnen ernstige schade toebrengen aan uw meubels en tapijten. Ze zijn vooral ongewenst wanneer je kat op je schoot kneedt met zijn klauwen die in je benen graven!

Bovendien groeien de nagels van katten heel snel en als ze niet worden getrimd, gaan overgroeide nagels in hun pads en prikken ze het kussen door, soms met een infectie tot gevolg. Het is erg pijnlijk wanneer dit gebeurt en u moet uw kat naar de dierenarts brengen.

Lees ook: Hoe vaak kattennagels te knippen: een dierenarts legt uit

Waarom houden katten er niet van om hun nagels te laten knippen?

De meeste katten houden er niet van dat hun poten worden aangeraakt, maar het is noodzakelijk voor nagels knippen.

Nagels knippen lijkt zo’n triviale oefening, maar toch hebben veel katten er absoluut een hekel aan. Als u het goed doet, is het knippen van nagels helemaal geen pijnlijke procedure.

Wanneer de tondeuse op de nagel sluit, is er een kleine hoeveelheid druk die sommige katten misschien ongemakkelijk vinden, maar zolang u op de juiste plaats snijdt (hierover later meer), zal het knippen van nagels uw kat geen ongemak of pijn bezorgen.

De reden is meestal dat katten het niet leuk vinden om hun voeten aan te raken. Wanneer je hun nagels knipt, moet je wel heel intiem worden met hun poten. Je moet hun cijfers scheiden, zodat je de tondeuses tussen elke tootsie kunt manipuleren.

Dit is voor veel katten gewoon te veel en hun eerste instinct is om van je weg te wringen (of uit te halen om je te waarschuwen dat niet nog een keer te doen!). Een groot deel van het proces van het bereiken van een rustige nagelknip gaat over het laten wennen van uw kat aan het aanraken van zijn poten.

Lees ook: Waarom kauwen katten op hun nagels

Hoe te beginnen met nagelknippen van de nagels van uw kat

1. Begin als ze jong zijn

Katten die hun poten en nagels niet vaak hebben behandeld vanaf kittentijd, hebben vaak een hekel aan nagels.

Het ideale moment om uw kat te laten wennen aan het trimmen van zijn klauwen is wanneer hij een kitten is. Raak de poten van je kat regelmatig aan en houd ze vast en knijp de pads zachtjes tussen je vingers. Raak elke teen afzonderlijk aan. Oefen met het uitduwen van hun nagels.

Laat ze weten dat het aanraken van hun poten geen slechte of pijnlijke ervaring is. Geef ze veel genegenheid en beloon ze na elke keer.

Lees ook: Beste nagel- en klauwmutsen voor katten

2. Neem de tijd

Kattennagels knippen

Beweeg langzaam en voorzichtig bij het knippen van de nagels van uw kat, zodat u uw kat niet per ongeluk pijn doet.

Vergeet niet dat je altijd meer kunt doen, maar je kunt het niet terugzetten als je te ver bent gegaan en een nagel te kort hebt geknipt. Neem de tijd om de nagelknippers op de nagel te plaatsen. Als je te ver naar achteren gaat, snijd je in het snelle (ook wel hyponychium genoemd) van de nagel.

De snelle is waar de bloedvaten en zenuwen zijn, dus als je dit snijdt, zal het je kat echt pijn doen en zullen er veel bloedingen zijn. Nagels zijn notoir moeilijk om bloedingen te stoppen, dus het beste is om voorzichtig te zijn en kleine stukjes tegelijk af te nemen.

Lees ook: Hoe kattennagels veilig te knippen – een stapsgewijze handleiding

3. Gebruik de juiste apparatuur

kat nagel tondeuse

Kattennageltrimmers zijn speciaal gemaakt voor kleine poten en nagels.

Zorg ervoor dat je de juiste tools hebt. Een paar kattennageltrimmers zijn de beste optie. U kunt deze gemakkelijk online kopen via websites zoals Amazone. Een paar met een glijdende guillotine is het beste omdat het je een goede hoeveelheid controle geeft. Laat kat en hond nagelknippers niet in de war raken hetzij. Kattenknippers zijn veel kleiner en delicater om tussen de tenen van een kat te komen.

Hondennagelknippers zijn vaak groter en kunnen moeilijk tussen de tenen van de kat passen. Vermijd het gebruik van een schaar, omdat ze geen gebogen mes hebben en te veel druk op de nagel uitoefenen. Menselijke nagelknippers zijn ook niet ideaal omdat ze de verkeerde vorm hebben. Zorg ervoor dat je trimmers scherp zijn en niet roestig of vies.

Lees ook: 8 Beste Kattennagelknippers

4. Minder is meer

Zodra uw kat zich op zijn gemak voelt om u zijn poten te laten vasthouden, kunt u beginnen met het knippen van zijn nagels. Neem eerst je duim en vinger en oefen zachtjes druk uit aan beide zijden van het gewricht direct achter de klauw. Hierdoor wordt de klauw uitgeschoven, waardoor de volle klauw bloot komt te liggen. Nu hoeft u alleen maar de scherpe rand van de nagel zorgvuldig bij te snijden. Pas op dat je niet te ver naar achteren snijdt. Knip snel maar voorzichtig de scherpe punt af en niet meer.

Zorg ervoor dat je iets bij de hand hebt om te helpen als je per ongeluk de nagels van je kat te kort knipt. Styptisch poeder is een antistollingspoeder dat wordt verkocht in dierenwinkels en online. Je kunt ook een ongeparfumeerd stuk zeep gebruiken om het bloeden te stoppen.

Als je per ongeluk de nagel knipt, raak dan niet in paniek – het is een veel voorkomende fout om te maken. Probeer zachte druk uit te oefenen op de punt van de klauw als uw kat dit tolereert. Dep wat styptisch poeder op de bloedende klauw of wrijf een stuk zeep op de nagelpunt. Houd uw kat nauwlettend in de gaten om te controleren of de nagel stopt met bloeden. Als het niet stopt, neem dan contact op met uw dierenarts.

Probeer nooit declaw je kat. Dit is een operatie die alleen onder bepaalde omstandigheden door een dierenarts kan worden uitgevoerd.

Lees ook: Waarom declawing slecht is voor je kat & Wat je in plaats daarvan moet doen

Wat te doen als uw kat u zijn nagels niet laat knippen

1. Gebruik een back-up

Het helpt om een andere persoon bij je te hebben om je kat vast te houden terwijl je de nagels knipt.

Kattennagel knippen is vaak een klus voor twee personen! Soms als een andere persoon uw kat vasthoudt, kunt u zich concentreren op het vasthouden van alleen hun poot om de poot te stabiliseren en de nagels snel en efficiënt te knippen. Wij dierenartsen zijn verwend omdat we dierenartstechnici bij de hand hebben die geweldig zijn in de meeste dingen, maar echt uitblinken in veilige dierenbescherming.

Lees ook: Hoe een kat met een gezwollen poot te behandelen

2. Kitty Burrito

Wikkel je kat in een dikke handdoek of deken en trek één poot tegelijk uit om de nagels te knippen.

Als een kat bezwaar heeft tegen het knippen van nagels, wikkel ze dan in een handdoek of een dikke deken. Deze methode wordt liefkozend de kitty burrito genoemd vanwege de vorm waarop het lijkt. Wanneer uw kat is ingepakt, kunt u voorzichtig één poot tegelijk blootleggen en zijn nagels op die manier knippen. Deze methode helpt je kat ook om zich veilig te voelen als ze allemaal ingepakt en gezellig zijn.

3. Gespreide aanpak

Kattennagels knippen

Het duurt langer, maar het knippen van slechts een paar nagels tegelijk kan minder stressvol zijn voor uw kat.

Als uw kat erg gestrest raakt wanneer u probeert zijn nagels te knippen, kunt u proberen slechts één of twee nagels tegelijk te knippen. Twee in de ochtend en twee in de avond elke dag bijvoorbeeld. Op deze manier krijgt u hetzelfde eindresultaat, maar minimaliseert u de stress voor uw kat. Ze zullen geen kans hebben om zichzelf op te werken als je maar snel een paar nagels knipt.

Lees ook: Checklist nieuwe katteneigenaar

4. Verberg hun gezicht

Het bedekken van het gezicht van uw kat met een handdoek of deken kan een deel van hun angst wegnemen.

Sommige katten raken opgewonden als ze de trimmers zien. Als uw kat het verdraagt, kunt u een zachte handdoek of deken gebruiken en deze voorzichtig over zijn gezicht draperen wanneer u hem vasthoudt en vervolgens zijn nagels knippen. Dit betekent dat ze de trimmers niet kunnen zien en gestrest raken en proberen te ontsnappen.

5. Bezoek uw dierenarts of trimmer

Uw dierenartsen kunnen de nagels van uw kat in de kliniek knippen tegen een kleine vergoeding.

Als je echt niet graag de nagels van je kat wilt knippen, kun je het aan de professionals overlaten. Als u een afspraak maakt bij uw lokale dierenartsen, helpen zij u graag verder. Dierenartsen en dierenartstechnici kunnen beide de nagels van uw kat voor u knippen.

Als uw kat om de een of andere reden extreem gestrest is en absoluut niet tolereert dat iemand probeert zijn nagels te knippen, kan uw dierenarts hem wat sedatie geven. Dit wordt alleen gedaan in omstandigheden waarin er geen ander alternatief is in gevallen waarin mensen en katten gewond raken als we het zonder sedatie proberen. Alle goede huisdiertrimmers zullen ook nagels knippen.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

6. Stealth Trim terwijl ze slapen

Als je kat een beetje zwaar slaapt, kun je misschien een f trimmenew nagels terwijl ze snoozen.

Een stiekeme aanpak is om nagels te knippen terwijl je kat slaapt. Als je snel bent, zelfs als ze wakker worden wanneer je hun poot aanraakt, kun je een of twee nagels knippen. Blijf elke dutje een paar nagels doen en je hebt ze al snel allemaal tot een acceptabele lengte.

Lees ook: Waarom krullen katten in ballen tijdens het slapen? Een dierenarts legt uit

Laatste gedachten

verzorging kat

Het hele nagelknipproces lijkt misschien een ontmoedigende klus wanneer uw kat bezwaar maakt. Met een beetje tijd en veel geduld kun je een routine vinden die zowel bij jou als bij je kat past, veilig is en iedereen tevreden houdt.

Lees ook: De 4 belangrijkste voordelen van chiropractische zorg voor katten

Veelgestelde vragen

Wat te doen als je kat je zijn nagels niet laat knippen?

Als u thuis niet in staat bent om de nagels van uw kat alleen te knippen, zijn er een paar dingen die u kunt proberen:

  • Wikkel ze in een handdoek
  • Het doen terwijl ze slapen
  • Een vriend vragen om te helpen hen vast te houden
  • Boek een afspraak voor uw dierenarts om het te doen
  • Hoe ontspan ik mijn kat om zijn nagels te knippen?

    Als uw kat angstig wordt wanneer u zijn nagels probeert te knippen, kunt u enkele stappen ondernemen om hem zich veilig en kalm te laten voelen voordat u begint. Je kunt met ze spelen en ze hun favoriete speeltje of traktatie geven. Je kunt met een zachte kalme stem tegen ze praten of zingen. Als ze goed reageren op kattenkruid, kun je ze een kattenkruidspeeltje geven om ze te relaxen.