Wat te doen als uw binnenkat buiten komt

Dankzij natuurlijke nieuwsgierigheid en onvermijdelijke menselijke fouten komt het helaas vaak voor dat binnenkatten naar buiten komen. Je opportunistische katachtige kan merken dat een deur een seconde te lang openstaat of interesse hebben in een raam dat is gebarsten.

Mijn binnenkat stapte eens uit omdat hij besloot de hordeur te beklimmen, en zijn gewicht scheurde het scherm en deponeerde hem onhandig aan de andere kant.

Ongeacht hoe uw binnenkat buiten komt, snel handelen is de sleutel om ze terug te krijgen. Of uw binnenkat momenteel vermist is of u wilt voorbereid zijn op het ergste, u moet de volgende tips kennen.

Wat te doen als uw binnenkat naar buiten gaat

Hier zijn de eerste stappen die u moet nemen als uw binnenkat naar buiten gaat.

Als je weet dat je binnenkat nog maar een paar minuten buiten is geweest, is de kans groot dat hij nog in de buurt is.

1. Kijk rond in de buurt

De meeste katten die alleen binnenshuis zijn, zijn niet gewend aan geluiden, geuren en bezienswaardigheden van buitenaf. Die zintuiglijke overbelasting zal eerder schokken en beangstigen dan dat het zal verleiden en aanmoedigen. Als gevolg hiervan bevriezen de meeste binnenkatten of schrikken ze zodra ze zich realiseren dat ze het echt buiten hebben gemaakt. Katten zijn schichtige dieren die het meest geïnteresseerd zijn in het beschermen van zichzelf, dus ze zullen waarschijnlijk niet wegslenteren in het onbekende … althans niet meteen.

Als je weet dat je binnenkat nog maar een paar minuten buiten is geweest, is de kans groot dat hij nog in de buurt is.

Doorzoek het gebied met bijzondere aandacht voor mogelijke schuilplaatsen. Kijk achter struiken, onder de veranda, in je garage en langs de zijkant van het huis. Het is ook belangrijk om kalm te blijven terwijl je zoekt. Je kat staat al op scherp en je uitzinnige geschreeuw kan hem bang maken om verder weg te rennen.

Katten zijn snel en worden niet beperkt door willekeurige grenzen zoals eigendomslijnen of zelfs hekken.

2. Verspreid het woord

Als u uw kat niet snel in huis vindt, is de volgende stap om het woord te verspreiden. Katten zijn snel en worden niet beperkt door willekeurige grenzen zoals eigendomslijnen of zelfs hekken. Je wilt dat al je buren weten dat je kat eruit is gekomen en vermist is.

Je wilt ook dat je buren weten hoe je kat eruit ziet. Je kunt ze een van de honderden kattenfoto’s die je op je telefoon hebt, sms’en, of flyers afdrukken en ze persoonlijk aan elke buurman overhandigen. U kunt de flyers ook plaatsen in de buurt van drukbezochte gebieden zoals gemeenschappelijke brievenbussen.

Terwijl je flyers ophangt, vergeet dan niet dat het de eenentwintigste eeuw is en dat de meeste van je buren op sociale media zitten. Word lid van lokale Facebook-pagina’s voor verloren huisdieren en post in elke lokale groep die er geen regel tegen heeft. Je kunt ook lid worden van de site genaamd Nextdoor om nog meer buren te bereiken.

Naast je buren wil je ook dat de lokale asielen weten dat je kat vermist is en dat je hem terug wilt. Het is gebruikelijk dat mensen zwerfkatten vinden en ze afzetten met dierencontrole. En omdat asielen druk zijn en meestal ondergefinancierd, is het gemakkelijk voor katten om te verdwalen in het asielsysteem.

Bel lokale asielen om te vragen naar recente innames en ook om hen ervan bewust te maken dat u op zoek bent naar een specifieke verloren kat. De meeste asielen zullen uw bericht noteren, maar u kunt er niet op vertrouwen dat ze uw pleidooi verwijzen met elke kat die binnenkomt.

Lees ook: De schokkende waarheid onthuld: hoe lang kan een kat buiten overleven in de winter?

Het is belangrijk om elke dag dat uw kat vermist is contact op te nemen met dierenasielen en persoonlijk langs te komen om de recente innames zelf te zien. De meeste asielen hebben een 48-uurs blokkering voordat een dier ter adoptie wordt aangeboden. Maar als je dat raam mist, kan je verloren en gevonden kat worden geadopteerd voordat je zelfs maar beseft dat ze in het asiel waren.

Het is belangrijk om elke dag dat uw kat vermist is contact op te nemen met dierenasielen en persoonlijk langs te komen om de recente innames zelf te zien.

3. Plaats bekende geuren buiten

Katten zijn fatsoenlijke navigators, maar als uw binnenkat nog nooit buiten is geweest, zal het gemakkelijk voor haar zijn om te verdwalen. Katachtigen hebben hun eigen trucs om hun weg te vinden en ze zullen sterk afhankelijk zijn van hun reukvermogen. Als je kat je kan ruiken, kan ze haar weg terug naar huis vinden.

Help het reukvermogen van je kat door bekende geuren naar buiten te brengen. Leg de kleding die je onlangs droeg of de deken waarmee je meestal knuffelt op je veranda of in de buurt van de plaats waar je kat voor het eerst buiten kwam. Je kunt ook hun kattenbak tevoorschijn halen om te profiteren van die sterke en vertrouwde geuren. Houd er echter rekening mee dat de inhoud van de genoemde kattenbak andere externe beestjes kan aantrekken.

Als je kat in de buurt is en een vleugje van die geruststellende geuren opvangt, zal ze fhaar neus weer in je armen steken.

Als je kat je kan ruiken, kan ze haar weg terug naar huis vinden.

4. Blijf naar de juiste tijden kijken

Katten zijn crepusculaire wezens, wat betekent dat ze het meest actief zijn in de schemering en zonsopgang. Als je kat alleen is, is de kans het grootst dat hij zich overdag verstopt en slaapt. Als ze zelfverzekerd of hongerig genoeg zijn om naar buiten te gaan, zal het waarschijnlijk in de vroege ochtend en avond zijn. Dit is wanneer je rustig hun naam moet roepen.

Hoe ver uw kat rondloopt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbaarheid van voedsel en water, hun geslacht en hun zelfvertrouwen. Een kat die niet gecastreerd is, zal ongelooflijke afstanden afleggen op zoek naar een partner. Een hongerige kat kan ook blijven lopen totdat ze een gebied vinden met een goede voedselbron.

Studies suggereren dat katten in staat zijn om elke dag tot een halve mijl te reizen. Dat betekent echter niet dat uw kat met elke dag die voorbijgaat een halve mijl verder weg komt. Zelfs verwilderde katten blijven meestal binnen de grenzen van een waargenomen territorium van niet meer dan een paar mijl. Je verdwaalde binnenkat heeft geen eigen buitengebied, maar de meeste katten hebben een goede reden nodig om weg te blijven van hun thuisbasis.

Natuurlijk zijn er verhalen over extreme gevallen waarin katten honderden kilometers van huis worden gevonden. Er is zelfs Sugar, een kat die blijkbaar 1.500 mijl heeft gelopen om herenigd te worden met zijn familie. Deze gevallen zijn echter zeldzaam en het is waarschijnlijker dat je verloren kat ergens in je buurt is. Je moet gewoon blijven kijken.

Hoe ver uw kat rondloopt, hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbaarheid van voedsel en water, hun geslacht en hun zelfvertrouwen.

5. Overweeg een humane valstrik

Wanneer een binnenkat naar buiten komt, kunnen ze je zoekinspanningen ontwijken, ongeacht hoeveel ze van je houden en je missen. Ze kunnen verdwaald, bang of te overweldigd zijn om hun eigen weg terug naar je voordeur te vinden. In deze gevallen kan een humane val zoals die wordt gebruikt voor TNR (trap castter release) een waardevol hulpmiddel zijn.

Als je geen val wilt kopen, neem dan contact op met lokale schuilplaatsen om te zien of ze ze beschikbaar hebben om te lenen of te huren. Als je eenmaal een val hebt, gebruik dan het favoriete voedsel of de traktatie van je kat en iets dat naar jou ruikt om ze naar binnen te lokken.

Deze strategie werkt meestal het beste wanneer er recente waarnemingen van uw kat zijn geweest, dus u heeft een algemeen idee van waar u de val moet plaatsen. Houd er echter rekening mee dat uw kat niet het enige dier zal zijn dat zich aangetrokken voelt tot dat kattenvoer. Je zou een andere zwerfkat of een wild dier zoals een wasbeer of possum kunnen vangen.

Het feit dat katten snel, schichtig en vakkundig ongrijpbaar zijn, kan het moeilijk maken om ze te vinden. Het helpt ook niet dat vanwege de hoge populatie verwilderde katten in sommige gemeenschappen, veel mensen zwerfkatten negeren en aannemen dat ze deel uitmaken van een kolonie.

Dat betekent echter niet dat je moet opgeven als je binnenkat naar buiten gaat. Veel huiskatten keren helemaal alleen terug naar huis. Anderen benaderen mensen op zoek naar hulp.

Voorzichtig zijn met open deuren, uw kat een ID-tag geven om te dragen en ervoor zorgen dat hun microchip is geregistreerd, zal hen helpen om ze in de toekomst veilig thuis te houden. Maar probeer in de tussentijd de bovenstaande tips uit om je katachtige vriend weer in je armen te nemen.

Veel huiskatten keren helemaal alleen terug naar huis. Anderen benaderen mensen op zoek naar hulp.