Haakwormen bij katten: symptomen, diagnose en behandeling

Haakwormen

Haakwormen zijn slechts één type gastro-intestinale parasiet (kleine organismen die in het maagdarmkanaal van uw kat leven en nadelige gezondheidseffecten veroorzaken). Enkele andere veel voorkomende darmparasieten die bij katten worden gezien, zijn rondwormen, lintwormen, coccidia en Giardia. Darmparasieten worden gewoonlijk wormen genoemd.

Volwassen haakwormen zijn kleine parasieten (ongeveer 1/8e van een inch lang) die in het darmkanaal van de kat in de dunne darm leven, waar ze bloed uit de kat zuigen. Er zijn drie soorten haakwormen die katten infecteren: Ancylostoma tubaeforme, Ancylostoma braziliense, en Uncinaria stenocephala | (wat zeldzaam is bij katten in de Verenigde Staten).

Snel overzicht: Haakwormen bij katten

Wat doen haakwormen in het lichaam van uw kat?

uiterlijk van haakwormen darm

Volwassen haakwormen hechten zich vanuit hun mond aan de darmwand met behulp van hun gebogen tanden, die op haken lijken – vandaar de algemene naam.

Eenmaal bevestigd, geven haakwormen een antistollingsmiddel af (een stof die bloedstolling voorkomt) en voeden ze zich met het bloed van uw kat. Ze kunnen loskomen van de plek in de darmwand en zich op een andere plek opnieuw hechten, kleine bloedende zweren achterlatend waar ze voor het laatst waren bevestigd.

In de darm werpen volwassen vrouwelijke haakwormen eieren af, die vervolgens via de ontlasting in de omgeving worden afgezet. Eenmaal buiten de kat doorlopen de eieren verschillende stadia, uitkomen en ontwikkelen zich tot larven (larven van het derde stadium genoemd).

De levenscyclus van een haakworm is afhankelijk van een gastheer. Haakwormlarven kunnen zich aan de buitenkant niet verder ontwikkelen – de larven moeten een gastheer (uw kat) binnengaan om zich te ontwikkelen tot volwassen haakwormen. Infectieuze larven kunnen echter een paar maanden in de grond leven onder ideale omstandigheden.

Hoe krijgen katten haakwormen?

hoe katten haakwormen krijgen

Katten krijgen haakwormen wanneer ze haakwormlarven binnenkrijgen, meestal wanneer ze op een besmet oppervlak lopen. Katten kunnen haakwormen oppikken via hun huid of tijdens het verzorgen.

Katten kunnen besmet raken wanneer ze de haakwormlarven binnenkrijgen. Dit kan gebeuren als de kat op een oppervlak in een besmette omgeving loopt en haakwormlarven op de huid of vacht krijgt en vervolgens de larven inslikt tijdens zelfverzorging.

Maar katten hoeven de larven niet in te nemen om besmet te raken. Gewoon lopen over oppervlakken die besmet zijn met uitwerpselen (of het nu een kattenbak, vervuilde grond of een ander oppervlak is) kan infectie veroorzaken omdat haakwormlarven de huid kunnen binnendringen.

Alle katten kunnen besmet raken met haakwormen, maar de katten met het hoogste risico zijn katten die naar buiten gaan, in nauwe ruimtes worden gehuisvest met grote aantallen of andere katten (zoals in dierenasielen of fokkatten), of worden gehouden in gebieden met slechte sanitaire voorzieningen. Kittens kunnen tijdens het zogen besmet raken via de melk van hun moeder als de moederkat haakwormen heeft.

Haakwormen zijn zoönotisch, wat betekent dat ze kunnen worden overgedragen op mensen. Honden kunnen ook haakwormen krijgen.

Haakwormen bij katten Symptomen

Haakwormen in Cats Feature

Symptomen van haakwormen bij katten zijn bloedarmoede, diarree, zwakte, diarree, huidlaesies en meer.

Ernstige haakwormbesmettingen met grote aantallen volwassen wormen (vooral van de soort Ancylostoma tubaeforme) kan bloedarmoede, diarree en gewichtsverlies veroorzaken, vooral bij kittens. Dergelijke plagen zijn potentieel fataal.

U ziet mogelijk geen tekenen van haakwormen als uw kat is geïnfecteerd met een klein aantal wormen.

Grotere plagen en haakworminfecties bij zeer jonge kittens kunnen een of meer van de volgende veel voorkomende klinische symptomen van haakwormen bij katten hebben:

  • Laesies aan de onderkant van de poten en tussen de tenen
  • Donkere, zwarte, teerachtig ogende ontlasting
  • Diarree
  • Constipatie
  • Bleek tandvlees
  • Zwakheid
  • Gewichtsverlies (of het niet aankomen van gewicht bij opgroeiende kittens)

Sommige katten die besmet zijn met haakwormen kunnen hoesten vertonen. Dit komt omdat de haakwormlarven eerst naar de longen migreren op weg naar hun uiteindelijke bestemming (de darmen).

Haakwormen bij katten behandeling

kat die een pil neemt

Zodra uw dierenarts de haakwormbesmetting heeft geïdentificeerd, wordt behandeling met een geschikte ontwormer aanbevolen.

De enige manier om zeker te weten dat uw kat haakwormen heeft, is door middel van een fecale drijftest. Uw dierenarts zal een monster nemen van de ontlasting van uw kat en deze onder een microscoop onderzoeken om te zoeken naar de aanwezigheid van haakwormeieren.

De Companion Animal Parasite Council beveelt aan dat volwassen katten minstens twee keer per jaar routinematig worden getest op darmparasieten; kittens moeten vier keer worden getest tijdens hun eerste levensjaar.

Zodra uw dierenarts de aanwezigheid van haakwormeieren in de ontlasting van uw kat bevestigt, kunt u een ontwormingsmedicijn toedienen dat de volwassen haakwormen zal doden. Na de initiële ontwormingsdosis wordt ongeveer 2 tot 4 weken later een tweede dosis gegeven om volwassen haakwormen te doden die zich sinds de eerste dosis hebben ontwikkeld.

U kunt ontwormingsmedicatie bij uw dierenarts krijgen of vrij verkrijgbare haakwormmedicijnen voor katten (zonder recept verkrijgbaar) online kopen. Als u ervoor kiest om een ontwormer zonder recept te kopen, vraag dan uw dierenarts om aanbevelingen over welk product u moet kiezen.

Hoewel natuurlijke remedies voor haakwormen bij katten ook over de toonbank worden verkocht, werken deze mogelijk niet zo goed als een traditionele ontwormer.

Ontwormingsmedicijnen voor katten zijn veilig en effectief wanneer ze correct worden gebruikt. Raadpleeg altijd uw dierenarts voor advies voordat u een ontwormer aan uw kat geeft, op recept of zonder recept.

Katten of kittens die bloedarmoede, uitgedroogd of ondervoed zijn door een haakworminfectie, kunnen aanvullende behandelingen nodig hebben, waaronder bloedtransfusies, vloeistoftherapie en voedingsondersteuning.

Om haakworminfectie te voorkomen, evenals infectie met andere darmparasieten zoals rondwormen, raden dierenartsen en de CAPC aan om het hele jaar door breedspectrumparasietpreventie te gebruiken.

Bepaalde vlooien-, teken- en hartwormpreventiemiddelen die zijn ontworpen om maandelijks te worden gegeven, beschermen ook tegen bepaalde darmparasieten zoals haakwormen en rondwormen. Gebruik altijd producten die zijn geëtiketteerd voor gebruik bij katten (gebruik nooit hondenproducten op een kat) en praat met uw dierenarts over de beste parasietpreventie voor uw kat.

Een andere preventiemethode is om uitwerpselen snel op te pakken en weg te gooien in de omgeving van uw kat. Doe de uitwerpselen in een plastic zak voordat je ze weggooit in de prullenbak. Draag handschoenen bij het hanteren van de ontlasting om uzelf te beschermen tegen potentiële haakwormlarven.

Veelgestelde vragen

Zijn haakwormen bij katten besmettelijk voor mensen?

Ja, mensen kunnen haakwormen van katten krijgen. Haakwormen zijn zoönotisch, wat betekent dat ze van dier op mens kunnen overgaan. Mensen raken meestal besmet door over geïnfecteerde grond of een ander besmet oppervlak te lopen. Wanneer mensen echter besmet raken met kattenhaakwormen, ontwikkelen ze meestal een huidinfectie die huidlarve migrans wordt genoemd, in plaats van diarree en andere gastro-intestinale symptomen.

Zijn haakwormen bij katten besmettelijk voor honden?

Ja, honden kunnen haakwormen van katten oppikken, vooral honden die in hetzelfde huis wonen als een geïnfecteerde kat. Daarom is het belangrijk om zowel uw katten als uw honden het hele jaar door breedspectrumparasiet onder controle te houden. Sommige maandelijkse vlooien- en hartwormpreventiemiddelen beschermen ook tegen darmparasieten zoals haakwormen.

Zie je haakwormen in kattenpoep?

Nee, volwassen haakwormen blijven in het lichaam van de kat. Haakwormeieren worden in de ontlasting doorgegeven, maar de eieren zijn microscopisch klein en kunnen niet met het blote oog worden gezien.

Kunnen katten haakwormen overgeven?

Nee. Katten kunnen echter rondwormen of lintwormen overgeven.