Wat te doen als u een verlaten kitten vindt

Gezin van zes kittens in eigen mandje

Als u ooit een verlaten kitten vindt, zult u zich waarschijnlijk afvragen wat de beste manier van handelen is om te nemen. Wanneer een kitten aan zijn lot is overgelaten, zal hij waarschijnlijk een beetje hulp nodig hebben om te overleven en te gedijen. Niet elke situatie is echter hetzelfde.

Het eerste dat u moet doen wanneer u een verlaten kitten vindt, is een stap terug doen en de situatie beoordelen. Er is veel dat je kunt leren door simpelweg te observeren, en dit is de belangrijke eerste stap die je moet nemen als je een verlaten kitten tegenkomt. Laten we elk mogelijk scenario bespreken, zodat u kunt begrijpen wat u moet doen om een kitten te helpen dat is achtergelaten.

Snel overzicht

01

De eerste stap om te weten wat te doen voor een kitten dat wordt gevonden, is bepalen of ze uw hulp nodig hebben of niet.

02

De leeftijd van het gevonden kitten is belangrijk, zodat u weet hoe u hem het beste kunt helpen.

03

U kunt het gevonden kitten houden als u dat wilt, of het kitten naar een van onze voorgestelde organisaties brengen.

Is het kitten in direct gevaar?

Als het kitten in direct gevaar is om gewond te raken of een wond heeft, stap dan onmiddellijk in en help hem. Als het veilig is om het kitten op te halen, plaats het dan in een veilige reismand om te voorkomen dat het kitten ontsnapt en breng het naar de dichtstbijzijnde dierenkliniek of reddingsgroep.

Lees ook: 11 tekenen dat je je kat naar de eerste hulp moet brengen

Als het kitten niet in direct gevaar is:

Kittens zijn, net als elk jong zoogdier, erg kwetsbaar als ze door hun moeder in de steek worden gelaten. Als ze echt in de steek worden gelaten en hun moeder komt niet terug, dan hebben ze jouw hulp nodig. Kittens jonger dan twee maanden zullen niet alleen overleven zonder menselijke hulp. Dit brengt ons bij onze volgende vraag: hoe weten we of een kitten in de steek is gelaten of niet?

Hoeveel kittens zijn er?

Groep van vier kleine kittens spelen op straat

Hoe verleidelijk het ook is, behandel kittens niet totdat je zeker weet dat ze in de steek zijn gelaten.

Is het kitten alleen of in een nest? Als het kitten met andere kittens in wat lijkt op een nestplaats is, is de kans groot dat de moederkat nog steeds voor de kittens zorgt. Ze is waarschijnlijk op jacht naar voedsel om haar hongerige familie te voeden.

Als u een nest kittens vindt, raak ze dan niet aan of verplaats ze niet. Kies in plaats daarvan voor een afwachtende houding. Geef de moeder 3-4 uur om terug te keren. Als de moeder terugkomt, dan zijn ze niet in de steek gelaten en kunnen ze het beste met rust gelaten worden.

Het is erg belangrijk dat een kitten minstens de eerste acht levensweken bij zijn moeder mag blijven. De melk van een moederkat bevat belangrijke antilichamen die het immuunsysteem van het kitten helpen versterken, waardoor ze de beste start van het leven krijgen.

Een moederkat zal haar kitten (en) ook de vaardigheden leren die ze nodig hebben om te overleven en te gedijen in hun natuurlijke habitat. Als moeder er mager of ziek uitziet, neem dan contact op met een reddingsgroep om een welzijnscontrole uit te voeren op de moederkat en haar kittens.

Als u zich zorgen maakt over de kittens terwijl u wacht om te zien of de moederkat terugkeert, plaats dan wat kittenvoer en water in de buurt van hun nest, maar probeer de kittens niet aan te raken. Een moederkat die uw geur op het kitten ruikt, kan ze in de steek laten of doden omdat ze de onbekende geur als een bedreiging ziet.

Na drie tot vier uur, als er geen moeder is teruggekeerd, kan worden aangenomen dat de kittens in de steek zijn gelaten of wees zijn. De volgende stap is om te kijken en uit te zoeken hoe oud de kittens zijn.

Lees ook: Kan ik katten uit hetzelfde nest adopteren? Een dierenarts legt uit

Kittens ouder dan acht weken

Kittens ouder dan acht weken kunnen overleven als buitenkatten zonder menselijke hulp. Ze moeten een behoorlijk formaat hebben, ongeveer 900 g en 10 centimeter lang. Ze hebben heldere open ogen en enkele tanden. Als het kitten er ouder uitziet dan acht weken, laat dan wat natvoer en water voor het kitten achter en neem contact op met uw plaatselijke dierenasiel om hun welzijn te komen controleren.

Deze kittens kunnen dan veterinaire zorg krijgen, inclusief sterilisatie of castratie voordat ze terugkeren of terugkeren naar het gebied waar ze worden gevonden. Reddingen vangen vaak kittens, desexen ze en laten ze vervolgens weer vrij in het gebied waar ze zijn gevonden om de inheemse zwerfkattenpopulatie te helpen verminderen.

Dit staat bekend als een trap-castratie-terugkeerprogramma. De reddingen houden het welzijn van de kat in de gaten terwijl ze opgroeien en dragen vaak bij aan hun voedselvoorziening als dat nodig is. Een ontsekste zwerfkat heeft een gekerfd oor om te symboliseren dat hij is ontsekst.

Lees ook: Hoe een uitgehongerde kat te verzorgen in 6 eenvoudige stappen

Kittens jonger dan acht weken

Kittens jonger dan acht weken zijn klein, minder dan een kilo zwaar. Ze hebben hun ogen misschien niet opn of eventuele tanden. Ze kunnen nog steeds bewijs hebben van een navelstreng. Dit kitten of kittens hebben jouw hulp nodig!

Hoe jonger het kitten, hoe intenser de zorg die ze nodig hebben. De klok rond zorg is noodzakelijk voor onwel geworden of zeer jonge kittens. Begin met het kitten warm te houden en in dekens te wikkelen. Verwarmingspads worden niet langer aanbevolen om kittens warm te houden, omdat ze thermische brandwonden kunnen veroorzaken. Bied wat water aan uit een fles of platte schaal.

U moet dan beslissen of u de verantwoordelijkheid op u wilt nemen om het kitten op te voeden en aan uw gezin toe te voegen. Als u niet in staat bent om dit te doen, breng het kitten dan naar een lokaal asiel, reddingsgroep of dierenkliniek bij u in de buurt. Ze kunnen voor het kitten zorgen en ze opnieuw huisvesten.

Lees ook: De complete gids voor flesvoeding kittens

Een verweesd kitten opvoeden

meisje met zwart kitten

Het adopteren en verzorgen van een verlaten kitten kan enorm lonend zijn, maar alleen als je de wens en middelen hebt om dit te doen.

Het opvoeden van een verweesd kitten, met name een pasgeborene, is een fulltime baan. Hoe jonger het kitten, hoe kleiner hun maag is. Dit betekent dat het kitten zowel overdag als ’s nachts veel regelmatige voeding nodig heeft. Gebruik kittenvoeding en geef de kittens flesvoeding.

Er zijn vijf aandachtspunten voor weeszorg:

  1. Behoud van de lichaamstemperatuur
  2. Juiste voeding en voeding
  3. Goede hygiënepraktijken
  4. Preventie van ziekte
  5. Socialisatie

Voor een diepgaande bron over het verzorgen van een verweesd kitten, inclusief voedingsrichtlijnen, algemene kittenverzorging en advies over spenen, klik hier.

Wees realistisch en weet zeker dat je de tijd en energie hebt om je te wijden aan het opvoeden van een weeskitten. Weeskittens hebben vaak een slechte start in het leven. Ze hadden misschien geen van de antilichamen die nodig waren om infecties te bestrijden die ze uit de melk van hun moeder zouden krijgen, dus ze zijn vatbaarder voor infecties.

Infecties zoals kattengriep, ringworm en parasieten komen vaak voor bij weeskittens en kunnen vele weken medicatie en zorg kosten om te herstellen. Het opvoeden van een weeskitten is een ongelooflijk lonende ervaring, maar je moet je de eerste weken zowel overdag als ’s nachts volledig inzetten voor hun behoeften. Je moet je dan inzetten voor de volgende 15-20 jaar van zorg voor een huisdier.

Lees ook: De 25 beste tips voor nieuwe katteneigenaren

Laatste gedachten

nieuwsgierige kitten kat klimmen boom

Als een kitten in gevaar, gewond of duidelijk ziek is, is het belangrijk om in te grijpen en hem te helpen.

Slechts een klein deel van de kittens die u tegenkomt, heeft waarschijnlijk uw hulp nodig. Als het kitten in gevaar is, is het tijd om in te grijpen. Als het kitten minder dan acht weken oud is en de moeder niet binnen vier uur is teruggekeerd, heeft het kitten uw hulp nodig.

Een opvangcentrum, dierenasiel of dierenkliniek kan het kitten meenemen.  Voel je niet verplicht om ze te houden als je niet de tijd of middelen hebt om dit te doen. Alleen al door het kitten aan deze organisaties te verbinden, heb je een leven gered. Dat kitten kan dan zijn eeuwige thuis vinden bij een ander gezin en een gelukkig leven leiden.

Lees ook: Hoe een kitten te strooien in 3 eenvoudige stappen

Veelgestelde vragen

Kan ik koeienmelk voeren aan een verlaten kitten?

Nee, koemelk zal buikklachten veroorzaken bij een verlaten kitten. Ze hebben kittenvoeding nodig als ze nog jong genoeg zijn om melk nodig te hebben.

Wat voor soort voedsel moet ik een verlaten kitten voeren?

Als het kitten vast voedsel eet, is kittenvoer (nat of droog) de beste optie. Voer geen menselijk voedsel, of volwassen kattenvoer indien mogelijk, omdat dit voedingsonevenwichtigheden of ziekte bij een jong kitten kan veroorzaken.

Kan een verwilderd kitten getemd worden?

Ja, maar dit kost tijd, liefde en training. Als u probeert om te gaan met verwilderde kittens of wilde katten in een externe omgeving, moet u zich ervan bewust zijn dat ze kunnen bijten, krabben en proberen te ontsnappen. Als je ze om welzijnsredenen moet hanteren, gebruik dan dikke leren handschoenen voor extra bescherming.

Kan ik ziekten oplopen van een verlaten kitten?

Ja, sommige kittens dragen infecties zoals ringworm, die besmettelijk is voor mensen.

Ik heb een dood katje gevonden. Wat moet ik doen?

Als u een dood kitten hebt gevonden, plaats het kitten dan in een doos en breng het naar uw dichtstbijzijnde dierenkliniek. Zij kunnen ervoor zorgen dat het lichaam wordt gecremeerd. Was uw handen na het hanteren van een overleden dier.