Kattenblaaskanker: wanneer euthanaseren (Antwoord dierenarts)

Het moeten nemen van de beslissing om een geliefde metgezel te euthanaseren is een van de moeilijkste onderdelen van het ouderschap van een huisdier. Zelfs als uw kat is gediagnosticeerd met een terminale ziekte, is het lastig om precies te weten wanneer u afscheid moet nemen. Natuurlijk willen we onze bontbaby’s zo lang mogelijk bij ons houden, maar we willen ook niet dat ze lijden.

Als uw kat is gediagnosticeerd met blaaskanker, biedt dit artikel richtlijnen voor het bewaken van hun kwaliteit van leven, tekenen dat het misschien tijd is om euthanasie te overwegen en links naar enkele hulpmiddelen voor het verlies van huisdieren.

3 kat face divider

Hoe lang kunnen katten leven met blaaskanker?

Helaas is de prognose voor blaaskanker niet erg goed bij katten. Een retrospectieve studie van 118 katten rapporteerde de volgende mediane* overlevingstijden na de diagnose:1

Alle katten in het onderzoek: 155 dagen

 • Katten die geen behandeling kregen: 46 dagen
 • Katten die alleen medische behandeling hebben gekregen (geen blaasoperatie): 176 dagen
 • Katten die een blaasoperatie hebben ondergaan +/- andere behandelingen: 294 dagen

*mediaan betekent het middelste punt tussen het laagste en hoogste getal

Hoewel deze cijfers ontmoedigend zijn, kunnen ze nuttig zijn bij het stellen van realistische verwachtingen voor de tijdlijn van deze ziekte.

De kat ligt op het bed, de handen van de gastvrouw aaien haar
Image Credit: Potloodhoes, Shutterstock

Een leidend principe voor euthanasie

Sommige mensen vinden het misschien geruststellend om na te denken over de betekenis van het woord euthanasie, dat “goede dood” is. De meeste dierenartsen vinden het een voorrecht om de mogelijkheid van euthanasie te kunnen bieden, omdat het hen in staat stelt een einde te maken aan het lijden van een patiënt. Idealiter is het doel bij het plannen van de timing van euthanasie om verhinderen onnodig lijden.

Veel van de schuldgevoelens die huisdierouders voelen bij het kiezen van de timing van euthanasie komen voort uit bezorgdheid over het korten van het leven van hun huisdieren: wat als ze te vroeg worden geëuthanaseerd? Hoe lang hadden ze nog geleefd? Dit is waar het concept van kwaliteit boven kwantiteit om de hoek komt kijken.

Veel dierenartsen adviseren dat het beter is om iets eerder te euthanaseren dan te laat. Gevoelens van spijt zijn meestal het gevolg van te lang hebben gewacht om de beslissing te nemen en te weten dat uw huisdier heeft geleden.

Alle gevoelens zijn toegestaan

Dat gezegd hebbende, moet de timing van euthanasie ook goed zijn voor u en uw gezin. Geef jezelf toestemming om alle emoties die bij je opkomen te voelen en neem de tijd om ze te verwerken, vanaf het moment dat je kat de diagnose kanker krijgt tot het moment dat je in je hart weet dat euthanasie de vriendelijkste keuze voor hen is.

Verdriet kan op veel verschillende manieren verschijnen, bijvoorbeeld woede, ontkenning of depressie. Moeten kiezen om afscheid te nemen van een geliefd familielid is ongelooflijk moeilijk en al je gevoelens zijn geldig.

vrouw die een kat knuffelt
Afbeelding Credit: Alek_B, Pixabay

Hoe weet ik of/wanneer de kwaliteit van leven van mijn kat afneemt?

Katten zijn notoir goed in het verbergen van hun ongemak voor ons, dus begrijpelijkerwijs vraag je je misschien af: hoe moet ik weten of mijn kat een goede kwaliteit van leven heeft? Gelukkig hebben dierenartsen een aantal zeer praktische middelen ontwikkeld om deze beoordeling een beetje objectiever te maken.

Dr. Alice Villalobos, een hospice-dierenarts, creëerde de HHHHHMM-schaal voor kwaliteit van leven, met een eenvoudig scoresysteem. De letters staan voor:

 • HUrt
 • HUnger
 • Hydratie
 • HYgiene
 • Happiness
 • Mobility
 • Merts Goede Dagen dan Slechte

Elk item wordt beoordeeld op tien, waarbij één aangeeft slecht en tien uitstekend is. Als algemene richtlijn wordt een totaal van meer dan 35 punten beschouwd als een redelijke kwaliteit van leven.

Het kan nuttig zijn om deze oefening te doorlopen op het moment van de diagnose van kanker bij uw kat en deze vervolgens periodiek te herhalen om u te helpen veranderingen in hun kwaliteit van leven te identificeren.

Het Ohio State University Veterinary Medical Center heeft ook een vragenlijst voor de beoordeling van de kwaliteit van leven gemaakt met een scoresysteem, die u hier kunt vinden.

Hoe weet ik wanneer het tijd is om mijn kat te euthanaseren?

Uw dierenarts kan advies geven dat specifieker is voor uw kat, maar met betrekking tot blaaskanker kunnen algemene tekenen van achteruitgang om op te letten zijn:

 • Frequente uitstapjes naar de kattenbak, maar alleen kleine hoeveelheden plassen
 • Persen om te plassen (plassen)
 • Miauwen of huilen bij gebruik van de kattenbak
 • Dribbelende urine
 • Verminderde eetlust of braken
 • Hoesten of ademhalingsmoeilijkheden (als de kanker is uitgezaaid naar hun longen)

Een van de grootste zorgen bij blaaskanker is dat de tumor de stroom van urine (plas) kan blokkeren. Als uw kat niet in staat is om te plassen, is dit een noodgeval dat dringend veterinaire aandacht vereist!

Het bepalen van het exacte tijdstip om euthanasie in te plannen kan moeilijk zijn. Het kan je wat troost bieden om te weten dat katten geen tijd besteden aan het nadenken over het verleden of de toekomst, en ze hebben waarschijnlijk geen idee van hoe lang ze “zouden moeten” leven. Ze leven in het moment, daarom moeten we ons concentreren op hoeveel goede versus slechte momenten (en dagen) ze hebben.

Dierenarts bij dierenkliniek die injectie geeft aan kat
Afbeelding credit: Tom Wang, Shutterstock

Waar kan ik ondersteuning voor het verlies van huisdieren vinden?

Uw dierenarts kan u misschien begeleiden naar een lokale steungroep, of u kunt er de voorkeur aan geven om hulp te zoeken bij een professionele adviseur voor het verlies van huisdieren.

Het Ontario Veterinary College (OVC) in Canada biedt een aantal uitstekende schriftelijke bronnen, waaronder hoe je kinderen kunt helpen bij het navigeren door hun verdriet, dat je hier kunt vinden.

kattenpootverdeler

Conclusie

Als uw kat is gediagnosticeerd met blaaskanker, zal uw dierenarts er alles aan doen om hem zo lang mogelijk comfortabel te houden. Ze kunnen u helpen de kwaliteit van leven van uw kat te bewaken en u door het besluitvormingsproces te begeleiden wanneer het tijd is om euthanasie te overwegen.

Afscheid nemen van een geliefd huisdier is nooit gemakkelijk, en het kan vooral moeilijk zijn om de exacte timing van dat afscheid te moeten kiezen. Hopelijk vind je echter wat rust in de wetenschap dat je ervoor kunt zorgen dat je geliefde niet lijdt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock