Doodt bleekmiddel vlooien op katten? Dierenarts beoordeelde veiligheidsgids

Net vlooien gespot die over je favoriete harige vriend kruipen? Grijp nog niet naar de bleekfles! Bleekmiddel kan vlooien die zich op harde oppervlakken bevinden effectief doden, maar u mag nooit bleekmiddel op uw kat aanbrengen!

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het gebruik van bleekmiddel om vlooien te doden, maar voordat je verder leest, is het belangrijk om te begrijpen dat bleekmiddel (natriumhypochloriet) gevaarlijk is voor katten. Als u denkt dat uw kat in contact is geweest met bleekmiddel, vooral als het misschien wat heeft ingenomen, of als er een kans is dat uw kat bleekmiddel in zijn ogen heeft gekregen, moet u onmiddellijk een dierenarts bellen.

cat + lijnverdeler

Is bleekmiddel veilig voor katten?

Bleekmiddel wordt niet beschouwd als veilig voor katten, net zoals het niet veilig is voor mensen. Dat gezegd hebbende, het zal vlooien doden die zich op harde oppervlakken bevinden, zoals harde vloeren en tellers.

De dampen van het bleekmiddel kunnen ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken voor uw kat. Direct contact kan leiden tot bleekvergiftiging, waardoor symptomen zoals huid- en weefselirritatie, braken, kwijlen en hoesten ontstaan.

Volg deze tips om bleekvergiftiging te voorkomen:

  • Zorg voor voldoende ventilatie wanneer u met bleekmiddel werkt
  • Houd uw kat uit de buurt terwijl u schoonmaakt
  • Verdun het bleekmiddel met water
  • Spoel af en veeg alle oppervlakken af als u klaar bent

Als u denkt dat uw huisdier in contact is geweest met bleekmiddel, was het gebied dan met water, geef ze schoon water om te drinken en bel onmiddellijk een dierenarts.

Een ruitenwisser in rubberen handschoenen wringde een groene doek uit
Afbeelding credit: EkaterinaSid, Shutterstock

Kunnen vlooien overleven in bleekmiddel?

Bleekmiddel, of natriumzoutchloriet, doodt zowel vlooien als vlooieneieren, maar de effectiviteit ervan hangt af van de concentratie van het bleekmiddel. Hoe verdund het bleekmiddel is, hoe langer het duurt om te werken. Als u verdund bleekmiddel gebruikt om een hard oppervlak schoon te maken, kan het een goed idee zijn om het bleekmiddel ongeveer 10 minuten te laten weken voordat u het afspoelt en wegveegt.

Het probleem met het gebruik van bleekmiddel is echter dat het zeer waarschijnlijk is dat vlooieneieren zich overal in uw huis verbergen in stofsporen, inclusief op zachte meubels zoals stoelen, kussens, bedden, dekens en tapijten. Als je echt van vlooien af wilt, moet je alle gebieden in je huis aanpakken die verborgen vlooien kunnen herbergen!

Wat zal vlooien op katten onmiddellijk doden?

De snelste en meest effectieve manier om vlooien te doden die momenteel op uw kat zitten, is door ze een oraal medicijn te geven dat door uw dierenarts is voorgeschreven, nitenpyram genaamd. Nitenpyram begint binnen 30 minuten de volwassen vlooien op uw kat te doden.

Helaas blijven eventuele vlooieneieren op uw kat achter en als ze eenmaal zijn uitgekomen, kunnen ze zich binnen een paar weken beginnen voort te planten. Bovendien zal dit geneesmiddel zich niet ontdoen van vlooien die zich mogelijk rond uw huis verbergen.

close-up vlooien op kat
Afbeelding credit: KanphotoSS, Shutterstock

garen kogelverdeler

Hoe zich te ontdoen van vlooien

Afhankelijk van de ernst van een vlooienplaag kan het weken tot maanden duren om volledig van vlooien af te komen, maar houd moed: als je op de hoogte blijft van een vlooienbestrijdingsroutine, zou je in staat moeten zijn om een vlooienvrij huis en huisdieren te houden.

1. Sanitaire voorzieningen

Als je hebt gemerkt dat je kat vlooien heeft, is het eerste wat je moet doen je huis schoonmaken. Was het beddengoed, de tapijten en andere zachte meubels van uw kat waar uw kat graag veel tijd in doorbrengt. Veeg en stofzuig uw vloeren en stof overal in uw huis, inclusief plinten. Ga hiermee wekelijks door om uw omgeving vrij te houden van volgende vlooien die kunnen uitkomen en het risico lopen de omgeving opnieuw te infecteren.

thematische pauze

2. Je kat wassen

De tweede stap in uw vlooienbestrijdingsproces is om uw kat te behandelen met een geschikt vlooienproduct voor katten dat is ontworpen om vlooien te doden. De meest effectieve worden voorgeschreven door uw dierenarts. Vergeet niet dat als je meerdere huisdieren hebt, je ze allemaal moet behandelen! Behandelingen moeten opnieuw worden toegepast zoals voorgeschreven door uw dierenarts. Vergeet niet dat de meeste vlooienbesmettingen vele maanden duren om volledig uit te roeien, dus huisdieren moeten worden behandeld voor de duur van deze periode.

Britse korthaar kat die een bad neemt
Afbeelding credit; Zulkarnieiev Denis, Shutterstock
thematische pauze

3. Huis- en huisdierbehandeling

Als u uw kat langer dan de levenscyclus van de vlooien op de juiste manier behandelt en uw huis schoon houdt, is thuisbehandeling zoals vlooienbommen over het algemeen niet nodig.

thematische breAk

4. De routine handhaven

Het gebruik van een spot-on behandeling, het wassen van het beddengoed van uw kat, stofzuigen en het regelmatig afstoffen van uw huis, zal helpen om een toekomstige vlooienplaag te voorkomen.

kat in de buurt van vacuüm
Afbeelding credit: Mr_Mrs_Marcha, Shutterstock

3 kat face divider

Laatste gedachten

Hoewel het waar is dat niemand van vlooien houdt, onthoud dan dat af en toe een vlooienplaag een volkomen normaal onderdeel is van het hebben van een huisdier. Zelfs als u uw huis overmatig schoonmaakt, kan uw kat, of u, vlooien van buitenaf mee naar huis nemen.

Je kunt bleekmiddel gebruiken om vlooien op harde oppervlakken te doden, maar je moet deze inspanning combineren met andere stappen om volledig van vlooien af te komen. U mag nooit bleekmiddel op uw huisdier gebruiken. Gebruik in plaats daarvan een aanbevolen insecticide, zoals een spot-on behandeling, en zorg ervoor dat u ook uw huis behandelt. Regelmatig stofzuigen, afstoffen en wassen van het beddengoed van de kat zal helpen voorkomen dat vlooien zich door uw huis verspreiden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RVillalon, Shutterstock