Kattenborstkanker: wanneer euthanasie – door de dierenarts goedgekeurde gids & FAQ

Het is een moeilijke beslissing als het gaat om weten wanneer uw geliefde huisdier het einde van zijn leven heeft bereikt. Helaas is borstkanker een van de meest agressieve vormen van kanker bij katten en kan het een emotionele tol eisen van zowel u als uw huisdier. Om een weloverwogen beslissing te nemen over euthanasie, is het belangrijk om de symptomen en progressie van deze ziekte te begrijpen.

cat + lijnverdeler

Wat is borstkanker?

Er zijn verschillende soorten borstkanker die katten kunnen treffen, maar de meest voorkomende is borstcarcinoom. Deze tumor vormt stevige zwellingen of knobbeltjes in de borstklieren van katten. Het wordt meestal gezien bij oudere vrouwelijke katten die niet zijn gesteriliseerd. Helaas verspreidt deze kanker zich vaak naar andere borstklieren, lymfeklieren en de longen.

dierenarts die birma kat vasthoudt
Afbeelding credit: Elpisterra, Shutterstock

Prognose

Als borsttumoren vroeg worden opgevangen en operatief worden verwijderd voordat ze zich hebben verspreid, is de kans veel groter dat de behandeling succesvol is en de prognose beter. Dierenartsen zullen meestal verdere diagnostische tests uitvoeren, zoals röntgenfoto’s en echografieën om te beoordelen hoe ver de kanker is gevorderd en om een beter idee te kunnen geven van de prognose. Soms wordt er ook chemotherapie aangeboden.

garen kogelverdeler

Wanneer een kat met borstkanker te euthanaseren

Helaas is kattenborstkanker een agressieve kanker en is de behandeling niet altijd succesvol. Zelfs na chirurgische excisie kan de kanker terugkeren in de borstklieren of zich al elders in het lichaam hebben verspreid. Beslissen wanneer u uw huisdier moet euthanaseren, kan een emotioneel en moeilijk proces zijn, maar het kan om humane redenen nodig zijn als hun kwaliteit van leven aanzienlijk wordt aangetast.

Hoe weet ik wanneer het tijd is om mijn huisdier te euthanaseren?

Uw dierenarts kan de toestand van uw huisdier beoordelen en adviseren of euthanasie de beste manier van handelen is. Uiteindelijk is de beslissing aan u als eigenaar, maar het kan nuttig zijn om rekening te houden met factoren zoals kwaliteit van leven en pijnniveaus.

Tekenen dat het misschien tijd is om de kwaliteit van leven van uw kat met uw dierenarts te bespreken, zijn onder meer:

  • Je kat heeft zijn eetlust verloren
  • Ze hebben aanzienlijk gewichtsverlies
  • Ze zijn zwak, lusteloos en hebben moeite met bewegen
  • Ze zijn niet geïnteresseerd in dingen die ze normaal leuk vinden
  • Als ze moeite hebben met ademhalen
  • Als de tumoren in hun borstklieren zweren en open zijn

Hoe ziet het proces van euthanasie eruit?

Uw dierenarts kan uw huisdier een kalmerend middel geven om hem kalm te houden als hij nerveus of geagiteerd is, en dan wordt een injectie gegeven die is ontworpen om snel en vreedzaam zijn leven te beëindigen. De injectie is een overdosis van een verdovingsmiddel en uw kat zal snel het bewustzijn verliezen en geen pijn voelen. De dood treedt op binnen een paar minuten wanneer het hart stopt met kloppen.

dierenarts met een spuit euthanaseert een huisdier
Image Credit: fukume, Shutterstock

Waarom euthanasie wordt beschouwd als het vriendelijkste wat je kunt doen

Als uw kat niet langer kan genieten van een goede kwaliteit van leven en een terminale aandoening heeft, dan wordt euthanasie beschouwd als het vriendelijkste wat u voor uw huisdier kunt doen. Kattenborstkanker kan in latere stadia pijn en lijden bij uw huisdier veroorzaken, daarom kan het nodig zijn om hun lijden humaan te beëindigen.

Ik heb persoonlijk het hartzeer ervaren van het moeten euthanaseren van mijn kat vanwege kanker. Ondanks het proberen van elke beschikbare behandelingsoptie, was er geen manier om de progressie van de ziekte te stoppen en moest ik de moeilijke beslissing nemen om haar lijden te beëindigen. Het was een van de moeilijkste beslissingen die ik ooit heb moeten nemen, en het duurde lang voordat ik ermee in het reine kwam, maar uiteindelijk wist ik dat het het beste voor haar was.

Terugkijkend weet ik dat ik de juiste beslissing heb genomen. Ik was in staat om mijn kat een vredige en waardige dood te geven, iets dat ze verdiende na alle vreugde en gezelschap die ze me in de loop der jaren had gegeven. Het was een hartverscheurende ervaring, maar wel eentje die ik me altijd met liefde zal herinneren. En ik mag trots zijn dat ik mijn kat niet heb laten lijden voor mijn eigen bestwil. Wanneer het tijd is, is het vriendelijkste wat je voor je huisdier kunt doen, hem loslaten.

kattenpootverdeler

Hoe kan ik omgaan met het verlies van mijn huisdier?

Het verliezen van een geliefd huisdier kan emotioneel verwoestend zijn, vooral als ze met een terminale ziekte hebben geleefd. Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alleen bent en dat er middelen beschikbaar zijn om je door deze moeilijke tijd te helpen. Praten met uw dierenarts of vrienden en familieleden die ervaring hebben gehad met het verlies van huisdieren kan zeer nuttig zijn. U kunt ook troost vinden in het aansluiten bij een lokale ondersteuningsgroep voor het verlies van huisdieren of praten met een counselor die gespecialiseerd is in rouw- en rouwbegeleiding.

een vrouw met laptop en notitieblok in de keuken
Image Credit: EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels

Zijn er middelen om me door dit proces te helpen?

Ja, er zijn een aantal geweldige bronnen beschikbaar om u te helpen bij het omgaan met het verlies van huisdieren en de beslissing om uw huisdier te euthanaseren. Uw lokale dierenarts of dierenziekenhuis kan advies en ondersteuning bieden, en er zijn veel online ondersteuningsgroepen en websites gewijd aan het verlies van huisdieren.

kattenpootverdelerKeuzes voor het eren van de overblijfselen van uw huisdier

Zodra uw huisdier is overleden, kunt u troost vinden in het eren van hun herinnering. Hiervoor zijn een aantal opties beschikbaar, zoals begraven of cremeren. Begraven kan op uw eigendom worden gedaan als dit is toegestaan door de lokale wetgeving of op een dierenbegraafplaats. Crematie is een andere optie, en de as kan dan worden verstrooid op de plaats van uw keuze of worden bewaard als aandenken.

gecremeerde overblijfselen van een huiskat
Afbeelding credit: umaruchan4678, Shutterstock

Speciale manieren om uw kat te onthouden

Het maakt niet uit hoe u ervoor kiest om de overblijfselen van uw huisdier te eren, er zijn ook speciale manieren waarop u ze kunt onthouden. Misschien wilt u overwegen om uw favoriete herinneringen op te schrijven of een fotoalbum van uw tijd samen te maken. Je kunt zelfs een herdenkingsboom planten of een online gedenkteken maken waar vrienden en familie hun eigen verhalen en goede herinneringen kunnen delen.

Geconfronteerd met het verlies van uw huisdier

Het verlies van een geliefd huisdier kan verwoestend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je alles hebt gedaan wat je voor hen kunt doen. Het zorgen voor je emotionele welzijn in deze moeilijke tijd zal ervoor zorgen dat je op een gezonde manier met het verdriet kunt omgaan. Het is oké om wat tijd voor jezelf te nemen en indien nodig steun te krijgen van familie en vrienden. Het herinneren van de gelukkige herinneringen aan uw huisdier en het eren van hun herinnering zijn krachtige manieren om vooruit te gaan en te beginnen met genezen.

3 kat face divider

Conclusie

De beslissing nemen om een geliefd huisdier te euthanaseren vanwege borstkanker is nooit gemakkelijk. Het begrijpen van de tekenen, diagnose en prognose kan u echter helpen een geïnformeerde en medelevende beslissing te nemen. Zorg ervoor dat u uw dierenarts raadpleegt over eventuele vragen of zorgen die u heeft over de toestand van uw huisdier en of euthanasie uiteindelijk het beste is voor uw kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: PRESSLAB, Shutterstock