Wat is feline hyperesthesie syndroom?

Katten hebben de neiging om van tijd tot tijd vreemd gedrag te vertonen. Maar bepaalde vreemde gedragingen rechtvaardigen een dierenartscontrole, vooral wanneer de symptomen wijzen op een aandoening die bekend staat als het feline hyperesthesiesyndroom, ook wel twitch-skinsyndroom of kabbelende huidziekte genoemd. Ontdek welke symptomen geassocieerd zijn met hyperesthesie bij katten en hoe het syndroom wordt behandeld.

Wat is feline hyperesthesie syndroom?

Feline hyperesthesiesyndroom (FHS) is een zeldzame, zij het verontrustende en “bizarre” aandoening die ook bekend staat als twitch-skin syndroom, kabbelende huidziekte of rollend huidsyndroom. Kattenhyperesthesie kan voorkomen bij katten van alle leeftijden, maar komt meestal voor bij volwassen katten.

Hoewel dierenartsen FHS over het algemeen karakteriseren als een epileptische aandoening, beschouwen anderen het ook als een obsessief-compulsieve aandoening. Waarom? Omdat de meeste klinische episodes van het syndroom kort maar obsessief krabben, verzorgen en rondrennen omvatten.

Kattenhyperesthesie symptomen

Volgens Cornell Feline Health Center treden FHS-symptomen meestal op als “korte uitbarstingen van vreemd gedrag die misschien slechts een minuut of twee duren.”

zwarte tabby kat die zijn flank buiten likt

De meeste episodes beginnen wanneer u het onderruggebied van de kat aanraakt of krabt. Uw kat kan van rustig dommelen naar het vertonen van de volgende dramatische symptomen gaan, allemaal in een tijdsbestek van 20 of 30 seconden:

 • Krabben, bijten of likken aan hun rug, flankgebied of staart
 • Een waarneembaar kabbelen of rollen van de huid op hun rug
 • Speekselvloed
 • Alarmerende vocalisatie
 • Staart trillen
 • Verwijde pupillen
 • Ongecontroleerd urineren
 • Verwoed door het huis rennen

Deze symptomen kunnen vooral lastig worden als de hyperesthesiekat zichzelf verminkt in een poging om de onaangename effecten van de episode te beteugelen, met name door obsessief krabben en bijten.

Fhs diagnosticeren

Feline hyperesthesiesyndroom kan moeilijk te diagnosticeren zijn, vooral omdat het vrij zeldzaam is. Als u een van de bovenstaande symptomen bij uw kat opmerkt, breng hem dan naar de dierenarts om andere, meer waarschijnlijke medische aandoeningen uit te sluiten:

Voordat u tot de conclusie komt dat uw kat FHS heeft, moet uw dierenarts verschillende diagnostische stappen uitvoeren. Deze kunnen een algemeen lichamelijk en neurologisch onderzoek, bloedchemie en urineanalyses, röntgenfoto’s, een MRI en meer omvatten.

Behandeling van het hyperesthesiesyndroom bij katten

Als het gaat om het behandelen van een hyperesthesiekat, is het noodzakelijk dat u vermijd elke vorm van fysieke activiteit die de kat kan irriteren of overstimuleren, zoals krabben aan zijn rug. Probeer manieren te vinden om de angst van uw kat te verminderen door een rustige omgeving te creëren, zachte speeltijd en verrijking te bieden en vast te houden aan een routine.

Sommige dierenartsen kiezen ervoor om FHS te behandelen met medicatie, met behulp van een of een combinatie van de volgende:

 • Anti-epileptische medicijnen, zoals fenobarbital of gabapentine
 • Anti-angst medicijnen, zoals amitryptiline of Prozac
 • Ontstekingsremmers, zoals prednison

Het goede nieuws is dat kattenhyperesthesie de neiging heeft om een milde aandoening te zijn zodra het goed is behandeld. Het grootste deel van de strijd ligt in het diagnosticeren van het syndroom – om nog maar te zwijgen van het ervaren van de enge, verwarrende symptomen die een hyperesthesiekat kan vertonen. Als u zich zorgen maakt dat uw kat FHS heeft, neem dan meteen contact op met uw dierenarts.