Mijn kat slaapt de hele dag: is dit normaal?

Ach, het leven van een huiskat: eiwit uit blikje, muizen op stokjes, hier en daar een verzorgingssesh en 70 procent van de dag wegsnoozen. Maar je vraagt je misschien af—is het normaal als uw kat de hele dag slaapt?

In de meeste gevallen, ja, het is volkomen normaal. Laten we eens kijken waarom onder.

Zijn katten nachtdieren?

Als je een buitenkat hebt, zijn ze waarschijnlijk het meest actief tijdens de nacht. Net als leeuwen zijn katten nachtjagers met een superieur zicht bij weinig licht. Binnenkatten vertonen ook nachtelijke gewoonten omdat het gedrag instinctief is van hun wilde voorouders. De hele nacht door de schaduwen sluipen om hun prooi te achtervolgen, is het geen wonder dat katten overdag gemiddeld 12-16 uur slapen! Kittens en oudere katten kunnen 18 uur of langer slapen.

De meeste huiskatten zijn crepusculair

Veel dierenspecialisten zeggen dat katten eigenlijk crepusculair zijn – of het meest actief rond schemering en zonsopgang – in plaats van nachtelijk. Crepusculair gedrag wordt meer toegeschreven aan huiskatten dan zwerfkatten of verwilderden, omdat huiskatten hebben geleerd een compromis te vinden tussen de activiteit rond het huis overdag en de stille eenzaamheid ’s nachts. Dit is ook de reden waarom uw kat eerder om voedsel zal bedelen rond zonsopgang en zonsondergang.

Wanneer is het slaapgedrag van een kat niet normaal?

De meeste katten kunnen enigszins geïrriteerd zijn als hun dutjes worden onderbroken (zou jij dat ook niet zijn?), maar ze moeten nog steeds snel met je spelen of een paar traktaties opslokken. Als uw kat de hele dag slaapt en traag blijft rond de schemering, let dan goed op. Voorbeelden van “uit” gedrag waarbij u uw kat misschien naar de dierenarts wilt brengen, zijn onder meer:

  • Lethargisch gedrag als je probeert te spelen
  • Niet reageren op voedsel of traktaties
  • Verstoppen (en niet alleen slapen op een “nieuwe” plek)

Kun je de slaaproutine van je kat veranderen?

Je wilt je kat dus op dezelfde routine krijgen als jij. Inderdaad, het zou mooi zijn als zij bleef de hele nacht rustig opgerold aan het voeteneinde van het bed, in plaats van om twee uur ’s nachts plotseling op je hoofd te springen. Maar is zo’n verandering mogelijk?

Dierengedragsdeskundigen zeggen ja, afhankelijk van de specifieke katachtige. Hier zijn een paar manieren waarop u uw kat kunt trainen om de hele nacht door te slapen:

Negeer hun nachtelijke uitspattingen

Ja, het is moeilijk om niet te schreeuwen of zelfs maar een kussen naar je kat te gooien wanneer hij in het holst van de nacht je nachtlampje omver gooit. Elke aandacht die je ze besteedt, zal hun onstuimige gedrag echter alleen maar versterken. Beperk ze desnoods in een ander deel van het huis waar ze zich uiteindelijk genoeg zullen vervelen om in te dommelen.

Neem deel aan oefeningen in de vroege avond

Vermoei ze met speelgoed dat ze kunnen achtervolgen, zoals toverstokken en lasers. Als ze crepusculair zijn, hebben ze ’s avonds toch een uitbarsting van energie – je kunt het net zo goed in je voordeel gebruiken! Na wat intense speeltijd zullen ze vanzelf ontspannen en klaar zijn om te dutten.

Voer de grootste maaltijd vlak voor het slapengaan

Tussen het sporten en het licht uit, geef je kat zijn grootste maaltijd van de dag. Op deze manier maken ze je ’s nachts niet wakker met een hongerige buik. Een andere tip is om ze ’s ochtends niet meteen te voeren. Als ze je opstaan gelijkstellen aan ontbijt, kunnen ze doen wat ze kunnen om je eerder wakker te maken. Wacht in plaats daarvan een paar uur of gebruik een automatische kattenvoeder.

Zorg voor een stimulerende omgeving gedurende de dag

Velen van ons hebben niet de luxe om elke dag de hele dag thuis door te brengen met onze bontbaby’s. Je kat zal zich onvermijdelijk vervelen als hij alleen thuis is, dus zorg ervoor dat je hem de hele dag door verleidelijke afleidingen biedt: kattenbomen en zitstokken in de ramen, puzzelvoeders en kattenkruid speelgoed.

Hoe te voorkomen dat een kat de hele nacht huilt

Als je je nachtbrakerkat niet kunt overzetten naar een betere slaaproutine, kun je te maken krijgen met veel lawaai terwijl je probeert te slapen. Sommige katten huilen ’s nachts omdat ze zich vervelen, honger hebben of gewoon verlangen naar aandacht. Hoe maak je daar een einde aan?

Veel van dezelfde tips die we hierboven hebben besproken, zijn ook van toepassing op dit scenario. Uitoefening uw kat voor het slapengaan, mits milieuverrijking zoals kattenmeubels, en Negeren slecht gedrag kan helpen om ongewenst huilen tijdens de nacht te beteugelen.

Je kat kan miauwen omdat hij honger heeft, vooral in de vroege ochtenduren. Om dit te helpen stoppen, geef ze hun grootste maaltijd gewoonvoorbed – of beter nog, gebruik een automatische kattenvoeder als Feeder-Robot |. Stel aanpasbare schema’s en gezonde porties in, rechtstreeks vanaf uw telefoon!

Witte Siberische kat die eet van automatische kattenvoeder, Feeder-Robot

Sluit je je kat ’s nachts uit je slaapkamer? Als je bereid bent om een beetje flexibel te zijn, laat de deur open en kijk of dat het probleem oplost. Misschien wil je kat gewoon met je opkrullen. Je weet maar nooit – ze zijn misschien gewoon een verrassend zachte slaappartner!

Als het geen optie is om je kat bij je te laten slapen, laat dan geruststellende herinneringen aan jezelf weg, zoals een versleten t-shirt of ander kledingstuk of beddengoed dat je geur draagt. Als u vermoedt dat uw kat lijdt aan verlatingsangst, probeer een natuurlijk kalmerend feromoon zoals Feliway te spuiten of aan te sluiten in elke kamer waar uw kat veel tijd doorbrengt.

Houd er ten slotte rekening mee dat soms oudere katten ’s nachts huilen als gevolg van cognitieve achteruitgang. Huilen of vreemde vocalisaties kunnen een teken zijn van kattendementie. Dit heeft te maken met algemene verwarring of desoriëntatie van hun omgeving, vooral in het donker. Als uw oudere kat ’s nachts vooral vocaal is, praat dan met uw dierenarts over uw zorgen.

De moraal van dit verhaaltje voor het slapengaan? Het is volkomen normaal als je kat de hele dag slaapt… maar omkeerbaar? Laten we zeggen: Welterusten, en veel succes.