Katteneuthanasie: wanneer neem je afscheid?

Katteneuthanasie is een moeilijke, verwoestende beslissing. Houd er rekening mee dat wanneer u het moet overwegen, uw dierenarts er voor u is.

Wanneer moet ik mijn kat euthanaseren?

Jaren geleden verloor ik mijn beide geliefde katten binnen 5 dagen na elkaar. 5 dagen! Seamus, mijn 19,5-jarige kat, werd gediagnosticeerd met een vreselijke mondkanker genaamd plaveiselcelcarcinoom (SCC), ondanks het overleven van chronische nierziekte voor jaren. Helaas, tegen de tijd dat ik de tekenen van mijn kat opmerkte van abnormaal likken van ingeblikt voedsel, was de kanker – die langzaam in de achterkant van zijn mond groeide – behoorlijk kwaadaardig geworden. Nadat ik het door de dierenarts had laten biopsiëren, waarschuwde ze me dat de overleving met SCC slechts ongeveer 5 weken was. 5 weken! Dat is alles wat ik nog had om tijd met hem door te brengen.

Dus ik wilde Seamus zoveel mogelijk verwennen. Hij had me immers bijna 2 decennia van ongelooflijk, liefdevol gezelschap gegeven. Na zijn diagnose van kanker beschouwde ik elke dag daarna als ‘kers op de taart’. Hij kreeg tonijn. En garnalen. En filet. Hij mocht half-en-half creamer drinken en vanille-ijs eten. Hij kreeg babyvoeding op basis van vlees en bonito-tonijnvlokken en hij hield van zijn laatste 5 weken. Ik schreef een blog over de reis van mijn kat met SCC, die je ook kunt bekijken.

Ik heb Seamus ook pijnmedicatie gegeven, een opioïde genaamd buprenorfine. Hij was al op gabapentine, een ander type echt veilige pijnmedicatie voor zijn artrose, dus hij leek zich op zijn gemak te voelen tussen deze twee. Het belangrijkste was dat ik als dierenarts EN als kattenouder zijn kwaliteit van leven wilde behouden en ervoor wilde zorgen dat hij geen ongemak of pijn had van zijn kanker. Dus de grote vraag was: wanneer moet ik mijn kat euthanaseren?

Beoordeel de kwaliteit van leven van uw kat met 3 vragen

Als dierenarts stel ik mezelf 3 vragen als het gaat om het beoordelen van de kwaliteit van leven (QOL) van een huisdier. Deze omvatten:

  • Heeft mijn kat pijn?
  • Gedraagt mijn kat zich abnormaal?
  • En, eet mijn kat?

Hoe weet ik of mijn kat pijn heeft?

Katten vertonen geen duidelijke tekenen van pijn. Hoewel er een nieuwe “katachtige grimasschaal” is voor pijnmonitoring die veterinaire professionals gebruiken, moet u er rekening mee houden dat dit erg moeilijk is voor een kattenouder om op te merken. Voor mij omvatten tekenen van pijn bij een kat het volgende:

  • Langzamer springen en bewegen
  • Verbergen
  • Afstandelijk of abnormaal handelen

Houd er rekening mee dat katten meestal niet rillen, janken, schudden of schreeuwen van pijn zoals honden dat doen.

 

Voor mij is het grootste, meest voor de hand liggende teken van pijn bij katten Verbergen. Dit betekent meestal dat er iets belangrijks aan de hand is.

 

Omdat katten afstammen van grote katten, vertonen ze geen klinische tekenen van ziek zijn totdat het medische probleem eindstadium of zeer ernstig is. Elke dag op de veterinaire SEH moet ik veel schuldgevoelens van huisdierouders verlichten. Ze hebben het gevoel dat ze sommige tekenen van ziekte bij hun kat hebben gemist. Begrijp me niet verkeerd – er zijn sommige tekenen, zoals meer drinken, afvallen, grote klonten urine in de kattenbak hebben, vaker overgeven, of een kieskeuriger (of langzamere) eter worden, enz. Als u die tekenen opmerkt, wilt u naar een dierenarts gaan eerder dan later. Hoe eerder we een probleem diagnosticeren, hoe eerder we het kunnen behandelen!

Gedraagt mijn kat zich abnormaal?

De tweede grote aanwijzing voor mij is of er abnormaal gedrag is. Nogmaals, dit is vergelijkbaar met de hierboven genoemde tekens, zoals zich afstandelijker of aanhankelijker gedragen, meer uithuilen, zich verstoppen, niet op hun typische plaatsen willen slapen, langzamer zijn om te springen en te bewegen. Houd er rekening mee dat sommige van deze oorzaken verband kunnen houden met medische aandoeningen zoals artritis, hypertensie en cognitieve disfunctie. Dit zijn behandelbare oorzaken, eenmaal gediagnosticeerd! Als uw kat echter maar in één kamer en weg van het gezin wil zijn, van streek lijkt of zich verbergt, kunnen dit opnieuw tekenen zijn van verminderde kwaliteit van leven.

Eet mijn kat?

Voor mij wordt de kwaliteit van leven aanzienlijk beïnvloed wanneer uw huisdier stopt met eten. Wanneer een kat stopt met eten, lopen ze ook tegen het medische probleem aan van mogelijke levensbedreigende complicaties van hepatische lipidose. Toen Seamus de diagnose kanker kreeg, probeerde ik hem te laten eten wat hij wilde! Hij had een buffet van opties om hem te verleiden om te eten. En er zijn eigenlijk eetlustoplossende middelen op veterinaire voorschriften die je kunt gebruiken. Deze include medicijnen zoals mirtazapine of een nieuwere eetlust stimulerende, capromorelin (Elura). Mirtazapine is een eenmaal daags oraal of transdermaal (u plaatst het bijvoorbeeld aan de binnenkant, haarloos deel van het oor). De andere eetlustopwekker is een oraal medicijn. Als u echter het hele buffet en veterinaire medicijnen en uw kat hebt geprobeerd nog eet niet, dat is voor mij een teken van verminderde kwaliteit van leven.

Wanneer je jezelf deze 3 vragen stelt, zal het je hopelijk helpen bij de beste beslissing voor jou en je kat. Bij twijfel wilt u ook contact opnemen met uw dierenarts. Zij zullen u kunnen begeleiden op basis van bevindingen van lichamelijk onderzoek. Deze omvatten het beoordelen van hoe uitgedroogd uw kat is, hoe bleek hun tandvlees is, hoeveel moeite met ademhalen ze kunnen hebben, wat de katachtige grimasschaal is of hoe ernstig de ziekte is.

 

De grootste fout die ik zie? Wachtenden te lang om hun huisdier te euthanaseren, omdat het zo’n moeilijke beslissing is.

 

Ik zal je vertellen dat ik spijt heb dat ik een van mijn familiehonden niet eerder heb geëuthanaseerd. En ik zal je ook vertellen dat ik nog nooit een huisdierouder spijt heb gehad van euthanasie te vroeg—eerder te laat.

Wat is katteneuthanasie?

Wat betreft katteneuthanasie, weet dat het pijnvrij. Het is meestal een overdosis van een medicijn dat een barbituraat wordt genoemd, dat binnen enkele seconden snel de functie van de hersenen en het hart stopt. Sommige dierenartsen zullen pre-sedate met andere medicijnen en geven eerst een nieuwe injectie van propofol, een verdovingsmiddel.

Je hebt verschillende opties

Wanneer u besluit om te euthanaseren, weet dan dat u verschillende opties heeft. U kunt het doen bij uw dierenarts, in een 24/7 noodkliniek (vooral als u deze tekenen midden in de nacht opmerkt), of mogelijk zelfs thuis. Er zijn nu meer veterinaire hospice of thuis katteneuthanasiediensten, waar dierenartsen bij u thuis komen om te euthanaseren.

Ik euthanaseerde Seamus in de dierenkliniek. Vijf dagen later euthanaseerde ik mijn andere kat thuis. Ze had acuut interne bloedingen ontwikkeld door een invasieve kanker en had al aanwijzingen voor metastase op röntgenfoto’s. Mijn familie was in vrede wetende dat beide pijnvrij waren en een goede kwaliteit van leven hadden tot het einde.

Als u twijfelt, weet dan dat dit een zeer persoonlijke beslissing is. Ik geef er over het algemeen de voorkeur aan om te euthanaseren in het comfort van thuis, waar uw kat zich het prettigst voelt. Neem ook contact op met uw dierenarts, want er zijn sedativa thuis die u oraal kunt geven voordat uw dierenarts langskomt. Deze omvatten geneesmiddelen zoals hooggedoseerde gabapentine en trazodon, of zelfs acepromazine, en moeten 2-3 uur eerder worden gegeven. Geef alsjeblieft geen andere medicijnen – vrij verkrijgbare of voorgeschreven menselijke medicijnen – zonder eerst uw dierenarts of het ASPCA Animal Poison Control Center te raadplegen!

Kan ik mijn kat thuis op natuurlijke wijze laten overlijden?

Houd er rekening mee dat de meeste veterinaire professionals er meestal niet voor pleiten om uw kat thuis te laten sterven. Waarom? Het is vaak niet snel genoeg of pijnvrij (met uitzondering van een acute aanval of hartritmestoornis). Terwijl ik een van mijn eigen katten thuis liet sterven, kreeg hij een hartaanval en voelde ik me erg hulpeloos tijdens de twee minuten dat hij stierf. (Het voelde als 10 minuten en was erg verontrustend voor mij, zelfs als dierenarts.)

Het belangrijkste is dat je weet dat je opties hebt als het gaat om euthanasie bij katten. Praat erover met uw dierenarts of veterinaire technicus. Overweeg om de euthanasieprocedure thuis te laten doen, indien beschikbaar. Praat met uw dierenarts over medicijnen die u eerst thuis kunt geven voor pijnbestrijding. Bespreek of je aanwezig wilt zijn of niet, en of je het lichaam kunt begraven of de as van je huisdier mee naar huis kunt nemen om te begraven of te herdenken.