Wat is een verwilderde kattenkolonie? Belangrijke feiten, hoe te helpen en meer

De VS heeft meer dan 60 miljoen niet-eigen katten die door de straten en steegjes zwerven 1. Verwilderde katten zijn niet-gedomesticeerde katten die in groepen of kolonies leven. Ze zijn niet wild en vertrouwen nog steeds op menselijk voedsel en onderdak om te overleven.

Een verwilderde kattenkolonie is een groep verwilderde katten die samenleven en dezelfde voedselbron delen. Groeperen in kolonies maakt het voor de verwilderde katten gemakkelijker om voedsel te vinden en roofdieren af te weren. De sociale hiërarchie en dynamiek van deze kolonies varieert van de ene tot de andere, maar overleven blijft centraal staan in alle kolonies. Blijf lezen om meer te weten te komen over verwilderde katten en hun kolonies.

garen kogelverdeler

Waar komen verwilderde katten vandaan?

De meeste verwilderde katten zijn nakomelingen of ongecastreerde zwerfkatten die zich buiten voortplanten. Een zwerfkat is een verdwaalde of verlaten katachtige die het menselijk contact heeft verloren en buiten leeft. Net als verwilderde katten vermijden zwerfkatten mensen en kunnen ze deel uitmaken van een verwilderde kattenkolonie.

Verwilderde katten rennen meestal weg van mensen, maar zullen dichterbij komen als je ze voedsel aanbiedt. Helaas is het rehabiliteren van verwilderde katten bijna onmogelijk, vooral voor volwassen katten. Pogingen om verwilderde katten te rehabiliteren werpen in de meeste gevallen geen vruchten af.

vocale halfverwilderde kat
Image Credit: museumsmaus, Pixabay

Waarom vormen verwilderde katten kolonies?

Hoewel sommige verwilderde katten solitair leven, vormen de meeste kleine kolonies rond voedselbronnen.

Je vindt de meeste verwilderde kattenkolonies in:

  • Industrieterreinen en magazijnen
  • Afvalcontainers
  • Buitenruimtes zoals parken
  • Braakliggende percelen
  • Universiteitscampussen

De meeste verwilderde kattenkolonies hebben een zeer losse hiërarchische structuur zonder lineariteit. Dit betekent dat er geen leiders of leden van de kolonie hoger staan binnen de kolonie. Kolonieleden zullen echter hun eigen herkennen en soms in gevecht raken met niet-leden. Soms wordt een zwerfkat na talloze interacties geaccepteerd in de kolonie.

verdeler-catclaw1

Redenen waarom wilde katten in kolonies leven

1. Bescherming

Buiten leven komt met een unieke reeks bedreigingen voor katten. De grootste zijn roofdieren zoals wilde honden, dingo’s, coyotes, caracals en roofvogels. Ze worden ook geconfronteerd met invasies van andere kolonies die hun voedselbronnen willen claimen.

Verwilderde katten beschermen zichzelf en hun hulpbronnen door zich te groeperen in kolonies. Dit geeft hen een meer bedreigende aanwezigheid die roofdieren en andere katten intimideert. Ze waarschuwen elkaar ook voor naderende bedreigingen, zodat ze zich kunnen verbergen of in veiligheid kunnen brengen.

thematische pauze

2. Bronnen delen

Verwilderde katten in kolonies werken samen om voedsel en middelen te zoeken voor de hele kolonie. Op die manier kunnen ze meer terrein bestrijken en genoeg vinden voor alle leden. Deze middelen omvatten voedsel, water en onderdak.

verwilderde katten die buiten rusten
Afbeelding credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay
thematische pauze

3. Socialisatie

Verwilderde kattenkolonies bevatten meestal tussen de 3 en 15 katten. Maar sommige verwilderde kattenkolonies kunnen hogere aantallen bereiken. Leven in groepen zorgt voor socialisatie, wat cruciaal is voor de mentale en gedragsontwikkeling van katten. Katten in de kolonie spelen, verzorgen en jagen met elkaar en vormen sterke sociale banden. Koloniën werken beter als er vertrouwdheid is tussen de leden en er geen interne concurrentie is om middelen.

thematische pauze

4. Om gebieden te claimen

Net als andere leden van de kattenfamilie zijn katten extreem territoriaal, een overlevingstactiek die ze gebruiken om hun middelen en jachtgebieden te behouden. Leven in kolonies maakt het voor verwilderde katten gemakkelijker om hun territorium te verdedigen en uit te breiden. De katten zullen echter nog steeds jagen en hun doden individueel opeten, behalve wanneer ze een sterke sociale band hebben.

verwilderde katten
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

5. Reproduktie

Kolonieleden paren om nakomelingen te produceren. Vrouwelijke katten planten zich tot vijf keer per jaar voort met nesten van maximaal één tot twaalf kittens in elke voortplantingscyclus. Leven in kolonies breidt de paringspool van de leden uit en bevordert de hybride kracht.

De vrouwtjes in de kolonie, bekend als koninginnen, werken samen om de kittens groot te brengen en te beschermen tegen roofdieren. Ze voeden en verzorgen hun jongen tot volwassenheid wanneer de nu volwassen kittens actieve kolonieleden worden.

kat face divider 2

Wat bepaalt hoe verwilderd katten in een kolonie zijn?

Er is altijd de vraag wat een kat echt verwilderd maakt. Voor instaNCE, als je je kat drie dagen kwijt bent, maakt dat hem dan een verwilderde kat? Of is een gedomesticeerd verwilderd kitten nog steeds een verwilderde? Welnu, hier zijn een paar factoren die de “verwildering” in een kattenkolonie bepalen.

Leeftijd

Kittens jonger dan acht weken oud kunnen nog steeds worden gedomesticeerd als ze vroeg genoeg worden gered. Deze kittens zitten tussen verwilderd en gedomesticeerd in. Kittens die na vier maanden in een verwilderde kolonie zijn geboren en opgegroeid, worden volledig verwilderd. Dergelijke kittens zijn moeilijk te rehabiliteren en zullen waarschijnlijk verwilderde eigenschappen behouden, zelfs na domesticatie.

Het aantal generaties

Verwilderde kattenkolonies kunnen wel drie tot vier generaties hebben. Hoe verder de generatie van de kat verwijderd is van domesticatie, hoe verwilder hij zal zijn. Zo zijn verwilderde katten van de eerste generatie gemakkelijker te domesticeren dan katten van de eerste generatie.

Twee verwilderde katten op tafel
Afbeelding credit: Nathalie Jolie, Unsplash

Hoeveelheid menselijk contact

Verwilderde katten die gewend zijn aan mensen zijn minder verwilderd en socialer dan katten die nauwelijks in contact komen met mensen. Voedsel is een gemakkelijke manier om interactie met wilde katten te vergemakkelijken, maar er is geen garantie dat ze altijd zullen toegeven aan de verleiding.

Cat’s Persoonlijkheid

Sommige katten zijn inherent verlegen of agressief en zullen uit de buurt van mensen blijven. Aan de andere kant zijn anderen vriendelijk en sociaal en gemakkelijk warm voor mensen. Dit gedrag heeft niets te maken met waar de kat is opgegroeid of eerdere ervaringen, maar is in plaats daarvan een natuurlijke eigenschap.

3 kat face divider

Zijn verwilderde kattenkolonies gevaarlijk voor mensen?

Nee, verwilderde kattenkolonies zijn niet gevaarlijk voor mensen en zullen zelden mensen bijten of aanvallen, tenzij ze worden geprovoceerd. De meeste verwilderde katten rennen weg als ze mensen zien en beperken interacties tot alleen die met voedsel.

Het is gebruikelijk dat verwilderde katten ziekteverwekkende bacteriën, virussen en wormen bij zich dragen. Deze ziekten omvatten onder andere hondsdolheid, toxoplasmose en salmonellose. Omdat verwilderde katten zelden interactie hebben met mensen, is het moeilijk voor u om deze ziekten van deze katachtigen op te lopen.

Er zijn echter een paar preventieve maatregelen die u kunt nemen om aan de veilige kant te zijn.

Ze omvatten:

  • Vermijd het aanraken van verwilderde katten
  • Draag handschoenen bij interactie met verwilderde katten
  • Plaats voedsel ver weg van uw huis als u ervoor kiest om verwilderde katten te voeren
  • Sluit ’s nachts je deuren en ramen goed om verwilderde katten weg te houden

Hebben verwilderde katten onze hulp nodig?

Ja, verwilderde katten hebben onze hulp nodig, hoewel de meeste verwilderde katten in kolonies twee tot drie jaar kunnen leven zonder menselijke tussenkomst. De barre buitenomstandigheden stellen verwilderde katten echter bloot aan een groot aantal risico’s zoals roofdieren, ziekten en verkeer. Onze verantwoordelijkheid als mens is om deze verwilderde katten op elke mogelijke manier te helpen.

Verwilderde Calico Kat
Image Credit: Twinschoice, Shutterstock

3 kattenverdelers

Hoe kunnen we verwilderde kattenkolonies helpen?

Verwilderde katten hebben onze hulp nodig om barre buitenomstandigheden te overleven. Hier zijn een paar manieren waarop u verwilderde kattenkolonies in uw omgeving kunt helpen.

Geef ze onderdak

Verwilderde katten hebben een plek nodig om zichzelf te beschermen tegen de elementen wanneer het weer extreem wordt. Natuurlijk zullen ze niet vrijwillig in je huis komen, maar je kunt een geïmproviseerde structuur creëren waar ze hun kamp kunnen opzetten. Je hoeft niet voluit te gaan; Een paar opbergbakken of een tent met grasrietjes volstaan.

thematische pauze

Voed ze

Een van de beste dingen die je kunt doen voor verwilderde kattenkolonies is om ze te voeden met voedsel en water. Je kunt verwilderde kattenkolonies voeren door voedsel en water buiten te plaatsen tijdens de schemering of het aanbreken van de dag wanneer ze het meest actief zijn. Vermijd het voeren van verwilderde katten chocolade, uien of knoflook. Deze voedingsmiddelen zijn ongelooflijk giftig voor katten. Vergeet niet een vers dienblad met water naast het eten om hun dorst te lessen.

thematische pauze

Overweeg het adopteren van een verwilderd kitten

Als u een kitten of twee in de kattenkolonie ziet die uw veranda bezoekt voor voedsel, overweeg dan om ze in uw huis te verwelkomen. Kittens zijn nog steeds kneedbaar en met een beetje moeite en geduld kun je ze domesticeren in je huisdieren. Dit garandeert hun veiligheid en vermindert de populatie verwilderde katten.

Animal Rescue vrijwilliger temmen een verwilderde kat
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Cat kogelverdeler 1

Wat is het trap-castratie-terugkeerprogramma voor wilde katten?

Verwilderde katten zijn voor de meeste buurten een last geworden met hun aaseters. Gezien de bloeiende populatie wilde katten, helpen programma’s zoals de Trap-Neuter-Return-programma’s om het onder controle te houden.

Het Trap-Neuter-Return, of TNR, programma is een communIty-centrisch programma waarbij wilde katten worden gevangen, gecastreerd en teruggebracht naar hun huizen. Dit helpt de populatie wilde katten onder controle te houden, zodat we minder katten hebben die risico lopen op roofdieren en ziekten en voorkomen dat de middelen onder wilde kattenkolonies worden belast.

Honderden gemeenschappen nemen deel aan het TNR-programma. Het is een beter alternatief voor het doden van verwilderde katten en zorgt ervoor dat verwilderde katten worden gevaccineerd tegen verschillende ziekten. Deelnemen aan het TNR-programma is een geweldige manier om verwilderde kattenkolonies in uw buurt te helpen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Verwilderde kattenkolonies maken deel uit van de meeste buurten in veel landen. Deze katachtigen hebben onze hulp en zorg nodig om gezond te leven. Dus, de volgende keer dat je een verwilderde kat ziet, bied hem dan iets te eten aan in plaats van hem weg te jagen. Overweeg ook om deel te nemen aan het TNR-programma, zodat u een enorm verschil kunt maken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Murat An, Shutterstock