Hoeveel vlooien wordt beschouwd als een besmetting bij een kat? Borden & FAQ

Zelfs één vlo op je kat is een groot probleem. Hoewel geen specifiek aantal vlooien wijst op een besmetting, als u er een op uw huisdier ziet, verbergen anderen zich waarschijnlijk in het beddengoed, tapijten en bekleding. Over het algemeen betekenen twee of meer vlooien een plaagoverlast bij het brouwen. Als je 10 tot 20 ziet, heb je een volledige plaag en moet je snel handelen voordat het uit de hand loopt.

Vlooien zijn ongelooflijk mobiel en planten zich snel voort.

Een vrouwtje kan 40 tot 50 eieren leggen die in één tot twaalf dagen uitkomen, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Hoewel de levenscyclus van vlooien van ei tot larve tot pop en vervolgens tot volwassene tussen de 18 en 26 dagen kan duren, kan slechts één vrouwelijke vlo snel schade aanrichten in uw huis.

Lees verder voor gedetailleerde informatie over waarom slechts één vlo een reden tot alarm kan zijn.

garen kogelverdeler

Is één vlo een teken van een besmetting?

Het spotten van één vlo op je katachtige vriend betekent niet noodzakelijkerwijs dat je huis besmet is. Het had een ritje kunnen maken terwijl je huisdier buiten wandelde. Het duidt echter op de noodzaak om bovenop een mogelijk vlooienprobleem te komen voordat het buiten proportie waait.

Meestal zal slechts een klein percentage van de vlooienpopulatie in een huis op elk moment op een huisdier zijn. De rest, inclusief eieren, poppen en volwassenen, kan zich verbergen op plekken die door uw kat worden bezocht.

In het ergste geval, wanneer een vrouwelijke vlo paart vlak voordat uw kat het oppakt, kunt u in minder dan een maand te maken krijgen met een volledige plaag. Vlooien beginnen onmiddellijk te voeden nadat ze op een gastheer zijn geland. Een vrouwelijke vlo kan binnen twee dagen na de paring beginnen met het leggen van eieren als er een constante voedselvoorziening is. Ze kan dagelijks tot 50 eieren leggen en tot 2.000 in een mensenleven!

3 kattenverdelers

Veelbetekenende tekenen dat uw kat vlooien heeft

Katten pikken vlooien gemakkelijk op, vooral als ze naar buiten gaan. Zelfs strikt binnenkatten zijn niet immuun voor de parasiet omdat het een ritje in uw huis kan maken op een ander huisdier, mens of ongedierte zoals knaagdieren. Het kennen van de tekenen van vlooien op katten is essentieel, zodat u snel kunt handelen en een mogelijke besmetting kunt voorkomen.

Hier zijn enkele veel voorkomende tekenen dat je katachtige vriend vlooien heeft.

1. Overmatig krassen

Een van de belangrijkste tekenen dat uw kat vlooien heeft, is overmatig krabben. Vlooienbeten irriteren de huid, waardoor huisdieren de hele tijd krabben.

Het ergste is dat vlooien moeilijk bereikbare plekken zoals de nek en achterkant van het hoofd gunstig vinden. Je harige vriend moet een aantal serieuze gymnastiek doen om de jeukende gebeten gebieden te bereiken en te krabben. Het constante krabben en likken kan snel leiden tot haaruitval en kale plekken.

kat krabt hoofd
Afbeelding Credit: lothofoxburr, Pixabay
thematische pauze

2. Rusteloosheid

Een ander veel voorkomend symptoom van vlooien bij katten is rusteloosheid. Je katachtige vriend kan zich chagrijnig of vreemd gedragen vanwege het ongemak veroorzaakt door vlooienbeten. Deze insecten injecteren speeksel in hun gastheer tijdens het voeden, wat kan leiden tot intens likken, uitrekken, wrijven en knabbelen aan de huid.

Als uw kat allergisch is voor vlooienspeeksel, kan de jeuk op alle delen van zijn lichaam hem behoorlijk geagiteerd maken. Zelfs als het niet allergisch is, zal het een groot deel van zijn dagen en nachten doorbrengen met het verlichten van de jeuk rond gebeten gebieden.

Als uw huisdier veranderingen in houding vertoont, moet u een vlooiencontrole op zijn vacht uitvoeren. Dit is belangrijk, vooral als je kalme en relaxte harige vriend plotseling springerig en pittig is. De kans is groot dat het worstelt met een vervelend vlooienprobleem dat het niet kan verwoorden of verhelpen.

thematische pauze

3. Huidstriemen en roodheid

Vlooienspeeksel kan rode, geïrriteerde bultjes op de huid veroorzaken. Er is reden tot bezorgdheid als u rode vlekken op de huid van uw huisdier opmerkt. Je kunt ook vlooienvuil zien, dat zijn kleine zwarte of roodbruine stippen die op koffiedik lijken.

Het is het beste om altijd handschoenen te dragen bij het inspecteren van de vacht van uw huisdier, vooral als u een vlooienprobleem vermoedt. Let goed op warme, moeilijk bereikbare plekken onder de oksels en tussen de dijen. Als u striemen opmerkt, begin dan onmiddellijk met de behandeling, omdat aanhoudend krabben van de geïrriteerde gebieden kan leiden tot secundaire infecties.

Close-up van uitslag op de huid van de oren van de kat
Image Credit: Yaya Photos, Shutterstock
thematische pauze

4. Bleek tandvlees

Vlooien kunnen de algehele gezondheid van uw kat verwoesten door zich te voeden met zijn bloed en hem te beroven van vitale voedingsstoffen. Hoewel een paar parasieten minder snel bloedarmoede veroorzaken bij een volwassen katachtige, kan een zware besmetting leiden tot aanzienlijk bloedverlies.

Als uw huisdier bleek tandvlees heeft en vermoeider lijkt dan normaal, heeft u waarschijnlijk een ernstig vlooienprobleem.

thematische pauze

5. Je hebt vlooien gespot in je huis

Een van de zekerste manieren om te weten of je vlooien in huis hebt, is door rond te lopen in een hoog paar witte katoenen sokken. Schud je voeten om eventuele vlooien op te wekken rond gebieden die door je kat worden bezocht. Inspecteer na tien minuten je sokken en zoek je naar kleine bruine beestjes.

Als je er een vindt, is de kans groot dat er meer vlooien zich in de vacht van je kat verbergen.

Chunky Kattenbed door The Owner Builder Network
Image Credit: Het Owner Builder Network

cat + lijnverdeler

Tips om uw kat vrij te houden van vervelende vlooien

Het uitroeien van een vlooienprobleem kan tot drie maanden duren, vooral bij een ernstige besmetting. Gelukkig kunnen de volgende tips u helpen de parasiet op uw katachtige vriend te elimineren en een vlooienvrije omgeving te bieden.

1. Behandeling van huisdieren

De lange levenscyclus van vlooien maakt uitroeiing een lastig proces. Toch is het altijd beter om te beginnen met ervoor te zorgen dat je harige vriend veilig is voor deze vervelende parasieten.

Afhankelijk van de ernst van een probleem en uw voorkeuren, kan uw dierenarts vlooienshampoos, spot-on zalven, tabletten, sprays of poeders voorschrijven om zich te ontdoen van volwassen en onrijpe vlooien. Het volgen van het behandelplan tot het laatste is essentieel om ervoor te zorgen dat de parasieten uw kat niet opnieuw besmetten.

thematische pauze

2. Indoor Home Behandeling

Uw thuisbehandeling moet op dezelfde tijdlijn plaatsvinden als uw huisdierbehandeling. Het inhuren van een erkende commerciële ongediertebestrijdingsspecialist is niet nodig als u alleen te maken heeft met een mild probleem. U moet echter een stoomreiniger inhuren om uw meubels, tapijten en beddengoed voor huisdieren schoon te maken. Stoomreiniging combineert hoge hitte en zeep om ervoor te zorgen dat er geen vlooien overleven.

Andere delen van uw huis, waaronder beddengoed en matrassen, kunnen ook vlooieneieren, larven en cocons verbergen. Het is noodzakelijk om ze in heet zeepsop te wassen om zich te ontdoen van vlooien in alle levensfasen. Gebruik bovendien een krachtige stofzuiger op uw vloeren, bekleding en beddengoed en gooi de vacuümzak en het filter weg.

ongediertebestrijder spuiten op de trap
Afbeelding credit: Surachet Jo, Shutterstock
thematische pauze

3. Buitenbehandeling voor thuis

Uw buitenruimtes hebben ook een behandeling nodig om ervoor te zorgen dat uw hele huis vlooienvrij is. Terwijl volwassen vlooien slechts twee maanden zonder gastheer kunnen blijven, overleven cocons veel langer en kunnen ze uw huisdier later opnieuw besmetten.

Hier zijn de stappen om vlooien uit uw tuin te behandelen en uw buitenleven minder aantrekkelijk te maken:

  • Pas huisdiervriendelijke vlooiengazonbehandelingen toe
  • Maai overwoekerde grasmat en verwijder riet
  • Snoei dichte bomen en struiken (vlooien verbergen zich in donkere gebieden)
  • Verwijder rommel en rommel van de tuin
  • Gebruik vlooienwerend mulchen zoals ceder
  • Verdrijf beestjes zoals eekhoorns, ratten en verwilderde katten
thematische pauze

4. Follow-ups

Het uitroeien van vlooien is geen eendagsvlieg. De parasieten hebben een complexe levenscyclus en kunnen een uitdaging zijn om te doden, vooral in het popstadium. De beschermende cocon is bestand tegen vlooienbestrijdingsproducten, waardoor vervolgbehandelingen nodig zijn na vijf tot tien dagen na de eerste toepassing.

Bovendien moet u de sanitaire praktijken binnen en buiten bijhouden. Als je te snel op je hoede bent, kunnen overlevende eieren en jonge vlooien een nieuwe besmetting veroorzaken.

vlooien kammen een tabby kat, op zoek naar vlooien
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock

3 kat face divider

Veelgestelde vragen

Hoe zien vlooien eruit?

Vlooien zijn kleine, vleugelloze beestjes, vaak niet langer dan een achtste per inch. Ze zijn bruinachtig en hebben slanke, afgeplatte lichamen. Eenmaal op een gastheer gebruiken ze hun stylet (scherpe buisvormige proboscis) om de huid te doorboren en bloed te zuigen. Een van hun meest unieke kenmerken zijn de krachtige achterpoten waarmee ze adembenemende atletische prestaties kunnen leveren. Een vlo kan tot 50 keer zijn hoogte op een potentiële gastheer springen.

Wat is de levenscyclus van vlooien?

Vlooien hebben vier levensfasen: ei, larve, pop en volwassene. Volwassenen voeden zich met gastheren, paren en leggen eieren die tussen de één en tien dagen nodig hebben om uit te komen in vrij bewegende larven. Zodra een larve zich vijf tot twintig dagen voedt, komt hij in het popstadium, waar hij wordt beschermd door een cocon. Een vlo kan meer dan een jaar overleven in het popstadium en zal pas als volwassene tevoorschijn komen na het detecteren van de aanwezigheid van een gastheer.

Vlo and Teek
Afbeelding credit: Vera Larina, Shutterstock

Waarom wordt één vlo op een kat als een plaag beschouwd?

Het spotten van één vlo op een kat geeft aan dat er een plaag onder de voeten is. Er is slechts één bug nodig om een snel bewegende voortplantingscyclus op gang te brengen. Bovendien is het niet gemakkelijk om vlooien of hun eieren te herkennen vanwege hun kleine formaat. Vaak missen de meeste mensen ze tijdens het begin van een besmetting. Als je er een op de vacht van je kat ziet, zet je dan schrap om meer te ontdekken over zijn beddengoed en schuilplaatsen.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Voor elke vlo die u op de vacht van uw huisdier vindt, is het veilig om aan te nemen dat er nog minstens 100 eieren, larven, poppen of volwassenen elders in uw huis rondhangen. Ze kunnen zich verstoppen in de tapijten of die favoriete stoel waar je harige vriend graag een middagdutje doet.

Dus, moet je in paniek raken als je een vlo op de vacht van je kat vindt? Absoluut!

Snel handelen kan uw huisdier redden van immens ongemak of zelfs gezondheidsproblemen. Praat met uw dierenarts over medicijnen of remedies om vlooien uit de vacht van uw kat te behandelen en af te weren. Als je een volledige plaag hebt, heb je professionele hulp nodig bij het implementeren van een vlooienuitroeiingsaanpak op meerdere niveaus.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: thka, Shutterstock