Hoe zelfgemaakt kattenvoer te bewaren: 2 tips van experts

Als je op zoek bent naar zelfgemaakt kattenvoer of er al wat hebt gemaakt, heb je een veilige manier nodig om het voedsel op te slaan dat voor jou werkt.

Er zijn maar een paar manieren om uw zelfgemaakte kattenvoer op te slaan, dus we hebben deze lijst samengesteld om ervoor te zorgen dat u op de hoogte bent als het gaat om het bewaren van het zelfgemaakte voedsel voor uw kat.

garen kogelverdeler

De 2 beste manieren om zelfgemaakt kattenvoer te bewaren

1. Bevriezing

zelfgemaakt kattenvoer geplaatst in vacuümzakken en containers in de vriezer
Image Credit: sophiecat, Shutterstock

Het invriezen van je zelfgemaakte kattenvoer is de beste manier om langdurig te bewaren. Het kan heel lang houdbaar zijn en de meeste voedingsmiddelen zullen goed bevriezen. Het kan gemakkelijk en veilig worden opgeslagen zonder veel moeite. Het enige echte nadeel is het feit dat het tijd kost om het te ontdooien, wat betekent dat je moet plannen wanneer je een deel uit de vriezer haalt.

thematische pauze

2. Koeling

het verdelen van zelfgemaakt kattenvoer op afzonderlijke containers voor koeling
Image Credit: sophiecat, Shutterstock

Koeling lijkt misschien de gemakkelijkste optie. Je hoeft het niet te ontdooien, je kunt het gewoon uit de koelkast halen en je kat kan het opeten. Het nadeel is echter groot – het kan niet lang worden bewaard.

cat + lijnverdeler

Veelgestelde vragen

Wat is veilig om te bevriezen?

Over het algemeen is alles gemakkelijk in te vriezen. De enige dingen die niet worden aanbevolen, zijn items met vloeistoffen in een gesloten container, zoals hele eieren of potten. Dit komt omdat wanneer vloeistof bevriest, het uitzet. Hierdoor kunnen deze gesloten containers breken of zelfs ontploffen in de vriezer.

Nu bevriezen sommige dingen natuurlijk gewoon niet zo goed als andere. Dit is afhankelijk van de temperatuur van je vriezer en wat voor soort voedsel of vloeistof het is. Je zult moeten experimenteren en erachter moeten komen wat precies goed werkt voor jou en je kat.

Hoe lang kan het worden bewaard?

Het wordt aanbevolen dat zelfgemaakt kattenvoer slechts ongeveer 4 maanden bevroren blijft, omdat voedingsstoffen rond die tijd kunnen beginnen af te breken. Omdat het echter bevroren is, wordt het niet giftig voor uw kat als het langer wordt bewaard. Dat gezegd hebbende, de kwaliteit van het voedsel zal met de tijd slechter worden. Probeer over het algemeen niet meer dan 4 maanden in één keer te verdienen.

Hoe ontdooi ik bevroren kattenvoer veilig?

Het ontdooien van bevroren kattenvoer is heel specifiek en kan verwarrend zijn. De beste manier om het zelfgemaakte kattenvoer te ontdooien, is door het ’s nachts of maximaal 2 dagen in de koelkast te zetten, afhankelijk van hoeveel u van plan bent in één keer te ontdooien.

Je kunt het ook ontdooien in koud water, waardoor het langzaam op kamertemperatuur komt. Deze methode is ook goed omdat het het op kamertemperatuur kan brengen in plaats van het koel te houden. Het kan over het algemeen ook sneller werken dan het in de koelkast te zetten, hoewel het ontdooien in de koelkast veiliger kan zijn.

De laatste methode is om het in de magnetron te plaatsen. Je moet echt niet meer dan 15-30 seconden per keer doen. Dit zorgt ervoor dat het zelfgemaakte kattenvoer snel ontdooit maar niet te snel om gevaarlijk te zijn.

stapel bevroren dierenvoeding op vacuümzakken
Image Credit: sophiecat, Shutterstock

Welke containers moet ik gebruiken?

Er zijn veel verschillende containers die u kunt gebruiken als het gaat om het invriezen van kattenvoer. Ze zijn allemaal verschillend en vereisen verschillende hoeveelheden voedsel, dus de beste keuze voor u hangt af van hoeveel u in één keer nodig hebt.

Bakplaten of -vellen zijn een favoriet van fans omdat je kunt kiezen hoeveel zelfgemaakt kattenvoer je op één plek wilt zetten. De beste methode is om het in een patty-vorm te plaatsen en ervoor te zorgen dat de hoeveelheid die je erin stopt de juiste hoeveelheid is voor een maaltijd. Zodra het is ingevroren, kunt u het voedsel van de vellen halen en overbrengen naar een diepvriesveilige container zoals een zak die kan worden afgesloten of een plastic container.

IJsblokjesbakken, siliconen bakjes en muffinblikken zijn ook nuttig om veel van dezelfde redenen. Ze kunnen minder gemakkelijk worden geportioneerd zoals bakplaten of vellen, maar ze zijn veel gemakkelijker te gebruiken. Het is het beste om ze in batches in te vriezen en ze vervolgens, net als de bakplaten, in andere containers te plaatsen om ze op te slaan om ze te helpen minder ruimte in beslag te nemen.

In welke container bewaar ik het?

Je kunt het in vrijwel elke koelkastveilige container met een deksel bewaren. De reden dat het een hoes nodig heeft, is om te voorkomen dat het eerder slecht wordt. U kunt plasticfolie over een kom of bord gebruiken, of u kunt een plastic container met een deksel gebruiken.

Hoe lang is het houdbaar?

Het echte nadeel van koeling is het feit dat het niet lang houdbaar is. T is aanbevolen dat u uw kat het gekoelde voer binnen 2-3 dagen geeft. Hoe eerder je het gebruikt, hoe beter als het gaat om het koelen van zelfgemaakt kattenvoer.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het bewaren van zelfgemaakt kattenvoer is niet zo moeilijk als je denkt. Over het algemeen zijn invriezen en koelen uw beste opties. Invriezen is het beste voor langdurige opslag voor grote partijen. Koeling is het beste voor kortdurende opslag en veel kleinere batches.

Hoe dan ook, je zult merken dat een van beide het beste werkt voor jou en je katachtige vriend.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Swingout, Shutterstock