Wat is een halfverwilderde kat? Tips om te temmen & FAQ

Je hebt gehoord van zwerfkatten en verwilderde katten, maar hoe zit het met halfverwilderde katten? Deze katachtigen vallen ergens tussen verdwaald en verwilderd in en hebben in het verleden ten minste een paar gevallen van positieve menselijke interactie gehad. Dit maakt ze vriendelijker dan volledig verwilderde katten, maar niet zo vriendelijk als de katten die vroeger met mensen leefden.

Als deze katachtigen vriendelijker zijn dan verwilderde, Betekent dit dat ze getemd kunnen worden? Dat kan! Het zal echter veel tijd en geduld vergen; Een semi-verwilderde kat is er nog steeds een die gewend is om op zichzelf te leven, en hij zal schichtig zijn. Het temmen van een halfverwilderde kat zal dus een tijdrovend proces zijn.

garen kogelverdeler

Zwerfkatten versus wilde katten versus semi-wilde katten

Wat is precies het midden tussen een verdwaalde, verwilderde en halfverwilderde kat?

Welnu, verdwaalde katachtigen zijn degenen die op een gegeven moment met mensen leefden, vervolgens werden verlaten of gewoon verdwaald raakten. Ze zullen dus veel vriendelijker zijn voor mensen dan wilde en halfverwilderde katten (hoewel zwerfkatten uiteindelijk verwilderd gedrag kunnen aannemen).

Verwilderde katten zijn katachtigen die in het wild zijn geboren en nog nooit met mensen hebben geleefd. Ze zijn perfect gelukkig als wilde katten en genieten niet vaak van interactie met mensen (hoewel ze meer dan genieten van menselijk afval om smakelijke maaltijden te vinden!). Verwilderde katten zullen weglopen of defensief worden wanneer ze worden geconfronteerd met mensen.

En halfverwilderde kittens zijn degenen die ertussenin zitten. Deze katten worden in het wild geboren, maar zijn over het algemeen vrij sociaal. Dit maakt ze nog steeds op hun hoede voor mensen, maar een beetje minder schichtig. En op een gegeven moment hebben ze een positieve interactie met een persoon gehad, dus ze kunnen miauwen naar een mens of zelfs oogcontact maken in plaats van rennen.

vocale halfverwilderde kat
Image Credit: museumsmaus, Pixabay

garen kogelverdeler

Hoe een semi-wilde kat te temmen

Het eerste dat u moet weten over het temmen van een halfverwilderde kat is dat het lang en veel geduld zal vergen. Elke kat is anders, dus sommige halfverwilderde katten kun je misschien in een handvol weken temmen, maar hoogstwaarschijnlijk duurt het maanden (en zelfs tot een jaar) om een van deze katten te temmen. Zorg er dus voor dat je klaar bent voor de taak voordat je begint, en als je eenmaal klaar bent om te beginnen, is dit wat je moet doen.

1. Negeer de kat.

Het lijkt een contraproductieve zet om een katachtige te negeren die je wilt temmen, maar door dit te doen, stimuleer je de nieuwsgierigheid van de kat naar jou. En door een halfverwilderde kat nieuwsgierig te maken, wordt hij gedwongen de eerste stap te zetten door je te benaderen. Zorg ervoor dat de eerste ontmoeting positief is en dat de kat moet terugkeren voor meer!

thematische pauze

2. Betrek het langzaam.

Zodra de halfverwilderde kat terug is gekomen voor meer ontmoetingen, is het tijd om langzaam met de kat in contact te komen via verrijking. De beste manier om betrokken te raken is om tijdens de maaltijd met de kat te communiceren met behulp van lekkernijen en speelgoed.

Halfverwilderde kat die voedsel op de grond eet
Afbeelding credit: Anna Kumpan, Unsplash
thematische pauze

3. Desensibiliseer de kat voor het leven met mensen op een langzame schaal.

Hoewel een halfwilde kat eerder menselijke interactie heeft gehad, betekent dit niet dat hij gewend is aan menselijk gezelschap. Dus dingen als te veel stemmen, dichtslaande deuren en luide muziek kunnen de kat nerveus maken. Dit is de reden waarom je de kat langzaam moet laten wennen aan het feit dat hij in de buurt van mensen is door tegen hem te praten terwijl hij eet of taken om hem heen te doen terwijl hij eet. Nadat de kat gewend is om in de buurt van mensen te zijn, kunt u proberen hem in uw huis te plaatsen.

thematische pauze

4. Ga niet overboord.

Je moet de grenzen en ruimte van de kat respecteren wanneer je hem in je huis uitnodigt (en dit kan een fijne lijn zijn om te lopen). Semi-verwilderde katten zullen in het begin waarschijnlijk overweldigd en nerveus zijn in een huis en in de buurt van mensen, dus het is van vitaal belang dat je ze de ruimte laat om te rennen en zich te verstoppen als dat nodig is. Je wilt nooit een van deze katachtigen in het nauw drijven! Maar je wilt de kat ook geen vrij spel geven over je huis, want nieuwsgierige katten kunnen tot problemen leiden. Idealiter wilt u de kat beginnen in een enkele kamer die in al zijn behoeften voorziet (kattenbak, voedsel en water).

een verwilderde kat die onder een auto ligt
Image Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay
thematische pauze

5. Houd de kat rustig.

Als je een halfverwilderde kat in huis hebt gehaald en hij is nog steeds een beetje te nerveus voor zijn eigen bestwil, probeer dan wat kattenkruid of producten die feromonen van katachtigen nabootsen om de kat zich rustiger en comfortabeler te laten voelen!

Gefeliciteerd! Je bent erin geslaagd om een halfverwilderde katachtige te temmen!

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Semi-verwilderde katten zijn katten die in het wild zijn geboren en die in het verleden positieve interacties met mensen hebben weten te hebben. Dit maakt ze net een tikkeltje vriendelijker dan verwilderde katachtigen (maar niet zo vriendelijk als zwerfkatten). Hoewel het geduld en veel tijd kost, kun je een halfverwilderde kat temmen, in huis halen en een nieuwe levenslange vriend krijgen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: JancickaL, Pixabay