Wat is een Primordial Pouch? En waarom hebben katten er een?

Green-eyed calico kat status tonen zijn Primordial Pouch

Shutterstock.com

Is het je opgevallen dat er een slingerend zakje losse huid aan de buik van je kat hangt? Misschien heb je wel eens gehoord van iets dat de oerbuidel wordt genoemd. Welnu, wat is een oerbuidel precies?

Snel overzicht

01

Een oerbuidel is een normaal onderdeel van de anatomie van een kat.

02

Een oerzakje zorgt ervoor dat uw kat een groter bewegingsbereik heeft en helpt hem roofdieren te ontwijken.

03

Hoewel katten met overgewicht een prominentere oerbuidel kunnen hebben, is dit niet noodzakelijkerwijs een teken van overgewicht.

Dat schommelende zakje om je huisdier is eigenlijk een normaal onderdeel van de anatomie van een kat. Het is echter belangrijk om een oerbuidel te onderscheiden van andere oorzaken van een opgezwollen buik of verandering in de vorm van uw kat. Dit komt omdat andere gezondheidsproblemen er vergelijkbaar uit kunnen zien.

Je vraagt je misschien af waarom katten een oerbuidel hebben, hoe het eruit ziet en wanneer je je zorgen moet maken. Ontdek of de buik van uw kat normaal is of iets waarover u contact moet opnemen met uw dierenarts.

Wat is een Primordial Pouch?

Een oerzakje is een flap overtollige huid met daarin wat vet dat aan de onderbuik hangt. Alle katten hebben een oerbuidel, of ze nu mannelijk, vrouwelijk, overgewicht, ondergewicht of een perfect gezonde grootte hebben. De grootte en vorm van het oerzakje zullen echter variëren.

Katten die bijvoorbeeld wat extra kilo’s met zich meedragen, zullen waarschijnlijk een grotere, meer uitgesproken, vette oerbuidel hebben dan katten met een gezond gewicht. Katten met ondergewicht hebben mogelijk alleen een subtiel losse huid in dit gebied. Het zijn niet alleen huiskatten die een oerbuidel hebben; Grote katachtigen zoals leeuwen en tijgers hebben het ook.

Wat is het doel van een oerzakje?

Het oerzakje van uw kat dient verschillende doelen in het welzijn van uw kat. Hier zijn er een paar:

Beweging en flexibiliteit

Katten staan erom bekend flexibel te zijn. Ze passen in krappe ruimtes, strekken en draaien om roofdieren te ontlopen, of verzorgen moeilijk bereikbare lichaamsdelen. Een extra laag overtollige huid is van vitaal belang voor de flexibiliteit van een kat, waardoor ze normaal kattengedrag kunnen vertonen en zelfs hun maag kunnen vullen wanneer hun voedselvoorziening onvoorspelbaar is. Hoewel de huid van hun gezicht, onderste ledematen en staart niet los zit, hebben ze een teveel aan rond hun lichaam, vooral hun buik en nek.

Ontsnappen aan roofdieren

Katten zijn prooidieren en het hebben van een buikflap van extra huid en vet is een extra verdedigingslinie. Het betekent dat als ze worden aangevallen door grotere roofdieren, deze huid en dit vet de dupe worden van de verwonding van klauwen en tanden. Hoewel dit zeker pijnlijk is, is het minder waarschijnlijk dat het levensbedreigend is dan wanneer de schade aan hun inwendige organen zou zijn, zoals hun lever, milt, blaas of darmen.

Deze extra huid kan ook roofdieren voor de gek houden die denken dat ze erin geslaagd zijn de kat uit te schakelen en hun waakzaamheid te laten verslappen, alleen voor de kat om zich in veiligheid te brengen. Dit is natuurlijk niet zo handig voor huiskatten!

Vet opslag

Liggende pluizige Schotse Vouwkat die zijn buik toont

Een prominente oerbuidel hoeft niet per se aan te geven dat een kat te zwaar is. Shutterstock.com

Het vetweefsel in de oerbuidel fungeert als een vetopslag, wat betekent dat wilde katten met onvoorspelbare voedselvoorraden energie kunnen opslaan wanneer voedsel overvloedig is om ze op de been te houden wanneer voedsel schaarser is. Omdat huiskatten een stabiele en voorspelbare voedselvoorziening hebben, is deze functie natuurlijk niet vereist.

Luchtweerstand

Nogmaals, dit is meer een voordeel voor wilde katten dan voor huiskatten, maar men denkt dat een oerzakje bijdraagt aan het langer in de lucht houden van katten. Op dezelfde manier waarop vliegende eekhoorns zich in de lucht verspreiden, kan de oerbuidel een kat helpen verder te springen en ze te beschermen als ze vallen.

Primordiaal zakje of een teken van een gezondheidstoestand?

Als uw kat slim is, goed eet en een gezond gewicht heeft en geen andere symptomen heeft, is het onwaarschijnlijk dat u zich zorgen hoeft te maken over de prominente oerbuidel van uw kat. Bij veel gezonde katten is de oerbuidel redelijk prominent, ondanks dat ze een normaal gewicht hebben.

Dit kan te wijten zijn aan sterilisatie of castratie, eerdere gewichtstoename of zwangerschap en borstvoeding. Het ras van uw kat kan ook een factor zijn, aangezien Bengalen, Japanse Bobtails en Egyptische Maus prominentere buidels hebben. Als u zich echter zorgen maakt over de hangende buik van uw kat, is het de moeite waard om een afspraak te maken met een dierenarts om te controleren of alles normaal is.

De bel van een katly moet zacht en ontspannen aanvoelen. Als de buik van uw kat stevig aanvoelt, bekijk dan dit artikel over wanneer u zich zorgen moet maken om te lezen over de mogelijke oorzaken.

Andere oorzaken voor de veranderende buikvorm van een kat

Er zijn andere problemen die ervoor kunnen zorgen dat de buik van uw kat van vorm verandert en die het overwegen waard zijn:

Obesitas

De buikzak van een kat bevat wat vetweefsel en dit zal uitzetten als uw kat aankomt. Naast een prominente oerbuidel, merk je misschien ook dat ze zijn aangekomen rond hun nek, of buik in het algemeen.

U kunt onze Cat Obesity Chart gebruiken om erachter te komen of uw kat overgewicht heeft en Feline Obesity lezen voor informatie over hoe u hem kunt helpen. Vergeet echter niet dat uw dierenarts ook de lichaamsconditiescore van uw kat kan berekenen en u enkele tips kan geven om hem te helpen gewicht te verliezen.

Zwangerschap en borstvoeding

Maine Coon kat dichtbij een waterkom

Als uw kat zwaarlijvig is, is het de moeite waard om hem naar een dierenarts te brengen om een plan te bedenken om hem te helpen gewicht te verliezen. Shutterstock.com

Net als bij mensen verandert het lichaam van een poes van vorm tijdens zwangerschap en borstvoeding. Haar buik zal uitzetten en steviger worden naarmate de foetussen in haar baarmoeder groeien. Tegen het einde van de zwangerschap zullen haar borstklieren prominenter worden en wanneer haar melk na de bevalling binnenkomt, zullen ze erg vergroot worden. Hoewel deze veranderingen verdwijnen, kan er een prominentere oerbuidel overblijven.

Vloeistof (oedeem)

Oedeem is lichaamsvloeistof die zich ophoopt op plaatsen waar het niet zou moeten. Hoewel dit bij hartproblemen meestal in de borstholte is, kan het zich ook ophopen in de buikholte of onder de huid (bekend als onderhuids oedeem). Andere aandoeningen die onderhuids oedeem veroorzaken, zijn nier- en leveraandoeningen en andere oorzaken van een laag lichaamseiwitgehalte.

Trauma

Als de oerbuidel getraumatiseerd raakt, misschien tijdens een woordenwisseling met een andere kat of iets ernstigers zoals een botsing van een voertuig, kan het weefsel gekneusd, gezwollen of zelfs geïnfecteerd raken.

Gerelateerde voorwaarden:

Veelgestelde Vragen/FAQ

Heeft mijn kat overgewicht als hij een oerbuidel heeft?

Alle katten hebben een oerbuidel. Hoewel het vaak prominenter aanwezig is bij katten met overgewicht, kunnen katten met een gezond gewicht ook een duidelijk oerzakje hebben. Dit geldt met name voor bepaalde rassen, zoals Bengalen, of rassen die in het verleden overgewicht of zwanger hebben gehad.

Waarom ontwikkelen katten een oerbuidel?

Katten hebben een oerbuidel om hun flexibiliteit te vergroten, vet op te slaan en hen te helpen roofdieren te ontwijken. Deze extra huidflap beschermt ook de vitale organen van je kat.

Waarom hebben sommige katten een oerbuidel en andere niet?

Primordiale zakjes variëren in grootte en prominentie, maar alle katten hebben ze. Als een kat te zwaar is, is de kans groter dat hij prominent aanwezig is, maar als uw kat er een heeft, betekent dit niet noodzakelijk dat hij te zwaar is.