10 tekenen dat je kat je heeft gemist en tips voor als je weg bent

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Als kattenouder kan het moeilijk zijn om afscheid te nemen van je metgezel voordat je een weekendje weg gaat. Ondanks dat onze katten vaak afstandelijk en onafhankelijk zijn, missen ze ons ook, en er zijn een paar tekenen die bewijzen dat uw afwezigheid niet onopgemerkt is gebleven, ook al zijn sommige misschien moeilijk te decoderen.

In dit artikel bespreken we een paar gedragingen die uw kat kan vertonen en die erop kunnen wijzen dat u bent gemist terwijl u weg was. Hoewel sommige vrij duidelijk zijn, zijn andere dubbelzinniger en vereisen ze een dieper begrip van de lichaamstaal, vocalisaties en gedragingen van uw kat.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Missen katten hun baasjes?

De meeste katten staan bekend als onafhankelijk, asociaal en afstandelijk; Ze merken het echter als je er niet bent. Hoewel katten hun mensen niet zo dicht bij zich hoeven te hebben als honden over het algemeen, kunnen ze toch een diepe band met hun baasjes ontwikkelen. Of katten hun baasjes kunnen missen is discutabel, maar ze verlangen nog steeds naar je aandacht en liefde.

Sommige katten zijn gevoeliger en gehechter aan hun baasjes en staan erom bekend dat ze verlatingsangst ervaren, wat een ernstiger probleem is dan je gewoon missen. Als u vermoedt dat uw kat verlatingsangst heeft, moet u uw dierenarts raadplegen voor de beste oplossingen.

kat kneden en spinnen terwijl ze op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding tegoed: Nieuw Afrika, Shutterstock

3 katten verdeler

De 10 tekenen dat je kat je heeft gemist

1. Spinnen

Spinnen is een manier voor een kat om te communiceren, en spinnen bij thuiskomst kan erop wijzen dat uw kat blij is om weer met u herenigd te worden. Wanneer een kat voor langere tijd alleen wordt gelaten, kan het spinnen en het verlangen naar gezelschap toenemen.

Volgens een onderzoek gedragen katten zich anders wanneer ze slechts 30 minuten alleen worden gelaten in plaats van enkele uren. Toen ze herenigd werden met hun baasjes, spinden de katten die langer alleen waren gelaten meer.

Thematische pauze

2. Miauwen en huilen

Miauwen en huilen kunnen typische indicatoren zijn dat uw kat u heeft gemist. Het miauwen van je kat kan een poging zijn om je aandacht te trekken als hij zich eenzaam voelt. Het miauwen van een kat kan echter verschillende betekenissen hebben, dus het is belangrijk om je kat in de gaten te houden als je eenmaal thuis bent. Als uw kat na een paar minuten niet stopt met miauwen, moet u zijn gedrag in de gaten houden om pijn of ziekte uit te sluiten.

Thematische pauze

3. Genegenheid zoeken

Uw kat kan meer genegenheid tonen of u volgen op zoek naar genegenheid wanneer hij u mist. Verhoogde genegenheid kan bestaan uit kopstoten, tegen je aan wrijven, spinnen en kneden. Als je kat je begint te volgen en zich vestigt waar jij je vestigt, kan het zijn dat hij meer aandacht zoekt omdat je gemist bent.

Kat die zijn slapende hogere eigenaar wakker maakt
Afbeelding tegoed: Kasefoto, Shutterstock
Thematische pauze

4. Territorium markeren

Katten hechten veel waarde aan hun territorium, vooral aan hun huis, waar ze zich beschermd en veilig voelen. Terwijl u weg was, heeft uw kat mogelijk “zijn territorium afgebakend” door in delen van uw huis te plassen. Proberen zichzelf veilig te houden door territorium af te bakenen, kan erop wijzen dat je zeker gemist bent, ook al is het misschien niet de meest gewaardeerde manier om je te laten zien!

Katten markeren ook hun territorium wanneer ze zich tevreden voelen door klieren op hun kin, wangen en boven hun ogen te gebruiken. Als uw kat tegen u of uw meubels wrijft, kan hij zijn territorium afbakenen, wat aangeeft dat hij gelukkig en tevreden is, wat kan zijn omdat zijn liefhebbende baasje eindelijk thuis is.

Thematische pauze

5. Geschenken brengen

Katten zijn natuurlijke jagers die hun prooi vaak als een ‘geschenk’ aan hun baasjes teruggeven. Zelfs als het je misselijk kan maken en een daad van vijandigheid lijkt, is het een oprechte uiting van liefde en trots. Ze kunnen je ook hun favoriete speeltje als ‘cadeau’ brengen, wat aangeeft dat ze je iets belangrijks voor hen toevertrouwen. Een dode muis of een geliefd speeltje is een perfecte manier voor je kat om te zeggen: “Ik heb je gemist.”

Thematische pauze

6. Slapen op je plek

Uw kat kan u gemakkelijk herkennen aan uw geur, dus uw kat kan troost zoeken tussen uw kleding of op uw slaapplek, omdat het hem de kans geeft om te ontspannen in het gezelschap van de vertrouwde geur van zijn baasje. Als uw kat op uw plek slaapt, kan dit een teken zijn dat uw kat u heeft gemist en wenste dat u er was. Zelfs als uw kat besluit om dicht bij t te slapen,O jij, maar net buiten bereik, tonen ze nog steeds hun liefde en vertrouwen.

De slaap van de kat naast eigenaar
Afbeelding tegoed: Koji Moriya, Flickr
Thematische pauze

7. Stress of opwinding

Sommige katten raken, ondanks hun onafhankelijkheid en gebrek aan “behoeftigheid”, gestrest en geagiteerd wanneer ze voor een langere periode van hun baasje worden gescheiden. Dit houdt in dat u een belangrijke rol speelt in de sociale omgeving van uw kat en dat ze u misschien hebben gemist terwijl u weg was.

U kunt een verandering in het gedrag van uw kat opmerken wanneer u thuiskomt. Uw kat kan zich meer geagiteerd of zelfs gestrest gedragen, wat kan duiden op een dieper gevoel, zoals verlatingsangst.

Thematische pauze

8. Destructief gedrag

Van nature zijn katten slimme, nieuwsgierige en atletische wezens die veel mentale en fysieke stimulatie nodig hebben om ze bezig te houden. Als uw kat zich verveelt of gestrest is terwijl u weg bent, kan hij destructief gedrag ontwikkelen, zoals klauwen aan het meubilair of ergens in kruipen. Dit slechte gedrag kan een schreeuw om aandacht zijn, wat aangeeft dat uw kat u heeft gemist.

Thematische pauze

9. Overmatige verzorging

Katten verzorgen zichzelf om schoon te blijven, maar ze kunnen zichzelf te veel verzorgen in tijden van stress, zoals wanneer ze hun baasjes missen. Katten verzorgen elkaar ook als een teken van genegenheid, en wanneer vertrouwen is opgebouwd, zal dit gedrag ook worden uitgebreid naar hun baasjes. Het kan ongebruikelijk zijn als uw kat besluit uw handen of gezicht te likken, maar beschouw het als een vriendelijk gebaar van uw kat die dankbaar is dat u thuiskomt.

Overmatige verzorging kan echter leiden tot haaruitval en is vaak een teken van verlatingsangst, omdat het voor hen dient als stressvermindering. Het kan ook te wijten zijn aan allergieën of huidaandoeningen, dus u moet uw huisdier nauwlettend in de gaten houden als u vermoedt dat ze te veel verzorgen en overwegen uw dierenarts te raadplegen om onderliggende medische problemen uit te sluiten.

Thematische pauze

10. Ziekte

Sommige katten verliezen hun eetlust of krijgen last van braken of diarree als hun baasjes weg zijn. Als uw kat ziek is van verlatingsangst, kan dit gepaard gaan met andere symptomen, zoals verstoppen, overmatige vocalisatie, overmatige verzorging, rusteloosheid en plassen buiten de kattenbak. Aangezien de tekenen van verlatingsangst mogelijk kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen, is een consult met uw dierenarts essentieel om andere medische problemen of aandoeningen uit te sluiten.

Dierenarts die beschermende handschoenen draagt en de gezondheid van de huid van pluizige kat controleert
Afbeelding tegoed: Pressmaster, Shutterstock

3 katten verdeler

Hoe u uw kat kunt helpen terwijl u weg bent

Als u zich zorgen maakt dat uw kat u mist terwijl u weg bent of over de mogelijkheid dat uw kat verlatingsangst ontwikkelt, zijn hier een paar manieren om uw kat te helpen zich veilig, comfortabel en vermaakt te voelen.

Huur een kattenoppas in

Overweeg om een professionele kattenoppas of huisoppas bij u thuis te laten verblijven terwijl u weg bent, zodat uw kat niet alleen is en zijn routine niet wordt beïnvloed. Laat ze een paar dagen van tevoren langskomen om je kat te ontmoeten en met hem om te gaan en hem je schema te laten zien.

Als je niemand kunt vinden om de hele tijd te blijven terwijl je weg bent, vraag dan een vriend of buurman om een of twee keer per dag langs te komen om in te checken, met je kat te spelen en ervoor te zorgen dat hun eten, waterbak en kattenbak gevuld en schoon zijn.

Witte kat met de eigenaar
Afbeelding tegoed: Nieuw Afrika, Shutterstock

Zorg voor speelgoed en entertainment

Laat voldoende interactief speelgoed achter om je kat bezig te houden. Dit kunnen het favoriete speelgoed van uw kat, puzzelvoeders en krabpalen zijn. Plaats de krabpaal bij een raam zodat je kat kan genieten van de activiteiten buiten. U kunt ook een krabpaal installeren waar uw kat kan klimmen, krabben en slapen om hem te helpen zich veilig en comfortabel te voelen.

Houd dingen vertrouwd

Probeer je zoveel mogelijk aan de routine van je kat te houden. Dit zorgt voor voorspelbaarheid, waardoor je kat zich veilig voelt. Voordat u vertrekt, moet u ervoor zorgen dat de voer- en waterbakken van uw kat gevuld zijn en overweeg om de radio of tv aan te laten staan voor wat bekend geluid.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Het is fijn om te weten dat onze katten ons kunnen missen als we weg zijn en dat hun afstandelijke en onafhankelijke karakter niet betekent dat het ze niets kan schelen. Uw kat kan tekenen vertonen dat hij u heeft gemist met extra genegenheid, vocalisaties en geschenken. Als uw kat echter meer verontrustende tekenen vertoont, zoals overmatige vachtverzorging, destructief gedrag of ziekte, kan dit erop wijzen dat hij meer gehecht is dan u hebben zich gerealiseerd en kunnen vechten met verlatingsangst.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: zavalnia, Pixabay