16 handige tips voor verhuizen met een kat

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

Verhuizen naar een nieuw huis kan een enorm ontmoedigende onderneming zijn. Het wordt meestal geassocieerd met verschillende andere grote veranderingen in het leven, zoals een nieuwe baan en weggaan van vrienden. We weten allemaal dat niemand van veranderingen houdt. Niet alleen mensen houden niet van verandering, ook dieren geven de voorkeur aan stabiliteit en consistentie.

Als pelsouders die zich in de eerste plaats zorgen maken over het geluk van onze dieren, kan deze kennis de op handen zijnde verhuizing nog zenuwslopender maken. Vooral katten hebben de reputatie moeilijk te verplaatsen te zijn. De meesten houden niet van reizen en het kan vaak even duren voordat ze zich in een nieuw huis hebben gevestigd.

Gelukkig zijn er veel dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat uw katachtige familielid de verhuizing gelukkig en succesvol maakt. Bekijk onze 16 beste tips voor verhuizen met een kat.

3 Gezichtsverdeler voor katten

De 16 tips voor verhuizen met een kat

Er zijn drie fasen te onderscheiden tijdens een verhuizing: inpakken en voorbereiden, de verhuizing zelf en de uitpak- en vestigingsfase. Deze fasen hebben invloed op de emoties van uw kat en deze lijst met tips is opgesteld op basis van deze fasen.

Mooie kat met een leeuw gesneden scheer kapsel liggend thuis
Afbeelding tegoed: Kirk Fisher, Shutterstock

Voorbereiding voor de verhuizing

De beste manier om de stress en angst die zowel u als uw kat, of katten, tijdens het proces kunnen ervaren, tot een minimum te beperken, is door grondig voorbereid te zijn. U moet weken, zo niet maanden, voor de daadwerkelijke verhuizing beginnen met de voorbereidingen. Hier zijn onze voorbereidingstips voor de verhuizing:

1. Kat Drager

Als je nog geen kattenreismand hebt, investeer dan ruim voor de verhuisdatum in een geschikt exemplaar. De drager moet veilig maar gezellig en goed geventileerd zijn. Als je je kat naar zijn nieuwe huis gaat vliegen, zorg er dan voor dat de reismand door de luchtvaartmaatschappij is goedgekeurd. Besteed wat tijd om uw kat aan de reismand te laten wennen.

Dit kun je doen door hem op verschillende plekken in huis open te laten staan. Bekleed het met dekens of kledingstukken die bedekt zijn met de geur van het gezin en uw kat om een gevoel van comfort en vertrouwdheid te geven. Je kunt er zelfs traktaties in doen om je kat te verleiden om naar binnen te gaan of hem belonen met traktaties wanneer hij het interieur inspecteert.  Als je het gevoel hebt dat het goed werk niet ongedaan zou maken, kun je je kat zelfs meenemen voor korte ritjes in de reismand om ze te laten wennen aan reizen.

Thematische pauze

2. Microchippen

Zorg ervoor dat de microchipgegevens van uw kat up-to-date zijn. Hetzelfde geldt voor de gegevens op hun halsband-ID-tag.

Als uw kat geen enkele vorm van identificatie bij zich heeft, is het een goed idee om te overwegen hem te chippen en hem een halsband met een ID-tag te geven. Houd er rekening mee dat het een paar weken of zelfs maanden kan duren voordat een kat die niet gewend is om een halsband te dragen, er vertrouwd mee is.

Thematische pauze

3. Bepaal hoe u uw kat gaat verplaatsen

Als u niet te ver weg gaat, gebruikt u waarschijnlijk een auto of vrachtwagen. Als u echter naar een andere staat in het hele land verhuist, moet u mogelijk met uw kat vliegen.

Kat in kattenreismand
Afbeelding tegoed: SpeedKingz, Shutterstock

Rijden

Een korte autorit vereist niet veel aandacht, maar als u honderden kilometers gaat rijden, moet u wat voorbereidend werk doen. Als u ergens moet overnachten, moet u ruim van tevoren huisdiervriendelijke accommodatie vinden.

Je moet er ook voor zorgen dat je genoeg eten, traktaties, medicijnen en water hebt voor de reis, evenals hun kommen en beddengoed. Je hebt ook een kattenbak en kattenbakvulling nodig voor je overnachting. Vergeet de halsband en riem van je kat niet. Hoewel het onwaarschijnlijk is, kan voor de overnachtingsaccommodatie een bewijs van vaccinatie of een gezondheidscertificaat van een dierenarts nodig zijn.

Vliegend

Als je met je kat vliegt, probeer dan zoveel mogelijk bij elkaar te blijven. Kijk of je je kat mee kunt nemen in de cabine. Het zal helpen het trauma van de vliegervaring te minimaliseren als je de hele weg bij je kat bent, met hem praat en hem kalmeert.

U heeft de vaccinatiecertificaten van uw kat en andere veterinaire documenten met betrekking tot gezondheid of medicatie nodig. Zorg ervoor dat je van de luchtvaartmaatschappij precies te weten komt wat ze nodig hebben, en maak vervolgens een afspraak met je dierenarts om alles in orde te krijgen.

Thematische pauze

4. Behandeling van angst

Zelfs als je pelsbaby vrij relaxed is en je er relatief zeker van bent dat ze de verhuizing goed aankunnen, kun je overwegen om kalmerende medicatie bij de hand te hebben. Voorspellen hoe een dier zou kunnen reageren op zo’n omwenteling is moeilijkficult. Praat voor de verhuizing met uw dierenarts over de juiste medicatie en hoe en wanneer u deze moet toedienen, indien nodig.

Thematische pauze

5. Heb een plan

Plan de verhuizing van uw kat grondig van begin tot eind. Als je denkt dat het je zou helpen om je gedachten te ordenen, maak dan een stapsgewijze lijst in een tijdlijnformaat. Zet apparatuur en benodigdheden die u nodig heeft op uw lijst. Vergeet niet uw gedachten op te schrijven over wat er mis kan gaan en mogelijke onvoorziene omstandigheden.

Deze lijst met tips is een goed startpunt voor het maken van een schets voor uw plan.

Kat in plastic reismand
Afbeelding tegoed: Afrika Studio, Shutterstock
Thematische pauze

6. Houd je normale routine aan

Probeer in de aanloop naar de grote dag alles zo normaal mogelijk te houden. Er zal genoeg aan de hand zijn en uw kat zal weten dat er iets aan de hand is. Probeer het hele proces te normaliseren door ontspannen te blijven en uw gebruikelijke routines en schema’s aan te houden.

Thematische pauze

7. Zoek een nieuwe dierenarts

Als u heel ver weg verhuist, is het een goed idee om een nieuwe dierenarts bij u in de buurt te vinden voor onmiddellijke onvoorziene noodgevallen.

Kat kogelverdeler 1

Dag van de verhuizing

De grote dag is aangebroken en er is veel om door te komen. Dit wordt een drukke, drukke en hectische dag. Ten eerste wilt u ervoor zorgen dat uw kat of katten veilig zijn.

8. Veilige Kitty-ruimte

Wijs een veilige kamer in huis toe voor uw kat totdat u klaar bent om ze in te pakken en te verplaatsen. Deze kamer moet van tevoren worden ontruimd. Het zal hen beschermen tegen de drukte terwijl verhuizers efficiënt te werk gaan bij het leegmaken van uw huis. Het is een goed idee om een briefje op de deur van de kamer te hangen om iedereen te waarschuwen deze niet te openen.

Als u denkt dat uw kat getraumatiseerd kan raken door het geroezemoes van activiteit, kunt u overwegen om hem een dag of twee in een cattery te boeken voordat hij verhuist of vrienden voor hem te laten zorgen.

Thematische pauze

9. Blijf kalm

Dit zal ongetwijfeld moeilijk zijn, aangezien deze dag stressvol voor u zal zijn, maar u moet proberen zo ontspannen en kalm mogelijk te blijven, zodat uw kat kan zien dat er niets aan de hand is.

Probeer een gevoel van normaliteit over te brengen te midden van deze abnormale gebeurtenis. Als je kalm bent en je zo normaal mogelijk gedraagt, zal het je kat ook ontspannen houden. Deze “doen alsof tot je het haalt” houding zal je ook helpen kalmeren!

Eigenaar die zijn kat kalmeert
Afbeelding tegoed: Piqsels
Thematische pauze

10. De autoreis

Het is een goed idee om uw kat ten minste 3 uur voor de reis geen eten te geven. Dit helpt mogelijke buikklachten of reisziekte te voorkomen. Geef ze altijd toegang tot water en zorg ervoor dat je het ook tijdens de reis aanbiedt.

Plaats uw kat pas op het allerlaatste moment in de reismand als de auto is ingepakt met alle benodigde proviand voor de reis.

Plaats de kattenmand nooit in het laadruim van een voertuig; Het moet op een stoel worden geplaatst en met de veiligheidsgordel worden vastgemaakt. Zorg ervoor dat uw kat comfortabel zit, dat hij het niet te warm of te koud heeft en dat er voldoende ventilatie is via de reismand.

Thematische pauze

11. Voedsel, snacks, speelgoed en water

Als uw autorit lang zal zijn, moet u uw kat elke keer dat u pauzeert en bij uw overnachting een maaltijd of snacks en water geven. Vergeet hun toiletbehoeften niet, maar wees niet verbaasd als ze pas gaan als het allemaal voorbij is.

Een beetje met ze spelen met hun vertrouwde speelgoed kan helpen om de hele ervaring te normaliseren. Vergeet niet veel liefde en knuffels te eten!

Kat gezichtsverdeler 2

In Het Nieuwe Huis

Eindelijk ben je aangekomen in je nieuwe huis. Je hebt het gemaakt met je gezond verstand en je geliefde kat intact! De verhuizing is nog niet helemaal voorbij – dit is het allerbelangrijkste moment om uw kat in zijn nieuwe huis te laten wennen.

12. Houd Kitty binnen

Het is van levensbelang dat u uw kat minimaal 2 weken binnen houdt. De eerste paar dagen, tot een week, moet u een kamer in het nieuwe huis toewijzen als hun veilige ruimte waar ze na de verhuizing kunnen ontspannen. Zorg ervoor dat het gevuld is met al hun dekens, beddengoed, speelgoed, voerbakken en kattenbak.

Thematische pauze

13. Geur Merk

Plaats items met de geur van uw kat en uw kat erop en plaats ze in huis. Je kunt ook een zachte katoenen doek of kledingstuk nemen en deze op de huid van je kat wrijvenks en wrijf het vervolgens op meubels, muren en deuren. Hierdoor wordt de frisse geur van je kat door het hele huis overgebracht. U kunt dit vaak doen totdat u uw kat geurmarkering over de gebieden zelf ziet.

Gestreepte grijze kat die omhoog in bed wordt opgekruld
Afbeelding tegoed: João Jesus, Pexels
Thematische pauze

14. Houd de ramen en deuren gesloten

Het laatste wat je wilt is een vroegtijdige ontsnapping. Vergeet niet om alle ramen en deuren gesloten te houden totdat uw kat zich op zijn gemak voelt om alleen naar buiten te gaan. Dit zal pas zijn nadat ze verschillende begeleide introducties aan de buitenwereld hebben gehad.

Thematische pauze

15. Handhaaf uw normale routine

Op dezelfde manier waarop u uw gebruikelijke routine gebruikte om de stressvolle fase vóór de verhuizing te normaliseren, doet u dit met de fase na de verhuizing in uw nieuwe huis. Probeer alles op dezelfde manier en op hetzelfde moment te doen als in je oude huis.

Thematische pauze

16. Langzame introducties

Maak elke nieuwe introductie langzaam en rustig. Neem een dag of twee tussen de introducties van nieuwe kamers, andere delen van het huis en uiteindelijk de tuin als je die hebt. Probeer de introducties te doen tijdens periodes van rust, zoals ’s avonds of in het weekend.

Als het huis vol activiteit is terwijl het gezin zich voorbereidt op werk, school of andere evenementen, kan dit de kat irriteren. Beweeg niet over je kat terwijl ze op verkenning gaan; leun in plaats daarvan achterover en kijk tv of lees rustig waar je ze in de gaten kunt houden.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

U kunt veel stappen ondernemen om de stress rond het verhuizen met uw kat tot een minimum te beperken. Als je er tot nu toe niet veel over had nagedacht (afgezien van gedachten aan paniek), is je geest nu hopelijk gerustgesteld. Gebruik deze tips om een op maat gemaakt verhuisplan met uw kat op te stellen dat het beste bij uw behoeften past.

Deze tips zijn een basisrichtlijn; Alle katten zijn individuen en sommige kunnen gemakkelijk acclimatiseren, terwijl andere meer tijd nodig hebben dan we hebben gesuggereerd. Een goede planning vooraf is de sleutel, en zolang je voorbereid bent, zou alles soepel moeten verlopen.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Pierre Aden, Shutterstock