Is het illegaal om een kat af te zetten bij een asiel? Gevolgen en veiligere opties

Klik om verder te gaan:

Thematische pauze

De beslissing om een kat als huisdier te nemen moet niet lichtvaardig worden genomen. Het bezitten van een kat, hoewel het een van de meest liefdevolle en bevredigende ervaringen van iemands leven is, brengt een aanzienlijke lijst met verantwoordelijkheden met zich mee. Een kat kost geld om te voeden en te huisvesten en neemt tijd uit uw dagelijkse schema om voor te zorgen. Voor de meesten van ons, op voorwaarde dat we het ons kunnen veroorloven, zijn deze financiële en tijdelijke verplichtingen van weinig belang, gezien de onmetelijke voordelen van het delen van ons leven met een dierbare kat.

Helaas kunnen omstandigheden onvoorspelbaar en zonder veel waarschuwing veranderen. Soms vereisen deze veranderingen het herplaatsen van uw kat, en een optie is om ze over te geven aan een asiel. Je kunt je kat niet zomaar afgeven bij een asiel. Er moeten enkele specifieke procedures en protocollen worden gevolgd om de overlevering ethisch en legaal te laten zijn. In bijna alle 50 staten is het illegaal om een dier in de steek te laten.

3 Gezichtsverdeler voor katten

Wat wordt geclassificeerd als het achterlaten van dieren?

Volgens LawInfo 1, wordt het in de steek laten van een dier gedefinieerd als “… huisdieren alleen achterlaten op een soort privé- of openbaar terrein op een manier die het fysiek of emotioneel zou kunnen schaden … met of zonder de intentie om het ooit terug te winnen.”

Rode Cyperse Kattenzitting alleen
Afbeelding tegoed: mediarney, Pixabay

Wat zijn de gevolgen van het in de steek laten van een dier?

De gevolgen van het in de steek laten van een dier zijn tweeledig. Onmiddellijk is er een impact op het dier, die op zijn minst traumatisch kan zijn, maar vaker verwoestend. Nadat een dier alleen is achtergelaten op een vreemde plek, is er geen manier om te weten welk lot het zou kunnen overkomen of hoe lang het zou kunnen overleven.

Ze zullen bang en weerloos zijn, zonder voedsel of water, en geen begrip hebben van wat er is gebeurd. Het is pijnlijk om na te denken over het emotionele leed dat een ooit geliefd dier zou ervaren als het in de steek wordt gelaten. De kans is groot dat een achtergelaten dier gewond raakt of overlijdt.

Het achterlaten van dieren is illegaal en strafbaar. Mensen die zijn veroordeeld voor het achterlaten van dieren kunnen een fikse boete en gevangenisstraf krijgen. De zwaarte van de straf hangt af van de uitspraken van elke staat.

Wat zijn mijn opties als ik mijn kat niet meer kan houden?

Als u ervan overtuigd bent dat uw redenen om uw kat niet langer te kunnen houden gegrond zijn en dat u al uw opties hebt uitgeput om te proberen ze te houden, dan is het tijd om te kijken naar herplaatsing. Dit is een verontrustende beslissing die een aanzienlijke impact zal hebben op zowel u als uw kat.

U kunt eerst zelf proberen uw kat te herplaatsen. U kunt onder vrienden en familie laten weten dat uw kat een nieuw thuis nodig heeft. U kunt ook uw plaatselijke dierenartsenpraktijk laten weten dat uw kat een nieuw thuis nodig heeft, omdat ze misschien liefhebbende gezinnen kennen die op zoek zijn naar een nieuwe kat. Het zou het beste zijn als u niet in een openbare ruimte adverteert, aangezien het overhandigen van uw kat aan een vreemde niet zonder risico is en er geen gegarandeerde manier is om verantwoording af te leggen.

Als u uw kat niet zelf kunt herplaatsen, kunt u ze overgeven aan een no-kill-asiel of dierenreddingsorganisatie. Ze hebben allemaal verschillende overleveringsvereisten en -procedures, en sommige kunnen een afkoopvergoeding vragen. Dat is meer dan redelijk genoeg, aangezien ze voor uw kat zullen zorgen totdat ze een nieuw thuis voor hen kunnen vinden. Zorg ervoor dat u uw onderzoek doet voordat u uw kostbare kat aan een organisatie overgeeft. Ze moeten ethisch en gerenommeerd zijn. Zodra u afstand heeft gedaan van uw kat, heeft u geen eigendomsrechten meer op hem.

Kat in een dierenasiel
Afbeelding tegoed: JW Design, Shutterstock

3 katten verdeler

Wat moet ik doen als ik een verlaten of zwerfkat vind?

Dit is om vele redenen een moeilijke vraag om te beantwoorden. Ten eerste zijn veel katten verwilderd. In veel gevallen hebben barmhartige Samaritanen in het gebied een verzorgende rol op zich genomen, ze te eten gegeven en ervoor gezorgd dat ze veterinaire aandacht krijgen wanneer dat nodig is. Als u zich met dit soort katten bemoeit, kunnen ze onnodig leed veroorzaken en u mogelijk in gevaar brengen. Het is niet altijd gemakkelijk om te zien of het verwilderde, verlaten of zwerfkatten zijn.

1. Controleren op ID

Als je besluit dat een kat niet op zijn plaats is en vermoedt dat hij verdwaald of in de steek gelaten is, kijk dan eerst of hij een halsband heeft met een ID-tag. Als je geluk hebt, is het misschien een kwestie van de eigenaren bellen om hen te laten weten dat je hun kat hebt. Als er geen identificatie is en de kat niet in fysieke nood verkeert, moet u de politie of dierenwelzijnsorganisatie bellen en blijven zitten tot ze arriveren.

Hoewel je instinct misschien is om de kat onmiddellijk te helpen, kan dit interfereren met bewijsmateriaal dat de politie mogelijk moet verzamelen om een geval van het achterlaten van dieren te vervolgen.

Heterochromatische witte kat die blauwe kraag met identificatiemarkering draagt
Afbeelding tegoed: Sheila Fitzgerald, Shutterstock

2. Breng ze naar het asiel

Als de kat in nood verkeert en onmiddellijke veterinaire aandacht, voedsel en water nodig heeft, is het aangewezen om de kat onmiddellijk naar een asiel te brengen. Maar voordat u zwerfkatten of onbekende katten benadert, moet u eerst nagaan of het veilig is om dit te doen. Let op tekenen van agressie of ziekte, en als je tekenen van een van beide opmerkt, bel dan de professionals om de kat op te halen.

Kattenpoot verdeler

Conclusie

Tot het hartverscheurende besef komen dat je niet langer in staat bent om voor je geliefde kat te zorgen, is een van de meest hartverscheurende momenten. De liefdevolle en verantwoordelijke actie die u moet ondernemen, is op zoek gaan naar een geschikt, zorgzaam nieuw thuis voor uw kat. Als je zelf geen nieuw thuis voor ze kunt vinden, is de volgende logische stap om ze over te geven aan een opvangcentrum.

Er is een juiste procedure die moet worden gevolgd voor het afstaan van een kat, en het is nooit OK om ze af te zetten bij een asiel zonder deze procedure te volgen. Dit kan leiden tot vervolging, om nog maar te zwijgen van het feit dat je moet leven met de last om zoiets te doen. Het is niet moeilijk om het juiste te doen. Uw kat heeft meer kans op een liefdevol tweede thuis en u krijgt de zorg en ondersteuning die u ongetwijfeld nodig heeft na het nemen van zo’n moeilijke beslissing.

Thematische pauze

Uitgelichte afbeelding tegoed: Okssi, Shuttestock