Wat is een normale hartslag voor een kat? Door dierenartsen goedgekeurde feiten en gezondheidstips

Katten hebben kleinere lichamen dan wij, dus het is niet meer dan normaal dat ze een snellere hartslag hebben. De normale rusthartslag voor een kat ligt tussen de 160-220 slagen per minuut. Recente fysieke activiteit zal de hartslag van een kat beïnvloeden, dus katten die hebben gesport of actief zijn geweest, zullen een korte tijd een snellere hartslag hebben. Medische aandoeningen kunnen ook de hartslag in beide richtingen beïnvloeden en katten die pijn hebben, hebben normaal gesproken een snellere hartslag dan normaal. Als u begrijpt wat normaal is voor uw kat, kunt u eventuele gezondheidsproblemen snel identificeren.

In dit artikel bespreken we wat normaal is en hoe u de vitale functies van uw kat thuis kunt bijhouden.

3 kat face divider

Wat is een hoge hartslag voor katten?

De hartslag van uw kat zal fluctueren, afhankelijk van hoe ontspannen of gestrest hij zich voelt. Een rustige kat, rustend, zal een hartslag hebben die aan de onderkant van het normale bereik zit (tussen 160-220 BPM), terwijl een kat die gestrest, bang of angstig is een hartslag van 220 bpm of zelfs hoger kan hebben.

Het is normaal dat katten kortstondig een snelle hartslag krijgen als ze bijvoorbeeld hebben gespeeld, maar als uw kat een snelle hartslag heeft die niet normaal is, kan dit een teken zijn van een onderliggende gezondheidstoestand zoals een hartprobleem of een ander systemisch probleem. Als u ooit onzeker bent over de hartslag van uw kat, is het veiligste om een dierenarts te bellen en ze te laten controleren om ernstige gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Kat die met mens speelt
Afbeelding credit: Florian Höllmüller, Pixabay

Wat is een lage hartslag voor katten?

Hoewel een consistent hoge hartslag een reden tot bezorgdheid kan zijn bij katten, kan een zeer lage hartslag ook wijzen op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen. Een zeer ontspannen kat thuis kan een hartslag hebben van slechts 140 bpm, maar hartslagen onder 120 bpm worden als laag beschouwd (bradycardie) en lager dan 100 bpm worden geassocieerd met lethargie en flauwvallen. Als u zich zorgen maakt dat de hartslag van uw kat te laag is, neem dan verschillende metingen en noteer ze. Neem bij twijfel zo snel mogelijk met uw kat mee naar uw dierenarts.

Wat zijn de tekenen van hartfalen bij katten?

Katten zijn erg goed in het verbergen van hun zwakheden en het is daarom onwaarschijnlijk dat ze merkbare symptomen van hartaandoeningen vertonen totdat de ziekte een vergevorderd stadium heeft bereikt. Naarmate de hartaandoeningen vorderen, zal de kat een afkeer van activiteit of lichaamsbeweging vertonen. Ze kunnen zich verstoppen in beschutte ruimtes – zoals onder meubels of in kattengrotten – en meer tijd doorbrengen met slapen dan normaal.

Symptomen van hartaandoeningen bij katten zijn onder meer:

  • Verlies van of slechte eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Lethargie
  • Verhoogde ademhalingsfrequentie
  • Instorting
  • Pijn of verlamming in het achterbeen (veroorzaakt door bloedstolsels)

Bij kittens kan groeiachterstand een teken zijn van hartaandoeningen.

3 kattenverdelers

De 3 manieren om de vitale functies van uw kat thuis te controleren

Als u zich zorgen maakt over de gezondheid van uw kat, kunt u het beste uw kat naar de dierenarts brengen voor een gezondheidscheck. Als u de vitale functies van uw kat thuis wilt controleren om rekening te houden met zijn gezondheidstoestand, zijn er een paar metingen die u kunt doen. U kunt de ademhalingsfrequentie van uw kat controleren door er met een licht getraind oog naar te kijken. Om de temperatuur van uw kat te controleren, heeft u een thermometer nodig en, afhankelijk van de bereidheid van uw kat om mee te werken, wat extra hulp. Het controleren van de hartslag van uw kat zal waarschijnlijk de meest uitdagende meting zijn om te doen.

kat rust met eigenaar op bank thuis
Afbeelding credit: U__Photo, Shutterstock

1. Temperatuur

Er zijn twee manieren om de temperatuur van uw kat te controleren. De meest gestandaardiseerde die veel door dierenartsen wordt gebruikt, is het langzaam inbrengen van de punt van een digitale thermometer in de kont van uw kat (rectaal). Thuis is de eenvoudigste manier om de temperatuur van een kat te meten (ook gedaan in sommige klinieken) het gebruik van een betrouwbare digitale thermometer die u in het oor van uw kat steekt.

De normale lichaamstemperatuur van een kat ligt tussen 101,0-102,2 ° F, maar net zoals sommige mensen van nature een hogere basistemperatuur hebben, geldt hetzelfde voor katten. Dat gezegd hebbende, als de temperatuur van uw kat lager is dan 99 ° F of boven 104 ° F stijgt, is dit een duidelijke indicatie dat uw kat onwel is en moet u hem onmiddellijk naar uw dierenarts brengen.

thematische pauze

2. Hartslag

Wanneer uw kat uitgerust is, bij voorkeur slaapt, legt u uw hand op zijn borst, net achter zijn elleboog en probeert u zijn hart aan de linkerkant van zijn borst te voelen kloppen. Je moet tellen hoeveel er zijnATS kun je in vijftien seconden voelen en dit getal met vier vermenigvuldigen om de totale beats per minuut te krijgen.

thematische pauze

3. Ademhalingsfrequentie

De normale ademhalingsfrequentie van een kat, terwijl ze rustig rusten of slapen, zal tussen de 15-30 ademhalingen per minuut liggen. Wanneer katten heet, actief, opgewonden of spelend zijn, is het normaal dat hun ademhalingsfrequentie veel hoger is.

Als uw kat geen medische aandoeningen heeft en zijn ademhalingsfrequentie (tijdens het rusten) lager is dan dit, maar ze lijken verder prima, zou dit geen reden tot bezorgdheid moeten zijn.

Als de ademhalingsfrequentie van uw kat, terwijl hij slaapt of rust, hoger is dan 30 ademhalingen per minuut, kan dit een teken zijn van een ernstige gezondheidstoestand – breng hem zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Om de ademhalingsfrequentie van uw kat te tellen, wacht u tot ze slapen en telt u vervolgens hoeveel ademhalingen (één ademhaling wordt geteld als de borstkas die eenmaal in en uit beweegt) ze in 30 seconden nemen. Verdubbel het aantal ademhalingen dat je hebt geteld om de ademhalingsfrequentie van je kat per minuut te krijgen.

Een belangrijk punt om te overwegen is dat katten normaal gesproken stille ademhalers zijn. U hoort geen geluiden uit de neus of borst. Maak jezelf ook vertrouwd met de ademhalingsbewegingen van je kat. Hun buik mag niet bewegen als ze ademen, alleen hun borst. Daarom, als u abnormale bewegingen opmerkt, film dan een korte video en praat met uw dierenarts. Ten slotte ademen katten normaal gesproken door hun neus. Het is abnormaal voor hen om te ademen met een open mond. Als ze dat doen, lijden ze aan ernstige ademhalingsmoeilijkheden en moet onmiddellijk veterinaire zorg worden ingeroepen.

kat die buiten slaapt
Afbeelding credit: hapibu, Pixabay

kattenpootverdeler

Conclusie

Afgezien van de hartslag van uw kat, moet u uitkijken voor veranderingen in hun gedrag die kunnen wijzen op een gezondheidsprobleem. Een plotselinge verandering in de eet- en drinkgewoonten van uw kat, verminderde activiteit of lethargie en wit, blauw of grijs tandvlees kunnen bijvoorbeeld allemaal tekenen zijn dat uw kat mogelijk aan een gezondheidstoestand lijdt.

Onze katten kunnen niet communiceren als er iets mis is, dus het is aan ons als hun eigenaren om ze goed in de gaten te houden. Als eigenaar van uw kat bent u het meest bekend met welk gedrag normaal is voor uw kat en welk niet – als u een verandering opmerkt, bel dan uw dierenarts en vraag om advies. Op zijn minst kan uw dierenarts u geruststellen, maar als uw kat ziek is, kunt u hem snel de zorg en behandeling bieden die hij nodig heeft.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: TShaKopy, Shutterstock