10 tekenen dat je katten het goed met elkaar kunnen vinden

twee katten

Katten hebben de neiging om solitaire wezens te zijn en zijn heel blij dat ze de enige kat in huis zijn. Maar vrees niet, dat betekent niet dat ze geen band kunnen opbouwen met andere katten. Als je hier je weg hebt gevonden, heb je waarschijnlijk een nieuwe kat geïntroduceerd bij je inwonende kat.

Snel overzicht

01

De tekenen dat katten met elkaar beginnen op te schieten, kunnen subtiel of duidelijker zijn.

02

Observeer de lichaamstaal, acties en gedragingen van uw katten om te leren of ze met elkaar overweg kunnen.

03

Door jezelf vertrouwd te maken met de tekenen dat katten goed met elkaar overweg kunnen, kun je manieren overwegen om de situatie te verbeteren als je deze tekenen niet ziet.

Je hebt misschien al ontdekt dat het proces tijd en geduld vereist. Maar hoe weet je of je katten het goed met elkaar kunnen vinden? Aan het einde van dit artikel kent u de tekenen waar u op moet letten die u de geruststelling geven dat uw katten een harmonieuze relatie ontwikkelen.

Lees ook: Hoe katten te helpen met elkaar om te gaan?

#1 Ze brengen graag tijd samen door

Gebonden katten zoeken elkaar op en lijken samen ontspannen.

Katten die goed met elkaar overweg kunnen, zoeken elkaars gezelschap op en willen samen tijd doorbrengen. Misschien vind je dat ze plezier hebben en samen spelen met hun speelgoed. Of ze zitten naast elkaar naast het raam en kijken naar de wereld die voorbijgaat.

Misschien komen ze allebei naast je luieren op de bank terwijl je ontspant voor de nacht. Als je katten genieten van elkaars aanwezigheid, is dat een positief teken!

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

#2 Ze naderen elkaar met hun staart in een verhoogde verticale positie

De staartpositie van een kat communiceert hoe ze zich voelen – staart recht omhoog duidt op vriendelijke interesse.

Wanneer een kat zijn staart in een verhoogde verticale positie heeft terwijl hij een andere kat nadert, is dit een visueel signaal dat aangeeft dat hij of zij wil communiceren. Als je je katten op deze manier naar elkaar toe ziet lopen, kun je gerustgesteld zijn dat ze vriendelijke groeten delen. Dit wordt meestal gevolgd door een snuifje of wederzijdse wrijving.

Lees ook: Wat de staart van je kat je kan vertellen

#3 Ze begroeten elkaar door te snuffelen of neuzen aan te raken

Neus-op-neus contact zonder nadelige reacties van de katten is een teken dat ze vrienden zijn.

Neuzen aanraken is zo’n beetje de manier van je katten om elkaar vriendelijk gedag te zeggen! Ze kunnen elkaar tegelijkertijd ook besnuffelen. Het is een geweldige manier voor hen om elkaar te controleren.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat een andere kat wil

#4 Ze kopstoten en wrijven tegen elkaar aan

Katten in dezelfde sociale groep wrijven tegen elkaar aan om hun individuele geuren uit te wisselen.

Wanneer katten tegen elkaar wrijven, staat dit bekend als allorubbing. Dit is een gedrag dat je zult zien tussen twee katten die op goede voet staan. Ze hebben de neiging om over hun hoofd, wangen en flanken te wrijven. Er wordt gedacht dat ze hierdoor een groepsgeur kunnen creëren door geuren uit te wisselen.

Lees ook: Waarom kopt mijn kat me?

#5 Ze verzorgen elkaar

Katten verzorgen elkaar om hun sociale banden te versterken en een gedeelde geur te ontwikkelen.

Katten staan erom bekend dat ze veel zorg besteden aan het schoon en ongerept houden van zichzelf. Wanneer katten elkaar echter verzorgen (allogrooming), is dit meer voor sociale doeleinden dan voor schoonmaken. Meestal zullen ze zich richten op het verzorgen van het hoofd- en nekgebied.

Net als allorubbing stelt wederzijdse verzorging hen in staat om geuren uit te wisselen en een collectieve geur te vormen.  Als je katten elkaar in een staat van ontspanning verzorgen, is dat een goed teken van hun gedeelde genegenheid.

Lees ook: Waarom likken en reinigen katten zichzelf?

#6 Ze rusten en slapen samen

Zodra twee katten dicht bij elkaar beginnen te slapen, weet je dat ze alleen komen en zich veilig voelen samen.

Wanneer katten slapen, bevinden ze zich in een kwetsbare positie. Om te beginnen kunnen uw katten ervoor kiezen om in verschillende kamers te slapen. Naarmate ze meer vertrouwd raken met elkaar, zie je ze misschien snoozen in hetzelfde gebied, zoals op de bank.

De echte indicator dat ze zich hechten, is als ze in nauw contact zijn als ze slapen. Het is een prachtig gezicht als je katten samen vindt terwijl ze een dutje doen en je kunt gerust zijn, wetende dat ze vrienden zijn geworden.

Lees ook: Hoe katten elkaar leuk te vinden in 10 eenvoudige stappen

#7 Ze kneden elkaar

Samen knuffelen en kneden op each andere is een teken van verbonden, comfortabele katten.

Kneden, ook wel liefkozend bekend als “koekjes maken”, is wanneer een kat zijn voorpoten in een vast ritme tegen een oppervlak duwt en schakelt tussen linker- en rechterpoten. Dit gaat meestal gepaard met veel spinnen. Er wordt gedacht dat het een gedrag is dat vanaf de kittentijd wordt voortgezet wanneer de beweging de melkstroom van hun moeder zou hebben gestimuleerd.

Katten kneden meestal als ze zich tevreden en ontspannen voelen. Je hebt je kat misschien zachte materialen zien kneden, zoals een gezellige deken. Maar je hebt je misschien niet gerealiseerd dat ze ook koekjes maken op andere katten waarmee ze een sociale band hebben.

#8 Ze rollen op hun rug om elkaar heen

Katten stellen hun kwetsbare buiken alleen bloot als ze zich extreem veilig voelen, dus als ze dit doen in het gezelschap van een andere kat, betekent dit dat ze elkaar vertrouwen.

Wanneer een kat op zijn rug rolt, stellen ze hun kwetsbare zachte buik bloot. Katten hebben meer kans om te “sociaal rollen” als ze zich niet bedreigd voelen. Als een van je katten op zijn rug rolt terwijl hij zijn benen uitstrekt naar de andere kat, kan dit worden gezien als een vriendelijk gebaar. Ze proberen te zeggen: “Kom spelen!”

Lees ook: Kunnen vrouwelijke katten met elkaar opschieten?

#9 Ze spelen gevecht

Spelgevechten, dat over het algemeen rustig is, is een teken dat katten het goed met elkaar kunnen vinden.

Vaak vinden mensen het moeilijk om te zeggen of katten vechten of echt vechten. Spelgevechten zijn meestal rustig, met weinig of geen vocalisaties. Beide katten zullen om de beurt de ander achtervolgen en bespringen en er worden klauwen in gehouden. Laat je katten deelnemen aan spelgevechten, want het is een geweldige bron van plezier en beweging voor hen!

Katten die daadwerkelijk vechten, zullen tekenen van agressie vertonen. Ze kunnen sissen, grommen en boos spugen. Oren worden afgeplat en klauwen uitgestrekt, terwijl staarten heen en weer zwiepen. Als je dit ziet, is het het beste om aparte ruimtes te bieden voor de katten om te kalmeren en zich te hergroeperen.

Lees ook: Hoe te vertellen welke kat dominant is

#10 Ze blokkeren elkaar niet van bronnen

Als je katten voerbakken en andere bronnen delen, zijn ze waarschijnlijk goede vrienden.

Katten die niet met elkaar overweg kunnen, kunnen meer concurrentie voelen om middelen, zoals kattenbakken, voedsel- en waterbakken en krabpalen. De een kan de ander de toegang tot een bepaalde bron blokkeren door zich in de deuropening of gang te positioneren.

Dit kan genoeg zijn om de andere kat af te schrikken. Of als ze proberen voorbij te sluipen, kunnen ze worden aangevallen. Het blokkeren van bronnen kan een vrij subtiel teken van conflict zijn. Als je geen bewakingsgedrag ziet, is de kans groot dat je katten leren om te delen en samen te leven.

Lees ook: Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

Snelle tips voor het faciliteren van een gelukkige relatie

Het introductieproces moet langzaam en gestaag worden uitgevoerd, met grote zorg en geduld. Als je eenmaal de eerste stappen hebt doorlopen, let dan op het volgende advies om een gelukkige relatie met je katten te vergemakkelijken en te behouden:

  • Zorg ervoor dat er voldoende middelen in huis zijn om de concurrentie te verminderen.
  • Zorg voor voldoende schuilplaatsen, inclusief ruimtes die hoog zijn, zodat er veilige plekken zijn voor elke kat om zich terug te trekken als dat nodig is.
  • Voer beide katten in verschillende gebieden – naast elkaar gevoerd worden kan stressvol zijn (de meeste katten zullen op deze manier samen eten, maar dit komt meestal omdat ze geen keuze hebben).
  • Speel spelletjes en bied traktaties aan als ze samen zijn, zodat ze positieve associaties met elkaar vormen.
  • Zorg ervoor dat elke kat nog steeds individuele aandacht en stimulatie krijgt.
  • Gebruik feromoonverspreiders, zoals Feliway, om stress en angst te verlichten.

Lees ook: 13 veel voorkomende kattenangstmedicijnen: wat u moet weten

Laatste gedachten

Hoe lang herinneren katten zich andere katten?

Met geduld en tijd kunnen de meeste katten leren om vreedzaam samen te leven en kunnen ze zelfs beste vrienden worden.

Een nieuwe kat mee naar huis nemen en ze introduceren bij je bestaande katten kan spannend maar soms stressvol zijn. Inmiddels ben je je bewust van de tekenen waar je op moet letten wanneer twee katten een gelukkige relatie ontwikkelen.

Deze variëren van de meer subtiele tekens, zoals de tail-up benadering en nose-touch begroeting, tot de meer voor de hand liggende, zoals samen knuffelen voor een dutje. Als je deze hebt waargenomen, weet je dat je goede vooruitgang boekt. Als je dat niet hebt gedaan, geeft het je de kans om te overwegen hoe je de situatie kunt helpen verbeteren.

Lees ook: 10 ernstige waarschuwingssignalen bij het introduceren van katten

Veelgestelde vragen questions

Kan mijn bestaande kat goed overweg met een nieuwe kat?

Er is geen garantie dat uw bestaande kat het goed kan vinden met een nieuwe kat. Het introductieproces kost tijd, zorg en geduld. Het is het beste om voorbereid te zijn en vooruit te plannen voordat u uw nieuwe kitten of kat mee naar huis neemt. Als het goed wordt gedaan, kun je de kans op een gelukkige relatie tussen hen vergroten, of op zijn minst een tolerante.

Hoe weet ik of mijn katten het goed met elkaar kunnen vinden?

Als je katten met elkaar overweg kunnen, zullen ze elkaars gezelschap zoeken en genieten van tijd samen doorbrengen. Ze zullen naderen met hun staart omhoog en hallo zeggen door neuzen aan te raken. Ze kunnen zich bezighouden met wederzijds wrijven en verzorgen om hun geur te delen. Ze zullen rusten en samen slapen in nauw contact. Je merkt misschien dat ze elkaar kneden en de sociale rol uitvoeren (rollen op hun rug met hun buik bloot).

Hoe weet ik of mijn katten echt vechtend of vechtend spelen?

Veel mensen vinden het moeilijk om spelgevechten en echte gevechten te onderscheiden. Als je katten vechten, zijn er meestal weinig of geen vocalisaties, worden klauwen ingetrokken en jagen en springen ze om de beurt.

Ze kunnen elkaar speels bijten, maar zonder de intentie om letsel te veroorzaken. Als ze echt vechten, kun je sissen, grommen of spugen verwachten met uitgestrekte klauwen, afgeplatte oren en boze, zwiepende staarten.

Bekijk bronnen

Atkinson, T. (2018). Praktisch kattengedrag. Oxfordshire, Verenigd Koninkrijk: CAB International