Hoe u de hartslag van uw kat kunt controleren: door de dierenarts beoordeeld advies en tips

Als huisdierouder van een geliefde kat wil je dat de kat gelukkig, gezond en goed gevoed is. Je doet alles wat in je macht ligt, van de kat naar de dierenarts brengen voor controles tot het kopen van alleen het beste hoogwaardige, eiwitrijke voedsel, maar ziekte en ongelukken zullen nog steeds gebeuren.

Een ding dat u kunt doen om de gezondheid en het geluk van uw kat te beschermen, is de hartslag van uw kat controleren en weten wat de normale hartslag van uw kat zou moeten zijn.

3 kat face divider

Hoe u de hartslag van uw kat kunt controleren

Ten eerste is het meten van de algemene gezondheid van uw kat door zijn hartslag te controleren geen vervanging voor het naar de dierenarts brengen. U moet uw kat nog steeds meenemen voor regelmatige controles; Een dierenarts is een expert op het gebied van de gezondheid van uw kat en zal dingen opvangen die u mist. Hoe sneller u zich echter realiseert dat er iets mis is met uw kat, hoe sneller u ze naar een dierenarts kunt brengen om het probleem aan te pakken, dus het is handig om te weten hoe u de hartslag van uw kat kunt controleren.

Het controleren van de hartslag van een kat is geen ingewikkelde taak, maar het kan verschillende pogingen tot succes vergen.

Hier zijn een paar manieren om de hartslag van uw kat te controleren


  • Plaats voorzichtig een vinger op de linkerborst van uw kat, op het punt waar zijn linkerelleboog het lichaam ontmoet. Deze plek staat bekend als het punt van maximale impuls (PMI) en is een van de beste locaties om een puls te waarderen. Als uw kat zich in een gezond gewichtsbereik bevindt en u zijn ribben kunt voelen, kunt u de ribben voorzichtig tellen om uw weg naar het hart te vinden. Katten hebben 13 paar ribben. Begin met het voelen van de laatste rib en werk je een weg omhoog naar ribben 7, 6, 5 en 4. U zou in staat moeten zijn om de pols met uw vinger in dit gebied te detecteren.

  • Plaats voorzichtig een vinger op de binnenkant van de dij van uw kat. Het kan zijn dat je je vinger voorzichtig door de vacht van je kat moet manoeuvreren totdat je contact voelt met zijn huid. Je kunt in dit gebied een zachte bonk met je vinger voelen. Concreet is dit waarbij de Femorale slagader bevindt zich, dat is de slagader die u zou voelen voor een pols. Het kan enige tijd en oefening kosten om te bepalen hoeveel druk u moet uitoefenen voordat u een pols kunt oppikken. Begin met het zo licht mogelijk plaatsen van je vinger en verhoog zachtjes de druk totdat je een ritmisch, bonkend gevoel voelt.

  • Een derde manier om een polsslag te bepalen is door uw vinger voorzichtig op de onderste nek van uw kat te plaatsen om te voelen voor een jugulaire pols, vanuit de halsslagader van uw kat. Nogmaals, gebruik zachte druk tijdens het proberen.

Zodra u de hartslag van uw kat hebt gevonden, moet u de slagen tellen die u voelt. Gebruik een horloge, klok of stopwatch om u te helpen de hartslagen te tellen gedurende een minuut (60 seconden) of hoe lang uw kat ook meewerkt.

Als uw kat een minuut meewerkt, is het aantal hun slagen per minuut (BPM).

Als uw kat stopte met samenwerken voordat de minuut was afgelopen, vermenigvuldigt u het aantal dat u hebt opgenomen met een geschikte factor om hun slagen per minuut te bepalen. Als uw kat bijvoorbeeld 15 seconden heeft meegewerkt, vermenigvuldigt u het getal met 4. Evenzo, als uw kat 30 seconden heeft meegewerkt, vermenigvuldigt u het getal met 2.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Je kunt een aantal uitdagingen tegenkomen als het gaat om het nemen van de polsslag van je harige vriend.

  • Uw kat kan weigeren om lang genoeg stil te zitten zodat u zijn polsslag kunt waarderen
  • Als uw kat overgewicht of obesitas heeft, is het veel moeilijker om een polsslag te voelen
  • Als uw kat tijdens het proces luid begint te spinnen, kan het moeilijk zijn om zich te concentreren op zijn hartslag

Wat is een normale hartslag voor een kat?

Dus nu weet je hoe je de hartslag van je kat kunt controleren, maar dat is niet echt nuttig, tenzij je weet wat de hartslag van je kat zou moeten zijn. De normale hartslag voor een gezonde volwassen kat in rust is ongeveer 120-160 slagen per minuut. Het is belangrijk op te merken dat dit de normale hartslag is voor een kat in rust; Een kat die gestrest, angstig of rondrennend is, zal een snellere hartslag hebben. Bovendien is de hartslag van een kitten veel hoger dan die van een volwassen kat.

U moet de hartslag van uw kat dagelijks registreren en noteren hoe laat u de meting hebt gedaan en de plaats waar u de meting hebt gedaan (binnenkant dij, basis van nek of borst). Het is het beste om de metingen elke dag rond hetzelfde tijdstip te doen.

Plan een afspraak met uw dierenarts voor een controle als:

  • Je voelt dat de polsslag van je kat uitzonderlijk sterk of zwak aanvoelt
  • De polsslag van uw kat lijkt te fluctueren en is niet hetzelfde als bij eerdere metingen.
  • U heeft andere zorgen over uw cAT’s gezondheid en weten niet zeker of ze een hartprobleem hebben

Als u geen polsslag kunt voelen op een plek waar u het eerder kon vinden, breng uw kat dan onmiddellijk naar een dierenarts voor noodgevallen.

dierenarts die de kat controleert
Afbeelding credit: PRESSLAB, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Je kat is een geliefd familielid en je behandelt hem als een van je kinderen. Als u weet hoe u de hartslag van uw kat kunt controleren en wat de normale hartslag voor uw kat is, kunt u bepalen of uw huisdier onwel is. Als u vindt dat de hartslag van uw kat te laag of te hoog is, is het het beste om de kat meteen naar een dierenarts te brengen voor diagnose en behandeling.

Zelfs weten hoe je de hartslag van je kat moet controleren, is geen vervanging voor de diagnose van een dierenarts, omdat er een onderliggend probleem kan zijn dat moet worden aangepakt. Voor de veiligheid en gezondheid van uw kat, breng uw kat elke 6 maanden naar de dierenarts voor controles. Een gezonde, gelukkige kat zal van je houden en vele jaren loyaal zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Juice Flair, Shutterstock