Skip to Content

Catanatomie: 10 door dierenartsen beoordeelde feiten die kattenouders moeten weten

Je houdt van het schattige gezicht en de kleine pootjes van je kat, maar hoeveel weet je over de rest van zijn lichaam? Wanneer je hem naar de dierenarts brengt, kan het gemakkelijk zijn om discussies over de fijnere details van de anatomie van je kat over je hoofd te laten gaan. Het kan immers ingewikkeld en moeilijk te begrijpen zijn.

Gelukkig hoeft het niet zo moeilijk te zijn. Door je te concentreren op de basisprincipes van de anatomie van katten, kun je de volgende keer dat je een dierenartsbezoek hebt goed geïnformeerd zijn. Om u op weg te helpen, heeft dit artikel 10 belangrijke dingen over de anatomie van katten die elke kattenouder zou moeten weten.

kattenpootverdeler

De 10 feiten over kattenanatomie

1. Doel van het spinnen

Het kan gemakkelijk zijn om het geluid van het spinnen van je kat af te doen als een eenvoudig teken van zijn tevredenheid, maar de waarheid is veel complexer.

Terwijl katten doen spinnen om hun geluk uit te drukken, er zijn veel andere redenen waarom ze kunnen spinnen, zoals stress of pijn. Dus, als je merkt dat je kat veel meer spint dan normaal, controleer dan op andere tekenen dat er iets mis kan zijn. Zijn spinnen kan wijzen op een medische aandoening of verwonding, omdat het spinnen van een kat botgenezende eigenschappen zou hebben.

vrouw die een kat vasthoudt en aait die spint
Image Credit: Gadzick, Shutterstock
thematische pauze

2. Soorten kattentanden

Volgroeide katten hebben in totaal 30 tanden. Deze tanden hebben verschillende doeleinden, afhankelijk van waar ze zich in de mond bevinden. De snijtanden van uw kat zijn bijvoorbeeld kleinere tanden aan de voorkant van de kaak en ze zijn essentieel om een prooi vast te houden. De hoektanden van uw kat zijn de lange, scherpe tanden die worden gebruikt om zijn prooi te doden, en de voorkiezen en kiezen kauwen op het voedsel.

Het is belangrijk om een basiskennis van de tanden van uw kat te hebben, omdat 50-90% van de katten ouder dan 4 jaar zal lijden aan een vorm van tandziekte. Hoe meer u de tanden van uw kat begrijpt, hoe beter u ze kunt verzorgen.

thematische pauze

3. Alles over de oren

De oren van uw kat dienen een essentieel doel, en niet alleen voor het horen van geluiden! In het oor van uw kat bevindt zich een vestibulair systeem, net als bij mensen. Dit vestibulaire systeem is verantwoordelijk voor het helpen van uw kat om zich georiënteerd te voelen en zijn evenwicht te bewaren. Als uw kat lijdt aan een oorontsteking of een ander oorgerelateerd probleem, kan zijn vestibulaire systeem worden beïnvloed en kan hij ernstige desoriëntatie ervaren. Als u merkt dat uw sierlijke kat plotseling vier linkervoeten heeft gekregen, breng hem dan naar de dierenarts en kijk of het probleem oorgerelateerd is.

Calico kat met oren naar boven gericht
Image Credit: akirEVarga, Pixabay
thematische pauze

4. Speciale ogen

De ogen van je kat zijn echt iets speciaals. Ze kunnen zich vernauwen tot slangachtige spleten in fel licht of uitzetten om bijna de hele iris in het donker te bedekken.

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je kat erin slaagt om zoveel kattenkwaad uit te halen in de pikzwarte nacht, zijn zijn ogen een groot deel van het antwoord. Hoewel het nachtzicht van een mens ernstig beperkt is, is het vermogen van uw kat om ’s nachts te zien geavanceerder. Dit komt omdat uw kat een stukje oculaire anatomie heeft, het tapetum lucidum, dat werkt om licht te reflecteren en uw kat meer te laten zien.

thematische pauze

5. De waarheid over de staart

De staart van je kat is essentieel om hem te helpen zijn evenwicht te bewaren, maar dat is niet alles wat het doet. Het is ook van vitaal belang voor de communicatie. Het begrijpen van de lichaamstaal van uw kat kan u helpen om een betere band met uw huisdier te krijgen, en het kan u ook helpen identificeren wanneer uw kat ziek is of pijn heeft.

Als je kat gelukkig, zelfverzekerd of sociaal is, merk je misschien dat zijn staart naar boven wijst. Als zijn staart zachtjes zwaait, dan is hij op zoek naar aandacht. Maar hij kan zich geagiteerd voelen als zijn staart strak om zijn lichaam slaat, bonkt of krult.

De lichaamstaal van uw kat kan een van de eerste aanwijzingen zijn dat er iets mis is met zijn gezondheid, dus zorg ervoor dat u vertrouwd raakt met de tekenen.

Kattenstaart Puff Boos Defensief
Afbeelding credit: Samokhina Anna, Shutterstock
thematische pauze

6. Een ruwe maar kleine tong

De tong van uw kat kan klein zijn, maar hij voert veel belangrijke taken uit. Het verleidt uw kat niet alleen om zijn smakelijke maaltijden te eten, maar het stelt hem ook in staat om zichzelf te verzorgen.

De tong van uw kat is bedekt met kleine, stekelachtige structuren die bekend staan als papillen, die zijn gemaakt van keratine (hetzelfde materiaal waaruit de vingernagels van een mens bestaan). Deze haakvormige structuren op de tong van uw kat helpen om losse vacht uit zijn vacht te verwijderen.

Hoewel dit nuttig kan zijn voor de verzorging, kan het ook een gevaar zijn als uw kat in iets terechtkomt dat hij niet zou moeten doen. Als je kat ergens op kauwt, zullen de papillen het terug in zijn keel duwen. Soms kan hij het laten vallen, maar zo simpel is het niet altijd. Daarom is het zo belangrijk om gevaarlijke voorwerpen buiten het bereik van uw kat te houden.

thematische pauze

7. Snorharen zijn belangrijk

Snorharen zijn meer dan een esthetische toevoeging; Ze zijn essentieel voor het evenwicht en de zintuigen van uw kat. De snorharen van uw kat zijn verbonden met zijn spier- en zenuwstelsel en geven essentiële informatie door, zodat hij de wereld om hem heen kan evalueren. Ze zijn ook niet alleen op zijn gezicht – je kunt ook snorharen op zijn kaak en de achterkant van zijn voorpoten vinden.

Omdat de snorharen van uw kat essentieel zijn voor zijn sensorische input en verbonden zijn met zijn zenuwuiteinden, moet u nooit Trim zijn snorharen. Dit zal hem ernstige oriëntatieproblemen en pijn bezorgen.

close-up van kattensnorharen
Afbeelding credit: Annette Meyer, Pixabay
thematische pauze

8. Perfecte kleine poten

Katten vinden het meestal niet leuk als hun poten worden aangeraakt, en er is een anatomische reden. De poten van je kat zijn een van de meest gevoelige plekken op zijn lichaam, omdat ze vol zitten met sensorische receptoren. Ze zijn gevuld met zenuwuiteinden, zodat uw kat beter door het terrein onder hem kan navigeren of de prooi tussen zijn poten kan voelen.

Omdat de poten van uw kat zo delicaat zijn, zijn ze ook gevoelig voor schade door de omgeving.

thematische pauze

9. Wees voorzichtig met de klauwen

Een gewonde of geïnfecteerde poot kan de normale manier van leven van uw huisdier aanzienlijk belemmeren. U kunt zwelling of roodheid rond de voeten opmerken en uw kat kan moeilijkheden en pijn ervaren tijdens het lopen. Gelukkig zijn de behandeling en het beheer van deze aandoeningen relatief snel en hebben ze een goede prognose.

Een goede manier om nagelaandoeningen te voorkomen is om de nagels van je kat goed te knippen. Knip niet te dicht bij het weefsel en de bloedvaten en vraag uw dierenarts om advies als uw kat geagiteerd raakt wanneer zijn nagels worden geknipt.

Klauwen van een rode kat die buiten ligt
Afbeelding Credit: Naturell, Pixabay
thematische pauze

10. De basis van de botten

De gemiddelde kat heeft 250 botten, wat meer is dan de gemiddelde mens. Blinde botten zijn de botten in de ledematen, terwijl botten van het axiale skelet de schedel, wervelkolom, borstbeen en ribben bevatten. Splanchnische botten bevinden zich in de zachte organen van het lichaam van uw kat.

Katten hebben unieke skeletsystemen. Ze hebben geen sleutelbeen en hun ruggengraat is indrukwekkend flexibel. Dat is nog een reden waarom katten vaak op hun voeten kunnen landen.

verdeler-catclaw1

Conclusie

Katten zijn ongelooflijke dieren. Hoewel veel mensen tevreden zijn om katten van een afstand te observeren, kan het fascinerend zijn voor katteneigenaren om de anatomie van katten dieper te bekijken. Het begrijpen van de basisprincipes van het lichaam van uw kat kan u helpen gezondheidsproblemen of verwondingen te herkennen als ze zich voordoen, en die kennis kan u ook helpen om beter geïnformeerd te zijn bij uw volgende dierenartsbezoek.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: FOTOGRIN, Shutterstock