Wat is een F6 Savannah Cat? Hoe zijn ze? (Met foto’s)

De Savannah Cat is een hybride tussen een huiskatras en de wilde Afrikaanse Serval-kat. Ze worden gefokt en gehouden als huiskatten en ze krijgen hun rasnaam, Savannah, van het eerste kitten in zijn soort dat werd gefokt en Savannah werd genoemd, dat zelf is vernoemd naar de locatie waar de Serval-kat werd gevonden. De F6 geeft aan hoeveel generaties katten de kat is, dus een F6 is zes generaties verwijderd van een wilde Serval-kat.

Hoewel verschillende generaties een wilde kat vormen, behoudt een F6 Savannah nog steeds enkele van zijn wilde kenmerken: kenmerken zoals de lange nek. Er wordt gezegd dat het ras intelligent en liefdevol is, maar Savannah-katten zijn in sommige staten eigenlijk illegaal vanwege zijn wilde kattenafstamming, terwijl sommige andere staten vereisen dat het ras een vergunning heeft.

divider-catclaw1De vroegste records van Savannah-katten in de geschiedenis

De Savannah is een relatief nieuw ras. Fokker Judee Frank nam ergens in de jaren 1980 bezit van een Serval-reu. Het mannetje en frank’s Siamese vrouwtje hadden een kitten. Het kitten werd geboren in 1986 en kreeg de naam Miracle.

Frank werd gedwongen om het kitten af te staan, dat zou worden omgedoopt tot Savannah als erkenning voor het huis van de Serval en drie jaar later was Savannah zwanger nadat ze met Turkse Angora was gefokt. Deze kittens, geboren uit een F1 Savannah, waren F2 kittens.

Helaas was een van de kittens doodgeboren, maar dat lieten er nog twee over. Het fokken van de kittens ging door en er werden extra fokkers gevonden die het ras zouden helpen bevorderen in de mate waarin het vandaag wordt gezien.

savanne kat op touw in groen gras
Afbeelding Credit: Jarry, Shutterstock

Hoe Savannahs populair werden

Na het zien van foto’s van Savannah in een boek over Ocelots, in 1986, ontwikkelde Patrick Kelly een liefde voor het ras. Nadat hij fokkers Bill en Joyce Sroufe en enkele andere rasambassadeurs had ontmoet, stelde de groep de eerste normen voor het ras vast. Het zou echter een decennium of langer duren voordat de Savannah officiële erkenning kreeg.

In 1999 richtte een groep geïnteresseerde fokkers een Yahoo-groep op om Savannah-fokkers samen te brengen. Deze groep zou bekend worden als The Eighteen en ze zouden werken om erkenning van het ras te krijgen om de ontwikkeling ervan te bevorderen.

Het Savannah-ras heeft veel gedaan om zijn eigen ras en erkenning te bevorderen. Het heeft de markeringen en nek van de originele Serval, maar omdat het is gefokt met huiskatten, is het vriendelijk en gedomesticeerd. Het is intelligent en het ras heeft veel toegewijde volgers.

De Savannah stamt echter af van wilde katten, en dit heeft ertoe geleid dat eigenaren in sommige staten een speciale licentie nodig hebben om de katten te bezitten en te fokken, terwijl in andere staten de Savannah illegaal is om te bezitten.

Formele erkenning van Savannah Cats

Het ras, en zijn fokkers, hadden het erg moeilijk om the International Cat Association (TICA) het ras te laten erkennen, buiten hun schuld om. Patrick benaderde TICA eerst om het ras te laten erkennen als onderdeel van het New Breed Program van de groep.

Het bestuur kondigde een moratorium van 2 jaar af op het New Breed-programma en dit werd met nog eens 2 jaar verlengd, waardoor het rasprogramma werd teruggezet. In 2000 werd het moratorium echter eindelijk opgeheven en in 2001 kreeg het ras de status van alleen registratie. In 2001 kreeg het de status tentoonstelling en een Savannah werd getoond op de eerste tentoonstelling in 2002.

Het ras werd vervolgens geaccepteerd door de Canadian Cat Association in 2006 en in 2012 kreeg het de championship-status van TICA, wat betekent dat het kan concurreren met katten van alle andere rassen. De CFA herkent het ras echter nog steeds niet omdat het is gefokt uit een wilde kat.

Kattenkogelverdeler 1Top 3 unieke feiten over F6 Savannah Cats

1. Ze worden vaak beschreven als hondachtig in hun gedrag

De F6 Savannah is misschien nauw verwant aan de Serval-kat, maar het gedomesticeerde ras is allesbehalve wild. In feite wordt het vaak beschreven als hondachtig en eigenaren melden dat hun Savannahs de neiging hebben om hen van kamer naar kamer te volgen en ze kunnen erg loyaal worden. De sterke band die ze vormen met hun eigenaren betekent dat Savannahs op hun hoede kunnen zijn voor vreemden, maar socialisatie vanaf jonge leeftijd zal hen helpen dit op latere leeftijd te overwinnen.

savannah kittens spelen
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze zijn erg energiek

Savannes behouden wel het energieniveau van hun wilde voorouders, wat betekent dat als je een luie kat wilt die de hele dag gelukkig slaapt, je een ander ras moet overwegen. Jijr Savannah zal willen spelen, en het zal genieten van tijd buitenshuis en tijd binnenshuis doorbrengen met speelgoed en eigenaren. Ze zijn erg atletisch en kunnen naar hoge richels springen, en als je niet met ze speelt, kunnen ze hun eigen spellen uitvinden, wat kan resulteren in de vernietiging van of schade aan items in huis. Ze kunnen zelfs aangelijnd zijn en zullen genieten van lange wandelingen, hoewel ze liever rennen en rondschieten.

thematische pauze

3. Savannes houden van water

savannah kat wil een bad nemen
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

De meeste katteneigenaren denken dat katten bang zijn of op zijn minst op hun hoede zijn voor water, maar dit is meestal niet het geval met de Savanne. Niet alleen accepteren ze water, maar sommigen zullen actief op zoek gaan naar water en gewillig een duik nemen. Ze kunnen zelfs met hun baasjes onder de douche klimmen.

Kattenkogelverdeler 1Maakt de F6 Savannah Cat een goed huisdier?

De F6 Savannah kan een uitstekend huisdier zijn, maar is het meest geschikt voor eigenaren die voldoende tijd hebben om aan hun kat te wijden. Ze hebben veel energie en zijn zeer intelligent, dus ze kunnen ondeugend zijn als ze niet de aandacht of de mentale en fysieke stimulatie krijgen die ze nodig hebben.

Je moet ook voorbereid zijn op een kat die je door het huis zal volgen en mogelijk zelfs met je onder de douche komt. Als je echter de tijd hebt, kunnen Savannahs worden getraind om enkele basiscommando’s te gehoorzamen en zullen ze een zeer hechte band met hun eigenaren vormen.

savannah zittend op de bank
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

divider-catclaw1Conclusie

Een F6 Savannah Cat is een Savannah die de zesde generatie is van een wilde Serval kat. Het ras staat bekend als liefdevol en loyaal aan eigenaren, maar vereist socialisatie om ervoor te zorgen dat het niet te op zijn hoede is voor vreemden. Het vereist ook veel beweging, is geneigd om zijn eigenaar door het huis te volgen en het houdt meestal genoeg van water dat het zal proberen onder de douche te komen of zijn weg naar de vijver kan vinden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock