Cataract bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

Nachtjagen, op snelle prooien springen, een oogje in het zeil houden om hun territorium te beschermen – katten gebruiken hun scherpe gezichtsvermogen om in het wild te overleven en een actief leven te leiden als huisdier in huis.

Als het gezichtsvermogen van een kat wordt aangetast of verminderd, kan dit leiden tot gedragsveranderingen en soms pijn en ongemak. Katten zijn uitstekend in het verbergen van tekenen van ziekte, en het is belangrijk om te letten op en snel zorgen aan te pakken voor het beste resultaat.

Wanneer het oog betrokken is, is het nog urgenter omdat dit gevoelige orgaan snel kan veranderen, soms resulterend in volledig verlies van het gezichtsvermogen. Staar kan vaak worden behandeld bij huisdieren en er zijn tekenen en symptomen waar u op kunt letten bij uw katachtige vriend waarmee u problemen vroeg kunt opvangen.

Snel overzicht: Cataract bij katten

Wat zijn cataracten?

Wat zijn cataracten bij katten

Cataract treedt op wanneer zich een ondoorzichtig gebied ontwikkelt in de lens van het oog. Wanneer het geleiachtige eiwit van de ooglens verhardt en dikker wordt, kan het licht er niet doorheen, waardoor het gezichtsvermogen wordt verminderd en het uiterlijk van het oog verandert.

Een cataract is een ondoorzichtigheid, of gebied waar je niet doorheen kunt kijken, in de lens van het oog. De lens is als een heldere ballon gevuld met een geleiachtig eiwit. De lens laat licht door en wordt scherpgesteld en produceert beelden op het netvlies.

Als zich een hard, dik gebied vormt – een cataract – kan het licht niet normaal door de lens gaan en kan het zicht worden verminderd. Cataract kan variëren van klein en mild, zonder de kwaliteit van leven of het gezichtsvermogen significant te beïnvloeden, tot ernstig, wat pijn, ontsteking en verlies van gezichtsvermogen veroorzaakt.

Gelukkig, als we vroeg ingrijpen en de oogziekte en de cataract behandelen, kunnen we onze katten helpen een gezonde levensstijl voort te zetten.

Hoe vaak komt cataract bij katten voor?

Primaire cataract komt niet erg vaak voor bij katten. Primaire cataracten zijn aanwezig bij de geboorte of als gevolg van genetica. De kattenrassen waarvan is gemeld dat ze worden geassocieerd met cataract zijn Perzische, Birmaanse, Himalayaanse en Britse korthaar.

Als u overweegt een van deze rassen te hebben, moet u de fokker vragen naar een cataract- of andere genetische ziektegeschiedenis. Deze gevallen verlopen vaak zeer langzaam en hebben geen medische of chirurgische ingreep nodig. Regelmatige onderzoeken en evaluatie door een dierenarts maken het echter mogelijk om het oog te controleren op eventuele veranderingen.

Soorten cataract bij katten

Soorten cataract in katten

Het meest voorkomende type cataract bij katten zijn die veroorzaakt door een andere aandoening. Secundaire cataract kan het gevolg zijn van oogletsel of ontsteking.

Het meest voorkomende type cataract bij katten zijn secundaire cataracten of cataracten veroorzaakt door een andere aandoening.

Katten houden ervan om dingen na te jagen, sommigen kiezen ruzies met andere katten en, zoals we allemaal hebben gezien, komen ze in precaire situaties terecht. Dit kan resulteren in een punctie of letsel aan het oog. Soms, zelfs nadat het externe letsel is genezen, kan een ontsteking in het oog optreden en leiden tot cataractvorming.

Uveïtis, of ontsteking in de voor- of achterkamers van het oog, kan cataractvorming veroorzaken. Naast trauma kan uveïtis worden veroorzaakt door bepaalde parasitaire infecties, toxines, voedingstekorten en kanker. Het behandelen van de onderliggende oorzaak van uveïtis is de prioriteit, maar de cataract kan blijven en ook aanvullende behandeling vereisen.

Volwassen en hypermature cataracten treden op wanneer de cataract groeit en de hele lens overneemt, waardoor het zicht wordt geblokkeerd. In deze gevallen kan de lens zelf uveïtis veroorzaken, door de buitenste schil van de lens te kraken. In sommige gevallen zal de lens losbreken van de vezels die op hun plaats blijven en in de voor- of achterkamer van het oog vallen. Deze gevallen moeten onmiddellijk door een dierenarts worden gezien en behandeld.

Cataract detecteren bij katten

Cataract detecteren bij katten

Hoewel er symptomen zijn die u thuis kunt identificeren, kan uw dierenarts speciale apparatuur gebruiken om staar te diagnosticeren.

Cataract kan thuis moeilijk te detecteren zijn, omdat de dierenarts een speciaal licht gebruikt om cataract bij huisdieren te kunnen diagnosticeren en zien. Er zijn echter enkele tekenen die bij uw kat kunnen verschijnen als ze staar hebben.

Als je katachtige vriend ’s nachts meer vocaliseert of sprongen mist die ze eerder konden maken, kan dit een teken zijn dat hun gezichtsvermogen wordt aangetast. Je kunt misschien een troebele of donkere vlek in het midden van hun oog zien wanneer het licht precies goed raakt.

Ten slotte kunnen sommige van de oorzaken van cataract worden gezien als gewoon oogproblemen. Roodheid, loensen, overmatig scheuren, groene of gele afscheiding uit het oog, uitpuiling van het oog of het derde ooglid (het kleine stukje weefsel op de onderste ooghoek die huisdieren hebben) verhoogd zijn allemaal tekenen om uw kat onmiddellijk naar de dierenarts te brengen.

Hoe cataract wordt geïdentificeerd bij katten?

Een deel van het bepalen van de oorzaak van oogproblemen is kijken naar uw hele huisdier. Een volledig lichamelijk onderzoek en vaak laboratoriumtests zullen worden uitgevoerd om eventuele onderliggende ziekten te identificeren. Wanneer uw dierenarts een oogonderzoek doet, zullen ze een speciaal licht en vergrootglas gebruiken, een oftalmoscoop genoemd.

Ze zullen vaak tests uitvoeren zoals het oppervlak van het oog verdoven en een speciale vlek gebruiken om te zien of er krassen op het hoornvlies of het buitenoppervlak zijn. Ze kunnen ook de traanproductie controleren om ervoor te zorgen dat het oog niet overmatig droog is.

Ten slotte kan de dierenarts het drukoog controleren met behulp van een speciaal hulpmiddel dat een tonometer wordt genoemd. Al deze tests geven ze stukjes van de puzzel om de gezondheid van het oog, het comfort van uw huisdier en het probleem met het oog te helpen bepalen.

Behandeling van cataract bij katten

Als uw kat staar heeft, kan uw huisarts u doorverwijzen naar een specialist, een veterinaire oogarts. De veterinaire oogarts kan behandelingen en medicijnen aanbevelen voor meer geavanceerde of gecompliceerde gevallen, en indien nodig een operatie uitvoeren.

Er zijn momenteel geen medicijnen die specifiek kunnen worden gegeven of toegepast om cataract te voorkomen of te behandelen, maar oogdruppels of orale medicijnen kunnen worden gebruikt om onderliggende ziekten te behandelen. Het oog is een uitdaging om te behandelen vanwege de verschillende bloedtoevoer en het type weefsel.

Uw veterinaire team zal er eerst voor zorgen dat eventuele onderliggende of oorzakelijke aandoeningen eerst worden opgelost. In sommige gevallen is chirurgische verwijdering een optie, vergelijkbaar met mensen die staar ontwikkelen, en kan het een permanente oplossing bieden.

Als de veterinaire oogarts bepaalt dat uw huisdier een kandidaat is, omvat de operatie anesthesie, waarna met behulp van zeer gespecialiseerde instrumenten een kleine incisie wordt gemaakt in het oog en in de capsule of de buitenste laag van de lens.

Het materiaal waaruit de lens bestaat, wordt verwijderd, waardoor ook de cataract wordt verwijderd (lensectomie via phaco-emulsificatie). Een synthetisch lensmateriaal wordt er dan weer in gedaan.

Het geval van uw kat is misschien niet geschikt voor een operatie, maar de kwaliteit van leven van uw kat is de topprioriteit.

Medicijnen kunnen worden voorgeschreven en u wordt voorgelicht over waar u thuis op moet letten. Oogziekten en -gevallen kunnen snel veranderen, dus zorgvuldige monitoring en medische voortgangsonderzoeken zijn de sleutel.

In zeldzame gevallen kan cataract zonder andere oogziekte worden geresorbeerd, waardoor het gezichtsvermogen wordt hersteld. Maar elk geval is anders, dus veterinaire zorg en advies kunnen ervoor zorgen dat uw kat zich op zijn gemak voelt.

De behandeling van oogziekten vereist gespecialiseerde zorg en kan duur zijn, dus het hebben van een huisdierenverzekering is een geweldige investering voor u en uw huisdier.

Lees meer: Beste huisdierenverzekering voor katten

Cataractchirurgie bij huisdieren kan variëren van $ 1800 voor één oog tot enkele duizenden voor gecompliceerde gevallen.

Onze katten brengen ons comfort en gezelschap, en we willen dat ze een lang, gezond leven met ons leiden.

Als u een verandering in het oog van uw kat opmerkt terwijl u onder zijn kin krabt of met zijn favoriete speeltje speelt, moet u uw dierenarts bellen voor een afspraak. Met zorgvuldig onderzoek en diagnose kunnen veel oogproblemen, waaronder staar, worden behandeld en beheerd om uw kat gelukkig en spinnend te houden.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om staar bij katten te verwijderen?

Het kost $ 1.800 tot 3.000 om cataract bij katten te verwijderen.

Hoe weet je of je kat staar heeft?

Let op veranderingen in het gezichtsvermogen, troebelheid in het oog of tekenen van roodheid, pijn of loensen.

Doet staar katten pijn?

Niet als ze mild zijn, maar met sommige van de secundaire problemen kan het oog pijnlijk zijn.

Gaat staar ooit vanzelf over?

In zeldzame gevallen kunnen hypermature, niet-inflammatoire cataracten opnieuw absorberen en kan het gezichtsvermogen terugkeren.