Wat is een Chimera Cat? Zijn ze zeldzaam? (Met foto’s!)

Een chimera-kat heeft twee verschillende vachtkleuren op hun lichaam. Velen hebben een scheidingswand langs hun gezicht, waarbij elke helft van het gezicht een verschillende kleur heeft en eruitziet als twee katten die hetzelfde gezicht delen.

Chimera-katten ontstaan wanneer twee embryo’s in de baarmoeder van hun moeder in de vroege stadia van ontwikkeling samensmelten. Dit resulteert in een enkele kat die twee sets DNA, in plaats van één, in hun lichaam draagt.

Fysiek manifesteren de verschillende genen zich door vachtkleur en oogkleur. Niet alle chimaera-katten kunnen echter worden geïdentificeerd door deze fysieke kenmerken, en niet alle katten met twee verschillende kleuren zijn hersenschimmen.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van Chimera-katten in de geschiedenis

Chimera-katten zijn zo genoemd naar het chimera-wezen uit de Griekse mythologie. Een chimaera in de Griekse mythologie is een vuurspuwend monster met lichaamsdelen van verschillende dieren. Het bestaat meestal uit het lichaam van een leeuw, het bovenlichaam van een geit dat uit zijn rug steekt en de kop van een slang voor een staart.

Hoewel chimera-katten geen gelijkenis vertonen met dit monster, maken hun genetische samenstelling en gemengde fysieke kenmerken dit een geschikte naam. Omdat ze beginnen als twee verschillende embryo’s, maar eindigen als één kat met twee sets DNA, kunnen ze worden gezien als twee dieren die één lichaam delen.

Merk op dat chimerisme voorkomt bij andere dieren, zoals honden en ezels. Het is ook een genetische gebeurtenis bij mensen, vaak wanneer een embryo in de baarmoeder DNA van zijn tweeling absorbeert. Chimera katten komen echter vaker voor in vergelijking met andere dieren.

chimera kat met groene ogen
Afbeelding Credit: Mikhail Leypounsky, Shutterstock

Hoe Chimera-katten aan populariteit wonnen

Chimera-katten werden populair dankzij hun uitgesproken uiterlijk dat hen onderscheidt van andere katten. Dit is vooral het geval bij chimaera-katten waarvan de kleuren gelijkelijk op hun gezicht zijn verdeeld.

Er zijn een paar beroemde Chimera-katten online, die bijdragen aan de stijgende populariteit van deze katachtigen. De meest populaire chimera kat heet Venus. Venus heeft een tweekleurig gezicht, waarbij de ene kant zwart draagt en de andere oranje. Verder heeft ze verschillend gekleurde ogen: de ene blauw en de andere groen. Niet alle chimaera’s hebben heterochromie zoals Venus, maar de aandoening verbetert de gespleten gezichtstrek van deze katten verder.

Een andere populaire Chimera-kat is Quimera, die ook dezelfde zwarte en oranje kleur op haar gezicht heeft als Venus. Quimera heeft ook verschillend gekleurde ogen (de ene groen en de andere blauw). Een beroemde chimera katachtige die geen heterochromie heeft, is Narnia, die een zwart en lichtblauw gezicht en blauwe ogen heeft.

Persoonlijkheid &eigenschappen van een Chimera Cat

Wanneer de meeste mensen denken aan het bezitten van een chimera-kat, worden ze gedreven door hun bewondering voor zijn zeldzame schoonheid. Ze realiseren zich misschien niet dat Chimera’s unieke persoonlijkheden hebben, zoals elke andere kat.

Chimera-katten komen voor als gevolg van een ongewoon fenomeen wanneer ze embryo’s zijn in de baarmoeder van hun moeder. Dit kan een kat van elk ras overkomen; daarom kan geen persoonlijkheidstype worden toegeschreven aan alle Chimera-katten.

chimera kat liggend
Afbeelding Credit: Mikhail Leypounsky, Shutterstock

Wat kan nog zulke ongebruikelijke kleurencombinaties veroorzaken?

Er zijn drie manieren waarop een kat kan eindigen met schijnbaar onmogelijke kleurencombinaties:

De eerste daarvan is een hersenschim. Deze embryofusie kan resulteren in XY/XY-genotype als 2 mannelijke embryo’s fuseren, XX/XX als 2 vrouwelijke embryo’s fuseren of XY/XX als zowel een mannelijk als een vrouwelijk embryo fuseren.  Chimere katten zijn vaak vruchtbaar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht.

De tweede is XXY-katten (Klinefelter-syndroom bij mensen). Dit is een chromosomale aandoening die wordt gekenmerkt door een extra chromosoom en deze katten zijn meestal steriel. Bovendien hebben ze vaak andere gezondheidsproblemen en kunnen ze een verkorte levensduur hebben.

Ten derde is er een somatische mutatie (mozaïek) – een cel in het embryo muteert om een andere kleur te produceren die verschijnt als een schijnbaar onmogelijke kleurencombinatie.

kattenpootverdeler

Top 4 unieke feiten over Chimera-katten

Hier zijn enkele unieke feiten over Chimera-katten:

1. De meeste schildpad mannelijke katten zijn chimera’s

Mannelijke schildpadkatten zijn zeer zeldzaam; er is slechts één mannelijke schildpadkat op elke 3.000. Maar in de zeldzame gevallen dat een mannelijke schildpadkat wordt geboren, is het hoogstwaarschijnlijk een hersenschim.

Normaal gesproken bevatten mannelijke katten slechts één X-chromosoom en één Y-chromosoom. Het X-chromosoom kan de zwarte of oranje kleur dragen die wordt geassocieerd met schildpadkatten, dus mannelijke katten kunnen slechts één van deze kleuren hebben.

Maar wanneer een mannelijk embryo fuseert met een vrouwelijk embryo in de baarmoeder, they krijgen een extra X-chromosoom, waardoor ze een nieuwe vachtkleur kunnen krijgen. In het proces worden ze niet alleen een schildpad katachtige, maar ook een Chimera.

chimera kat zitten
Afbeelding Credit: Annalisa Ideler, Pixabay
thematische pauze

2. Chimera-katten kunnen twee bloedgroepen hebben

De kenmerken van chimera-katten gaan verder dan hun zichtbare fysieke kenmerken. De aanwezigheid van twee sets DNA in hun lichaam kan ook worden gevonden in hun bloed, waar ze twee bloedgroepen hebben.

Deze dualiteit strekt zich uit tot hun lichaamsorganen; sommige organen zullen een andere genetische samenstelling hebben dan andere. DNA-tests die verschillen in de genetische samenstelling van een kat onthullen, zijn de perfecte manier om een hersenschim te identificeren.

thematische pauze

3. Elk kattenras kan een hersenschim zijn

Chimera’s zijn geen ras en hun voorkomen is ook niet beperkt tot een kattenras. Ze zijn het resultaat van twee embryo’s die in de baarmoeder fuseren, wat elke kat kan overkomen.

chimera kat zitten
Afbeelding Credit: Annalisa Ideler, Pixabay
thematische pauze

4. Chimera kattenfokkerij is bijna onmogelijk

Omdat Chimera’s geen ras zijn, is het opzettelijk fokken ervan erg moeilijk. Vaak heeft een moederkat meerdere embryo’s als hij zwanger is en bevalt hij meerdere kittens tegelijk.

Tijdens hun ontwikkeling kunnen sommige embryo’s fuseren, wat resulteert in een hersenschim. Dit genetische voorkomen is buiten de controle van fokkers en kan niet worden veroorzaakt door selectief katten te fokken.

garen ball divider

Maakt een Chimera Kat een goed huisdier?

chimera kitten knuffel door eigenaar
Afbeelding credit: Natalia Kokhanova, Shutterstock

Chimera-katten kunnen goede huisdieren zijn zoals elke andere kat. Uw ervaring met een chimera kat hangt echter af van verschillende factoren die bepalen of ze goed bij u passen en vice versa.

Om een chimera katachtige te vinden die een ideaal huisdier voor u is, moet u rekening houden met hun ras, opvoeding, uw gezinssamenstelling en huis. Chimera katten hebben dezelfde gemiddelde levensduur van ongeveer 16 jaar als andere katten. Daarom, als je er een wilt, denk dan na over je vermogen om je in te zetten voor hun langdurige zorg.

Qua uiterlijk, wil je een kortharige kat of een langharige? Dit is cruciaal voor verzorging en onderhoud. Qua houding, wil je een speelse kat of een die rustiger is? Als je kinderen in het gezin hebt, is het meer geschikt om voor een speelse hersenschim te gaan.

kattenpootverdeler

Conclusie

Chimeras-katten zijn vrij uniek, niet alleen in hun uiterlijk, maar ook vanwege het proces dat leidt tot hun uiterlijk. Ze verdienen dezelfde zorg, aandacht en liefde als hun medekatten.

Als je een chimera-kat wilt bezitten, zoek er dan een op dezelfde plaatsen waar je andere zou vinden, omdat er geen Chimera-fokkers zijn. Pas op dat ze vanwege hun zeldzaamheid en felbegeerde uiterlijk vaak een hogere prijs hebben dan andere katachtigen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Valeriana002, Shutterstock