Is aluminiumplant giftig voor katten? Wat u moet weten!

Aluminiumfabrieken, bekend als Pilea cadieri, zijn stevige groenblijvende vaste planten in dezelfde familie als brandnetels. De plant heeft donkergroene bladeren die eruit zien alsof ze met aluminium zijn geborsteld. Het is inheems in Vietnam en delen van China en werd voor het eerst populair in de Verenigde Staten in de jaren 1970.

Ze worden meestal gehouden als kamerplanten, waar ze gedijen zolang ze elke dag minstens 4 uur zon en een slok water kunnen genieten. Deze planten kunnen gemakkelijk 24 centimeter hoog worden wanneer ze binnenshuis worden gehouden en zijn gemakkelijk te kweken. Maar als je thuis een kattenmaatje hebt, vraag je je misschien af of de glinsterende planten giftig zijn voor katten. Het antwoord is nee – aluminiumplanten zijn niet giftig voor katten1.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe zorg je voor aluminiumplanten?

Aluminiumplanten zijn vrij gemakkelijk te verzorgen en vereisen niet veel aandacht. Deze tropische planten doen het het beste als ze toegang hebben tot veel zonlicht, minstens 4 uur per dag. Ze moeten ook vochtig worden gehouden. Streef naar een 1/4-inch laag vochtige bovengrond. De meeste vereisen vaker water geven in de zomer dan in de winter.

De plant geeft de voorkeur aan zandgrond met een licht zure pH, maar het bieden van de juiste drainageomstandigheden is belangrijker dan het aanpassen van de pH van de bodem als het gaat om het stimuleren van de groei van deze planten. Aluminiumplanten hebben snelgroeiende wortelsystemen en moeten vaak jaarlijks worden verpot.

Wat zijn enkele andere katvriendelijke kamerplanten?

Er zijn verschillende katvriendelijke kamerplanten om uit te kiezen, waaronder Amerikaanse rubber-, gietijzer- en spinplanten, evenals Boston-varens en gerbera-madeliefjes. Kattenkruid, havergras en zilverrank zijn katvriendelijke planten die gemakkelijk binnen en buiten te kweken zijn.

ragdoll kat die in de zomer ontspannen in de tuin ligt
Image Credit: absolutimages, Shutterstock

Katten zijn ook veilig rond de meeste groenten, zoals komkommers, pompoen en zelfs sperziebonen. Kruiden zoals tijm, rozemarijn en dille zijn door katten goedgekeurde keuzes die je het hele jaar door kunt laten groeien als je een vensterbank hebt die voldoende zon ontvangt. Houd er rekening mee dat katten kunnen stikken of zichzelf kunnen verwonden tijdens het kauwen en inslikken van dunne stengels, dus vermijd het plaatsen van planten waar uw kat ze zonder toezicht kan “onderzoeken”.

Welke planten zijn het meest giftig voor katten?

Lelies staan bovenaan de lijst met meest giftige planten. De bloemen die de komst van de lente aangeven, zijn zo giftig dat er maar een paar happen nodig zijn voordat een kat ernstig ziek wordt. Elk deel van deze planten is giftig voor katten.

En lelies kunnen dodelijk zijn in verbluffend kleine hoeveelheden – het innemen van slechts een paar stukjes stuifmeel kan leiden tot de dood van een kat door nierfalen in slechts een paar korte dagen. Sagopalmen zijn ook zeer giftig voor katten, wat vaak resulteert in leverfalen en de dood wanneer ze in kleine hoeveelheden worden geconsumeerd. Rhododendron en oleander, twee veel voorkomende buitenplanten, kunnen ook dodelijk zijn wanneer ze door katten worden gegeten.

gele lelies
Afbeelding Credit: Piqsels

Wat zijn de tekenen van vergiftiging bij katten?

Katten die iets giftigs hebben ingenomen, hebben vaak ernstige gastro-intestinale problemen, zoals braken en diarree. Andere tekenen zijn kwijlen en verlies van eetlust. Hyperactiviteit en epileptische aanvallen worden ook vaak gezien, net als overmatige dorst en frequent urineren.

Planten zijn niet de enige dingen die giftig zijn voor katten. Schoonmaak- en persoonlijke verzorgingsproducten bevatten vaak stoffen, zoals fluoride en bleekmiddel, die schadelijk kunnen zijn voor katten. Het consumeren van alcohol, menselijke medicijnen en essentiële oliën resulteert elk jaar in onnoemelijk veel bezoeken aan de dierenarts voor noodgevallen.

Probeer nooit een kat waarvan je vermoedt dat hij iets giftigs heeft ingenomen, te laten braken zonder veterinaire begeleiding.

Kattenbraken
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Wat moet ik doen als ik vermoed dat mijn kat een giftige plant heeft gegeten?

Als je je kat tegenkomt die aan iets verdachts knabbelt, pak dan je kat op, open zijn mond en kijk of er iets is dat moet worden verwijderd. Als u dit veilig kunt doen, gebruik dan een vinger om het item uit de mond van uw kat te verwijderen. Breng uw huisdier vervolgens naar een veilige plek waar ze niet in iets giftigs kunnen komen of zichzelf kunnen verwonden.

Zoek en identificeer wat het ook is dat uw kat heeft gegeten. Als je niet veel ervaring hebt met planten, maak dan een foto, inclusief verschillende close-ups, om beter te laten zien hoeveel je kat heeft gegeten. Neem onmiddellijk contact op met de dierenarts van uw kat. Wees voorbereid om informatie te verstrekken, zoals wanneer uw kat de plant in kwestie heeft gegeten, hoeveel uw huisdier lijkt te hebben geconsumeerd en of u gedragsveranderingen hebt opgemerkt.

Overweeg om de meest vitale op te schrijven informatie om ervoor te zorgen dat u niet vergeet om de dierenarts iets te vertellen dat van cruciaal belang is voor de diagnose van uw huisdier.

kat onderzocht door Dierenartsen
Afbeelding Credit: Kzenon, Shutterstock

Waar kan ik meer te weten komen over giftige planten?

De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) heeft een uitgebreide lijst met tonnen informatie over de toxiciteit van verschillende veel voorkomende planten en bloemen.

U kunt naar planten zoeken op naam of vooraf ingevulde lijsten met giftige en niet-giftige planten bekijken, waardoor het gemakkelijk is om goede keuzes te vinden voordat u naar het tuincentrum gaat!

Houd er rekening mee dat niet elke plant die giftig is voor katten dodelijk is. Veel populaire kamerplanten, zoals de orkaanplant, Monstera deliciosa |, pijn veroorzaken en resulteren in huid- en mucosale membraanirritatie, maar zijn meestal niet dodelijk als ze worden geconsumeerd. Maar de gemakkelijkste manier om met giftige planten om te gaan, is door te voorkomen dat ze in huis zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

Aluminiumplanten zijn winterharde groenblijvende vaste planten die populair zijn bij binnentuinders over de hele wereld. Aluminiumplanten kunnen 24 centimeter hoog worden en moeten regelmatig worden verpot om de groei van het wortelstelsel te accommoderen.

Ze zijn het gelukkigst wanneer ze minstens 4 uur zon per dag krijgen en in goed gedraineerde zandgrond leven. Maar het beste van alles is dat deze mooie kamerplanten niet giftig zijn voor katten, waardoor aluminiumplanten een goede keuze zijn als je op zoek bent naar een manier om een beetje natuur in je huis te introduceren en tegelijkertijd je kat veilig te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Musrifin, Shutterstock