Kunnen katten de ziekte van Lyme krijgen? Wat u moet weten!

Het bezitten van een kat, vooral een die graag buiten rondzwerft, komt met de zorg van seizoensgebonden teken. Als mens is het zorgwekkend om een teek stevig aan je huid te vinden, en het roept onmiddellijke zorgen op over tekenbeetkoorts en zelfs de ziekte van Lyme. Voor onze katten is het niet veel anders, maar als katteneigenaar hoef je je niet al te veel zorgen te maken.

Hoewel de bacteriën die de ziekte van Lyme veroorzaken katten kunnen infecteren, is de ziekte nog nooit gezien bij een kat buiten een laboratoriumomgeving. De ziekte van Lyme bij katten is mogelijk, maar zeer zeldzaam.

Hoewel de kansen zeer zeldzaam zijn, is het verstandig om te begrijpen hoe de ziekte wordt overgedragen en de symptomen van infectie bij uw huisdieren.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe geven teken katten de ziekte van Lyme?

Sommige teken, waaronder de hertenteek, dragen de bacteriën die bekend staan als Borrelia burgdorferi, die de ziekte van Lyme veroorzaakt en mensen en honden kan treffen, maar zelden katten. Teken beïnvloeden katten door ze te bijten en de parasiet door hun speeksel te verspreiden, maar bepaalde teken in verschillende stadia van hun levenscyclus hebben meer kans om de ziekte van Lyme op uw kat over te brengen.

De parasiet begint de ziekte over te dragen via speeksel 24 tot 48 uur nadat de teek is bevestigd. Symptomen verschijnen meestal 2-5 maanden na de tekenbeten, maar de meeste katten vertonen geen symptomen.

kat met teek
Afbeelding Credit: anastasiya parfenyuk, Shutterstock

Tekenen van de ziekte van Lyme bij katten

De symptomen van de ziekte van Lyme bij katten komen niet vaak voor. Een bull’s eye-vormige ring rond de beet is typisch bij mensen, maar ongebruikelijk bij katten en honden. Als uw kat de ziekte van Lyme heeft, zijn de meest voorkomende symptomen:

 • Koorts
 • Kreupelheid
 • Vermoeidheid
 • Verlies van eetlust
 • Moeite met ademhalen

Dieren met een ernstigere vorm van de ziekte van Lyme die hun nieren aantast, kunnen het volgende vertonen:

 • Overmatige zwelling in de ledematen
 • Gewichtsverlies
 • Braken
 • Extreme lethargie
 • Frequent urineren

Hoe wordt de ziekte van Lyme gediagnosticeerd?

De ziekte van Lyme wordt voornamelijk gediagnosticeerd door de geschiedenis van de kat, symptomen, laboratoriumtests en de uitsluiting van andere ziekten met vergelijkbare symptomen. Andere aandoeningen moeten eerst worden overwogen omdat de ziekte van Lyme ongewoon is bij katten.

Een eenvoudige, goedkope bloedtest kan worden gebruikt om te screenen op de ziekte van Lyme. Om andere aandoeningen uit te sluiten of te diagnosticeren die vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken, worden aanvullende tests gebruikt en als een kat positief test, zullen er meer tests worden uitgevoerd om te bepalen hoe ernstig de ziekte is.

Katten die worden blootgesteld aan de ziekte van Lyme mogen 2 tot 8 weken niet positief testen op de aandoening, of helemaal niet. Als u een teek op uw kat vindt, kan uw dierenarts deze voor testen sturen om te bepalen of deze ziekten draagt en kan hij u adviseren over tests en behandelingen die geschikt zijn voor uw kat.

droevig uitziende kat die op een tafel ligt
Afbeelding Credit: avi_acl, Pixabay

Behandeling voor de ziekte van Lyme bij katten

Volgens onderzoek hebben katten die onmiddellijk worden behandeld voor door teken overgedragen ziekten een betere kans op volledig herstel dan katten die later worden behandeld.

Uw dierenarts kan een antibioticum voor uw kat aanbevelen, maar het is mogelijk niet geschikt voor alle katachtigen. Ze worden meestal voorgeschreven voor 30 dagen, maar sommige katten hebben mogelijk extra cursussen nodig om opflakkeringen te voorkomen. Dieren voelen zich meestal beter na één of twee doses; zelfs als ze zich beter voelen, moeten ze de volledige duur van antibiotica voltooien.

Als ze niet snel verbeteren, moeten andere diagnoses worden overwogen. Sommige katten kunnen baat hebben bij niet-steroïde ontstekingsremmers of andere pijnstillers, en anderen kunnen IV-vloeistoftherapie, niermedicijnen, anti-misselijkheidsmedicijnen en voedingsondersteuning nodig hebben als de gevallen ernstiger zijn.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Hoe bescherm ik mijn kat tegen de ziekte van Lyme?

Als u in een door teken besmet gebied woont, is uw kat kwetsbaarder en moet u extra voorzorgsmaatregelen nemen om blootstelling aan teken te voorkomen of te verminderen. Tekenwerende middelen voor katten zijn de meest effectieve manier om de ziekte van Lyme te voorkomen en te voorkomen. Als uw kat vaak buiten is, zorg er dan voor dat u hem regelmatig controleert op teken en verwijder ze zo snel mogelijk.

grote kitten of kat die een teken- of vlooienbehandeling krijgt
Afbeelding credit: Anastasiya Tsaiasemnikava, Shutterstock

Er is geen vaccin beschikbaar om katten te beschermen tegen de ziekte van Lyme, omdat het ongewoon is. De beste preventie is om uw kat tekenvrij te houden, vooral tijdens het tekenseizoen.

Er zijn een paar manieren waarop u uw kat gezond kunt houden.nd veilig voor teken dit tekenseizoen:


 • Het gebruik van een vrij verkrijgbare spot-on medicatie om teken en vlooien te bestrijden, kan effectief zijn. Ze kunnen parasieten tot een maand afstoten.

 • Tekenpoeders zijn een effectieve manier om teken op uw kat te doden en af te weren. Tijdens het hoogseizoen moet u het poeder ongeveer één keer per week opnieuw aanbrengen. Gebruik kleine hoeveelheden en masseer het zachtjes in de huid van uw kat, houd poeders uit de buurt van het gezicht en de ogen.

 • Dips kunnen ook teken doden, maar ze zijn erg sterk en mogen niet op kittens worden gebruikt. Een dip is een geconcentreerde chemische stof die wordt gemengd met water. Het wordt op de rug van uw kat gegoten of met een spons aangebracht en vervolgens grondig gespoeld.

 • Teken worden over het algemeen gedood bij contact wanneer uw kat wordt gebaad met een shampoo die medicinale ingrediënten bevat. U moet de vacht van uw kat vaker schoonmaken, wat natuurlijke oliën kan uitputten, en deze methode is niet geschikt voor alle katten.

 • Tekenafstotende kragen zijn een andere optie, hoewel ze voornamelijk worden gebruikt om de nek en het hoofd tegen teken te beschermen. De kraag moet in contact komen met de huid, maar mag niet te strak zitten en mag nooit de chemische stof Amitraz bevatten.

 • Tekenspray doodt teken snel en biedt langdurige bescherming. Sprays kunnen worden gebruikt tussen shampoos en dips, en ze zijn vooral handig als uw kat tijd buitenshuis doorbrengt

 • Het trimmen van uw gazon zal helpen het aantal vlooien en teken in uw tuin te verminderen. De meest effectieve manier om uw kat te beschermen tegen teken is om te voorkomen dat hij door beboste gebieden zwerft waar teken overvloedig aanwezig zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten zijn in staat om de ziekte van Lyme op te lopen, maar het is zeldzaam. Het is zelfs zo zeldzaam dat er nog geen vaccin voor is ontwikkeld. Hoewel de ziekte van Lyme geen grote zorg is, is het cruciaal om op de hoogte te zijn van door teken overgedragen bacteriële ziekten voor het geval uw kat in contact komt met de spinachtigen. Voorkomen is beter dan genezen, en als je kunt voorkomen dat teken zich deze zomer tegoed doen aan je kat, hoef je je geen zorgen te maken over de ziekte van Lyme of andere door teken overgedragen ziekten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Ivan Popovych, Shutterstock