Wat is de prijs van chemotherapie voor katten? (Kosten in 2023)

Kanker is een zeer ernstige ziekte bij katten en het is een van de meest voorkomende doodsoorzaken voor oudere katachtigen. Hoewel chemotherapie niet zo geavanceerd is voor katten als voor mensen, bestaat het wel. Het is echter erg duur en daarom vaak niet overwogen. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren verschillende opties gekomen om het betaalbaarder te maken, zoals huisdierenverzekeringen en financiering.

Daarom, hoewel het nog steeds duur is, zijn er meer manieren om ervoor te betalen. Het wordt daardoor steeds populairder. Over het algemeen kan chemotherapie overal van $ 100 tot $ 600 per dosis kosten.

Het begrijpen van de kosten van chemotherapie kan verwarrend zijn, omdat er vaak veel individuele kosten zijn. Laten we eens kijken naar wat u kunt verwachten te betalen voor chemotherapie en andere factoren om te overwegen.

cat + lijnverdeler

Het belang van chemotherapie voor katten

Als uw kat kanker heeft, is chemotherapie vaak de enige behandelingsoptie. Anders worden katten vaak alleen behandeld voor symptomen en comfortabel gemaakt. De exacte behandeling voor elk huisdier zal variëren. Katten variëren net als mensen, dus hun kankerbehandelingen zullen niet hetzelfde zijn.

Hoewel chemotherapie er niet voor zorgt dat uw kat overleeft, is het vaak nodig om hem een kans te geven. Daarom, als uw dierenarts chemotherapie aanbeveelt, zou dat de behandeling van uw kat moeten zijn. De kosten kunnen echter onbetaalbaar zijn, zoals je zou verwachten. U kunt een huisdierenverzekering gebruiken om een deel ervan te betalen en te financieren via andere opties.

Schotse vouwkat gecontroleerd door dierenarts
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Hoeveel kost chemotherapie voor katten?

Chemotherapie zelf kan overal van $ 150 tot $ 600 per dosis kosten. Uw huisdier heeft echter verschillende doses nodig voor een volledige behandeling. De exacte hoeveelheid hangt af van het type kanker en hoe uw kat erop reageert. De exacte kosten zullen ook afhangen van het type medicatie, zoals of het oraal is of via een iv.

Uw kat heeft ook verschillende andere procedures nodig bij elk behandelingsbezoek. De dierenarts moet bijvoorbeeld de kat onderzoeken, bloedonderzoek doen en ze voorbereiden op de chemo. Gelukkig zijn deze kosten vaak inbegrepen in de chemotherapiebehandeling. Daarom hoeft u zich geen zorgen te maken over het betalen van verborgen kosten.

Natuurlijk zijn uw kosten tot op zekere hoogte ook afhankelijk van uw regio. Stedelijke gebieden hebben over het algemeen vaak hogere dierenartskosten, terwijl landelijke gebieden vaak lagere kosten hebben.

Kosten kunnen echter moeilijk vast te pinnen zijn zonder de dierenarts te bezoeken. Soms zal de dierenarts een operatie en vervolgens chemotherapie aanbevelen. In dit geval moet u betalen voor de operatie, maar de kosten van de chemotherapie kunnen lager zijn.

kattenbloedonderzoek
Afbeelding Credit: PRESSLAB, Shutterstock

Extra kosten om te anticiperen

Er zijn ook verschillende andere behandelingskosten waarmee u mogelijk rekening moet houden. U moet vaak naar een dierenarts reizen die ervaring heeft met kankerbehandelingen. Deze dierenartsen zijn waarschijnlijk anders dan de dierenartsen die je lokaal hebt. Je zult in veel omstandigheden ook vrij moeten nemen van je werk. Denk ook aan de gederfde lonen.

Meestal heeft uw kat een onderzoek nodig voordat de behandeling begint. Dit onderzoek is niet inbegrepen in de behandelingskosten, dus u moet apart betalen. Ook niet alle huisdierenverzekeringsmaatschappijen dekken deze kosten.

Soms kunnen bijwerkingen optreden als gevolg van de chemotherapie en moet u mogelijk andere medicijnen kopen om deze bijwerkingen tegen te gaan. Deze extra’s zijn niet inbegrepen in de chemotherapieprijs, maar ze kunnen duur worden.

Hoe lang duurt chemotherapie voor katten?

De duur van de chemotherapie varieert sterk. Het hangt af van het type kanker en hoe goed uw kat reageert. Vaak heeft de dierenarts een idee van het aantal behandelingen dat nodig is. Er is echter geen manier om het zeker te weten totdat uw kat de behandeling begint. Sommige katten reageren snel en hebben niet zoveel behandelingen nodig, terwijl anderen mogelijk extra behandelingen nodig hebben.

Dat gezegd hebbende, hebben de meeste katten meer dan één behandeling nodig, dus u kunt over het algemeen verwachten dat u voor meer dan één dosis betaalt. Houd ook rekening met andere kosten die u mogelijk moet betalen, zoals gemiste lonen van werk of reiskosten.

kat met intraveneus infuus in de dierenkliniek
Afbeelding Credit: Yekatseryna Netuk, Shutterstock

Dekt een huisdierenverzekering chemotherapie?

De meeste huisdierenverzekeringsmaatschappijen dekken chemotherapie. Een huisdierenverzekering dekt echter geen reeds bestaande aandoeningen. Daarom moet u het plan kopen voordat uw kat wordt gediagnosticeerd. Anders zal de kanker al bestaan en niet worden gedekt.

Bovendien moet u ook de details van uw plan controleren. Sommige plannen hebben een eigen risico dat u moet betalen voordat ze iets betalen. U zult echter vaak de meeste eigen risico’s ontmoeten met chemotherapie. Andere plannen kunnen een maximum hebben en nadat de verzekering dat maximum heeft betaald, mogen ze niet meer betalen. Op deze manier kunt u uiteindelijk wat meer betalen.

Sommige plannen betalen mogelijk niet voor dierenartsexamens. U hebt waarschijnlijk bij elke afspraak en vóór de behandeling een dierenartsonderzoek nodig. Tenzij uw plan deze dekt, moet u uit eigen zak betalen.

Huisdierenverzekering speelt ook slechts een percentage van de rekening. Dit percentage varieert meestal van 70% tot 90%. Daarom moet u nog steeds betalen voor een percentage chemotherapie voor uw kat. Het dekt niet alles.

Kunt u kanker bij katten voorkomen?

Omdat kanker zo dodelijk is en de behandeling zo duur, vragen veel kattenbezitters zich af hoe ze kanker kunnen voorkomen. Er is echter niet veel definitief bewijs van wat kanker veroorzaakt, dus het voorkomen ervan is erg moeilijk. Sommige dingen waarvan we weten dat ze kanker veroorzaken, zoals blootstelling aan bepaalde chemicaliën. Het volledig vermijden van deze kan echter een uitdaging zijn in onze moderne wereld.

Door uw kat te laten steriliseren of castreren, kan het risico op bepaalde vormen van kanker worden verminderd. Meestal gaat het hierbij om de voortplantingsorganen. Het kattenleukemievirus is ook in verband gebracht met verschillende soorten kanker. Er is een vaccin beschikbaar, dus het laten vaccineren van uw kat kan hun kans op kanker verminderen.

Slechte voeding en obesitas kunnen allerlei problemen veroorzaken. Gelukkig kunt u dit probleem voorkomen door consequent een kwaliteitsdieet te voeren en het gewicht van uw kat onder controle te houden. Een jaarlijks onderzoek kan dit probleem helpen voorkomen, omdat uw kat regelmatig wordt gewogen. Als uw kat zwaarlijvig is, is het essentieel om met uw dierenarts samen te werken om zijn gewicht tot een gezond niveau te verlagen.

Houd je kat altijd goed in de gaten voor gezondheidsverschillen. Het is belangrijk om kanker vroeg te diagnosticeren. Daarom, als uw kat lijkt af, moet u ze naar de dierenarts brengen. Vroege diagnoses verhogen de kans op een succesvolle behandeling, wat uw totale kosten kan verlagen omdat u minder doseringen nodig heeft.

katten eten op verhoogde voeding
Afbeelding Credit: Elayne Massaini, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Chemotherapie kan overal van $ 100 tot $ 600 per dosis kosten. Deze kosten omvatten alles wat met dat bezoek te maken heeft – voor het grootste deel. Bij elk bezoek moet uw huisdier worden onderzocht, voorbereid op chemo en bloedonderzoek laten doen. Deze procedures zijn inbegrepen in deze prijs. Wat er precies moet gebeuren, verandert de kosten van de behandeling.

Hoewel een huisdierenverzekering vaak een reeks verschillende therapieën dekt, worden niet alle procedures in verband met chemotherapie gedekt. Een huisdierenverzekering dekt bijvoorbeeld vaak geen dierenartsonderzoeken , alleen behandelingen en tests. Daarom moet u nog steeds betalen voor een deel van deze kosten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Raihana Asral, Shutterstock