De 15 populairste kattenrassen van Australië in 2023 (met foto’s)

Ben je op zoek naar een nieuwe kitty? Er zijn zoveel kattenrassen beschikbaar dat het ontmoedigend kan zijn. Een manier om uw zoektocht te beginnen is met de populairste kattenrassen van Australië. De 15 onderstaande rassen zijn om vele redenen populair, van stil en gereserveerd tot energiek en speels. Begin met de kwaliteiten die de beste kat voor uw huis zouden maken en bekijk deze vervolgens. Misschien vind je er een paar waar je meer over wilt weten!

cat + lijnverdeler

De 15 populairste kattenrassen in Australië

1. Australische Mist

Australische Mist Cat ras
Afbeelding credit: Daniel Thompson, Shutterstock
Grootte: Gemiddeld
Kleur(en): Bruin, chocolade, goud, blauw, lila, perzik
Vachtlengte: Kort
Verzorgingsbehoeften: Laag
Leeftijdsverwachting: 13+
Persoonlijkheidskenmerken: Tolerant voor jonge kinderen, geweldige huisdieren binnenshuis

De Australian Mist is een van de weinige rassen afkomstig van het continent en was het idee van Dr. Truda Straede van Nintu Cattery. Haar werk begon in 1977 met meer dan 30 katten en duurde bijna een decennium om volledige erkenning te verdienen. Er zijn veel kleuren, maar de Australian Mist kan zowel gemarmerd als gevlekt zijn.

Dit ras is perfect voor nieuwe eigenaren van gezelschapsdieren, vooral die met gezinnen. Australian Mists kunnen energiek en tolerant zijn voor kinderen in drukke huizen, maar zijn net zo gelukkig in een rustige met oudere volwassenen die gezelschap zoeken. Ze houden van aandacht en blijven graag bij je binnen. Met trots op hun erfgoed en zoveel wenselijke kwaliteiten, is het gemakkelijk te zien waarom de Australian Mist zo populair is.

thematische pauze

2. Abessinisch

Abessijnse blauwe kat zittend op de arm van een bank
Afbeelding Credit: Foonia, Shutterstock
Grootte: Klein, middelgroot
Kleur(en): Ruddy, rood, fawn, blauw
Vachtlengte: Gemiddeld
Verzorgingsbehoeften: Gemiddeld
Leeftijdsverwachting: 9 tot 15 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Nieuwsgierig en actief

Hoewel de Australian Mist pas de laatste 50 jaar wordt erkend, maakte de Abessijn zijn debuut op een kattenshow in 1871. De ware oorsprong van het ras is onbekend. De eigenaar van de eerste kat beweerde haar te hebben laten importeren uit Abessinië of het hedendaagse Ethiopië. Genetische tests tonen echter aan dat het waarschijnlijker is dat het afkomstig is uit Zuidoost-Azië.

Abessijnse katten zijn erg actief en nieuwsgierig. Ze moeten mogelijkheden hebben om te springen, klimmen en kruipen. Ze houden van puzzelspeelgoed en interactief spelen met hun mensen. Je kunt van tijd tot tijd een lange knuffel krijgen, maar het is waarschijnlijker dat deze kat opstaat en beweegt. Kinderen en andere huisdieren kunnen goed overweg met een Aby zolang ze hun onafhankelijke aard respecteren.

thematische pauze

3. Birmaans

Europese birmese kat
Afbeelding Credit: Mikael Moiner, Flickr
Grootte: Medium, groot
Kleur(en): Sable, blauw, lila, rood, kaneel, champagne, platina, fawn, crème, chocolade
Vachtlengte: Kort
Verzorgingsbehoeften: Laag
Leeftijdsverwachting: 9 tot 13 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Aanhankelijk en speels, oplettend

De eerste Birmese kat die in Amerika landde, Wong Mau, hielp bij het produceren van dit prachtige ras. Haar mens, Dr. Thompson, werkte hard om de rijke, diepbruine vachtkleur vast te stellen die de meeste Birmese katten dragen. Tegenwoordig zijn er 10 andere kleuren die door de meeste verenigingen worden herkend en ze zijn te vinden in effen kleuren of schildpadpatronen.

Naast hun prachtige vacht hebben Birmese katten een middelgrote tot grote bouw die gespierd en gedrongen is, waardoor ze zwaarder zijn dan ze eruit zien. Ze zijn net zo lenig als sterk en zijn uitstekende springers en klimmers. Ze houden ervan om als kittens te spelen, ongeacht hun leeftijd. Oudere katten zullen het leuk vinden om hun omgeving te observeren vanaf een hoge baars of comfortabele rustplaats.

thematische pauze

4. Blauwe Rus

Russisch blauw gezellig
Afbeelding Credit: Josephchae, Piabay
Grootte: Klein, middelgroot
Kleur(en): Donkergrijs
Vachtlengte: Kort
Verzorgingsbehoeften: Laag
Leeftijdsverwachting: 15 tot 20 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Zeer intelligent, aanhankelijk

Raszuivere Blauwe Katten zijn zeldzame rassen, waardoor ze een van dee meest gewilde. Hun donkergrijze vacht kan blauw lijken in het juiste licht vanwege de zilverkleurige vacht. Een zeer dichte dubbele vacht zorgt ervoor dat ze “pluizig” aanvoelen en er zwaarder uitzien dan ze zijn. Hun dikke vacht verbergt ook een gespierd lichaam en lange benen waardoor ze vrij snel kunnen rennen.

Russian Blues zijn soms erg speels, maar zijn ook blij om te ontspannen met het gezin. Wanneer ze aandacht of tijd willen om te spelen, eisen ze dat op en kunnen ze behoorlijk vocaal zijn over hun behoeften. Ze gestimuleerd houden met speelgoed, puzzels en mogelijkheden om te stalken en te klimmen zal worden gewaardeerd. Ze hebben ook de neiging om meer gehecht te raken aan één mens dan anderen, maar zullen zichzelf deel laten uitmaken van de gezinseenheid terwijl ze vreemden uit de weg gaan.

thematische pauze

5. Bengalen

Bengaalse kat op hout
Afbeelding credit: Uschi Dugulin, Pixabay
Grootte: Klein, middelgroot
Kleur(en): Bruin, zilver, sneeuw
Vachtlengte: Kort, medium
Verzorgingsbehoeften: Laag
Leeftijdsverwachting: 10 tot 16 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Speels en sociaal

Bengalen zijn nieuwkomers, erkend in de jaren 1990. Ze zijn echter al een van de populairste kattenrassen van Australië geworden vanwege hun hondachtige persoonlijkheid en mooie uiterlijk. Ze kregen hun naam vanwege hun gevlekte of gemarmerde vacht, zoals hun wilde Aziatische luipaardkatneefjes. In feite werden deze katten aanvankelijk met hen gefokt.

Sommige katten zijn rustige metgezellen die perfect tevreden zijn om op je schoot of achterin een bank te zitten en de dag een dutje te doen. Dat is niet de Bengaalse kat. Ze zijn zeer actief en zullen in de problemen komen als ze niet genoeg positieve en kat-geschikte verrijking hebben om ze bezig te houden. Je moet dit ras grondig onderzoeken voordat je het adopteert, maar veel huidige eigenaren genieten van de zeer speelse en sociale aard van de Bengaal.

thematische pauze

6. Birmaans

close-up van birmaanse kat
Afbeelding Credit: Antranias, Pixabay
Grootte: Klein
Kleur(en): 20 kleuren
Vachtlengte: Gemiddeld
Verzorgingsbehoeften: Gemiddeld
Leeftijdsverwachting: 12 tot 16 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Ontspannen en vriendelijk

Er is weinig bekend over de oorsprong van het Birmaanse kattenras, behalve de officiële erkenning, die in 1925 in Frankrijk en 1966 in Engeland kwam. Legendes zeggen echter dat de blauwe ogen en gouden vacht van het ras een geschenk waren van een godin. Of het nu waar is of niet, Birmaanse katten hebben vergelijkbare fysieke kenmerken als Siamese katten en worden vaak voor hen aangezien.

Als een ideaal gezelschapsdier zijn Birmanen gefokt om vriendelijk en ontspannen te zijn. Ze zitten graag bij hun familie, maar voelen zich net zo op hun gemak bij bezoekers. Als ze jong worden geïntroduceerd, kunnen Birmaanse katten meestal heel goed overweg met andere katten en zelfs honden. Hoewel ze geen sterk jachtinstinct hebben, willen ze vaak “helpen” met wat je ook doet, zoals pennen van het bureau kloppen.

thematische pauze

7. Schotse Vouw

grijze schotse vouw maine coon cat mix
Afbeelding Credit: Niney Azman, Shutterstock
Grootte: Klein, middelgroot
Kleur(en): Variëteit
Vachtlengte: Kort
Verzorgingsbehoeften: Laag
Leeftijdsverwachting: 11 tot 15 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Ontspannen en onafhankelijk

De gevouwen oren van een Scottish Fold zijn ontstaan als een misvorming, daarom worden ze niet officieel erkend in het VK, zoals in Australië en de VS. Veel katten worden speciaal gefokt voor de gevouwen oorfunctie.

Omdat gevouwen oren een misvorming zijn, kunnen ze gepaard gaan met andere abnormale fysieke veranderingen in de wervelkolom en benen. Dit is iets om op te letten bij het adopteren van een kitten, vooral als ze ouder worden. Hun afkomst is verbonden met boerderijkatten, dus ze houden ervan om te jagen. Tijd buiten doorbrengen met het gezin of spelen met interactief speelgoed kan helpen hun zintuigen te stimuleren en ongewenst gedrag te beteugelen.

thematische pauze

8. Perzisch

shell perzische kat
Afbeelding Credit: Ewa Urban, Pixabay
Grootte: Medium, groot
Kleur(en): 15+ kleuren
Vachtlengte: Lang
Verzorgingsbehoeften: Hoog
Leeftijdsverwachting: 8 tot 11 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Geweldige metgezellen, relaxt

Perzen lijken erg groot vanwege hun lange en “donzige” jassen. Hun geschiedenis is te traceren back enkele eeuwen toen een zandkat geïmporteerd uit Perzië naar Italië opzettelijk werd gefokt met de langharige katten uit Turkije. Uiteindelijk werd koningin Victoria verliefd op hen en moesten royals overal hun eigen hebben.

De Perzische staat bekend als het kalme, luie type dat graag bij je ligt of op een rustige, zonnige plek. Ze zijn niet erg energiek, maar zullen korte uitbarstingen van energie ervaren, op topsnelheid door het huis rennen voordat ze weer ontspannen. Mogelijk moet u dagelijkse activiteit aanmoedigen om ze fit en gezond te houden. De lange jassen van Perzen hebben ook dagelijkse aandacht nodig.

thematische pauze

9. Maine Coon

een tabby maine coon kat thuis
Afbeelding Credit: Daniel Zopf, Unsplash
Grootte: Groot
Kleur(en): 15+
Vachtlengte: Lang
Verzorgingsbehoeften: Hoog
Leeftijdsverwachting: 9 tot 13 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Vriendelijk, speels

Het is gemakkelijk om een Maine Coon te herkennen vanwege zijn grootte en kenmerkende “manen” onder zijn nek. Dit plukje lange vacht helpt om ze warm te houden tijdens lange winters in het noorden, omdat ze schuren vrij houden van knaagdieren. De meeste Maine Coons zijn extreem zwaar vanwege hun gespierde bouw bovenop hun grootte. Koppel dat aan hun enorme vacht, en je hebt een zachte reus.

Hoewel Maine Coons jagen voor de kost, zijn ze een van de liefste, vooral rond jonge kinderen. Ze passen zich aan veel omgevingen aan, maar hebben ruimte nodig om te rennen en te klimmen om gezond te blijven. Het is belangrijk om te weten dat ze onbedoeld in de weg kunnen lopen of dingen kunnen omverwerpen vanwege hun grootte, maar ze zijn van nature geen destructief ras.

thematische pauze

10. Amerikaanse korthaar

tortoishell Amerikaanse korthaar
Afbeelding Credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock
Grootte: Medium, groot
Kleur(en): Variëteit
Vachtlengte: Kort
Verzorgingsbehoeften: Laag
Leeftijdsverwachting: 12 tot 15 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Energiek en zelfstandig

Net als Maine Coons begonnen Amerikaanse korthaarkatten als een werkend ras. In plaats van buiten te werken, hielden ze ongedierte weg van voedselwinkels. Kortharen zijn verkrijgbaar in verschillende vachtkleuren en patronen, maar de zilveren tabby is de meest voorkomende. Ze zijn afkomstig van degenen die door vroege kolonisten naar de koloniën werden gebracht. Ze lijken op andere rassen, dus certificeringspapieren of genetische tests zijn vereist om hun stamboom te verifiëren.

Amerikaanse kortharen zijn intelligent en bezitten een sterk jachtinstinct. Ze houden ervan om te spelen, vooral met hun mensen, maar zijn fel onafhankelijk, dus ze houden er misschien niet van om vaak vastgehouden te worden. De meesten zullen goed overweg kunnen met een hond die katten respecteert, maar misschien niet overweg kan met andere katten of kleine huisdieren.

thematische pauze

11. Brits Korthaar

Een Britse korthaar kat die omhoog kijkt
Afbeelding Credit: MelaniMarfeld, Pixabay
Grootte: Groot
Kleur(en): Variëteit
Vachtlengte: kort, medium
Verzorgingsbehoeften: Hoog
Leeftijdsverwachting: 7 tot 12 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Trouwe gezinsgenoot

De Britse korthaar is nog een ander werkend ras, maar je raadt het misschien niet aan de hand van hun totale grootte en gewicht. Ze zijn van hetzelfde gewicht als de Maine Coon, maar aanzienlijk dikker. Het wordt aanbevolen dat u ze oppakt terwijl u hun achterste vasthoudt, omdat het gewicht van hun achterkant letsel kan veroorzaken als het niet wordt ondersteund tijdens het tillen. Hun gewicht is meestal spier, waardoor ze krachtige en behendige jagers zijn.

Naast dat ze groot uitgebeend zijn, dragen ze een dikke vacht. Het zal behoorlijk wat verharen en moet regelmatig worden verzorgd, maar het is zacht en pluizig. Als een zeer loyale metgezel die graag bij je zal zitten, zijn ze een droom om te aaien en te knuffelen. Britse kortharige katten hebben geen constante aandacht nodig, maar zoeken spel van hun favoriete mensen wanneer ze het willen.

thematische pauze

12. Devon Rex

devon rex tabby kat ligt op een zachte deken
Afbeelding Credit: Veera, Shutterstock
Grootte: Klein
Kleur(en): Grote variëteit
Vachtlengte: Kort
Verzorgingsbehoeften: Laag
Leeftijdsverwachting: 9 tot 13 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Energiek en speels

Een unieke eigenschap van de Devon rex is hun korte, gekrulde vacht. Het komt in verschillende vachtkleuren, maar is zacht en heerlijk om pEt. Hun vacht is echter fragiel en heeft delicate verzorging nodig. Ze kunnen zelfs vlekken van heel weinig of geen haar hebben, zoals op hun buik en de bovenkant van hun hoofd. Hun gelaatstrekken zijn ook uniek, met een hoofd dat er groot uitziet in vergelijking met hun nek en lichaamsgrootte.

Naast hun fysieke kenmerken hebben Devon rex-katten een onderscheidende persoonlijkheid die leuk en speels is. Ze kunnen clowns zijn wanneer ze dat willen en houden ervan om aandacht te krijgen voor hun capriolen. Deze katten houden ervan om te springen en te klimmen, dus er moeten voldoende zitstokken en hoge plaatsen worden voorzien, evenals zonnige ruimtes om zich te koesteren in de warmte.

thematische pauze

13. Siamees

siamese kat die op de grond ligt
Afbeelding Credit: cornelazar, Pixabay
Grootte: Klein, middelgroot
Kleur(en): Chocolade, lila, rood, kaneel, zeehond, rood, fawn, crème
Vachtlengte: Kort
Verzorgingsbehoeften: Laag
Leeftijdsverwachting: 8 tot 12 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Intelligent en loyaal

Raszuivere Siamese katten hebben een zeer elegante uitstraling, met lange, slanke lichamen. Hun poten en staart zijn ook lang, wat bijdraagt aan de look. De Siamese gelaatstrekken zijn gemakkelijk te herkennen. Hoewel de kleuren vergelijkbaar zijn met andere rassen, is hun hoofd driehoekig en dun met meer prominente oren. De geschiedenis van het ras kan worden herleid tot de koning van Siam, waar ze werden gewaardeerd om hun schoonheid en werden gebruikt als koninklijke bewakers.

Tegenwoordig zijn Siamese katten opmerkelijke huisdieren met kwaliteiten die ze ideaal maken voor de meeste huizen. Hoewel ze zeer intelligent zijn en zich kunnen aanpassen aan het gezinsleven of rustige huizen, zijn ze ook onafhankelijk en hebben ze tijd alleen nodig. Een Siamees zal zich meestal meer met één mens verbinden dan anderen, maar aandacht zoeken bij iedereen die bereid is om het te geven.

thematische pauze

14. Lappenpop

ragdoll kat liggend op balkon hoek egde
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
Grootte: Groot
Kleur(en): Kleurpuntig, zegel, blauw, lila, chocolade, tweekleurig
Vachtlengte: Gemiddeld
Verzorgingsbehoeften: Gemiddeld
Leeftijdsverwachting: 10-12 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Zeer relaxt

Ragdoll-katten zijn vrij groot en kunnen met lange jassen imposant lijken, tenminste totdat je ze oppakt. Ze hebben hun naam te danken aan hun neiging om te ontspannen wanneer ze worden opgepikt, zozeer zelfs dat ze zich slap kunnen voelen, net als een ragdoll. Er wordt aangenomen dat dit gedrag komt omdat deze katten meer vertrouwen hebben dan anderen, zich nauwer verbinden met hun mensen en hen in staat stellen zich comfortabeler te voelen in hun armen.

Ragdolls zijn enkele van de meest relaxte katten en zijn de ideale metgezellen voor oudere volwassenen of in rustige huizen. Ze kunnen zich echter goed aanpassen aan de meeste omgevingen en situaties. Dit ras is niet erg actief, dus ze hebben niet veel voedsel nodig, ondanks hun grote formaat.

thematische pauze

15. Sphynx

sphynx kat
Afbeelding Credit: Igor Lukin, Pixabay
Grootte: klein
Kleur(en): Verschillend
Vachtlengte: Kaal
Verzorgingsbehoeften: Laag
Leeftijdsverwachting: 8 tot 14 jaar
Persoonlijkheidskenmerken: Onderhoudend en energiek

De Sphynx is het enige echt haarloze kattenras en degene die het meest waarschijnlijk in je opkomt. Ze ontstonden in 1966 toen, bij toeval, een nest tamme korthaar katten haarloos werd geboren in Ontario, Canada. Van dat nest en anderen gevonden in de jaren 1970, ging de genetische mutatie door in het ras dat nu officieel wereldwijd wordt erkend. De Sphynx is niet het enige haarloze ras dat door de geschiedenis heen bekend is, maar ze zijn het populairst in de moderne tijd.

Degenen die op zoek zijn naar een zeer actieve en intelligente kat moeten de Sphynx overwegen. Ze kunnen vaak in de problemen komen als ze te lang alleen worden gelaten zonder positieve manieren om zichzelf te vermaken. Hoewel je misschien denkt dat een haarloos ras minder verzorging nodig heeft, hebben ze misschien meer nodig. Regelmatig baden en huidverzorging voorkomen een droge huid en andere aandoeningen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Bij het adopteren van een nieuw harig familielid zijn er verschillende kattenrassen om uit te kiezen. Als je er een overweegt, kijk dan naar de meest populaire in Australië. Ze zijn beroemd om goede redenen! Wanneer je denkt dat je de juiste hebt gevonden, neem dan contact op met een verantwoordelijke fokker of redding om nog meer over hen te weten te komen voordat je je inzet, zodat je weet dat je nieuwe kat, ongeacht hun leeftijd, er precies in past.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Meriluxa, Shutterstock