Wat gebeurt er als je de nagels van je kat niet knipt?

close up van een scherpe nagel of klauw van een kat die geknipt moet worden

Katten staan er niet bepaald om bekend dat ze dingen doen die ze niet willen doen. Dat is helemaal geen kritiek op katten! Het is die onafhankelijke geest die ik hou van over katten!

Maar als het aankomt op dingen als het knippen van de nagels van je kat kan deze onafhankelijke geest een beetje…frustrerend zijn.

Dus wat gebeurt er als je de nagels van je kat niet knipt? In de ergste gevallen, vooral bij oudere katten, kunnen ongetrimde klauwen uiteindelijk in het voetzooltje groeien en verwondingen en zelfs infecties veroorzaken. Jongere en actievere katten hebben minder kans op dit probleem omdat zij hun klauwen vanzelf afslijten, maar moeten nog steeds regelmatig worden geknipt.

Toch is er veel informatie om te behandelen als het gaat om het begrijpen van de nagels van je kat, dus laten we eens wat dieper ingaan op wat er gebeurt als katten hun nagels niet laten knippen.

Het Slechtste Geval Scenario: Uitgegroeide Kattennagels

Laten we eerst eens kijken naar het ergste scenario – dat is wanneer een niet-geknipte nagel zo lang wordt dat hij zelfs tot in de voetzool van de kat groeit. Dit is niet om je bang te maken, maar alleen om te illustreren hoe belangrijk het is om de nagels bij te houden, vooral bij oudere katten. Na meer dan tien jaar in asielen in de VS gewerkt te hebben, heb ik veel te veel katten binnen zien komen met pijnlijke, overgroeide nagels. In sommige gevallen leidde dit tot infectie en moesten deze katten antibiotica krijgen!

Wat frustrerend is, is dat een paar snelle nagelknipjes dit allemaal hadden kunnen voorkomen. Kun je je voorstellen hier de hele dag op rond te lopen?

Bron: Cat-World.com

Meer voorkomend Scenario: Kattenklauwen blijven aan je vastzitten!

Hoewel ingegroeide kattenklauwen niet ongewoon zijn, is het veel waarschijnlijker dat als u het trimmen van de nagels overslaat, u veel kleine gaatjes in uw meubels, kleding…of zelfs uzelf zult zien! Dat komt omdat als kattenklauwen te lang worden, uw kat problemen zal hebben om ze in te trekken. Dus in plaats van hun scherpe klauwen veilig opgeborgen te houden terwijl ze door het huis lopen (of op uw borst), kunnen ze het niet helpen om ze uit te steken.

Dat leidt ertoe dat ze vast komen te zitten op elke soort stof of doek omdat hun nagels te lang zijn om volledig in te trekken! Maar het enige wat uw kat nodig heeft is een snelle knipbeurt om dit te verhelpen.

Knippen katten hun eigen nagels niet?

Toch zijn er veel katteneigenaren die nog nooit de nagels van hun kat hebben geknipt en toch helemaal geen problemen hebben met ingegroeide nagels of zelfs scherpe kitteklauwen.

Dus wat is hier aan de hand? Knippen de meeste katten hun eigen nagels? Van jonge, gezonde katten mag je verwachten dat ze hun nagels goed scherp houden, maar wel trimmen. Vooral als ze geschikte plekken hebben om te krabben, wat een belangrijk onderdeel van hun onderhoudsproces is. Maar naarmate katten ouder worden, kunnen ze minder actief worden en meer moeite hebben om hun nog snel groeiende nagels bij te houden.

Maar dat betekent niet dat je het trimmen van de nagels helemaal kunt negeren, alleen omdat je kat jong is. Ze kunnen nog steeds wat hulp gebruiken en het is iets wat je op zijn minst om de paar weken moet controleren.

Polydactylie katten kunnen extra hulp nodig hebben

Mijn kat Debbie is een polydactylie kat wat betekent dat ze veel extra tenen heeft. Hoewel deze extra tenen haar er behoorlijk gek uit laten zien, vereisen ze ook extra onderhoud als het op nagels knippen aankomt! Dat komt omdat haar extra tenen niet altijd aansluiten op de grond of de krabpaal zoals de voeten van een normale kat dat zouden doen.

Bekijk deze foto van een van de beroemde Ernest Hemmingway katten die bijna allemaal polydactylie hebben om een idee te krijgen van hoe dit eruit ziet:

polydactyle kat met lange nagels
Bron: Wikipedia

Zie je hoe deze knappe kat een paar tenen opzij heeft met een nagel die naar binnen draait? Dat is vrij gebruikelijk bij katten met veel tenen en het is niet ongewoon om nagels te zien die veel meer gebogen zijn dan een normale kattenklauw.

Dus als je het geluk hebt om een polydactyle kat te adopteren, zul je extra aandacht moeten besteden aan hun harige tenen en de ongewone klauwen die daaruit groeien!

Hoe houden katten hun eigen nagels kort?

Je denkt misschien: “Er zijn genoeg katten die buiten leven en niemand knipt hun nagels, maar ze hobbelen ook niet rond met overgroeide nagels of zitten vast aan alles wat ze aanraken- dus wat is hier aan de hand?”

Buitenkatten hebben een hele wereld voor hun krabpaal en in bomen klimmen is een vast onderdeel van hun dagelijks leven. Ze kunnen elke boom (of wat dan ook) gebruiken als krabpaal zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over een gek mens dat opduikt om ze met water te besproeien! Hoewel katten hun klauwen ingetrokken kunnen houden, kan rondlopen op harde oppervlakken zoals beton en asfalt ook de nagels in vorm houden.

Ongeacht het materiaal, krabben katten om oud materiaal van hun nagels te verwijderen, wat ze niet alleen trimt, maar ook helpt om ze scherp te houden. De mensen van International Cat Care leggen uit dat “Katten krabben met hun voorklauwen door ze naar beneden te slepen, hetzij op een horizontaal of verticaal oppervlak – deze actie, ook wel strelen genoemd, maakt het buitenste omhulsel van de klauw los en verwijdert het, waardoor er een scherp nieuw oppervlak onder zichtbaar wordt”.

De andere factor die verklaart waarom buitenkatten dit probleem niet hebben is, helaas, het grote verschil in levensduur tussen binnen- en buitenkatten. De levensduur van een buitenkat is aanzienlijk korter dan die van een binnenkat, sommige studies suggereren zelfs dat deze 10 tot 12 jaar korter is.

Overgroeide nagels komen vaker voor bij oudere katten omdat ze minder actief zijn, maar ook als gevolg van sommige leeftijdsgerelateerde veranderingen waardoor de nagels langer groeien. Helaas worden de meeste buitenkatten niet oud en dus hebben zij dit probleem niet.

Moeten katten hun nagels laten knippen?

Als katten bijzonder actief zijn, hoeven hun nagels misschien niet geknipt te worden. Maar je zou nooit er nooit vanuit gaan dat de klauwen van uw kat uit het zicht zijn en dat alles goed is. Zelfs als u een jonge, actieve en gezonde kat hebt die veel tijd doorbrengt met het beklimmen van kattenbomen en het krabben aan hun palen, moet u toch regelmatig de klauwen controleren om er zeker van te zijn dat ze niet naar binnen beginnen te buigen of bijzonder scherpe punten hebben.

Maar het trimmen van kattenklauwen is niet alleen goed voor uw kat, het is ook goed voor u! Hoewel niet elke kat een schootkat is, zijn er genoeg katachtigen die niets liever doen dan op je schoot of op je borst kruipen en hun klauwen in je graven! U zult versteld staan van het verschil dat een simpele trimbeurt kan maken!

Het bijhouden van nagel trimmen kan ook uw meubels beschermen! Zelfs als je kat niet actief aan het meubilair probeert te krabben, kunnen te lange nagels blijven haken aan stoffen zoals je bank of shirt. Dit kan snel leiden tot kleine maar onbedoelde gaatjes in uw stof!

Hoe vaak moet je de nagels van je kat knippen?

Hoe vaak je de nagels van je kat moet knippen, hangt af van je kat. In plaats van een specifiek nagel knip schema, is het beter om een routine te krijgen voor wanneer je de nagels van je kat controleert, omdat de lengte van week tot week en van maand tot maand varieert. Ik zou niet aanraden om meer dan een maand te wachten met het controleren van de nagels van uw kat en idealiter bekijkt u de tenen van uw kat elke twee weken of zo.

Je hoeft er geen officiële teencontrolesessie van te maken – neem gewoon een kijkje naar de voeten van je katachtige vriend terwijl je ze aait of terwijl ze ontspannen. De beste manier om te controleren is door de poot van uw kat voorzichtig vast te houden en lichte druk uit te oefenen op de achterkant van de tenen. Hierdoor worden de klauwen naar voren geduwd en kunt u gemakkelijk zien hoe lang ze zijn.

Als je ziet dat de nagel naar binnen begint te buigen en een erg scherpe punt heeft, dan is het tijd voor een knipbeurt. Je hoeft niet tot het uiterste te gaan of te proberen het super kort te krijgen, want te kort trimmen kan je kat pijn doen. In plaats daarvan, concentreer je op het verwijderen van de punt en je zou geen problemen moeten hebben.

U zult ook merken dat in de video hierboven de dierenarts niet menselijke nageltrimmers gebruiken voor de klauwen van hun kat en ik zou je aanraden om het bij iets te houden dat ook specifiek voor katten is gemaakt. Je hoeft geen fortuin uit te geven en een budget-vriendelijke optie zoals deze op Amazon zal de truc doen.

Moet ik de achterklauwen van mijn kat ook trimmen?

De meeste mensen beginnen met de voorklauwen en tegen de tijd dat je bij de achterpoten bent aangekomen, vraag je je waarschijnlijk af of katten eigenlijk wel nodig hebben om hun nagels te laten knippen.

Moeten de achterklauwen eigenlijk ook worden geknipt? In de meeste gevallen hoeven de klauwen aan de achterpoten niet zo vaak te worden geknipt, en bij jonge katten zelfs helemaal niet. De achterklauwen zijn eigenlijk wat dikker en dienen niet hetzelfde doel als de voorklauwen. In plaats van vlijmscherp te zijn zoals de voorklauwen, helpen de nagels aan de achterpoten uw kat te stabiliseren en groeien ze gewoon niet zo snel.

Als je een bijzonder kieskeurige katachtige hebt, betekent dit dat het goed is om je te concentreren op de voorklauwen, maar zorg er altijd voor dat je de achterklauwen controleert.

Waarom nagels knippen zo belangrijk is voor oudere katten

Oudere katten kunnen verschillende problemen hebben met hun nagels. Om te beginnen kunnen oudere katten hun klauwen niet meer zo efficiënt of soms helemaal niet meer intrekken. Het vermogen om klauwen in te trekken wordt bepaald door ligamenten en pezen. Net als alles, als mensen en katten ouder worden, werkt ons lichaam niet meer zoals vroeger en het is niet anders voor de weefsels die het vermogen van uw kat om zijn klauwen in te trekken controleren.

Als gevolg hiervan kunnen klauwen er langer uit gaan zien omdat ze meer “uit” zijn dan voorheen. Het kan ook zijn dat uw oudere kat vaker aan dingen blijft haken, waardoor de nagels vaker geknipt moeten worden.

Maar dat is niet het enige probleem waar oudere katten mee te maken krijgen. De mensen van Groomer to Groomer leggen uit dat “Soms, vooral bij oudere katten, de nagel schede niet wordt afgeworpen. In plaats van in lengte te groeien, zoals ingesloten klauwen groeien, wordt de nagel steeds dikker en dikker. Als de nagel wordt geknipt, breekt de nagelmantel af en blijft er een gezonde, slanke nagel over.” Dit kan het zelfs moeilijker maken voor katten om hun eigen nagels goed te knippen, omdat de dikkere klauwen wat meer weerstand bieden tegen de inspanningen van de krabpaal.

Zoals we al hebben vermeld, zijn oudere katten ook gewoon niet meer zo actief en slaan ze het klimmen in de kattenboom van hun jeugd misschien over ten gunste van meer dutjes. Dit kan allemaal samen een hoop problemen veroorzaken voor oudere kattennagels! Als je kat 8 jaar of ouder is, begin je in het senior kat territorium te komen en zul je extra aandacht moeten besteden aan de klauwen van je kat.

Tips om de nagels bij te houden

Het is makkelijk genoeg om te zeggen dat u de klauwen van uw kat moet laten trimmen, maar als u zoals de meeste katteneigenaren bent, hebt u gemerkt dat het niet altijd gemakkelijk is om het ook echt te doen. Hoewel ik een heel artikel zou kunnen schrijven over de kunst van het trimmen van kattenklauwen, zullen we het hier houden bij een paar tips.

Minder is meestal meer

In de wereld van de diergeneeskunde is het gebruikelijk om te horen “minder is meer” wanneer je een dier moet vasthouden voor een bepaalde procedure. Dit is vooral waar wanneer je te maken hebt met je eigen huisdier, dat vaak veel toleranter zal zijn dan een vreemde dierenarts of technicus. Als het gaat om het trimmen van de klauwen van uw kat, probeer dan altijd te beginnen met de minste dwang die nodig is en werk van daaruit naar een hoger niveau.

Je zult misschien verbaasd zijn dat je vaak de nagels van je kat kunt knippen terwijl ze lekker liggen of gedeeltelijk dutten!

Haast je niet

Als je de nagels van je kat bijhoudt, moet het niet zo’n haast hebben om het precies op dat moment te laten doen. Als het op nagels knippen aankomt, moet je er klaar voor zijn om op de voorwaarden van je kat te werken in plaats van andersom. Als uw kat er die dag geen zin in heeft, dan is het waarschijnlijk tijd om verder te gaan in plaats van te pushen om het gedaan te krijgen.

Er is niets mis met trimmen, alleen één nagel op een dag en komt terug naar een andere een paar dagen later. In plaats van van het knippen van nagels een evenement te maken, maak het deel uit van uw normale kattenverzorging en doe het wanneer nodig.

Gebruik traktaties

Als je kat gemotiveerd is om te eten, kun je wat traktaties in het proces verwerken! In veel gevallen kun je de nagels van je kat knippen terwijl terwijl ze eten. Tonijn is een goede optie, maar voor veel katten is een blikje natvoer al voldoende. U kunt ook proberen uw kat na het eten te belonen met wat smakelijk voedsel om te proberen het knippen van de nagels tot een ervaring te maken die positiever is.

Hoeveel kost het om kattennagels te knippen?

Met dit alles in gedachten, vraag je je misschien af of je gewoon iemand kunt betalen om het gedoe van het knippen van de nagels van je kat af te handelen! Dat kan absoluut en het is verrassend betaalbaar: de meeste trimsalons rekenen tussen de $10 – $25 dollar voor een nagelbeurt. Natuurlijk, dat is slechts een bereik, het exacte aantal zal afhangen van uw specifieke gebied.

Maar is het echt de moeite waard om een groomer te betalen?

Het hangt echt af van uw individuele kat. Als uw kat een hekel heeft aan nagels trimt maar goed met de auto en nieuwe plaatsen omgaat (een weliswaar onwaarschijnlijke combinatie) dan is het betalen van een trimsalon misschien een goede optie. Meestal zijn dit katten die uitgaande katten zijn die net echt goed in het weerstaan van het knippen van de nagels. Maar als uw kat doodsbang is voor de auto en hun reismandje is het waarschijnlijk het beste om het thuis te laten doen.

Als je een creatievere oplossing wilt, overweeg dan om een plaatselijke dierenarts te vinden die bij je thuis langs kan komen om de nagels te knippen. Het kost wat meer, maar het is niet ongebruikelijk en ik heb in het verleden al een paar keer bij vrienden thuis de nagels laten knippen.

Afsluitende gedachten

Ook al lijkt het soms alsof onze katachtige vrienden het knippen en onderhouden van de nagels volledig onder controle hebben, toch is het iets dat kattenouders in de gaten moeten houden. Vooral als het gaat om oudere katten die hun nagels niet meer zo snel kunnen bijhouden.

Meestal zal het overslaan van nageltrims meer een ergernis zijn voor jou en je kat, omdat ze aan alles in huis blijven hangen. Maar het is niet ongewoon dat dit probleem volledig uit de hand loopt en leidt tot problemen met de vulling.

Laat me weten wat jouw ervaring is – verdraagt jouw kat het trimmen van nagels of zijn ze een expert in het ontwijken van de trimmers?