Waar moet ik mijn kattenboom neerzetten?

waar moet ik mijn kattenboom zetten

Oké, je hebt besloten dat het tijd is om een kattenboom voor je katachtige vriend aan te schaffen.

Goede keuze.

Maar nu moet je nog uitzoeken waar je dit ding neerzet!

Wat is de beste plaats om je kattenboom neer te zetten? Hoewel het verleidelijk kan zijn om je kattenboom ergens aan de zijkant weg te stoppen, is de beste plaats om hem neer te zetten in een sociaal belangrijk deel van het huis dat een duidelijk zicht heeft op een raam.

Dat betekent dat ruimtes zoals de wasruimte geen goede optie zijn. Dat komt omdat de meeste katten er graag bij willen zijn en niet weggestopt in een kleine kamer. Zelfs als je kat niet super uitgaand is, willen ze waarschijnlijk toch weten wat er met hun mensen gebeurt en door de boom van je kat in de woonkamer te plaatsen, zullen ze zich zeker een deel van de familie voelen. Uw kat zal het ook op prijs stellen om zijn boom bij een raam te hebben, waar hij naar vogels kan tjilpen of gewoon de buitenwereld kan observeren.

Dit zijn de basisoverwegingen, maar laten we eens nader bekijken waarom plaatsing belangrijk is en wat je nog meer moet bedenken bij het vinden van de beste plek voor je kattenboom.

Plaats, plaats, plaats!

Als het op onroerend goed aankomt, heeft u waarschijnlijk al eerder gehoord dat het allemaal draait om “locatie, locatie, locatie”!

Het is niet veel anders als het gaat om het vinden van de perfecte plek voor de boom van uw kat en in plaats van hem gewoon ergens neer te zetten waar hij past, overweeg de betekenis van het gebied voor uw kat en uw hele gezin.

Te beginnen met de belangrijkste factor.

Hoe is het uitzicht?

Je zou waarschijnlijk niet blij zijn met een kamer zonder een enkel raam en je kat ook niet! Niemand wil in een waskamer wonen!

Dus een van de eerste dingen om te overwegen is wat uw kat in staat zal zijn om te zien wanneer ze een comfortabele positie innemen op de top van hun zitstok?

De perfecte locatie moet toegang hebben tot een raam. De kattenboom hoeft niet tegen het raam gedrukt te worden (wat tot andere problemen kan leiden), maar ze moeten vanuit hun toren kunnen zien wat er buiten gebeurt. Dit is een van de makkelijkste manieren om uw kat een verrijking te geven – vooral als ze de hele tijd binnen zitten. Ze krijgen regelmatig mentale stimulatie terwijl ze kijken hoe mensen en dieren buiten hun dag doorbrengen.

Ze krijgen ook de kans om van de zon te genieten en het perfecte plekje te vinden voor dat middagdutje.

Sociale betekenis is belangrijk

Katten geven er meestal de voorkeur aan hun krabpaal op een sociaal belangrijke plaats in huis te zetten…maar wat betekent dat precies?

Het betekent simpelweg de plek waar mensen het meest waarschijnlijk zullen rondhangen. Hoewel dit zal afhangen van uw individuele huishouden, is het meest waarschijnlijk de woonkamer of een speelkamer. Het is de plek waar jij en je familie de meeste tijd doorbrengen.

Waarom is dit belangrijk?

Om te beginnen, zelfs als je kat geen schootkat is, heb je waarschijnlijk gemerkt dat ze je graag volgen door het huis. Het kan soms heel subtiel zijn, maar misschien ga je naar de keuken en dan merk je dat je kleine katachtige vriend in de eetkamer rondhangt. Of je gaat je tanden poetsen voor de nacht en ziet je kat nonchalant achter je zitten.

De meeste katten willen weten wat er in huis gebeurt en door je kattenboom in een sociaal belangrijke kamer te plaatsen, geef je ze een geweldige plek om zich zowel met de familie te mengen als van hun eigen ruimte te genieten!

Territoriale gewoonten van uw kat

Maar sociale betekenis heeft ook andere waarden. Je kat is ook van nature een territoriaal wezen en door de krabpaal op een plek van sociale betekenis te plaatsen, geef je ze toegang tot eersteklas onroerend goed dat ze kunnen claimen.

Katten markeren hun territorium op verschillende manieren, waaronder het wrijven van hun wangen over jou en voorwerpen in huis, maar ook door te krabben. Krabben kan een van de meest problematische gedragingen zijn voor kattenouders, maar het is een diepgeworteld onderdeel van het gedrag van onze kat. Het houdt niet alleen hun klauwen scherp, maar laat de wereld ook weten wat hun territorium is. Zo erg zelfs dat ontklauwde katten zullen blijven krabben, zelfs na een decennium zonder klauwen!

Zoals de mensen van Cat Friendly Homes uitleggen, “Krabben produceert zowel een zichtbare markering als een geurmarkering die katten gebruiken om conflicten te vermijden bij het delen van ruimte, vooral met andere katten.” Een deel van het doel van een krabpaal is om de natuurlijke behoefte van een kat om te krabben om te leiden naar een meer geschikte plaats. Dus in plaats van aan de bank te krabben, willen we dat onze katjes aan hun kattenboom krabben.

Maar waar denk je dat het voorkeursgebied van je kat zal zijn?

De wasruimte…of het deel van het huis waar iedereen rondhangt en er een hoop interessante geuren zijn? (Hint: het is niet de wasruimte!)

Door je kattenboom in een sociaal belangrijke ruimte te plaatsen, verhoog je hun interesse (en waarde) van hun kleine stukje verticaal eigendom. Je hebt ook een betere kans dat je kat hem daadwerkelijk gebruikt!

Bedenk waar uw kat al graag rondhangt

Al dat gepraat over complexe territoriummarkering en sociale betekenis kan voor sommige mensen een beetje te veel klinken. Dus als je gewoon een makkelijke manier wilt om de boom van je kat te plaatsen, is de makkelijkste manier om daar achter te komen, het ze gewoon te vragen!

Oké, hoewel je het je kat niet echt kunt vragen, kun je aardig in de buurt komen door gewoon hun favoriete hangplekjes te observeren. Bijvoorbeeld, mijn kat Debbie hangt graag in mijn kamer bij een bepaald raam. Ze laat me duidelijk weten dat dat haar plekje is en ze stelt een snelle opknapbeurt zeker op prijs.

Hoewel het misschien niet altijd mogelijk is om de kattenboom in de exacte plek waar uw kat zich graag ophoudt, de gewoonten van uw kat zouden u een goed idee moeten geven van wat de beste kamer zou kunnen zijn.

Probeer je gedrag te verhelpen?

Koopt u een krabpaal omdat u ongewenst gedrag wilt corrigeren?

Gedrag zoals het vinden van een verhoogde zitstok of krabben zijn gewoon onderdeel van katten zijn katten en het maakt niet uit hoe vaak je probeert iets doms als sproeien met water of schudden met een blikje naar hen ze zijn nog steeds van plan om het te doen. Dat komt omdat deze technieken over het algemeen niet werken, omdat ze niet echt de oorzaak van het gedrag veranderen.

In plaats daarvan, kun je doorverwijzen het gedrag naar iets meer geschikt. In plaats van aan het meubilair te krabben, kan een krabpaal katten aanmoedigen om aan hun nieuwe stukje katachtige eigendom te krabben.

Maar het is niet altijd zo eenvoudig en je moet nog steeds rekening houden met de locatie waar het ongewenste gedrag zich voordoet.

Als uw kat bijvoorbeeld op toonbanken klimt, zult u er niet alleen voor willen zorgen dat de kattenboom hoger is dan de toonbank, maar ook in hetzelfde gebied staat. Dat komt omdat de drang van uw kat om op de toonbank te surfen zou kunnen zijn over het geweldige raam waar ze door kunnen kijken of omdat het een geweldige locatie biedt om stiekem de staart van de hond aan te vallen!

Wat het ook is, je wilt dat de kattenboom een betere optie vertegenwoordigt in vergelijking met de teller om ze te laten stoppen.

Hetzelfde kan worden gezegd voor krabben. Studies hebben aangetoond dat katten eigenlijk de voorkeur geven aan de sisaltouwkrabbers die zo gebruikelijk zijn op kattenbomen en hoewel dat de kans op het ombuigen van het gedrag vergroot, vergeet niet dat het ook gaat om locatie en territorium.

Katten zullen niet het equivalent van Antarctica in je huis willen claimen. Deel in plaats daarvan wat van dat eerste klas onroerend goed en moedig ze aan om aan de kattenboom te krabben.

Vermijd conflicten met andere huisdieren

Hoewel gebieden met veel actie vaak een goede optie zijn, wil je nog steeds conflicten met andere huisdieren vermijden. Hoewel de regels van katachtige territorium vrij complex zijn, wil je beginnen met ervoor te zorgen dat de kattenboom niet in de buurt staat van bijzonder waardevolle bronnen zoals voedsel en water, of zorg er op zijn minst voor dat er voldoende alternatieve locaties zijn voor alles wat belangrijk is.

Het wordt echter iets ingewikkelder als je bedenkt dat de kattenboom zelf een hulpbron is en als je meerdere katten hebt, is het waarschijnlijk het beste om op zijn minst een kleine boom voor elk van hen te kopen in plaats van te verwachten dat ze delen.

Hoe is het weer?

Katten zoeken graag het perfecte plekje in de zon en vinden het in het algemeen heerlijk om een warm plekje te vinden om in te kruipen. Hoewel een locatie dicht bij een raam meestal het “weer” van de kattenboom zal verbeteren, wil je er toch voor zorgen dat de boom niet te dicht bij een koude plek staat, zoals een deur die vaak wordt geopend.

Hoewel je je geen zorgen hoeft te maken dat je kat bevriest of iets dergelijks vanwege een tochtige deur, zouden ze kunnen besluiten dat de kille lucht het niet waard is en in plaats daarvan een andere plek zoeken om rond te hangen.

Hoe stabiel is de locatie?

Hoewel krabpalen ontworpen zijn als stabiele stand-alone kitty condos, zijn er veel katten die dit op de proef willen stellen.

Hun favoriete methode?

De volle snelheid rennen en springen in de zijkant van de boom! Als je bedenkt hoe snel je kleine kat kan rennen en hoe hoog de boom is, is het geen verrassing dat hij soms een beetje onstabiel lijkt. Vooral als je een grotere kat hebt zoals een Maine Coon die misschien zelfs een grotere boom nodig heeft.

Hoewel er veel trucs zijn die je kunt doen om een wiebelige kattenboom te stabiliseren, is een van de gemakkelijkste om de kattenboom stevig in de hoek te zetten. Het is iets om te overwegen als je onderzoek doet, vooral omdat niet elke kattenboom vierkant in een hoek zal passen.

Veel kattenbomen (vooral de hogere) worden ook geleverd met stabilisatoren die je in de muur kunt bevestigen. Hoewel dit zeker de veiligheid van de krabpaal kan verhogen, zal niet iedereen enthousiast zijn over het maken van gaten in de muur, dus overweeg dat ook wanneer je een locatie kiest.

Putting It Altogether – Waar is de beste locatie voor een kattenboom?

Oké, we hebben de veel informatie over hoe je de perfecte kattenboom locatie kunt vinden.

Waarschijnlijk meer dan je verwachtte!

Dus met dit alles in gedachten, wat zijn de beste en slechtste plekken om de boom van je kat te zetten?

Beste plaatsen: Woonkamer, Eetkamer of Slaapkamer

De beste plekken in huis zijn een van de belangrijkste kamers waar mensen de meeste tijd doorbrengen. Meestal is dat de woonkamer, de eetkamer of de slaapkamer. Deze ruimtes hebben ook ramen en genoeg hoeken om de boom te plaatsen voor extra stabiliteit.

Nog belangrijker, dit zijn ook de ruimtes met de meeste sociale betekenis!

Slechtste Plekken: Wasserij kamers en garages

Hoewel de wasruimte een populaire ruimte is voor huisdieren en hun benodigdheden, is het zeker niet een van de beste. Niet alleen is het een beetje saai zonder ramen (in de meeste gevallen) het is ook luid. Bedenk hoe luid een wasmachine en een droger kunnen zijn, samen met de verschillende zoemers die erbij horen. Dit kan ervoor zorgen dat verlegen katten er nooit meer in willen rondhangen en meer uitgaande katten zullen zich alleen maar vervelen.

Garages hebben een aantal vergelijkbare problemen en hoewel veel katten misschien genieten van de warmte die een garage brengt, zullen ze het waarschijnlijk overslaan tijdens de winter.

Afsluitende gedachten

Er komt heel wat kijken bij het vinden van de perfecte locatie voor een kattentoren, maar uiteindelijk gaat het erom dat u begrijpt wat uw kat wil. Uw kat wil rondhangen en zijn territorium opeisen in een sociaal belangrijk gebied. Maar ze willen ook een gebied dat echt interessant is!

Als je deze dingen eenmaal begrijpt, wordt het een stuk makkelijker om het perfecte stukje kattenlandgoed te vinden.