Wat aten katten vóór het kattenvoer?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Het is misschien moeilijk om je een tijd voor te stellen waarin er geen commercieel kattenvoer beschikbaar was. Levend in deze moderne wereld, is het gemakkelijk te vergeten dat de dingen ooit anders waren. Maar als we terug in de tijd zouden reizen, zouden we duidelijk zien dat de realiteit van onze katachtige metgezellen beduidend anders was, vooral als het op voedsel aankwam!

Wat aten katten vóór kattenvoer? Vóór de domesticatie van katachtigen jaagden katten op kleine dieren zoals vogels en knaagdieren, en vóór verwerkt kattenvoer kregen ze voedselresten en hielden ze de mens vrij van ongedierte. Alleen toen mensen stopten met het regelmatig opslaan en verbouwen van hun eigen voedsel kwam er commercieel kattenvoer beschikbaar.

Als je wilt weten wat katten aten voordat kattenvoer werd uitgevonden, de geschiedenis van katachtige voeding, evenals de opkomst van commercieel kattenvoer, dan ben je hier op de juiste plaats!

Wat aten katten voordat ze gedomesticeerd werden?

Onze kleine katten maken deel uit van een grote lijn katachtigen, en in tegenstelling tot hoektanden zijn het allemaal obligate carnivoren, wat betekent dat ze alleen op een op vlees gebaseerd dieet kunnen vertrouwen om te overleven.

Zoals het Cornell Feline Health Center stelt “zijn katten geëvolueerd als jagers die prooien consumeren die grote hoeveelheden eiwitten, matige hoeveelheden vet, en een minimale hoeveelheid koolhydraten bevatten, en hun dieet vereist vandaag de dag nog steeds deze algemene verhoudingen”.

Vóór het verwerkte voedsel en andere hulp van de mens, moesten wilde katten jagen om een evenwichtige maaltijd te krijgen die ook vetten en oliën, mineralen en vitaminen moest bevatten. Vanwege hun kleine formaat, waren ze afhankelijk van kleinere prooien zoals vogels, knaagdieren, en sommige reptielen. Aangezien katten zowel roofdieren als prooidieren waren, moesten zij snelle jachtvaardigheden ontwikkelen en kleinere prooien maakten het voor katten gemakkelijker om ze te vangen, te dragen en in hun geheel op te eten zonder sporen achter te laten voor andere katten en roofdieren.

Wat aten katten vóór kattenvoer?

Hoewel we het grote aantal gedomesticeerde katten over de hele wereld, die hun dagelijkse leven delen met hun mensen, als vanzelfsprekend beschouwen, waren deze pluizige schepsels ooit wild en vrij. Mensen zouden geen reden hebben om katten te domesticeren, aangezien katachtigen weinig tot geen bijdrage zouden kunnen leveren aan het overleven van de mens, als we ze zouden vergelijken met andere dieren. Het is dus duidelijk dat de keuze aan de katten werd overgelaten en dat zij meer dan 10.000 jaar geleden de beslissing namen om deel uit te maken van onze samenleving.

Volgens onderzoeker Claudio Ottoni van de Universiteit van Leuven, “werden muizen en ratten aangetrokken door gewassen en andere agrarische bijproducten die door menselijke beschavingen werden geproduceerd. Katten volgden waarschijnlijk de knaagdierpopulaties en kwamen op hun beurt vaak in de buurt van de menselijke nederzettingen.” Deze katachtige jachtvaardigheden deden de mensen hun waarde inzien en het is dan ook geen verrassing dat zij in Egypte in rang stegen tot een Goddelijke status.

Gedurende hun domesticatie, werden katten ook aan boord van schepen genomen als mousers en naarmate de schepen over de wereld reisden, begonnen zij ook meer territoria op te eisen. In die tijd en voordat commercieel kattenvoer werd ontwikkeld, deden katten het goed genoeg. Sommige katteneigenaren voerden hun katten etensresten en vleesresten die mensen niet zouden consumeren, maar toch waren ze grotendeels afhankelijk van hun jachtvaardigheden en hielden ze de boerderijen en huizen vrij van ongedierte.

Zelfs modern onderzoek dat is gedaan op loslopende huiskatten heeft aangetoond dat goed gevoede katten jagen, waar ze ook zijn. “Knaagdieren waren de meest voorkomende prooi in beide omgevingen (stedelijk en landelijk), maar spitsmuizen en reptielen werden vaker door katten gedood in de landelijke omgeving, terwijl vogels (voornamelijk mussen en duiven) vaker voorkwamen in de stedelijke omgeving.”

Wanneer werd commercieel kattenvoer ontwikkeld?

Het is duidelijk dat katten het grootste deel van hun bestaan, zelfs nadat ze gedomesticeerd waren, afhankelijk zijn geweest van ongedierte zoals muizen en knaagdieren als hun belangrijkste voedselbron, maar er kwam een tijd dat de dingen begonnen te veranderen en eigenaren van gezelschapsdieren waren blij om zich in plaats daarvan te wenden tot kattenvoer.

Het eerste commerciële kattenvoer

Terwijl het eerste commerciële dierenvoer werd verkocht in 1860 door een Amerikaanse ondernemer James Sprattbegon de verandering in hoe katten werden bekeken al veel eerder. In Londen werden katten vanaf het midden van de jaren 1800 meer gezien als huisdieren dan als muizenverdelgers, en zo begon een handel op te komen onder de naam “cat’s meat men”.

Volgens het Museum van Londen “vulden deze katachtige proviandhandelaars hun product aan met vlees dat te oud of te ziek was om aan mensen te verkopen.” Er wordt geschat dat 300.000 katten als mousseline dienden in Londen, meestal werkzaam in de pakhuizen langs de Theems, dus het is logisch dat de meeste gezinnen een kat hadden, wat de populariteit van deze pre-commerciële voedselverkopers ten goede kwam. Wat nog fascinerender is, is het feit dat deze kattenvleesverkopers in Londen tot in de jaren 20 actief bleven.th eeuw.

De evolutie van commercieel kattenvoer

Zoals ik al zei, is James Spratt de grondlegger van ingeblikt voedsel voor huisdieren, en het werd vooral gekocht door mensen die de middelen hadden om hun huisdieren gespecialiseerd voedsel te geven, dus was het niet tot het begin van de 20th eeuw dat het voer voor honden en katten aan populariteit won. Zelfs toen stond hondenvoer op de voorgrond van de huisdierenmarkt, omdat katten nog steeds konden jagen en hun voeding uit de buitenwereld konden halen, en men kan veronderstellen dat zij door hun geringe grootte gemakkelijk genoeg waren om met restjes te worden gevoed.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd huisdiervoer geclassificeerd als “niet-essentieel”, omdat metaal nodig was voor wapenproductie, en omdat blikvoer niet beschikbaar was, bleven katten vertrouwen op hun jachtvaardigheden en de beperkte tafelresten, terwijl rijkere mensen hun geld investeerden in droog huisdiervoer. Toen de oorlog was afgelopen en de economie zich begon te stabiliseren, nam de populariteit van huisdiervoer weer toe. Volgens onderzoek is huisdiervoer “ontstaan uit diervoeders op basis van voedingsstoffen die werden vervaardigd voor vee”.

Langzaam begonnen merken als Purina Mills, Spillers, en Friskies kattenvoer te ontwikkelen. In de loop der jaren begonnen dierenartsen en voedingsdeskundigen onze katachtige metgezellen nauwkeurig te bestuderen om de optimale voeding voor hun behoeften te bepalen. Gezondheid en veiligheid werden een belangrijk onderdeel van dierenvoeding omdat agentschappen zoals de FDA (Food and Drug Administration), FFDCA (Federal Food, Drug, and Cosmetic Act), en AAFCO (The Association of American Feed Control Officials), ook begonnen met het reguleren van huisdiervoedsel.

Het is belangrijk om ook de invloed van katteneigenaren te vermelden, toen mensen zich meer bewust werden van wat hun katachtige metgezellen nodig hadden, zelfs het simpele feit dat menselijk voedsel giftig kon zijn voor katten was een stap in de richting van betere voeding voor katten.

De vraag naar kattenproducten van hoge kwaliteit gaf ook vorm aan de markt voor dierenvoeding en de soms krasse, maar altijd boeiende kattenvoerreclames, zoals deze!

https://www.youtube.com/watch?v=uCja1WGZx-E

Commerciële Kattenvoer Soorten

Het is duidelijk dat kattenvoer er niet altijd geweest is, en het is ook niet altijd hetzelfde geweest. Omdat men dacht dat katten voor zichzelf konden zorgen als het op voedsel aankwam, werden de producten voor huisdieren eerst afgestemd op honden. Nu kunnen katten genieten van droog-, blik-, en halfvochtig voedsel. Maar zo is het niet altijd geweest en het heeft vele jaren geduurd voordat bedrijven onze kattenvoerproducten verfijnden en variëteiten creëerden die ontworpen zijn voor specifieke behoeften, zoals Renal kattenvoer dat ondersteuning biedt voor de nieren, of kattenvoer dat helpt bij het verharen.

Het eerste commerciële kattenvoer dat ooit op de markt kwam, kwam in blikjes. Purina Mills, waarschijnlijk het oudste maar zeker één van de grootste dierenmerken, introduceerde kattenvoer in blik in de jaren ’50. Rond dezelfde tijd werd de methode van het maken van brokken in elke vorm op de markt geïntroduceerd, en tot op de dag van vandaag is dit de meest populaire keuze van kattenvoer. In 1961 voegde Purina ook als eerste taurine, een essentieel aminozuur voor katten, toe aan droogvoer voor katten, en pas in 1975 brachten zij het eerste 100% volledig uitgebalanceerde droogvoer voor katten ter wereld op de markt.

Semi-vochtig kattenvoer volgde, maar tegenwoordig suggereren dierenartsen dat het “over het algemeen meer suiker en zout bevat dan droog- of kattenvoer in blik. Door de extra suiker en zout is semi-vochtig voer niet geschikt voor elke kat.” Dus, misschien is het beter te gebruiken als een occasionele traktatie!

Wat zijn de moderne alternatieven voor commercieel kattenvoer?

Het is verbazingwekkend hoe de liefde van kattenouders, de zorg van de dierenartsen en voedingsspecialisten bedrijven hebben helpen motiveren om betere kattenvoerproducten te maken. Maar het is ook belangrijk om op te merken dat sommige kattenproducten niet altijd aan dezelfde normen voldoen.

Sommige mensen kiezen kwantiteit boven kwaliteit, of ze weten gewoon niet zeker welk merk beter is omdat er zoveel variatie is. Dit idee dat commercieel kattenvoer niet aan de standaard voldoet, leidde ertoe dat mensen op zoek gingen naar alternatieven.

Rauw Vlees en Gevriesdroogd Kattenvoer

De behoefte aan een natuurlijke en zelfgemaakte levensstijl heeft ertoe geleid dat veel mensen opnieuw zijn gaan nadenken over wat ze eten en vervolgens wat hun huisdieren eten. Voor sommigen leek het voeden van hun katjes met een zelfbereid dieet van voornamelijk rauw vlees zoals rundvlees, varkensvlees, gevogelte, vis en eieren, natuurlijker dan het verpakte, verwerkte kattenvoer dat in elke winkel verkrijgbaar is.

Maar het kan een zeer ingewikkeld proces zijn en het is zeker een veelbesproken onderwerp.

Hoewel het een goed dieet kan zijn als het goed en met grote zorg wordt uitgevoerd, tonen studies aan dat er risico’s van kruisbesmetting zijn bij het kiezen van een rauw vlees dieet, zoals ze uitleggen dat “rauwe voeding een aanzienlijk risico van besmettelijke ziekten met zich meebrengt voor het huisdier, de omgeving van het huisdier en de mensen in het huishouden.”

Het bewijs heeft aangetoond dat rauw voedsel bacteriën kan bevatten en specifiek Salmonella. Moreso, er lijkt een voedingsprobleem te zijn met dergelijke diëten, “zoals calcium/fosfor onevenwichtigheden en specifieke vitamine tekorten,” zoals uitgelegd door een ander onderzoek gepubliceerd in 2019.

Onder de rauw vlees diëten, zijn er commerciële rauwe bevroren en commerciële rauwe gevriesdroogde diëten sommige merken zouden ook gevaarlijk kunnen zijn als het gaat om ziekteverwekkers. Omdat het invriezen of uitdrogen van het vlees misschien nog niet alle bacteriën doodt. Zowel de FDA als de American Veterinary Medical Association hebben verklaringen uitgebracht waarin zij eigenaars afraden hun katten rauwe of onvoldoende gekookte eiwitten van dierlijke oorsprong te voeren, vanwege de risico’s die deze kunnen opleveren.

Met onderzoek en gespecialiseerde begeleiding is het mogelijk om een rauw vlees dieet toe te passen, zolang het maar goed gedaan wordt. Er zijn ook enkele opties die de lijn proberen te bewandelen tussen een puur rauw dieet en commerciële voeding. Instinct Original High Protein Cat Food bijvoorbeeld, dat je op Amazon kunt bekijken, heeft hun droge brokjes omhuld met gevriesdroogde rauwe voeding. Het is nog steeds heel anders dan een volledig rauw dieet, maar het erkent in ieder geval de wilde instincten van je kat!

In deze tijd is het duidelijk dat we een overvloed aan middelen en een grote verscheidenheid hebben als het gaat om kattenvoer, maar om de wijsheid en kennis te hebben om de juiste beslissing te nemen voor de gezondheid van onze kitties, denk ik dat we altijd het advies van een dierenarts moeten inwinnen. Voedsel is essentieel, voor een gezond gewicht, sterke botten, een weelderige vacht of zelfs om medische aandoeningen te voorkomen, dus als je nog steeds niet zeker weet of je pluizige metgezel op het juiste dieet staat, vraag dan professioneel advies, en vergeet niet dat er altijd een gezonde keuze is, zelfs voor de kieskeurigste eters!

Slotgedachten

Als je kijkt naar het voedsel dat we onze harige opperheren aanbieden, is het duidelijk dat onze relatie met hen sterk is geëvolueerd. Nadat we ze eeuwenlang restjes hebben gegeven en ze als mokers hebben gehouden, beheersen deze harige wezens nu ons leven, het internet en hebben ze een hele industrie gewijd aan het maken van hun voedsel!

Nu we het toch over kattenvoer hebben, vind ik dat het tijd is om mijn katjes wat lekkers te geven omdat ze zo donzig en prachtig zijn zonder zelfs maar te proberen!

Nu je weet wat katten aten voordat kattenvoer een ding was, laat ons weten of jouw kat geniet van een traktatie uit een kattenblikje of dat ze liever een paar knabbeltjes uit jouw restjes krijgen!