Wanneer werden katten voor het eerst naar Amerika gebracht? De historische feiten

Katten worden verondersteld de VS per schip te zijn binnengekomen in de vroege jaren 1600. In die tijd stonden ze bekend als scheepskatten en hadden ze bekendheid verworven als dodelijke moordenaars van vervelende ratten en knaagdieren. Kolonisten gebruikten ze om hun beperkte voedselvoorraden en de scheepsbemanning te beschermen tegen ongedierte en ziekten. Toen Christoffel Columbus vanuit Europa vertrok en Amerika ontdekte, gingen de katten op zijn schip aan land en vermenigvuldigden zich.

Katten en Amerikanen zijn als een match made in heaven. Ongelooflijk, ze bestonden niet in de Nieuwe Wereld vóór Columbus. Tegenwoordig zijn ze het op een na meest voorkomende huisdier in het land en hun aantal klokte in 2012 meer dan 74 miljoen.1

Ben je benieuwd naar de geschiedenis van katten in Amerika? Lees verder voor diepgaande details over hoe katten de oceaan blauw overstaken, gedomesticeerd werden en nu in onze huizen en op onze schoot zitten.

3 katten gezichtsverdeler

Het vroegste record van katten in Amerika

Katten zijn een roofzuchtige soort die door de mens in Amerika is geïntroduceerd. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn ze niet inheems in Noord-Amerika. Hun voorouders waren wilde soorten (Felis Silvestris) afkomstig uit Afrika en Europa. Het was pas in de vroege jaren 1600 dat ze per schip het land binnenkwamen.

De legende stelt dat vroege kolonisten, waaronder Christoffel Columbus, vanuit Europa naar de Nieuwe Wereld zeilden met “shipcats”. In die tijd hadden scheepskatten de status gekregen omdat ze erg goed waren in hun werk om knaagdieren kwijt te raken.

Vroege kolonisten zagen het voordeel van het optimaal benutten van hun jachtvaardigheden. Ze verwelkomden hen in hun schepen en gebruikten ze voor ongediertebestrijding en het beschermen van hun voedselvoorraden tijdens reizen. Soms gebruikten ze hun vacht ook om kleding te maken.

Het doel van de kolonisten was om nieuwe landen te verkennen en te veroveren. Als zodanig waren reizen eenrichtingsreizen. Toen de schepen in Amerika aankwamen, stapten de mensen en katten aan boord uit en bouwden kleine dorpjes en havensteden.

verwilderde katten die buiten rusten
Afbeelding Credit: Dimitris Vetsikas, Pixabay

Katten in de Nieuwe Wereld

Katten en mensen vormden vanaf het begin een wederzijds voordelige relatie. Mensen gaven hen een speciale behandeling en maakten hen een belangrijk onderdeel van de scheepsbemanning. In ruil daarvoor beschermden katten hun voedselvoorziening en verminderden ze het risico op verspreiding van ziekten door knaagdieren. Als ijverige wezens is het geen verrassing dat katten de kans grepen om samen met mensen de nieuwe wereld te verkennen.

Vroege kolonisten vormden snel landelijke nederzettingen in Noord- en Zuid-Amerika. Katten tagden mee, hoewel het slechts knaagdierjagers waren. De overvloed aan voedsel en de betere leefomstandigheden zorgden ervoor dat ze tot 16% in omvang toenamen!

Domesticatie van de kat in Amerika

Hoewel katten een vitale rol speelden bij het wegwerken van knaagdieren, duurde het eeuwen voordat ze werden gedomesticeerd. Vroege kolonisten in Noord- en Zuid-Amerika beschouwden hen nog steeds als “werkdieren” in tegenstelling tot huisdieren. In feite huurde het Amerikaanse leger katten in lang voordat ze honden in dienst namen. Wilde katten werden in de 19e eeuw gebruikt om de commissarissen te beschermen tegen ongedierte en ziekten.

zwerfkatten die op de grond liggen
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

De overgang van wilde katten naar gedomesticeerde katachtigen gebeurde langzaam gedurende een paar eeuwen. Katten domesticeerden zichzelf rond het begin van de 20e eeuw door nuttig te zijn bij het beschermen van voedselrantsoenen in boerderijen. In 1920 had zelfs de Amerikaanse president Calvin Coolidge een kat, hoewel deze vrij door het Witte Huis zwierf. Het was vrij om te komen en te gaan, en niemand dacht eraan om het binnenshuis te beperken.

Al snel begonnen een paar creatieve mensen katten binnenshuis uit te nodigen. Het woord verspreidde zich over hun aangename gezelschap en meer mensen waren meegaand over het idee. Tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog accepteerden de meeste mensen in de VS katten als huisdieren.

Katten vandaag

Tegenwoordig zijn katten enkele van de meest populaire huisdieren binnenshuis in Amerika. Hun populariteit neemt gestaag toe naarmate meer mensen kiezen voor “bontbaby’s” in plaats van echte kinderen.

Er zijn ongeveer 90 miljoen huiskatten in Amerika en ongeveer 3,4 miljoen zitten in dierenasielen te wachten op adoptie. Hun populatie en toegenomen populariteit hebben geresulteerd in een bloeiende kattenspeelgoedindustrie met een geschatte waarde van US $ 951 miljoen in 2022!

divider-catclaw1

Veelgestelde vragen

Wanneer werden binnenkatten populair in Amerika?

De binnenkat is een modern fenomeen, zelfs in Amerika. Hoewel katten voor het eerst naar Amerika werden gebracht in de jaren 1600, was het pas in de 20e eeuw dat mensen opwarmden voor het idee om ze eens indoor metgezellen. Ed Lowe, een Amerikaanse zakenman en ondernemer, maakte de overgang veel gemakkelijker en gaf een kickstart aan de indoor kattentrend na het uitvinden van ‘kattenbakvulling’ in 1940.

witte kat met de eigenaar
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Wat is het verschil tussen “Shipcats” en huiskatten?

Genetisch is er een minimaal verschil tussen wilde scheepskatten en onze huiskatten. Ze delen tot 95,6% van hun DNA en wetenschappers beweren dat hun verschil in temperament voornamelijk werd veroorzaakt door veranderingen in hun leefomstandigheden. Studies tonen ook aan dat zwerfkatten uit comfortabelere omgevingen verwilderd kunnen worden als ze gedurende langere perioden worden blootgesteld aan een veeleisendere omgeving.

Hebben katten in Amerika een donkere periode doorgemaakt tijdens de heksenprocessen van Salem?

Tijdens de Heksenprocessen van Salem van 1692 geloofde men dat heksen dieren bezaten die hun slechte bevelen deden. Ze zouden dieren zoals katten, honden, koeien en varkens naar hun heksenbijeenkomsten hebben gereden en onschuldige dorpelingen hebben aangevallen met vreemde ziekten en ongeluk. Gelukkig werden er geen katten gedood tijdens de proeven, hoewel 25 mensen en twee honden helaas hun leven verloren.

zwerfkatten
Afbeelding Credit: Lea Rae, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Voordat Christoffel Columbus in de jaren 1600 de oceaan blauw zeilde, bestonden er geen katten in Amerika. De enige wilde katten die rondzwierven waren bergleeuwen en panters!

Tegenwoordig is het moeilijk om je een leven voor te stellen zonder onze katachtige metgezellen. Censusgegevens tonen een gestage groei van het geschatte aantal katten in landelijke en stedelijke omgevingen. Van ongeveer 30 miljoen katten in de jaren 1970 tot ongeveer 60 miljoen in 1990, Amerika heeft vandaag meer dan 90 miljoen katachtigen, zonder vrijlopende katten te tellen.

In de loop van de geschiedenis is er veel veranderd. Toch is één ding constant gebleven: de wederzijds voordelige relatie tussen katten en mensen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Nikiforov Alexander, Shutterstock