Wanneer kunnen kittens vast voedsel eten? Door dierenarts goedgekeurde feiten & FAQ

Het adopteren van een kitten is een gezond moment, maar het brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee. Hoewel hun slaapbehoeften meestal gemakkelijker te beheren zijn, vereisen hun voedingsbehoeften extra inspanning en zorg. Gezien hoe snel katachtigen groeien, moet je snel handelen om hun optimale gezondheid en geluk te garanderen.

Pasgeboren katten zijn afhankelijk van de melk van hun moeder voor voeding. Maar naarmate ze 4 weken oud worden, nemen hun voedingsbehoeften toe en evolueren ze, waardoor ze andere voedingsmiddelen moeten eten om aan hun dagelijkse behoeften te voldoen.

Dan moet hun speenproces beginnen. Het is het beste om te beginnen met natvoer en dan over te gaan op droge voer zodra het kitten 6 tot 8 weken wordt.

Als verantwoordelijke katteneigenaar moet je het juiste moment en de juiste manier weten om het spenen van je kleine bontbal te oefenen. Meestal doen moederkatten het werk zelf, maar als ze er niet zijn, moet de menselijke ouder ingrijpen. Laten we dieper ingaan op meer details.

kat face divider 2

Wat is spenen?

Als je nieuw bent in het opvoeden van katten, moet je eerst de betekenis achter spenen begrijpen. Dit fenomeen verwijst naar het maken van een baby of een jong zoogdier dat gewend is aan vast voedsel anders dan de melk van hun moeder. Spenen wordt over het algemeen ook gebruikt wanneer iemand begint te leven zonder iets waarvan hij afhankelijk is.

Dus, in de context van uw kitten, betekent het om geleidelijk te stoppen met het zuigen van de melk van zijn moeder en om andere vaste voedselproducten te introduceren om aan zijn voedingsbehoeften te voldoen. Dit gebeurt vanaf het moment dat de kat ongeveer 4 weken oud is.

Hoewel sommigen geloven dat het kitten volledig van zijn moeder moet worden gescheiden, zou dit niet het geval moeten zijn. Kittens kunnen angstig worden wanneer hun moeder plotseling verdwijnt. Ze kunnen ook veel gedragsveranderingen weergeven, die moeilijk kunnen zijn om mee om te gaan.

Daarom is het het beste om het bolletje bont minstens een maand bij hun moeder te houden, zelfs nadat ze vast voedsel zijn gaan eten. Hierdoor spenen ze geleidelijk en gezond. Vroeger was het zo dat kittens rond de leeftijd van 6 tot 8 weken naar hun nieuwe huis werden gestuurd, maar dit wordt nu meestal aanbevolen om rond de 12 weken oud te zijn.

klein kitten dat voedsel uit de voerbak eet
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

Het juiste moment voor kittens om vast voedsel te eten

Katten groeien het meest in hun eerste jaar van hun geboorte. Hun gewicht en grootte nemen enorm toe tijdens deze periode, vooral in de eerste 6 maanden. U zult merken dat uw kitten in de eerste 2 weken van 100 tot 200 gram groeit, wat in 6 maanden oploopt tot ongeveer 6 pond.

De kittens zijn ongeveer 4 weken vanaf hun geboorte afhankelijk van de moedermelk. Je moet ze dus de hele tijd bij hun moeder houden.

De zogende moeder heeft ook speciale voeding, toegang tot water en een schone kattenbak nodig om het kitten te blijven voeden. Geef ze dus meerdere keren per dag kittenvoer om ze energiek genoeg te houden om melk te produceren.

Maar wat als de moeder van het kitten er niet is? In dat geval moet u een flesvoeding gebruiken om hen de melkvervanger te geven.

Wanneer de kleine katachtigen 3 tot 4 weken oud worden, worden ze nieuwsgieriger naar hun omgeving. Je zult ze zien kruipen, spelen met hun broers en zussen en interesse tonen in het voedsel van hun moeder. Dat is wanneer hun melktanden beginnen uit te barsten, waardoor ze spenen van de melk van hun moeder naar andere voedingsmiddelen.

Het kitten begint dan af en toe te knabbelen aan het natte, vaste voedsel van hun moeder. Hoewel ze het uit nieuwsgierigheid doen, helpt het hen ook om hun toenemende eetlust en voedingsbehoeften te vervullen. Dat is vooral het geval bij een groter nest.

Gedurende 6 tot 8 weken wordt het kitten sterk genoeg om droog, vast voedsel te verwerken. Dus als hun moeder ze nog niet heeft gespeend, kun je proberen droog voedsel aan te bieden en kijken of ze het leuk vinden of niet.

Wat te voeren aan spenende kittens

Als uw kitten 4 weken oud wordt, moet u beginnen met het geven van geformuleerd kittenvoer dat is gecertificeerd door de American Association of Feed Control Officials (AAFCO). Het geeft aan dat het product voldoet aan de standaard voedingseisen voor katachtigen. Het is het beste om een dierenarts te raadplegen om het beste voedingsmerk voor uw kitten te vinden.

Wanneer u een vast voer voor uw kitten koopt, controleer dan alle of enkele van de onderstaande dingen op de verpakking om er zeker van te zijn dat u een goede keuze maakt:

  • Diervoedingsproeven met behulp van AAFCO-procedures
  • Geformuleerd om aan normen te voldoen
  • Complete en evenwichtige voeding
  • De hoofdingrediënten (vlees) moeten worden vermeld in de eerste drie tot vier vermeldingen op de lijst.

Het maakt niet uit welk merk je kiest, zorg ervoor dat het geschikt ise aan de leeftijd van uw kitten. Voer nooit honden- of kattensupplementen aan deze kleine wezens, omdat deze producten de juiste formulering voor de gezonde ontwikkeling van het kitten missen.

een kitten dat droogvoer eet uit een blauwe voerbak
Afbeelding credit: BestPhotoPlus, Shutterstock

Hoe vast voedsel aan kittens te voeren

Om te beginnen met het geven van een vast dieet aan uw huisdier, mengt u hun natvoer met kittenvoeding terwijl u ervoor zorgt dat het matig warm is. U kunt de hoeveelheid van de formule in de loop van de tijd verminderen. Eenmaal bereid, doe het voedsel in een ondiepe schaal en plaats het dicht bij de kittens.

De ideale hoeveelheid van het voedsel moet een theelepel zijn, zodat het kitten voldoende tijd heeft om te voeden. Als de kat aarzelt om van het gerecht te eten, zal hun moeder naar voren stappen om hen te laten zien hoe ze moeten eten en hen aansporen om hetzelfde te doen.

Als uw dierenarts het ermee eens is, kunt u ook proberen om in deze periode brokjes aan uw kitten te geven. Maar zorg ervoor dat ze perfect bevochtigd zijn met warm water, zodat ze geen moeite hebben om erop te kauwen. Als u dit doet, zal het kitten kennis maken met verschillende voedseltexturen.

Als ze 6 weken oud worden, zullen hun tanden beginnen te rijpen. Dat is wanneer ze droog voedsel comfortabel kunnen knappen en kauwen. Sommige katten geven de voorkeur aan zacht voedsel, terwijl anderen graag op droge katten kauwen. Observeer dus waar je kat van houdt en voed ze dienovereenkomstig!

kattenpootverdeler

De optimale voedertijd voor kittens

Er is geen hard en snel schema voor het voeren van kittens. Volgens het Cornell Feline Health Center moeten kittens een “vrije keuze” eetroutine hebben, wat betekent dat ze altijd kleine hoeveelheden voedsel beschikbaar moeten hebben. Katten eten van nature zo’n 8 tot 10 keer per dag, weinig en vaak.

Controleer hun voedselinname zodat ze niet te veel of te weinig eten en controleer hun gewicht wekelijks.

Kittens hebben ook speciale voedingsbehoeften waaraan moet worden voldaan voor een optimale groei. Het is het beste om een dierenarts te raadplegen, omdat deze experts de juiste hoeveelheid voedsel en voedingsstoffen kunnen bepalen op basis van de behoeften van uw kitten.

Naarmate hun speenproces in 6 tot 8 weken wordt voltooid, kunt u doorgaan met het opnemen van droge brokjes in hun dieet. Ze zullen dit soort voedsel ongeveer drie of vier keer per dag lekker vinden.

Als u uw kitten de eerste 4 weken flesvoeding geeft, moet u hem wat later kennis laten maken met vast voedsel. Als uw kleine huisdier niet genoeg eet in één keer, probeer dan de frequentie van de maaltijden te verhogen om ze hun dagelijkse caloriedoel te laten bereiken.

klein kitten dat voedsel uit de voerbak eet
Afbeelding credit: Fayzulin Serg, Shutterstock

Wat moet u uw kitten geven na het spenen?

De gratis voedingstechniek is van toepassing op kittens totdat ze 9 maanden oud zijn. Naarmate ze ouder worden of gesteriliseerd worden, veranderen hun voedingsbehoeften.

De meeste kittens beginnen met het eten van onderhoudsmaaltijden voor volwassenen als ze een jaar oud worden. Het kan echter afhangen van hun ras en grootte.

Sommige katten worden mollig als ze 9 tot 10 maanden oud zijn. Als je kat ook een beetje dik lijkt, moet je je concentreren op het creëren van gestructureerde maaltijdhoeveelheden in plaats van ze gratis te voeren. Je kunt ook kleine hoeveelheden volwassen kattenvoer toevoegen om ze een vol gevoel te geven.

Welke voedingsmethode u ook kiest voor uw huisdier, zorg ervoor dat uw dierenarts het daarmee eens is. Dat komt omdat elke kat andere voedingsbehoeften en spijsverteringsmogelijkheden heeft, dus iets dat voor het ene kitten werkt, is misschien niet ideaal voor het andere.

3 kat face divider

Conclusie

Kittens zijn delicate, schattige bollen van vacht die speciale zorg nodig hebben om gezond te groeien. Net als andere zoogdieren zijn ze afhankelijk van hun moeder voor hun eerste voedingsbehoeften. Maar als kittens 4 weken oud worden, hebben ze extra voedsel nodig om aan hun dagelijkse voedingsbehoeften te voldoen.

Dat is wanneer hun spenen begint, de periode waarin het kitten de moedermelk verlaat en ander vast voedsel probeert. Je moet ze echter niet meteen droog, vast voedsel geven. Begin in plaats daarvan met natvoer en schakel geleidelijk over op vast voer wanneer het kitten ongeveer 6 tot 8 weken oud is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Patcharida, Shutterstock