Kunnen kittens volwassen kattenvoer eten? Door dierenarts goedgekeurde tijdlijn en overgang

Als u een huis met meerdere katten heeft, kunt u uw nieuwe kitten tegenkomen die wat van het voedsel van uw volwassen kat opslokt, of misschien heeft u per ongeluk volwassen kattenvoer opgepakt in plaats van kittenvoer en besefte u het pas toen de kom werd geleegd. Maar kunnen kittens volwassen kattenvoer eten? De voedingsbehoeften van een kitten zijn anders dan die van een volwassen kat, dus het is belangrijk om een dieet te hebben om hun behoeften te ondersteunen. Hoewel een kleine hoeveelheid volwassen kattenvoer geen kwaad kan, moet u uw kitten niet regelmatig volwassen kattenvoer geven.

3 kat face divider

Kunnen kittens volwassen kattenvoer eten?

Het simpele antwoord is nee; Kittens mogen geen volwassen kattenvoer eten. Kittens hebben andere voedingsbehoeften dan volwassen katten, dus ze hebben geschikt voedsel nodig om hun behoeften te ondersteunen.

De eerste 4 weken

Gedurende de eerste vier weken van het leven krijgen kittens alles wat ze nodig hebben uit de moedermelk en na ongeveer 4 weken beginnen ze te spenen en kunnen vaste stoffen langzaam worden geïntroduceerd. Natvoer heeft vaak de voorkeur, omdat ze in eerste instantie moeite kunnen hebben met droog voedsel. Binnen 2 maanden moet uw kitten volledig gespeend zijn van vast voedsel.

Na 6 maanden

Tijdens de eerste 6 maanden van het leven ervaren kittens hun snelste groeiperiode. Totdat ze 4 maanden oud zijn, ontwikkelen hun hersenen, spieren, botten, pezen en bindweefsels zich snel. In feite kunnen kittens tot 50 keer meer lichaamsgewicht krijgen in hun eerste levensjaar. Daarom wordt aanbevolen om een kitten continu voer te geven totdat hun groei vertraagt.

De 2Nd Fase

De tweede kittenfase, die vier maanden tot ongeveer een jaar duurt, begint zodra kittens de hyperversnelde groei hebben voltooid. Nogmaals, uw kitten moet in dit stadium een kittenvoeding eten voor zijn groeibehoeften om ervoor te zorgen dat hij minder vatbaar is voor ziekten.

een kitten dat droogvoer eet uit een blauwe voerbak
Afbeelding credit: BestPhotoPlus, Shutterstock

Wat is het verschil tussen volwassen kattenvoer en kittenvoer?

Wanneer kittens nog jong zijn, hebben ze tot 30% eiwit nodig op basis van droge stof,1 en kittenvoer zal de juiste hoeveelheid eiwit voor hen leveren. Volwassen katten hebben slechts 25% -26% eiwit nodig op basis van droge stof. Dit zijn de minimale hoeveelheden eiwit die experts aanbevelen, maar veel katten- en kittenvoer dat nu beschikbaar is, heeft een aanzienlijk hoger eiwitgehalte.

Vet is een andere essentiële voedingsstof voor opgroeiende kittens vanwege de energiecapaciteit. Vet wordt ook gebruikt om in vet oplosbare vitamines te absorberen en op te slaan, zoals voorgevormde vitamine A, en is een belangrijk onderdeel van smaak en smakelijkheid.

Jonge, snelgroeiende kittens hebben veel meer energie nodig dan volwassen katten om hun groei te ondersteunen, en vet levert 2,5 keer meer energie dan eiwitten en koolhydraten. Kittenvoer bevat ook de juiste niveaus van omega-3-vetzuren EPA en DHA, die essentieel zijn voor de netvlies- en hersenfunctie.

Wat gebeurt er als uw kitten volwassen kattenvoer eet?

Als uw kitten een kleine hoeveelheid volwassen voedsel eet, hoeft u zich geen zorgen te maken. U moet uw kitten echter niet regelmatig volwassen voedsel geven. Houd daarom altijd een aanzienlijke voorraad kittenvoer beschikbaar en probeer uw kitten uit de buurt van de kom van uw oudere kat te houden. Probeer ook consistentie met hun merk te behouden. Er zijn een paar merken die voer voor alle leeftijden aanbieden, maar de meeste commerciële kattenvoeding is gebaseerd op de levensfase.

Als uw kitten voortdurend volwassen kattenvoer eet, kan hij aankomen en maagklachten, diarree en braken ervaren.

ziek kitten
Afbeelding credit: Quangpraha, Pixabay

Wanneer kunnen kittens volwassen voedsel eten?

Over het algemeen mogen kittens geen volwassen kattenvoer eten totdat ze 90% van hun volwassen gewicht hebben bereikt. Dit gebeurt meestal rond de 10-12 maanden. De uitzondering kan worden gemaakt met grotere rassen, zoals Maine Coons die langer kittenvoer zullen eten.

Ze moeten kittenvoer hebben totdat ze de leeftijd van 18 maanden tot 2 jaar bereiken, omdat ze dan niet volwassen worden. Het is altijd het beste om uw dierenarts te raadplegen voordat u het voedsel van uw kitten verandert of overschakelt op voedsel voor volwassenen.

kattenpootverdeler

Hoe over te stappen van kittenvoer naar volwassen kattenvoer

De overgang van uw kat naar volwassen voedsel rond 12 maanden is ideaal, maar het wordt ten zeerste aanbevolen om contact op te nemen met uw dierenarts voordat u dit doet. Het is het beste om over te schakelen over 7-10 dagen om het voedsel langzaam te introduceren zonder de maag van uw kat van streek te maken. U kunt beginnen met een kleine hoeveelheid volwassen kattenvoer toegevoegd aan een grote portie kittenvoer en verander geleidelijk de verhouding totdat het alleen volwassen kattenvoer is. Hier is een voorbeeld van hoe u de overgang van kittenvoer naar volwassen voedsel kunt maken:

  • Dag 1–2: 1/4 volwassen kattenvoer met 3/4 kittenvoer
  • Dag 3–4: 1/2 volwassen kattenvoer met 1/2 kittenvoer
  • Dag 5–7: 3/4 volwassen kattenvoer met 1/4 kittenvoer
  • Dag 8–10: Alleen kattenvoer voor volwassenen

Zorg ervoor dat u de gezondheid en het gedrag van uw kat in de gaten houdt om te bepalen of ze genieten van het nieuwe merk en dat de overgang geen maagproblemen veroorzaakt.

Siamese kat die thuis voedsel uit kom eet
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock

Hoe een kattenvoer te kiezen om uw kat gelukkig en gezond te houden

Kwaliteitsvoer is essentieel als het gaat om de gezondheid en het welzijn van uw kitten, en het kittenvoer dat u selecteert, moet voldoende eiwitten, vetten, vitamines en mineralen in de ideale verhoudingen bevatten.

Het kiezen van kattenvoer kan verwarrend zijn als u een nieuwe kattenouder bent, maar hier zijn enkele tips voor het kiezen van het beste kittenvoer:

  • Kies een merk dat speciaal is geformuleerd voor kittens.
  • Kies een gerecht dat echt vlees bevat. Het moet het eerste ingrediënt op de lijst zijn en een kwaliteitseiwit zijn, zoals kip of rundvlees.
  • Zoek naar kittenvoer met het logo van de Association of American Feed Control Officials (AAFCO). Het vertelt u of het voedsel compleet en uitgebalanceerd is voor de fase van uw leven waarin uw huisdier zich bevindt.
  • Voorzie uw kitten van een mengsel van brokjes en natvoer.

3 kattenverdelers

Conclusie

Hoewel een kleine hoeveelheid volwassen kattenvoer uw kitten niet zal schaden, mag uw kat niet regelmatig volwassen voedsel eten. Een kitten heeft specifieke voedingsbehoeften vanwege de snelle ontwikkelingsfase en kittenvoeding bevat alle juiste voedingsstoffen in de juiste verhoudingen. U kunt rond 12 maanden beginnen met de overgang van uw kitten naar volwassen voedsel, maar u moet eerst uw dierenarts raadplegen voor merkaanbevelingen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: MaraZe, Shutterstock