Huidlabels op katten: door dierenarts beoordeelde oorzaken, zorg en veelgestelde vragen

Het kan alarmerend aanvoelen als je je kat aait en je vingers plotseling een klein bultje op zijn huid tegenkomen. Niet alle hobbels zijn echter hetzelfde en sommige zijn volledig goedaardig. Katten kunnen bultjes en knobbels op hun huid ontwikkelen als een normaal onderdeel van het ouder worden. Een type bult dat u op de huid van uw kat kunt opmerken, is een huidlabel.

Als u zich bewust bent van de soorten bultjes die zich op de huid van uw kat kunnen vormen, kunt u beter voor uw kat zorgen. We bespreken alles wat u moet weten over huidlabels op katten en hoe u de beste behandeling voor uw kat kunt bieden als u er een vindt.

kat face divider 2

Wat is een skin tag?

Een skin tag is een goedaardige overgroei van huidcellen. De meeste huidlabels bestaan uit bloedvaten en collageen en kunnen zich op elk deel van het lichaam van uw kat vormen. Ze zijn meestal klein van formaat, maar sommige huidlabels kunnen in de loop van de tijd groeien. Uw kat kan meerdere goedaardige huidlabels op zijn lichaam ontwikkelen en het is heel goed mogelijk dat ze geen nadelig effect hebben op hun algehele gezondheid.

Sommige huidlabels kunnen los zitten en op de huid van je kat bungelen, terwijl andere aanvoelen als een harde bult. Voor het grootste deel zal je kat geen last hebben van een huidlabel. Ze zijn meestal pijnloos en jeuken niet. Ze hebben niet echt veel effect op je kat, behalve hun uiterlijk. In sommige gevallen kan uw kat per ongeluk een huidlabel krabben en dit bloedingen veroorzaken. Kleine krassen genezen echter meestal zonder menselijke tussenkomst.

dierenarts die de nek van de kat van achteren vasthoudt
Afbeelding credit: Lenar Nigmatullin, Shutterstock

Wat zijn de tekenen van huidlabels?

Huidlabels zien er meestal uit als een verhoogde bult op de huid van uw kat. Je kunt huidlabels onderscheiden van moedervlekken omdat ze een vlezige kleur hebben, terwijl moedervlekken donkerder zijn. Het kan moeilijk zijn om huidlabels van wratten te onderscheiden, omdat wratten ook dezelfde kleur kunnen hebben als huidlabels.

Omdat huidlabels goedaardig zijn en niet echt een negatieve invloed hebben op uw kat, zal uw kat niet echt andere tekenen of gedragsveranderingen vertonen. Je zult je waarschijnlijk bewust worden van een huidlabel terwijl je gewoon je kat aait. Als uw kat tekenen vertoont van jeuk of geïrriteerd gevoel door een bult op zijn huid, is de bult waarschijnlijk geen huidlabel en is het het beste om de bult door uw dierenarts te laten onderzoeken.

Wat zijn de oorzaken van skin tags?

Er is niet echt een bekende oorzaak voor huidlabels, maar er zijn enkele gissingen over waarom ze verschijnen. Een veel voorkomende overtuiging is dat ze worden veroorzaakt door wrijving op de huid. U kunt dus huidlabels vinden op delen van het lichaam van uw kat waar meer vouwen en plooien zijn.

In sommige gevallen kunnen gewichtstoename en obesitas de groei van huidlabels veroorzaken. Dit komt omdat de huid van uw kat meer vatbaar kan worden voor wrijven tegen zichzelf. De groei van vetcellen kan ook bijdragen aan de vorming van huidlabels.

Nieuwer onderzoek toont een mogelijkheid aan van een verband tussen diabetes en huidlabels. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit onderzoek van toepassing is op mensen en dat de correlatie tussen kattendiabetes en huidlabels nog niet is bewezen. Het is ook waarschijnlijk dat, aangezien diabetes en obesitas een sterke link hebben, huidlabels kunnen worden veroorzaakt door obesitas, niet door diabetes. Huidlabels op katten zijn dus niet echt een betrouwbare indicator van kattendiabetes.

De genetica van uw kat kan ook een rol spelen bij de vorming van huidlabels. Als de ouders van uw kat gevoelig waren voor het ontwikkelen van huidlabels, is de kans groot dat uw kat ook huidlabels heeft. Huidlabels kunnen ook groeien als gevolg van medicatie. Het is een zeldzame bijwerking, maar sommige katten kunnen huidlabels krijgen als ze een langdurige prednisonbehandeling ondergaan.

Abessijnse kattencontrole door dierenarts
Afbeelding credit: Nataly Mayak, Shutterstock

Hoe verzorg ik een kat met huidlabels?

De beste manier om uw kat te helpen is om uw dierenarts het huidlabel te laten controleren. Omdat sommige bultjes op de huid kwaadaardig zijn of symptomen kunnen zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, is het beter om veilig te zijn dan sorry en uw dierenarts het te laten onderzoeken. Zorg er ook voor dat u uw dierenarts raadpleegt als het huidlabel ooit van grootte, kleur of vorm verandert.

Uw dierenarts kan indien nodig een grondiger lichamelijk onderzoek bij uw kat uitvoeren. In sommige gevallen kan een biopsie worden voltooid en kan een huidmonster van het huidlabel verder worden geanalyseerd.

Als de resultaten van het onderzoek concluderen dat de bult een goedaardig huidlabel is, hoeft u meestal niet veel te veranderen aan hoe u voor uw kat zorgt. Als uw kat echter te veel gewicht heeft gekregen, zal uw dierenarts een gewichtsverlies- en managementplan aanbevelen om uw kat op een gezonder gewicht te krijgen.

Uw kat heeft waarschijnlijk geen skin tag remo nodigVal tenzij de huidtag consequent vast komt te zitten op dingen en blijft bloeden. Als het huidlabel zich op een deel van de huid bevindt dat ongemak voor uw kat veroorzaakt, zoals in de buurt van de ogen, kunt u uw dierenarts raadplegen over het verwijderen ervan.

Huidlabels worden meestal verwijderd door bevroren of dichtgeschroeid te worden. Uw dierenarts kan een huidlabel bevriezen om de bloedtoevoer af te snijden, waardoor het eraf valt. Het dichtschroeien van een huidlabel betekent het aanbrengen van warmte om het huidlabel te verbranden en de huid eromheen te verzegelen. Soms kan uw dierenarts een stuk touw nemen en het strak om de basis van het huidlabel wikkelen. Dit snijdt uiteindelijk de bloedsomloop af en het huidlabel valt eraf.

Het is belangrijk om nooit te proberen het huidlabel van uw kat thuis te verwijderen. Er zijn veel valse huismiddeltjes die gewoon niet werken bij het verwijderen van huidlabels en uiteindelijk meer irritatie voor uw kat kunnen veroorzaken. Verhuizingen thuis kunnen ook extreem pijnlijk zijn voor katten en onjuiste verwijdering kan leiden tot bloedingen en infecties.

Dierenarts controleert tabbykat in de kliniek
Image Credit: mojo cp, Shutterstock

3 kat face divider

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Verdwijnen huidlabels op katten vanzelf?

Nee, skin tags verdwijnen meestal niet vanzelf. In sommige zeldzame gevallen kan een klein huidlabel gewoon opdrogen en er na een paar maanden vanzelf afvallen. Een huidlabel kan ook vast komen te zitten aan iets terwijl uw kat beweegt, en het kan van de huid van uw kat worden gescheurd. Als je een huidlabel operatief verwijdert, groeit het meestal niet terug. Er zijn echter enkele gevallen waarin een huidlabel in de buurt van hetzelfde gebied op de huid kan verschijnen.

Is het beter om huidlabels op katten te verwijderen?

Omdat huidlabels onschadelijk zijn, is het het beste om het met rust te laten, tenzij je kat er echt last van heeft. Het is ook heel goed mogelijk dat het verwijderen van huidlabels wordt gecategoriseerd als een cosmetische procedure, en de meeste huisdierenverzekeringsmaatschappijen bieden geen dekking voor dit soort veterinaire rekeningen.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel het onzeker is waarom huidlabels precies op de huid van uw kat verschijnen, hoeft u zich meestal geen zorgen te maken als u ze op uw kat vindt. Zorg er echter voor dat u toestemming krijgt van uw dierenarts, omdat andere soorten bultjes op de huid kunnen wijzen op ernstige gezondheidsproblemen. Zodra uw dierenarts bevestigt dat de bult een huidlabel is, hoeft u zich niet al te veel zorgen te maken en zullen de meeste katten onaangetast en onaangetast door huidlabels leven.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Pressmaster, Shutterstock