Wanneer is het te laat om een kat te steriliseren?


Zwangerschap en de postpartumperiode vormen een grote belasting voor het lichaam van de kat, vooral als het een jongere kat is die zich nog niet volledig heeft ontwikkeld. Dit is de reden waarom alle dierenartsen kattenouders adviseren om hun kittens te steriliseren.

Ook vermindert het steriliseren van een kat voor haar eerste loopsheid het risico op het ontwikkelen van borstkliertumoren.

Om deze redenen is het raadzaam om het kitten vóór de eerste loopsheidscyclus te steriliseren.

Dit is dus de beste periode om sterilisatie te overwegen. Maar is er een moment waarop het te laat is om een kat te steriliseren? Als je kat kerngezond is, is het eigenlijk nooit te laat om haar te steriliseren.

Zolang je dierenarts er groen licht voor geeft, kun je je kat op elke leeftijd steriliseren.

Laten we meer te weten komen over het probleem.

Een optimale leeftijd om een kat te steriliseren

Leuke kat na sterilisatie zittend in mand bij raam

Kattenouders kunnen in de war zijn over de juiste leeftijd om hun kittens te steriliseren.

Volgens petMD is de standaard aanbevolen leeftijd voor sterilisatie van vrouwelijke katten vijf tot zes maanden. Sommige eigenaren willen misschien ook wachten tot hun katten hun eerste loopsheid bereiken, wat de sterilisatie kan verlengen tot de periode waarin een kat 8 tot 12 maanden oud is.

Maar er is ook een mogelijkheid van vroegtijdige sterilisatie. De American Association of Feline Practitioners adviseert kattenouders om hun kittens te steriliseren wanneer ze 6-14 weken oud zijn.

Dit klinkt op het eerste gezicht misschien veel te vroeg, omdat we het hier hebben over seksueel onvolwassen kittens.

Maar ik weet zeker dat je op de hoogte bent van het overbevolkingsprobleem van huisdieren in de Verenigde Staten. Alle katteneigenaren die beslissen over vroege sterilisatie geven hun bijdrage aan de vermindering van het aantal zwerfkatten, evenals de euthanasie van ongewenste kittens.

Natuurlijk moet u rekening houden met alle voordelen en bedreigingen van het zo vroeg steriliseren van uw kat. Uiteindelijk moet uw dierenarts degene zijn die de uiteindelijke beslissing neemt over de beste tijd voor deze procedure.

Elke arts zal eerst het kitten, haar gezondheidstoestand en haar gewicht onderzoeken en op basis hiervan beslissen of ze klaar is voor de procedure om haar eierstokken en baarmoeder te verwijderen.

Wat als u de aanbevolen leeftijd voor het steriliseren van uw kat hebt gemist?

Dierenarts controleert verband op kat gestrest na sterilisatie

Als u twijfelt over de sterilisatieprocedure van uw kat, omdat ze al een volwassen kat is, of misschien zelfs kittens heeft gehad; Dit mag geen reden zijn om te stoppen met steriliseren.

Als u denkt dat uw dierenarts uw verzoek vreemd zal vinden, zal dit niet het geval zijn. Wij zijn hier om jou en je harige vrienden te helpen een lang leven samen te hebben!

Er is geen specifieke gedefinieerde leeftijdsgrens voor sterilisatie van katten. Als uw dierenarts vindt dat de gezondheid van uw kat perfect in orde is, zal hij u zeker aankondigen dat ze goed is om deze procedure uit te voeren.

Daarom, als een kat gezond is en in goede fysieke conditie verkeert, mag leeftijd geen barrière zijn om haar te steriliseren.

Zal herstel na sterilisatie moeilijker zijn voor een oudere kat?

Sterilisatie is een routineprocedure en in de meeste gevallen herstellen jonge katten er vrij snel van. Zoals Ottawa Humane Society suggereert, is het noodzakelijk om de activiteit van een kat gedurende 10-14 dagen na de operatie te verminderen.

Maar het herstel kan langer duren voor oudere katachtigen. Meestal hebben deze katten een zwakker immuunsysteem, vergeleken met hun jongere tegenhangers.

Dit betekent niet dat de operatie niet moet worden uitgevoerd; U hoeft uw kat na de operatie slechts een paar weken in de gaten te houden.

Als u symptomen opmerkt zoals uw kat die niet eet na sterilisatie, haar lusteloosheid of als er bloedingen zijn, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Waarom zou je je kat steriliseren?

Een kat ligt na een sterilisatieoperatie op een medische tafel

Als je een nieuwe katteneigenaar bent, heb je waarschijnlijk al gehoord hoe je je kat moet steriliseren kalm haar. Waar gaat dit over?

Welnu, sterilisatie zal de seksuele drang van uw kat verwijderen, wat betekent dat ze zal stoppen met het vertonen van gedrag dat waarschijnlijk behoorlijk vervelend is voor u en uw buren, zoals miauwen en wrijven tegen alles, en zich de hele tijd rusteloos gedragen.

Maar sterilisatie gaat niet alleen over het voorkomen van de luide vocalisatie van de kat en soortgelijke tekenen dat ze loops is.

De studie van Banfield Pet Hospital [1] liet zien hoe Sterilisatie elimineert het risico op pyometra, wat een levensbedreigende infectie van de baarmoeder van de kat is. Ook wanneer een kat wordt gesteriliseerd voor haar eerste cyclus, De kans dat ze borstkanker krijgt, is veel kleiner.

Natuurlijk – de meest voor de hand liggende reden – betekent het steriliseren van je kat dat je je geen zorgen hoeft te maken over ongewenste zwangerschappen. U moet zich ervan bewust zijn dat kittens al vanaf de leeftijd van vier maanden zwanger kunnen worden; Als ze geslachtsrijp worden.

Laatste woorden

Dus, wanneer is het te laat om een kat te steriliseren?

Nooit, eigenlijk. Er is geen specifieke leeftijdsgrens voor het uitvoeren van deze operatie bij vrouwelijke katten.

Hoewel de algemene aanbeveling is om een kat te steriliseren vóór haar eerste cyclus, en er zelfs enkele gedachten zijn voor vroege sterilisatie (op de leeftijd van 6 tot 14 weken), kunnen en moeten oudere katten ook worden gesteriliseerd.

Als uw dierenarts bevestigt dat alles in orde is met de gezondheid van uw kat, is er geen reden om haar niet te steriliseren.

U moet zich er alleen van bewust zijn dat het wat langer kan duren voordat een oudere kat herstelt van de procedure. Zorg ervoor dat u goed voor uw huisdier zorgt en als u tekenen van complicaties opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts.

Vergeet niet dat de voordelen van sterilisatie altijd hetzelfde zijn – ongeacht hoe oud een kat is.

Verwijzingen:

[1] Banfield Pet Hospital: Rapport over de gezondheid van huisdieren 2013. DOI, geraadpleegd op 23 mei 2023.