Is het mogelijk dat prednison mijn kat heeft gedood?


Prednison is een corticosteroïd dat wordt gebruikt om verschillende aandoeningen bij katten te behandelen, zoals allergieën, huidontsteking, darmziekten, ademhalingsproblemen, enz.

Dit corticosteroïd heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan in verschillende vormen aan katten worden gegeven, zoals tabletten, vloeibare oplossingen en injecties. De dierenarts beveelt de dosis van het medicijn aan, afhankelijk van de gezondheidstoestand, leeftijd en het gewicht van de kat.

Je weet zeker dat elk medicijn mogelijk bijwerkingen kan veroorzaken. Prednison kan de ene kat helpen zich beter te voelen, terwijl het bij anderen ernstige gevolgen kan hebben. Helaas kan zelfs een fatale afloop gebeuren.

Dus, is het mogelijk dat Prednison daadwerkelijk een kat kan doden?

Het is noodzakelijk om dit probleem vanuit verschillende invalshoeken te bekijken, dus laten we ter zake komen.

Kan Prednison Werkelijk Een kat doden?

dierenarts met een prednisoninjectie voor een kat

Elk geneesmiddel heeft een doel om de symptomen van de ziekte van de patiënt te verlichten en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Dus, kan een medicijn als Prednison een kat doden? Als u de gids van uw dierenarts voor het geven van het geneesmiddel aan uw kat strikt volgt, zou er geen probleem moeten zijn.

Echter er zijn enkele situaties waarin prednisongebruik daadwerkelijk kan leiden tot de dood van een kat.

Laten we ze eens bekijken

1. Als de kat het medicijn te lang heeft gebruikt

Roze tabletten van prednisolon gemorst uit witte plastic fles op witte achtergrond.

Net als mensen zullen katten in sommige situaties een bepaald medicijn moeten nemen om beter te worden.

Maar als een kat te lang prednison heeft gebruikt, kan dit zelfs tot haar dood leiden. Hoe kon dit gebeuren?

Welnu, wanneer een kat een medicijn voor een langere periode gebruikt, kan dit haar immuunsysteem aanzienlijk verzwakken en haar vatbaarder maken voor verschillende infecties.

In combinatie met een bestaande medische aandoening waar de kat mee te maken heeft, kan dit leiden tot een fatale afloop.

2. Overmatig gebruik van het medicijn

Uw dierenarts zal een aanbevolen dosis voorschrijven van elk medicijn dat u uw kat moet geven.

Als uw kat meer Prednison krijgt dan werd aanbevolen, Dit kan ernstige gevolgen hebben. In sommige gevallen kan een kat zelfs sterven.

3. Chronische problemen bij katten

Prednison mag niet worden gebruikt bij katten met chronische nierziekte, hartaandoeningen of leverproblemen.

Dit medicijn kan extra stress veroorzaken op de organen van de reeds beschadigde kat, wat bij sommige katten tot verdere complicaties en zelfs de dood kan leiden.

Wat zijn de risicofactoren voor prednisongebruik bij katten?

Vrouw die pil geeft aan schattige kat binnenshuis

Prednison moet met voorzichtigheid worden gegeven aan jongere katten, omdat hun lichaam nog steeds in ontwikkeling is, en dit medicijn hun groei zou kunnen belemmeren.

Het mag ook niet worden gebruikt bij katten die allergisch zijn voor dit medicijn.

Katten met diabetes, hartaandoeningen of hoge bloeddruk behoren ook tot de risicogroep En het zou waarschijnlijk beter voor hen zijn om een ander type medicijn te krijgen.

Zwangere katten, evenals zogende katten, mogen ook geen prednison gebruiken.

In ieder geval moet uw dierenarts de enige persoon zijn die u adviseert om Prednison (niet) aan uw kat te geven.

Prednison bijwerkingen

Kat drinkt schoon water uit waterdispenser.

VCA Dierenziekenhuizen legt uit hoe er enkele veel voorkomende mogelijke bijwerkingen zijn van Prednisongebruik bij katten, zoals:

• Meer drinken

• Meer plassen

• Verhoogde eetlust

•Braken

•Diarree

•Hijgen

Toch is er ook de mogelijkheid van ernstigere bijwerkingen, die vooral mogelijk zijn in het geval van een overdosis of langdurig gebruik van Prednison bij een kat, zoals hoge koorts, agressief gedrag, bloederig braaksel of bloederige ontlasting. Lees meer over bloederige ontlasting in onze kattenpoep kleurenkaart.

Is prednison giftig voor katten?

Grijze kat op intraveneuze infusie lijdt aan pijn op tafel

Prednison moet veilig zijn voor katten; Het belangrijkste hier is om uw Instructies van de dierenarts voor medicatiedosering.

In sommige gevallen kan prednison echter giftig zijn voor katachtigen. Dit kan gebeuren als de kat te veel van het geneesmiddel krijgt.

Soms kan uw kat gastro-intestinale problemen hebben na het gebruik van dit geneesmiddel. Dit hoeft niet meteen te betekenen dat Prednison giftig voor haar is, maar dat ze er gewoon slecht op reageert.

Barbara Forney adviseert kattenouders om dit geneesmiddel met voedsel te geven om de kans op maagirritatie bij hun huisdieren te verminderen.

Moet je stoppen met het zelf geven van prednison aan je kat?

Je hebt bepaalde bijwerkingen bij je kat opgemerkt en nu denk je eraan om te stoppen met het geven van dit medicijn, zonder de dierenarts te raadplegen?

Dit is geen goed idee; U moet niet abrupt stoppen met het geven van Prednison aan uw kitten.

Allereerst, Dit zal ervoor zorgen dat de onderliggende aandoening die dit geneesmiddel in de eerste plaats zou moeten genezen, erger wordt.

Ook wanneer u plotseling stopt met het geven van dit medicijn aan uw kat, het cortisolniveau in haar lichaam zal dalen, het veroorzaken van symptomen zoals verlies van eetlust of lethargie bij uw kat.

Wat moet je dan doen?

U moet uw dierenarts raadplegen om te zien wat het beste is om te doen. U moet niet beslissen over het geven of stoppen met het geven van bepaalde medicijnen aan uw kat zonder vooraf met haar arts te praten.

Moet prednison worden gebruikt met andere medicijnen?

Prednison Rx medicijnpillen in plactische injectieflacon met tabletten

Soms hoeft een medicijn zelf niet gevaarlijk te zijn voor een kat, maar in combinatie met sommige andere medicijnen kan het slechte gevolgen hebben.

Volgens Wendy Brooks mag Prednison niet worden gegeven aan katten die medicijnen zoals Carprofen of Aspirine gebruiken.

Het combineren van Prednison met deze medicijnen kan bloedingen in de darm of maag van de kat veroorzaken.

De zaak sluiten

Is het mogelijk dat Prednison mijn kat heeft gedood?

Helaas wel. Hoewel dit geneesmiddel over het algemeen wordt verondersteld veilig te zijn voor katachtigen, zijn er enkele afwijkingen, zoals het geval van een overdosis, plotseling stoppen met het gebruik van dit geneesmiddel of het gebruik ervan bij katten met ernstige gezondheidsproblemen.

Net als bij elk ander geneesmiddel mag Prednison alleen worden gebruikt als de dierenarts het goedkeurt. Ook moet u zijn instructies over de dosering volgen, En niet overslaan om het medicijn aan uw kat te geven.

Bijwerkingen zijn hier mogelijk, net als bij elk ander medicijn. Een fatale afloop als gevolg van het gebruik van Prednison bij katten is niet zo waarschijnlijk, maar is nog steeds mogelijk.

Voor andere vragen en twijfels kunt u contact opnemen met uw dierenarts.