Wanneer euthanaseer je een kat met kattenleukemie?


Kattenleukemie is een van de gevaarlijkste ziekten die onze harige huisdieren kunnen treffen. De reactie op leukemie is voor elke kat anders en hangt af van het type virus dat het heeft veroorzaakt, het stadium van infectie en de algemene immuungezondheid van de kat.

Helemaal in het begin vertonen katten meestal symptomen die tekenen kunnen zijn van verschillende andere gezondheidsproblemen, zoals zwakte en verhoogde lichaamstemperatuur. Binnenkort zullen veel katten bloedarmoede, immunosuppressie en de neiging ontwikkelen om verschillende andere ziekten te ontwikkelen.

Helaas is er geen remedie voor deze ziekte, maar bepaalde maatregelen kunnen de klinische symptomen van kattenleukemie verlichten. Sommige van deze maatregelen omvatten chemotherapie, antibiotica, antivirale geneesmiddelen en infusies om de verloren vloeistoffen en elektrolyten van de kat te vervangen.

Veel katten zullen echter helemaal niet geholpen kunnen worden omdat hun toestand te ernstig zal zijn. In dergelijke gevallen zullen katteneigenaren een moeilijke beslissing moeten nemen over wanneer ze een kat met kattenleukemie moeten euthanaseren.

Wanneer is euthanasie de enige optie?

_ginger kat op tafel in de operatiekamer

Geen enkele kattenouder zou ooit op deze manier afscheid willen nemen van zijn huisdier. Helaas gebeuren er soms onvoorspelbare omstandigheden in ieders leven.

In het geval van Feline Leukemie zal euthanasie voor sommige kittens de enige optie zijn. Dus, wanneer is het juiste moment om een kat te euthanaseren die met deze vreselijke ziekte wordt geconfronteerd?

Dit is de beste beslissing die u kunt nemen in de volgende gevallen:

• De kat heeft duidelijk ondraaglijke pijn

• Haar kwaliteit van leven is ernstig aangetast

• Weigert te eten en te drinken

• Ernstig gewichtsverlies

• Toont nul energie voor elke vorm van activiteit

• Vertoont tekenen zoals constant braken en diarree

• Aanhoudende koorts

• Is gevoelig voor verschillende bacteriële en virale infecties die geen medicatie lijkt te helpen

• Ademhalingsmoeilijkheden vertonen

• Onvermogen om goed te poepen

• Lijden aan epileptische aanvallen

Het horen van een aanbeveling dat je beste optie is om te beslissen om je favoriete huisdier te euthanaseren, is verwoestend.

Volgens Cornell Feline Health Center is de mediane overlevingstijd voor katten na de diagnose van het Feline Leukemia Virus 2,5 jaar.

Met voldoende zorg kan een kat zelfs langer leven dan deze voorspelde overlevingstijd.

Helaas zullen veel katten ernstige symptomen ontwikkelen voordat deze tijdslimiet is verstreken, wat betekent dat euthanasie voor hen de enige optie is.

Hoe deze beslissing te nemen?

Dierenarts injecterende kat

Ik geloof dat velen van jullie in eerste instantie zullen weigeren om het feit te accepteren dat je huisdieren veel pijn hebben en dat er geen toverstaf is om ze goed te maken.

Hoewel iedereen emotioneel is en hoogstwaarschijnlijk teleurgesteld en boos op deze momenten, moet het welzijn van je kat nog steeds je prioriteit zijn. En in dit soort gevallen is het enige juiste wat je kunt doen de pijn van je kat verlichten.

Om het euthanasieproces beter te begrijpen en alle antwoorden te krijgen die u zoekt, moet u een grondig gesprek hebben met de dierenarts.

Door dit te doen, zult u begrijpen waarom euthanasie hier een optie is, evenals hoe het wordt gedaan en hoe lang het duurt voordat een kat sterft met deze procedure.

Je dierenarts is waarschijnlijk de belangrijkste persoon in dit hele verhaal. Katherine Littlewood en haar medewerkers [1] onderzocht de standpunten van de katteneigenaar over de euthanasie van hun huisdieren en de rol van dierenartsen daarin.

Ze ontdekten hoe eigenaren werden verscheurd tussen het niet willen laten lijden van hun huisdieren als ze niet lang te leven hadden, en ze nog steeds een kans willen geven om te herstellen. In deze situaties waren hun dierenartsen de sleutel tot zowel het valideren als het informeren van eigenaren.

Deze onderzoekers benadrukken het belang van dierenartspraktijken die katteneigenaren helpen omgaan met deze moeilijke situatie door hen herhaalde bezoeken aan te bieden met dezelfde dierenarts die hun behoeften het beste begrijpt.

Hoe ziet het euthanasieproces eruit?

Als het gesprek met de dierenarts bevestigt dat euthanasie echt de enige oplossing is voor uw kat die lijdt aan Feline Leukemie, is het tijd om u voor te bereiden op deze procedure.

WebMD legt uit hoe deze procedure zowel in de dierenkliniek als bij u thuis kan worden uitgevoerd. U hoeft alleen maar bij uw dierenarts na te gaan of zijn kliniek dit soort service biedt. Natuurlijk, als je dat liever hebt om afscheid te nemen van uw kitten in uw huis.

Zowel u als uw familieleden moeten zich voorbereiden op het definitieve afscheid. Het zal moeilijk zijn, maar het is belangrijk om er voor elkaar te zijn.

Als u besluit om uw kat in de dierenkliniek te euthanaseren, wilt u misschien een aantal van de spullen van uw kitten daarheen brengen, zoals haar favoriete kussen of deken om haar zo comfortabel mogelijk te maken.

Terwijl de dierenarts haar het medicijn geeft, moet u naast uw kat gaan zitten en haar aaien. Dit geneesmiddel is in de meeste gevallen pentobarbital, een medicijn dat wordt gebruikt voor aanvallen. Een paar seconden na ontvangst van een grote dosis van dit geneesmiddel zal de kat bewusteloos zijn.

Dit medicijn sluit de hersenfunctie en het hart van de kat in een paar minuten af. Je kat zal geen pijn hebben en ze zal vredig weggaan.

Zijn er andere behandelingsopties voor kattenleukemie?

kattengezicht dat een plastic halsband draagt en op het bed ligt

Zoals ik al heb uitgelegd, is er geen remedie voor deze ziekte. Therapie is echter mogelijk, in de vorm van antibiotische behandeling van secundaire bacteriële infecties, evenals het versterken van het immuunsysteem van de kat met verschillende vitaminesupplementen.

Natuurlijk zal ieder van jullie eerst aan de dierenarts vragen of er een andere behandeling is. Niemand kan je voorbereiden op het schokkende besef dat euthanasie de beste optie is voor je kat.

Voor veel katten zullen de eerder genoemde behandelingen nuttig zijn en hun leven verlengen. Dit is echter mogelijk niet het geval bij uw huisdier.

Geen enkele dierenarts zou euthanasie aanbevelen zonder er absoluut zeker van te zijn dat geen enkele andere behandeling de toestand van uw kat zou verbeteren.

Dit soort adviezen geeft dus aan dat er helaas geen aanwijzingen zijn dat je kat zou kunnen herstellen en dat, als ze in leven blijft, ze enorm zal blijven lijden.

Waar het op neer komt

Een kattenouder zijn betekent een geweldige harige metgezel hebben die veel vreugde en leuke momenten in je huis en je leven zal brengen.

Het ouderschap van een kat brengt echter ook een grote verantwoordelijkheid en zorg voor zijn gezondheid en welzijn met zich mee.

Helaas kunnen katten ziek worden van ernstige en ongeneeslijke ziekten, zoals kattenleukemie. In sommige gevallen zullen ernstige pijn, onvermogen om te herstellen en veterinair advies aangeven dat euthanasie de enige optie is voor uw kitten.

Het is volkomen normaal om je slecht en zelfs schuldig te voelen over deze uitkomst. Het is echter belangrijk dat je weet dat je hebt gedaan wat in het belang van je harige vriend was.

Vergeet niet dat ze een prachtig leven met je had en dat ze op een waardige manier is vertrokken. Je hebt niets verkeerds gedaan, maar je hebt je kat gered van constante pijn.

De beslissing om te euthanaseren is de moeilijkste die een eigenaar van een huisdier kan maken, maar in veel situaties is het de enige juiste keuze.

Verwijzingen:

[1] Littlewood K, Beausoleil N, Stafford K, Stephens C. “Wat zou je doen?”: Hoe katteneigenaren beslissingen nemen over het levenseinde en implicaties voor interacties tussen dierenartsen en klanten. Dieren (Basel). 2021 april 13;11(4):1114. DOI, Geraadpleegd op 19 juni 2023.