Wanneer een kat met hyperthyreoïdie te euthanaseren: door de dierenarts goedgekeurd advies

De hartverscheurende beslissing nemen om je huisdier te euthanaseren is nooit gemakkelijk. Je hebt waarschijnlijk een emotionele reis met je kat doorgemaakt; van hun eerste verontrustende signalen, via de diagnose en angstig wachten op testresultaten, tot het beheersen van de aandoening en uiteindelijk uw kat comfortabel maken aan het einde van zijn leven.

Het juiste moment weten om afscheid te nemen kan onmogelijk voelen, en ik heb eigenaren er persoonlijk doorheen geholpen. Gelukkig zijn er veel behandelingen (en sommige genezingen) voor hyperthyreoïdie bij katten, maar sommige mensen zullen aanzienlijk lijden aan de ziekte of gelijktijdige aandoeningen, en hun kwaliteit van leven zal beginnen af te nemen; Dat is het moment waarop het tijd is om na te denken over het loslaten ervan.

Klik hieronder om vooruit te springen:

kattenpootverdeler

Wat is de levensduur van een kat met hyperthyreoïdie?

Hyperthyreoïdie is een veel voorkomende aandoening bij oudere katten, die meer dan 10% van de katten ouder dan 10 jaar in de VS treft. Vanwege de gevorderde leeftijd van de meeste katten met de diagnose hyperthyreoïdie en de verhoogde kans op andere gelijktijdige aandoeningen, zoals nierziekte, zou je kunnen denken dat hyperthyroïde katten een aanzienlijk kortere levensduur zouden hebben.

Hoewel onbehandelde hyperthyreoïdie de levensduur zal verkorten, kunnen zelfs oudere katten jaren leven als hun hyperthyreoïdie wordt behandeld! Vanwege hoe effectief de meeste behandelingen zijn, leven katten vaak 5 jaar of langer met de ziekte. Bepaalde situaties kunnen de behandeling complexer maken (zoals kankerachtige hyperthyreoïdie), maar deze zijn zeldzaam.

De beschikbare behandelingen keren vaak de klinische symptomen volledig om en brengen een kat terug naar gezondheid. Ik heb persoonlijk gezien dat veel katten een hyperthyreoïdiebehandeling begonnen toen ze er ongelooflijk slecht aan toe waren, en binnen een paar maanden straalden hun vachten, hun ogen waren helder en ze waren vol leven!

dierenarts controleert een kat
Afbeelding credit: brodtcast, Shutterstock

3 kat face divider

Welke behandelingen zijn beschikbaar voor hyperthyreoïdie?

Veel behandelingen voor hyperthyreoïdie zijn beschikbaar voor katten, waarvan de meeste relatief niet-invasief en zeer effectief zijn. Sommige katten zijn misschien niet de beste kandidaten voor bepaalde behandelingsopties (zoals een operatie), maar er is bijna altijd een alternatief. Vanwege deze behandelingsopties verlaten veel hyperthyroïde katteneigenaren het kantoor van de dierenarts dolgelukkig dat hun kat met hen thuiskomt, omdat zelfs hyperthyreoïdie in het midden- tot late stadium kan worden omgekeerd.

De behandelingsopties voor katachtige hyperthyreoïdie zijn:

1. Medicatie

Behandeling kan worden voorgeschreven voor hyperthyroid katten als een orale pil of vloeistof, of een actuele gel. Deze anti-schildklier medicijnen, zoals methimazool, verminderen de hoeveelheid schildklierhormoon vrijgegeven door de schildklier. Deze medicijnen moeten minstens één keer per dag worden gegeven, dus het is essentieel om met uw dierenarts te bespreken hoe goed uw kat medicatie inneemt. Omdat de medicatie het schildklierweefsel dat hyperthyreoïdie veroorzaakt niet vernietigt, zal je kat het levenslang moeten nemen, maar in mijn ervaring passen de meeste katten zich uitzonderlijk goed aan het medicijn aan. Medicatie heeft enkele bijwerkingen om te overwegen, zoals lethargie, braken en effecten op de nieren, lever en beenmerg, hoewel veel van deze tijdelijk zijn en kunnen worden beheerd met dosisaanpassingen. De meeste gevallen zullen, althans in eerste instantie, worden behandeld met anti-schildkliermedicatie om hun reactie op de behandeling te beoordelen voordat andere behandelingsopties worden onderzocht.

thematische pauze

2. Therapeutisch dieet

Er is veelbelovend onderzoek dat aantoont hoe een jodiumbeperkt dieet katten kan helpen met milde tot matige gevallen van hyperthyreoïdie. Omdat de schildklier jodium gebruikt om schildklierhormoon te produceren, waardoor het lichaam alleen genoeg krijgt om de essentieel hoeveelheid hormoon (niets meer) kan betekenen dat hyperthyreoïdie wordt beheerd. Uw kat moet een strikt dieet volgen, dus als ze erin slagen om voedsel van andere plaatsen te sluipen, moet u misschien andere opties overwegen.

Oranje kat die natvoer eet
Afbeelding credit: Pixel-Shot, Shutterstock
thematische pauze

3. Radioactief jodium (I-131)

Radioactief jodium is nu de meest populaire manier om al het schildklierweefsel in het lichaam van een kat volledig te verwijderen, waardoor de noodzaak van dagelijkse medicatie of een operatie wordt geëlimineerd. Dit is een uitstekende, zij het dure, keuze voor katten die geen medicatie nemen of het misschien niet goed doen onder narcose. Dit radioactieve jodium wordt toegediend in een speciaal uitgeruste veterinaire faciliteit waar uw kat ongeveer 5-7 dagen moet blijven, totdat de stralingsniveaus veilig genoeg zijn om te worden geloosd. Er is miNimal nazorg nodig zodra de behandeling is voltooid, en uw kat zal snel beginnen te herstellen van de symptomen van hyperthyreoïdie.

thematische pauze

4. Chirurgie

De laatste optie is een operatie om het aangetaste schildklierweefsel te verwijderen. Chirurgie is effectief bij de behandeling van hyperthyreoïdie als al het weefsel wordt verwijderd, maar sommige schildklierweefsels kunnen groeien op plaatsen waar het niet zou moeten, zoals de borst of onder de tong, dus medisch of dieetbeheer kan nog steeds nodig zijn. Er is ook een risico dat de bijschildklier (die direct naast de schildklier zit) tijdens de operatie kan worden verwijderd of beschadigd, wat het calciumgehalte in het lichaam zal beïnvloeden. Anesthesie is ook een groter risico voor oudere katten, maar een operatie kan nog steeds nuttig zijn voor de behandeling als andere opties beperkt zijn.

3 kat face divider

Tekenen dat hyperthyreoïdie verergert

Het typische stadium waarin katten naar de dierenarts worden gebracht, is wanneer ze tekenen van meer geavanceerde hyperthyreoïdie vertonen, zoals duidelijk gewichtsverlies, onverzorgde vachten en overmatig vocaliseren (vooral ’s nachts). Helaas kunnen sommige symptomen van hyperthyreoïdie erg lijken op andere aandoeningen die veel voorkomen bij oudere katten, zoals nierfalen, wat de diagnose en behandeling ingewikkelder kan maken.

Als uw kat wordt gediagnosticeerd met hyperthyreoïdie, moeten ze regelmatig naar de dierenarts gaan voor controles en bloedonderzoek om hun schildklierniveaus te controleren. Hierdoor kunt u de symptomen volgen en deze met uw dierenarts bespreken om te beslissen over de volgende behandelingsstappen.

Tekenen dat de toestand van uw kat verslechtert als gevolg van hyperthyreoïdie of gelijktijdige ziekte zijn onder meer:

 • Uitgesproken gewichtsverlies en een gaunt uiterlijk
 • Lethargie
 • Extreme dorst en constant moeten plassen
 • Niet eten
 • Braken en diarree
 • Instorting
 • Vangsten

garen kogelverdeler

Wanneer moet je nadenken over afscheid nemen

Meestal reageren katten met hyperthyreoïdie goed op de behandeling. De behandeling kan echter te duur zijn voor sommige eigenaren, of uw kat kan tegelijkertijd andere gezondheidsproblemen ervaren. Klinisch onderzoek en bloedonderzoek zullen helpen om te weten hoe uw huisdier ermee omgaat, maar het bewaken van de kwaliteit van leven van uw kat is de enige echte manier om te beslissen wanneer het tijd is om ze te euthanaseren, omdat het geen beslissing is die voor u kan worden genomen.

De kwaliteit van leven van een kat kan op verschillende manieren worden beoordeeld, maar tekenen dat de kwaliteit van leven van een kat verslechtert, kunnen het volgende omvatten:

 • Als ze pijn hebben
 • Als ze problemen hebben met bewegen, opstaan of zichzelf verzorgen
 • Als ze dat niet kunnen, eten, drinken, plassen of poepen
 • Als ze geen normaal gedrag kunnen vertonen, zoals krabben, verzorgen of spelen
 • Als ze geen interactie meer hebben met hun familie en ze niet langer genieten van dingen die hen vroeger gelukkig maakten
 • Als hun slechte dagen opwegen tegen hun goede dagen

Het is belangrijk om te herkennen wanneer de slechte dagen zwaarder wegen dan de goede. Er zijn momenten geweest waarop ik heb gemerkt dat eigenaren moeite hebben om de verslechterende gezondheid van hun kat te accepteren, en dit kan leiden tot onnodig lijden. Hoewel het nooit gemakkelijk is om te beslissen over het euthanaseren van je geliefde huisdier, is het vaak het vriendelijkste, belangrijkste geschenk dat je ze kunt geven als ze pijn hebben.

Uiteindelijk zal de beslissing aan jou zijn, maar praten met je dierenarts kan je helpen beslissen wanneer de tijd rijp is om afscheid te nemen.

een vrouw die haar kat knuffelt
Afbeelding credit: U__Photo, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Laatste gedachten

Mijn hart gaat uit naar alle eigenaren die in de positie zijn om na te denken over het euthanaseren van hun katten. Het is een moeilijke beslissing, ongeacht de reden, maar het is niet een die automatisch van toepassing is op katten met de diagnose hyperthyreoïdie. Zelfs gevorderde stadia van hyperthyreoïdie kunnen met de behandeling onder controle worden gehouden (en zelfs omgekeerd).

Omdat hyperthyreoïdie echter vaak hand in hand gaat met andere geriatrische kattenaandoeningen, hebben eigenaren vaak een moeilijke beslissing te nemen in een bepaald stadium van deze ziekte.

Praten met uw dierenarts over de kwaliteit van leven van uw kat is de beste manier om te bepalen of het tijd is om ze te euthanaseren.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: PRESSLAB, Shutterstock