Kan een kat zwembadwater drinken? Door dierenartsen goedgekeurde chloor- en zoutwaterrisico’s

Sommige katten houden ervan om water te drinken uit ongewone voorwerpen, kommen of containers en zullen dit blijven doen, ongeacht of hun waterbak vol zit met vers, schoon water of niet. Het is niet ongebruikelijk om katten te vinden die drinken uit het aquarium, het vogelbad, de gootsteen of zelfs een toilet. Sommige katten gaan zelfs zo ver dat ze uit het zwembad drinken. Hoewel een kat prima zou moeten zijn als hij een beetje zout water of gechloreerd zwembadwater monstert, moet dit gedrag niet worden aangemoedigd.

Elke dag een kleine hoeveelheid zout water of chloorwater drinken zal niet dodelijk zijn voor je kat, maar het kan hem ziek maken, dus het is beter voor hem als hij het kan vermijden. Als het gaat om de veiligheid van het zwembad, is het belangrijkste punt van zorg dat uw kat erin valt en verdrinkt, dus neem maatregelen om uw kat te ontmoedigen om rond uw zwembad rond te hangen.

3 kat face divider

Wat zijn de risico’s van katten die uit een zoutwaterzwembad drinken?

In tegenstelling tot mensen kunnen de nieren van een kat het zout in zout water filteren en wordt hun lichaam gehydrateerd uit het water. Zwerfkatten die niet altijd toegang hebben tot schoon, zoet water, overleven misschien alleen door uit uw zoutwaterzwembad te drinken. Zoutwaterzwembaden zijn veiliger om uit te drinken dan de oceaan omdat ze in vergelijking slechts 1/10e van het zout bevatten. Echter, alleen omdat ze uit zoutwaterzwembaden kunnen drinken en ermee wegkomen, betekent niet dat ze dat moeten doen.

Als je kunt, probeer dan vers water weg te laten voor de zwerfkatten, zodat ze iets anders te drinken hebben dan zout water. Het drinken van te veel zout water of het te vaak drinken kan na verloop van tijd leiden tot uitdroging, omdat een hogere hoeveelheid zoutinname zal leiden tot een toename van dorst en urineren.

Verdere orgaanschade kan optreden bij katten met hart- of nierproblemen, omdat natrium hun bloeddruk verhoogt. Het legt ook veel druk op de nieren. In deze gevallen moet zout water, evenals voedsel met een hoog zoutgehalte, helemaal worden vermeden en moet in plaats daarvan een specifiek dieet van de dierenarts aan de kat worden gegeven.

kat die aan de rand van het zwembad staat
Image Credit: pixinoo, Shutterstock

Wat zijn de risico’s van katten die uit een gechloreerd zwembad drinken?

Chloor wordt toegevoegd aan zwembaden om algen en bacteriën te doden die erin groeien. Katten mogen niets drinken met chemicaliën erin, maar gelukkig hebben zwembaden die goed worden verzorgd meestal lage concentraties chloor die uw kat niet mogen schaden als ze ervan drinken. Als uw kat behoorlijk veel drinkt, kan hij gastro-intestinale klachten ontwikkelen met symptomen zoals een opgeblazen gevoel, braken, diarree en buikpijn.

Houd uw kat uit de buurt van het zwembad als u hem onlangs hebt “geschokt”, omdat het chloorgehalte hoger zal zijn. Hoewel uw kat waarschijnlijk geen ernstige bijwerkingen zal ondervinden van het drinken van gechloreerd zwembadwater, is vers, schoon water een veel veiligere optie voor uw kat. Laat verschillende waterbakken rond je huis staan, zodat je kat er gemakkelijk bij kan en minder geïnteresseerd is in het water in het zwembad.

Hoe u uw kat veilig kunt houden rond het zwembad

Als je een kat hebt die graag zwembadwater drinkt of een kattenras dat graag zwemt, kun je ze meer rond het zwembad vinden dan je zou willen. Zwemmen in het zwembad is een geweldige oefening en een mondvol of twee van het water zou geen kwaad moeten doen. Het kan echter van kwaad tot erger gaan als je kat alleen bij het zwembad wordt gelaten.

Hieronder vindt u manieren om uw kat veilig te houden rond uw zwembad:

  • Houd een goed passende afdekking op uw zwembad wanneer u niet zwemt, zodat er geen openingen zijn voor katten (of andere kleine beestjes) om doorheen te kruipen
  • Laat uw kat nooit zonder toezicht achter bij het zwembad.
  • Laat je kat kennismaken met het water en moedig hem aan om zonder paniek te zwemmen.
  • Doe de juiste dosering chloor in om de niveaus veilig te houden voor het geval uw kat uit het zwembad probeert te drinken.
  • Houd je kat binnen.
  • Houd de waterbak van uw kat in een aparte ruimte van hun voerbak – katten zullen vaak een waterbron vermijden die te dicht bij hun voedsel ligt
  • Plaats waterbakken rond uw huis en in een schaduwrijke omgeving bij uw zwembad om uw kat aan te moedigen om uit zijn kom te drinken in plaats van uit het zwembad.
  • Leer hoe u katten kunt reanimeren.

kattenpootverdeler

Conclusie

Als uw kat graag uit iets anders dan zijn waterbak drinkt, kunt u af en toe merken dat hij water uit uw zwembad drinkt. U hoeft zich geen zorgen te maken, want zout water en gechloreerde zwembaden zijn over het algemeen veilig voor uw kat om af en toe uit te drinken. Je moet het echter ontmoedigen, omdat te veel van beide je kat na verloop van tijd ziek kan maken. Er zijn veel risico’s rond het zwembad, so Houd uw kat veilig door er een hoes overheen te leggen als u niet in de buurt bent om toezicht te houden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Halfpoint, Shutterstock