Mijn kat slikte een vreemd voorwerp in: wanneer moet ik naar een dierenarts (expertgids)

Katten spelen graag met alles waar ze hun poten op kunnen krijgen, zoals stukjes touw, draden, schoenveters, linten, koorden en garen. Helaas kunnen onze katachtige metgezellen tijdens het spelen met deze schijnbaar onschadelijke objecten ze per ongeluk binnenkrijgen, wat gevaarlijk kan zijn en hun gezondheid ernstig kan schaden.

Als u vermoedt of ziet dat uw kat een vreemd voorwerp heeft ingenomen, beschouw het dan als een medisch noodgeval. U dient onmiddellijk contact op te nemen met uw dierenarts.

Houd er rekening mee dat hoewel de meeste vreemde lichamen zonder incidenten door het darmkanaal gaan, darmblokkade (of obstructie) kan optreden. Als dat gebeurt, is een operatie de enige mogelijke optie om het leven van uw kat te redden.

kattenpootverdeler

Wat als uw dierenarts de telefoon niet opneemt?

 • Neem contact op met een dierenambulance: Veel veterinaire ziekenhuizen en klinieken hebben 24-uurs hulpdiensten en kunnen onmiddellijke zorg bieden.
 • Houd het gedrag van uw kat in de gaten: Let goed op uw kat op tekenen van angst of ongemak.
 • Laat niet braken opwekken: Induceer geen braken tenzij voorgeschreven door een dierenarts, omdat sommige vreemde voorwerpen het spijsverteringskanaal verder kunnen beschadigen als ze worden opgerakeld.
 • Houd uw huisdier kalm: Blijf bij uw kat en zorg voor een rustige en comfortabele ruimte om te rusten. Geef ze geen voedsel of water totdat je met een lid van het veterinaire team praat.

Waarom is het zo gevaarlijk als je kat een vreemd voorwerp heeft ingenomen?

Elk klein, scherp voorwerp kan de mond, keel, slokdarm en andere inwendige organen van uw kat beschadigen. Het kan vast komen te zitten in hun keel, waardoor ze niet kunnen ademen, of in hun slokdarm, wat een scheur kan veroorzaken of kan leiden tot een slokdarmblokkade.

Lineaire vreemde lichamen – die lange, dunne voorwerpen zijn zoals draad, haarbanden of garen – kunnen zich vastklampen aan de tong van de kat terwijl ze hun weg door het spijsverteringsstelsel voortzetten. Dit kan ervoor zorgen dat de stoelgang stopt of leidt tot bloedingen en braken.

Voorkomen dat uw kat met draden en touwtjes speelt en regelmatig risicovolle gebieden inspecteert, zoals de onderkant van gordijnen en de zijkanten van banken, om ervoor te zorgen dat er geen draden uitsteken, is een goede manier om te voorkomen dat uw huisdier potentieel gevaarlijke voorwerpen inslikt.

Zieke droevige kat die op het bed ligt
Afbeelding credit: Zhuravlev Andrey, Shutterstock

Hoe weet je of je kat een vreemd lichaam heeft gegeten?

Als u vermoedt dat uw kat een voorwerp heeft ingenomen dat hij niet zou moeten hebben, let dan op de volgende tekenen:

 • Verlies van eetlust
 • Braken
 • Diarree
 • Lethargie
 • Moeite met ademhalen of hijgen
 • Buikpijn
 • Afwezigheid van ontlasting
 • Kwijlen
 • Dehydratie
 • Bloeden uit de mond of het rectum
 • Een verandering in gedrag of activiteitsniveau

Tips om uw kat veilig te houden

Het is essentieel, maar niet altijd gemakkelijk om potentieel gevaarlijke voorwerpen buiten het bereik van uw kat te houden. Katachtigen zijn meesters in de kunst van het vinden van touw en soortgelijke voorwerpen in de donkerste hoeken van het huis!

Maar wanhoop niet: met wilskracht en proactiviteit kunt u het gevaar beperken en voorkomen dat uw kat vreemde voorwerpen op zijn pad inslikt:

 • Begin met het opbergen van al je kleine schatten (elastiekjes, klein speelgoed, munten, touw, dobbelstenen, paperclips, enz.), En bewaar ze veilig voor de nieuwsgierige poten van je kat.
 • Houd elektrische snoeren en draden buiten het bereik van uw kat en probeer ze indien mogelijk te bundelen en vast te zetten.
 • Kies speelgoed waar je katachtige vriend veilig mee kan spelen. Een speelgoedmuis is bijvoorbeeld misschien niet het beste idee als je kat het touwtje gemakkelijk kan lostrekken!
 • Houd (zoveel mogelijk) toezicht op je kat terwijl ze spelen, zodat je snel kunt ingrijpen als ze aan je favoriete koptelefoon beginnen te knabbelen.
Vrouwelijke eigenaar die thuis met haar kat aait en speelt
Afbeelding credit: Stokkete, Shutterstock

verdeler-catclaw1

Laatste gedachten

Verspil geen tijd als u merkt dat uw kat een vreemd voorwerp heeft ingeslikt. U moet onmiddellijk contact opnemen met een dierenkliniek of een dierenkliniek voor noodgevallen. Het uitstellen van de behandeling kan leiden tot complicaties en levensbedreigende aandoeningen.

Probeer in de tussentijd je kat niet te laten braken en houd hem comfortabel. Zorg ervoor dat je de instructies van de dierenarts opvolgt en kalm blijft: met de juiste zorg zou je geliefde kat in een mum van tijd gelijk moeten hebben als regen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: Sergey Nivens, Shutterstock